Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 24 September 2009

Hari Ke Enam Di Kelantan - Mencari Nasi Kerabu Kegemaran Ku

Lepas dari solat subuh tadi , aku tak tido terus sampai la skang , yakni ketika aku mengupdate blog ini..dah kul 11.17 pagi...plan nak tido balik pastu terbatal bila wife aku masuk dan ajak aku g cari nasi kerabu yang aku minat tu kat Ketereh..

Dengar je nasi kerabu , terus aku kata . 'ok'..hahahah..Dengan sepantas superman selaju spiderman sehensem batman , aku menyiapkan diri aku sesempoi yang boleh..hehehe...yela , nak g beli nasik je..bukan nak g ngorat sapa sapa pun...kan kan..caaakk..eheheh..jgn mare...

So dengan baju biru jenama buaya , berseluar tracksuit ,bercap n berkaca mata , aku kelihatan amatlah segak...cewah..ahhaha....ala ala clark kent sebelum tukar jadi superman la , menghidupkan enjin kereta .Berdoa agar keta tak buat hal..kot masalah bateri...esok dah la nak balik...tak ke kes naya nanti...

Inilah rupa aku di waktu pagi...ngan muka toya , aku menempuh jalanraya yang bleh tahan gak sesak ..Melalui Ketereh untuk ke kedai nasi kerabu tu...selain dari nak membeli nasi kerabu tu..wife aku ajak g antar bungkusan kawan dia yang dikirim dari madinah..minta wife aku hantar pada orang tuanya yang duduk berhampirang Ketereh tu..

Aku tanya dia , nak beli dulu atau antar dulu bungkusan tu ?
Dia jawab beli pastu antar..aku sebagai dreba rasmi 'istana negara
ikutkan ajaaa...

Inilah pekan Ketereh...biasa la ..tak la grand sangat..standard pekan ler...tapi apa pun , time ni keta dah banyak...

Pekan ni , mcm pekan lain gak..ada jual macam macam..tapi ini bukanlah destinasi aku...

Destinasi aku, atas skit dari sini..


Bila sampai tempat nak dituju tu..rupanya tokey kedai tu masih rayaaaaa...adoii..kempunan den..tak pe la..takde rezeki aku...balik makan kat umah je la karang..

Pastu aku teruskan perjalanan aku ke kg kawan wife aku tu..untuk menghantar bungkusan seperti yang dimintanya..


Inilah laluan yang perlu aku lalu untuk ke kampung dia..kecik je jalanraya...di kiri kanan , ada sawah padi...tu korng boleh nampak tali air...kira saujana mata memandang la..

Tang jalanraya tu , cuak gak aku...kot datang keta dari arah depan..mana aku nak lari..kalau ke kiri tu , sahih keta aku tu jadi keta selam ( kapal selam ) ..kalau belah kanan ..sahih jadi kereta bajak sawah lak...syukur alhamdulillah...takde yang lalu..lega denn..

Tingkap kereta aku buka..sejuk je terasa angin dari luar masuk ...mata den layu jee...rasa nak berenti pastu g kat seat belakang nak sambung tido jooo...hahahaha...tapi apa kan daya..den ni ha kat dreba...

Aku tanya wife aku...mana satu umahnya..kang dok ke depan je kang , tak pasai pasai ada signboard ' SELAMAT DATANG KE KUALA LUMPUR ' ..hehehe...tak mungkin...wife aku cakap..dia tak ingat..last dia datang ...10 tahun lepas !!!! ...tak ke berapi tinga dengar ? tapi aku bawak bersabaq..malaih nak bertengkaq time ni...so mencari la...last last dia nampak umah tu..still tak berubah dari dulu...


Ni la dia umah kecik tiang seribu..aku tak kira la tiang ada berapa...malaih la...selepas bersalaman , berborak la kejap..ada dia ajak naik tapi tak pe la , sebab nak cepat...lagi pun, masa ni tak hensem ..hehehe....berborak sat ngan diorg dalam 15-20 minit..

Kemudian kitorang pun beransur pulang dengan alasan nak g cari nasi kerabu ..mmg g carik pun..tapi bila jumpa kedai , penuh orang..aku malas nak beratoq..so terus balik ke umah

Sampai je kat umah...aku plan nak update blog...bila aku kuarkan beg jeee...pak mertua aku tanya , 'tak nak g check bateri kereta ke '? aku tanya balik..'kene ke ? ' bodoh betul aku..mmg laa kene ..dah esok nak balik ..bengong tul aku..kalut beno ngan blog ni...tu ar ...aku pun g la antar keta kat klinik keta sebelah umah ni...ala , bukan jauh mana pun...tak sampai 2o langkah pun...sebelah umah je..hehehe..umah tepi jalan besar..senang je le..

Maka aku pun membawa keta yang bukan milikku ini tapi milik isteriku..aku tumpang keta orang..nak wat camana....duit ku duit mu jua....duit mu..duit mu sahaja...hahahaha...nak beli kete sendiri ? membazir namanya tu...aku suka naik public transport ke opis..best sket..

Bila doctor keta tu check..dia kata semua ok..takde masalah...bagus la gitu..alhamdulillah..kalau tak sahih kena bayar duit ubat lagi..ni free jek..

Balik dari klinik tu , ada orang kat dalam umah..aku ingat dia datang beraya..rupanya 'orang pandai ' bab jampi menjampi ni...nak gelar ustaz...aku tak berani lak..hehe..tapi pak mertua aku panggil ustaz..mana mana je la...dia datang sebab dipanggil untuk mengubat anak buah wife aku...biasa la..budak budak..ada la syaitan dok menganggu dia tu..

Lepas settle tu , aku pun bersarapan pagi sekali ngan diorng..makan bihun sebelum aku naik ke atas untuk update blog aku ni...

Semalam ...sebelum aku tidur..ada la wife aku ni meluahkan perasaan tak puashatinya pada akak sepupu dia...akak sepupu dia ni , jadi cam pelik skit...seolah ada rasa tak puashati pada wife aku ...wife aku ni pun tak puashati gak la..aku bagitau kat dia..tak la yah kita nak buat camana dia buat kat kita...kita buat biasa...jumpa..senyum bagi salam....kemudian aku petik satu hadis ni..

Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. Sabda baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada Hari Kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka” (Riwayat Muslim).

Baru la lega skit hati dia...kira tersedar skit la..kalau kita ikutkan hati, syaitan bergembira..so tang ni , kita kena pandai skit..kena bagi nasihat..kadang kadang kita pun terlupa...sama-sama mengingatkan...kan kan...begitu juga dengan korang semua..hayati hadis tu...pilihlah nak yang mana satu...

4 komen :

norsyakiela berkata... [Reply to comment]

very interesting,why not if u upload pic,u gne kan yg besar sket image nye,br bestt nak tgk

edd berkata... [Reply to comment]

Jauh perjalanan luas pemandangan...ish ni rasa nk gi bercuti ke kelate ni...tp nk drive haaalllaaaa letihnye ben....kena ade spare driver...Pak mentua hang x pelik ke ben hang dok asek dgn laptop memanjang....hahhaaa...ok da gambaq2 sume tu...da dapat bayangkan sesuai dgn jalan ceritanye...

chit_ana berkata... [Reply to comment]

nasi kerabu lauk ayam dan daging bakar panas2 yg kedai tepi jalan gi kb tu ke?memang famous tempat tu.kalu gi pagi memang penuh sokmo dgn org hehe yg depan sekolah ketereh tu ade kedai jual nasi dagang..sedap gak ;)
lama x pi kat situ huhu

TaKKo-cHaMa berkata... [Reply to comment]

Hari ni x bnyk activity ke che ben?

Btol! X kisah la ape yg org len da buat kat kita. Yg penting kita adalah kita. Kita tau ape yg kita buat & yg paling penting x perlu utk kita buat spt ape yg org len da buat kat kita. Senyum je ^^

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI