Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 1 Januari 2009


DIA NI LAAA YANG BUANG ANAK DULU..PASTU SUH PULANGKAN BALIK !! MANA BLEHH.. DAH REGISTER DAH BIN DIA TU.. SUKA SUKA JEEEE

DRAMA PETANG PETANG BEN ASHAARI


Korang pernah tak kena tipu hidup hidup ?? ..Haa..ni aku cita satu kes yang terjadi kat aku..original mari...Terbaek dari ladang Pak Ali !! ....sebelum tu aku nak tanya korang...korang dah daftar ke blom blog korang ek ??? hahaahhaha...lari ben lariiiiiiiiiiiiii...

Cerita ni berlaku sebelum aku jumpa my wife...( aku nak letak berbunga bunga kang , ada gak pembaca yang muntah darah...so aku letak je basic ..my wife...hehhe) ..

Ginie cerita dia ..

Sebelum aku aktif ngan FACEBOOK , aku dok sakan ngan Myspace...Friendster masa tu aku kureng sebab ...ermmm..ramai kanak kanak rebina...Seperti FACEBOOK aku skang ni , MYSPACE aku hanya penuh ngan perempuan sahaja..Pasti korang tertanya , nape laaaa Si Ben ni asik add perempuan je...Aku add perempuan ni sebab perempuan ni aktif...maksud aku bila aku mintak pendapat , diorng cepat keluarkan...n ikhlas...bernas dan yang penting mengikut perasaan mereka ! tu yang best..kalau lelaki , akan control skit..hehee...bgi pendapat yang logik yang mana aku sendiri pun leh pk....heheh..jgn marah ek bang...tu pendapat aku jek..ok ok..teruskan..

Iskh...panjang tul intro...diteruskan cerita...dalam ramai ramai frenz dalam MYSPACE aku ni , ada satu perempuan ni menarik perhatian mata aku....sebab nak kata melayu , tak...nak kata omputih pun tak....aku tengok gambar gambar dia ...ermm...ala tak cukup umur lagi...tapi dia tulis kat situ dah 21 tahun..ermmm..ok la..biar kan je..

Nama dia saja aku rasa mmg akan menarik ramai lelaki untuk add dia..kang aku puji lebih , aku kena tidur kat beranda umah lak..huhu

Satu hari tu , aku dapat mail dari dia...ermmm...simple jek....Aku pun balas...pastu senyap lamaa je...

Tiba-tiba dia muncul kembali dengan mail dia...tapi kali ni bahasa dia agak kasar..dan aku rasa bukan dia yang menulis mail tu..aku tak balas..aku biarkan je..

Tidak lama kemudian...dia send mail lagi..kali ni untuk mintak maaf..dia kata ada seorg budak dalam MYSPACE dia ni suka kacau dia ..n dia tau password myspace dia ..dia tau sebab budak tu tolong buat maintenance kat MS dia....tah betul ke tak aku pun tak sure...

Sejak tu aku pun mula rapat ngan dia...rapat tu dari segi chatting ...Menurut dia , dia tinggal di Cheras...dia kata dia tau tempat aku tinggal tu sebab dia selalu gi tempat aku selalu lepak...Dari cara dia gambarkan tu , mmg tepat ...Tapi kadang kadang dia balik ke Kelantan...umah makcik dia ...kat Pasir Mas seingat aku...ermmm...

Dia kata dia buat bisnis kat sana ...ada butik pakaian n kedai handphone..huhu....

Perkenalan aku ngan dia hanyalah di dalam internet dan juga telefon...belum pernah bersua muka lagi...Tapi dia kata dia benar benar sukakan aku...ermmm....aku tak tau nak kata apa la..memandangkan aku masa tu malas nak bercinta lagi...

Nak dijadikan cerita ...haaaa....

Satu hari tu dia ajak la aku ke rumah dia untuk makan tengahari..Aku ingat lagi dia ajak tu hari Ahad..Sebelum tu dia ada bagi aku alamat...ok...

Flashback 2 minggu sebelum ..

Ada sekali tu aku beria mintak alamat umah dia.Dia tanya wat pe ? Aku kata saja..padahal aku nak g cari memandangkan ada sorang kawan aku ni penah kena tipu kes lagu ni la...dua tahun bercinta ngan jin bukit mana tah..kena tipu bulat bulat...aku penah nasihatkan dia supaya tinggalkan je perempuan gile tu tapi dia kata dia nak tinggalkan perempuan tu tetapi perempuan tu dok kacau dia..dok call umah la..hp laa...opis la...untuk mengelakkan terjadi pada aku , aku dapatkan butiran diri dia...alamat rumah kat sini dan di Kelantan..Dia kasi...tapi dia kata tak yah la cari..dia bukan tipu pun..ermm..

Ok..aku cerita sedikit latarbelakang dia yang mengagumkan tu ek...nama dia ? pergh..panjang gile..siap ada Puteri kat depan tu..tapi dalam MYSPACE , tkde....dia letak singkat je..aku rasa kalau aku sebut nama dia , korang yang ada MYSPACE ni mesti penah tengok dia..lebih lagi lelaki..huhu..

Bermula dengan adik beradik dia..dia ada sorang along , angah...dan dia bongsu..Di Kelantan , dia ada pakcik , makcik n adik sepupu yang rapat giler ngan dia...adik sepupu dia tu masih belajar ..masa tu tingkatan 4 rasanya...

Gambar ? pergh..banyak kat aku...tapi semua dah delete la..wat sakit jiwa je tengok..bukan sebab putus cinta tapi sebab tak puashati !!! kenapa ? tu nanti korang tau... Setiap kali aku chat ngan dia setiap kali tu gak aku mintak gambar terbaru...bagi lak dia...pastu adik sepupu dia tu ada beli webcam...ermm..dia guna berwebcam ngan aku...takde perbezaan..Nak kata aku pening , bukti lengkap...semua wujud..

Aku rajin gak chat ngan adik sepupu dia ni..ermmm...cerita semua pasal awek ni..detail...apa yg dia buat ...apa yang dia ada termasuk parents dia kat KL...Adik sepupu dia ni terlepas cakap yang bapak dia ni...menteri dan mak dia pulak doktor di salah sebuah hospital terkemuka di Cheras...

Aku check ....sebab terlepas cakap nama ayah awek tu...wujud menteri tu...tapi ? yang bestnya... apa ek ? tu aku cita nanti..

Kereta ? ...dia cakap dia ada dua bijik kereta...satu toyoa satu lagi honda..aku paksa dia bagi no plate...dia bagi akhirnya...aku bagi kat kawan aku no plate tu..suh check....huhu...best...dah dapat keputusan..korang tau no plate tu no apa ? haaa..tu nanti aku cita...

Satu malam tu , member aku ( blogger kat GB kenai sangat org ni..@ Ben aka Kong ) , call aku..tanya wat pe..boring la tu..aku cakap takde apa..tapi aku ada satu projek..aku cakap nak wat pe..kawan aku ni berminat la sebab dia pun kes ni ha..

Malam tu , dalam kul 11 malam , g la mencari..perghh...masuk la kawasan kawasan Cheras atas nun..yang mana aku sendiri pun tak tau kewujudannya..

Cari punya cari ...last last ...iklan sat ..

Abis dah iklan..sambung balik ...

Jumpa la kawasan perumahan tu...huhu...pusing la mencari rumah dia lak...tak jumpa jumpa No rumah tu...sampai kat satu guard house ni..tanya la guard tu..ada tak alamat ni...

Dia jawab...Taman dah betul..tapi no rumah ni , tak de lak , setahu dia !!!! jeng jeng jenggg..Aku tepuk dahi..tapi aku tetap percaya..aku tak nak call dia sebab dah lewat malam n saja nak checking tanpa pengetahuan dia...Malas dah cari..aku ajak kawan aku tu balik...

Haaa...Bila aku tanya dia keesokkan harinya ..dia kata ..ada ...rumah dia hujung sekali..hahaha..hujung mana ? hujung dunia ? jenuh dah carik weh...tapi tak pe la...aku biar dulu..

Sampai masa yang dijanjikan...Ari sabtu..esoknya hari ahad...dimana aku nak g umah dia..

Tiba- tiba aku dapat satu sms ...aku tengok tak bernama...hurm...

Sms tu berbunyi gini...."#$%#! dah lari dari rumah ! "

Huh...biar betul..aku balas sms tu..dia balas semula...Angah..

Aku try call awek tu...Hp dimatikan...aku send sms semula pada Angah , tanya apa sebab dia lari dari rumah..

Angah baru bukak cerita...satu satu dia cerita...Dia menceritakan sebenarnya si Awek tu anak angkat keluarga diorng..Parents sebenarnya dia , orang luar...Maknya orang Filipina manakala ayahnya orang Ireland.Maknya pulak orang besar besar kat sana..Mereka kawin semasa studi kat overseas.

Menurut Angah , mak bapak angah ni kawan karib masa studi dulu.Kalau tak silap aku kat Ireland...haaa...pastu kawan ngan parents sebenar awek ni..Suka sama suka..sudah tangkap cintan , maka kawin la diorg secara sembunyi sembunyi..tak de bunyi kompang langsung la...kira tak bersanding la neh...

Keluarga perempuan ( si filipin tu ) dapat tau...mereka marah marah...( biasa la tu ..anak orang kaya ) ..Kebetulan dia pun dah ngandung ...haaa...Sebelum balik ke Filipina , dia serahkan anak kandung dia tu pada parents si Angah ni...korang paham tak nih ? tak paham , call aku..aku cita satu satu siap ada gaya lagi..Faham ?? ok bagus...nak aku teruskan atau sambung ni ??

Korang mesti nak aku sambung kaan....ni no acc maybank aku...masukkan rm10 sorang..baru aku sambung...lalalallala...cepat cepatt...

Yelaah..aku sambung..nak cepat ni..nak g solat..huhu..kang kata aku ponteng lak..

Baru la aku tau nape si awek tu lari dari rumah..Tapi sebelum dia lari tu , dia ada cita kat mak angkat dia ( yang sebelum ni dia anggap mak kandung dia ) , ada orang dok selalu call dia ..bagitau dia yang dia tu cuma anak angkat...tapi dia tak caya...

Aku cuba call dia lagi....berpuluh kali la gak..semua tak dapat..Aku buat keputusan , tunggu je la kat umah sambil tengok Astro...cita katun kot ..

Tak lama kemudian ...ada sms masuk...Aku tengok nama yang keluar pada skrin hp aku yang mahal tu , nama awek tu...Aku baca...

Sms tu berbunyi lebih kurang cam ni la...Dia kata dia dah tau segalanya galanya..Jangan risaukan dia..Dia selamat skang ni...

Aku tanya dia kat mana ? ..dia tak nak jawab...Aku tanya lagi..dengan sapa skang ni ? Dia kata dia ngan seorang lelaki...berumur...mengaku bahawa dia adalah abang kepada ibu kandung dia yang tinggal di Filipina..Tujuan dia datang tu adalah untuk....untuk...untuk...untuk...cam nak bersambung jekk...

Untuk membawa dia pulang ke Filipina atas arahan datuk dia ( org berpengaruh di sana ) yang mana tengah nazak ..teringin nak tengok cucu dia .. ( Walah weiii..dasat kann...aku tak sangka dia leh cerita sampai gitu sekali...teror siutt...cukup teliti ..macam macam watak ada ..)

Aku paksa dia bagitau kat mana..dia kata dia kat hotel sekitar ibu kota..Huh..Menurut dia , pakcik tu datang tunggu depan umah dia..Pastu suh dia keluar..sebab nak tunjuk bukti yang dia sebenarnya tak membohong..Demi nak percayakan semua tu , dia sanggup ikut..

Lelaki berumur tu bawa dia ke hotel tersebut ..Di sana , pakcik tu tunjuk semua album album dia semasa kecil..Dari baby sampailah ke umur 1 tahun..Sempat sambut harijadi sekali je ngan diorg..sebab tu ada album tu..

Dia kata , skang dia pun dah keliru...Semasa lelaki tu keluar , dia call aku...menangis teresak resak...dia kata dia tak tau nak buat apa..antara percaya atau tidak..antara nak ikut lelaki tu balik ke Filipina atau menolak saja...

Tapi menurut dia , lelaki tu nak suh dia balik juga...Sekejap je..untuk jumpa datuk dia..ni adalah amanat yang diberikan kepadanya..

Akhirnya petang tu , lelaki tu hantar dia balik ke rumah..

Sampai dirumah , dia tanya perkara tersebut pada ibu angkat dia tu....Ibu angkat dia tidak menafikannya..Dia tanya , surat beranak tu camana ? ...Itu semua kerja suami dia...boleh dibuat..huhu...adehh..

Dia terus berkurung dalam rumah..Dia sms aku. Tanya apa patut dia buat ?

Aku ? hurm...Suh mintak pandangan keluarga angkat dia la..Malam tu , ayah angkat dia balik..mereka berbincang...lelaki berumur tu pun ada ...

Akhirnya mereka menyatakan pendirian mereka...Nak bawak dia g FILIPINA...dan minta mereka tinggalkan dia kat sana untuk beberapa bulan ! ...

Ok..sambung lagi nanti ek...



Senarai Jawapan Peserta 1 ( 3 )

Berikut adalah senarai peserta : KOD 13 , 14 , 65 , 4 , 94

KOD :13

hi everyone,,im nur,, grew up and born in Sarawak, my mom is bidayuh while my dad is a javanese,,the most thing i love about myself is the family i was born into,,proud that i have lived a blessed life and i was reallyyy fortunate to grow up under the influence of them,,everyone is special and has their own beauty,,just like a rose,,im a multicoloured,,i can transform myself depends on situation,,and one more thing,,please be aware me,, im dangerous,,just like a rose, please look out for the thorns,,you hurt me once,,i'll hurt u back,,more than u ever know,,so watch out guys,, its a girl power!!yay!!


NO KOD 14

Cerita saya bermula hampir 38 tahun yang lalu apabila buat pertama kalinya diberi peluang to say hai hai pada dunia (sure dh tau pitchingnye camne kan). Ayahbonda terchenta pun sepakat je nak letak nama Norizan. Memegang title anak, adik, kakak disamping title isteri dan ibu yang telah dipegang hampir 14 tahun. Mempunyai banyak sikap positif dan negatif (ngaku nih!!). Minat membaca terutama novel (sure cintan cintun punye) dan menggemari muzik berentak perlahan. Mempunyai beberapa keistimewaan dalam diri tapi yang paling utama adalah kemahiran memasak (yang lain tu belum habih dicari gali lagi).


Gambar di bawah ni menjadi pilihan hati saya kerana ia menggambarkan diri saya yang sebelumnya tidak begitu mahir memasak sehinggalah kini saya mampu menyediakan masakan yang menjadi kegemaran dan yang dapat memenuhi selera setiap ahli keluarga.. Seperti baby di dalam gambar ni yg mempunyai impian menjadi future top chef, saya juga mempunyai impian yang serupa. Walaupun tidak menjadi top chef kepada semua org, apa yang penting saya akan berusaha untuk menjadi top chef di hati suami, anak-anak dan ahli keluarga yang lain..


KOD : 65

KOD : 4


Nama saya Aidilliza Mohd Razali. Berumur 33 tahun dan berasal dari Kuala Lumpur. Berkahwin dan mempunyai seorang anak lelaki berumur 9 tahun. Bekerja di sektor perbankkan.

Saya seorang yang ceria, sangat manja, tegas dan berani. Aktif bersukan dan menari. Jungle trekking, melancong dan membaca juga kegemaran saya.

Kemahiran saya? Selain menari saya juga boleh mengandam, buat hantaran kahwin dan masak lauk pengantin.

Kejayaan saya? Wakil Pasukan Selangor dan mendapat tempat kedua dalam Senamrobik Kebangsaan 2002 - Kategori Hip Hop Wanita dan terpilih mewakili Malaysia dalam FISAF World
Aerobic Championship, Adelaide, Australia 2004.

Motto hidup saya… AKU ADALAH AKU &
EVERYTHING GREAT COMES FROM GREAT EFFORT…

LEOPARDCAT.....

Kenapa saya pilh gambar ni?

Leopardcat or LC adalah nama panggilan saya masa aktif masuk hutan dulu. Gelaran tu di beri oleh geng2 4x4 sbb saya sgt lincah dan tangkas. Tak reti diam dan penat. Wlu mcm2 aktiviti yg dah buat pd siang hari tp waktu malam saya masih boleh berjaga dan membaca lagi. Leopardcat pemalu tetapi tidak menghalang dia berlari, melompat, mamanjat. Bagaikan tarian penuh gemalai, tetapi lincah menggambarkan diri saya dlm kehidupan saya. Kecik dan manja tetapi jgn di pandang lemah. Sekali saya berlari tak mungkin saya berpaling ke belakang lagi. Kerana saya akan terus berlari dan berlari.

KOD : 94

Selangor, 11 Disember 1984- tepat jam 4.10 ptg telah lahir la seorg bayi yg sedang2 comelnyer d hospital kajang..bayi tersebut diberi name aisyah boo (dalam fesbuk) sbb time ni takde kad mykid lagi.Tatkala berumur 12 tahun baru la beliau mpunyai mykad dan name yg tercatat kat kad tu adelah siti aisyah binti nor akahbar…aik,name boo sudah hilang pula. Name boo telah tercipta apabila beliau mule belajar di matrikulasi. Name tersebut bukan lah direka sendiri atas dasar mencomeylkan diri atau sebagainya tetapi sebaliknya telah dicipta dalam tak sengaja oleh diri beliau jugak sebenarnya akibat terlalu suke dan jatuh cinta kepada watak budak kecik yg sgt comel dalam monster inc itu. Mungkin anda juge mengenali watak itu (gmba seperti di lampiran). Sejak itu kawan2 telah menggelarkan beliau dgn nama boo dan telah melekat hingga belajar di UKM. Namun tatkala beliau kini telah melangkah ke alam pekerjaan..agak tidak macho la menggunekan nama tersebut di ofis, lalu nama boo semakin jatuh saham nya dan telah makin kurang digunakan di kalangan rakan sebaya. Ouh,salah silah name boo ini pulak yg dicerita di sini mungkin kerana name ini jugak la salah satu keistimewaan beliau.(cekgu ben nak tau psl keistimewaan kan cekgu kan?)..Beliau merase tersgt istimewa lagi apabila Usher telah menyanyikan lagu my boo utk beliau..(eyh,tp benarkah lagu tersebut didedikasikan utk beliau?). Selain dari mempunya nama yg agak mengada2 itu, beliau juge merasakan sgt istimewa akibat kekurangan ketinggian yg beliau miliki dan menyebabkan beliau selalu disangka lebih muda dari usia. Bukan kah itu suatu keistimewaan yg sgt ingin dimiliki oleh kaum wanita yg telah menginjak umur lebih suku abad macam saye? Ya,kerana diriku begitu berharga.(eyh,tetiber).

Sekian,terima kasih.


Senarai Jawapan Peserta 1 ( 2 )

Berikut adalah senarai peserta : KOD 35 ,24 , 30 , 61 , 73 dan 63



KOD : 24

jawapan :

saya?
orang kat facebook kenal dengan nama azy bohr.
tapi di blog dikenali dengan nama jijie peggton.
kira nama pena atau nama glamer la tu... =p

umur?
erk... da suku abad da. 25. dan mungkin ramai tak percaya umur saya da 25. pakcik jual tempe mahupun makcik jual nasi lemak selalu tersilap kata saya ni baru form 1.

keistimewaan?
erm.. tang ni yang sangat-sangat eden lomah...
saya ni kadang-kadang nampak je kurang serius, kurang berat, kurang tinggi, kurang tenaga, kurang vitamin mahupun kurang kewarasan (erkkk..sila abaikan). tapi disebalik kekurangan tersebut sebenarnya, saya ni over confidence orangnya... (dikira keistimewaan ke tu?)
buktinya : http://jijiepeggton.blogspot.com/2009/06/3-things.html
*saya sound direct penemuduga*
adeh~

macamana konfidennya si plankton nak menawan resipi krabby patty si mr crab macam tu la level konfiden saya. Saya pun memang kecik je pun macam plankton.

Kecik tapi berjiwa besar.
Mungkin~

KOD : 61


Saya seorang yang serba sederhana namun tabah dan sabar dalam mengharungi cabaran dan kesusahan hidup. Kadang-kadang saya menjadi tempat luahan hati seseorang dan akan merahsiakan cerita-cerita yang tidak sepatutnya saya bercerita kepada orang lain. Kadang-kadang saya juga boleh menjadi sensitif namun masih lagi boleh di kawal. Boleh juga dikatakan, peramah namun tengok keadaan yang perlu sahaja. Saya juga seorang yang sangat tenang dalam menghadapi situasi yang sukar.Dan juga boleh berdikari dengan orang sekeliling dengan baik. Dalam keadaan marah saya akan mendiamkan diri saya agar mendapat kembali ketenangan yang saya perlukan.



Saya memilih handphone kerana ia sama dengan keadaan saya, salah satunya ia boleh menyimpan rahsia seseorang didalamnya. Ia suatu benda yang “mesra”dan “peramah” dengan sesiapa saja tidak kira di mana ia berada.Ia juga “penyabar” kerana melayan setiap luahan melalui“sms” tidak mengira waktu dan tempat. Boleh jadi sensitis sekiranya ia sudah terhempas dan susah untuk menaip mahupun membuat panggilan.Ia sesuatu yang “tenang” walaupun kita sedang marahkan seseorang kerana ia diam walaupun kita menaip bahasa yang kasar didalamnya.Seterusnya ia akan “mati “ sendiri sekiranya ia dimarahi oleh kita kerana kita telah menghempaskannya ke lantai.

KOD : 30

I’m Syaza or in facebook, Syaza Agnes.I’m 24 years old. I’m an English teacher, a lecturer and a model. Teaching is my passion and modelling is my interest. I did degree in TESL as my major and minor in counselling.
There are three Fs to describe myself which are flexible, friendly and funny. Hence, I can get along with anyone, any music, any sports or in any place. My hobbies are reading, listening to music and sports. One thing makes me different from everyone is I’m proud to be independent but in the meantime, I love to see people happy. (100 words exactly)


explanation for my picture:

Anyway I have decided to choose a picture of sun to represent myself. Personally, I am a cheerful and happy go lucky person. I like to brighten up people’s day with my jokes and make people laugh. I will always be there for everyone when they need me. Another reason is as a teacher, it symbolizes a ray of light and a repository of knowledge. Hence, I must keep shining in order to educate our young generation. Even though sometimes, I may face a bad day. That is a sacrifice that needs to be made by a teacher. Teaching is like farming, you plant a plant, nurture; give sufficient water and sunlight in order to watch the plant grows. Without sunlight, the plant will die. I think that’s all I can say here. Always remember, even when the night has come, there is always a sun behind the moon that keeps shining in order to provide sufficient light to everyone. That’s what I am.amin~

KOD : 73

jawapan : nama diberi nornathasha, tapi lebih glam dengan nama Ladiey Gege! seorang yang 100% facebook addicter, senget, giler-giler, dan ceria sangat! disamping ehbat mengajuk suara haiwan dan buat mimik muka! kenapa Ladiey Gege? sebab twin kepada Lady Gaga.. dia mainstream, saye indie jer.. hehe..

saya nie cukup minat bergambar dan mengambil gambar (kechait! kechait!).. Oleh itu sy pun membuka bisnes photography yang dinamakan Lesung Pipit Photography! jadi kalau ade yang berminat, contact2 lah Ladiey Gege okey?

sebagai meraikan bakal2 customer baru saya, meh kite belanja semua makan kek! design khas untuk kowang tau! cedap tak?
KOD : 63

Hye, Nama saya Nurulaida Binti Che Din.Berumur 22 tahun dan tinggal di Bukit Mertajam.Saya seorang yang periang dan saya mempunyai senyuman yang manis.

Saya memilih gambar di bawah kerana ia ada ciri-ciri seperti saya. Happy go lucky and sweet smile same like me.

Senarai Jawapan Peserta 1 ( 1 )

Berikut adalah senarai peserta : KOD 55 , 90 , 3 , 26 , 5 dan 6

KOD:55

Jawapan:

Saya seorang yang kreatif , gila-gila, minat seni, sastera dan muzik,dalam masa yang sama dikatakan multitalented oleh sesetengah manusia.Selalu kelihatan melindungi kelebihan pula oleh sesetengah yang lain.Wajar berbicara lebih ? Lihat ini, kamu pasti 'Rasa".
Ia perlambangan kepada saya , duduk di dalam kepompong , namun sebenarnya mempunyai kelebihan tarikan (dengan hanya melihat gambar tu - boleh senyum ), dan comel . p/s: Comel metafora kepada kelebihan apa2 yang ada pada saya bukan saya comel :D


KOD:90

nama saya puteri iqa izyan mohamad.berumur 20 tahun dan masih menuntut di universiti tempatan dalam jurusan perakaunan.keistimewaan saya adalah sentiasa ceria,suka ketawa,dan senyum.bagi saya perwatakan ini penting dalam menjalinkan persahabatan.tidak perlu sehingga orang sekililing muak tapi,cukup sekadar menghiburkan hati mereka disamping mengeratkan lagi hubungan.

gambar ini menunjukkan betapa cerianya saya ketika ini kerana dikelilingi oleh orang-orang yang sentiasa bersama saya ketika susah dan senang,yang sentiasa membuat saya tersenyum walaupun dilanda masalah.ingatlah,tanpa kehadiran seorang bernama "kawan" siapalah kita tatkala kita memerlukan seseorang untuk hiburkan hati yang resah.


KOD : 3

Siti Ruhayu Ab Rahman, dibesarkan di kawasan felda diselatan negeri tanahair Malaysia. Felda Tenggaroh Satu merupakan halaman tercinta. Mempunyai Diploma Akauntansi dari salah satu IPTA di utara Malaysia. Dididik dengan asuhan agama dan fizikal yang sempurna. Mempunyai suami yang perhatin dan penyayang. dilengkapi dengan seorang anak perempuan yang pintar berkata-kata

Sejujurnya aku adalah seorang yang mudah bekawan,kelakar dan peramah. Seorang majikan yang perhatin dan bekerjaya, suka diajak berbincang untuk mengatasi masalah setiap pekerja.

Seorang yang meminati ruang dapur iaitu memasak.
Mee bandung adalah makanan yang amat sinonim dengan diriku. Ianya sungguh istimewa membuatkan aku setia kepadanya.

Mee yang utama kuanggap diri aku yang panjang dan lurus dengan semua tingkahlakuku, mudah luntur bila berhadapan dengan masalah. Berani apabila kebenaran terbentang di mata.

Aduanan bawang, halia, serai, lada kering merupakan satu semangat yang ku cincang lumat untukmenghadapi rintangan kehidupan. Ditambah dengan kacang dan udang kering mengharumkan jiwa raguku.

Manakala gula,garam dan ajinamoto adalah pelengkap hidupku yang sering gembira dan mudah menangis bila aku menghadapi sebarang berita dunia masa kini. Terutama kisah si kecil yang kehilangan ibubapa. Sedar-sedar ditempatkan di tangga atau parit yang tidak layak untuknya.

Aruman masakan mee bandung, membuatkan aku bersyukur kehadrat illahi yang aku masih diberi kesempatan untuk menikmati setiap detik-detik hari mendatang bersama keluarga tersayang...

Hidangan yang kusediakan adalah untuk kepentingan rohani dan jasmaniku, ditambah dengan setiap ilmu pengetahuan yang tidak putus ku timba untuk kepentingan akhirat hakiki. Alhamdullilah, sungguh istimewannya hidup ini bila menikmati makanan sendiri.


KOD : 26

Firstly, saya nak introduce diri saya. Full name saya Adilah Noor Afiqah. Saya lebih suka dikenali dengan panggilan ANA. Mesty ramai orang tertanya-tanya nama saya dipanggil ’ANA’? Sebab, saya akan gabungkan huruf awal nama saya. So, senang saja na ingat bukan? Saya amat friendly orangnya. Once saya jumpa teman-teman saya, ta kisah di mana sahaja, teman lama, teman baru, teman di alam maya, saya memang happening gila! Kalau cakap tu, sampai orang keliling pun saya ta perasan. Dan saya mengaku saya masih muda kerana umur saya pada tahun ini ialah 17 tahun.

Keistimewaan saya ialah saya suka edit gambar. Apa saja gambar, saya akan editkan bagi jadi menarik lagi. Ramai juga insan-insan meminta saya editkan gambar. Jadi, saya akan edit yang cantik-cantik tuk mereka. Cantik ke? Hehe. Ikut kepuasan hati. Dan pada tahun lepas, saya dipilih untuk membuat majalah sekolah. Sangat seronok walaupun edit gambar itu agak mengambil masa. Kadang-kadang, ada juga students yang kutuk-kutuk saya edit, walau macam mana pun, kutukan itu akan membuatkan saya bertambah semangat lagi dalam bidang ini.Dan, akhir sekali ni salah satu gambar yang saya edit.
Tadaaaaaa!!! -ANA Kamarudin-




KOD: 5

JAWAPAN PENGENALAN DIRI:

Bimillahirahmanirahim….. Alhamdulillah….Nama yang diberikan Azizah Ahmad Johan. Dikenali sebagai Jejah ataupun Izah.Puteri sulung dari 2 puteri kepada Ahmad Johan dan Hamidah.Di lahirkan pada 11 May 1987.Tahun ini berusia 23 tahun. Berasal dari Tmn Sri Andalas, Klang Selangor. Masih menuntut di UiTM Bandaraya Melaka, Ijazah Sarjana Muda Perniagaan Antarabangsa.Izah,insan biasa yg masih banyak kekurangan. Namun Alhamdulillah, Allah telah menganugerahkan sebahagian sifat Al-Rahman dan Al-Rahim Nya kepada diri ini untuk dijadikan kekuatan diri.Amat menyanyangi dan menyukai kanak-kanak.Suka memasak dan melancong.Seorang yg lembut hati dan penyayang.Sensitif, senang mesra, ceria dan peramah.
JAWAPAN GAMBAR:

Memilih gambar ini kerna ia menggambarkan diri saya.Gula-gula..Sweet or Candies… memang amat di gemari kanak-kanak.Warna2 dan kepelbagai rasa menjadi kegilaan mereka. Ia membawa kegembiraan dan menjadi penghibur ketika duka sering menjadi teman kanak2. Pada gambar ini terserlah keceriaan, kegembiraan serta senyuman. Itu lah diri sy yg sgt suka kpd kanak2 dan ingin selalu mendampingi mereka. Memberi mereka kegembiraan dan menghiburkan dikala duka juga sentiasa disisi mereka bila di perlukan…satu kepuasan bila memanjakan anak2 ini.Walaupun sy masih belum berkahwin dan memunyai anak.. Namun rapat dan sering memanjakan anak2 saudara.…Senang mesra dengan mana2 kanak2 yg baru sy kenal. X mengira usia dari baby yg baru lahir hingga yg sudah bersekolah.Melihat, bermain dan melayan teletah mereka buat sy lupa segala masalah n tekanan…Hidup menjadi ceria,sentiasa tersenyum dan ketawa…. Ibarat berada didunia kami sendiri yg dipenuhi warna2 keceriaan seperti gula2 ini…bagi Izah, berteman dan melayan kanak kanak membuat kita sentiasa tersenyum dan membuat kita merasa muda (awet muda) kerna kita kan lupa pada segala masalah dan kepenatan. Tiada istilah jemu dan penat melayan karenah kanak2 dalam diri Izah.Timbul juga dihati ini ingin membuka sebuah tadika mendidik kanak2 kecil ini mengenal dan meneroka dunia. Insyaallah jika ada rezeki…impian ini pasti sy usahakn untuk direalisasikan…. Amin.. Sekian saja mengenai diri yg kerdil disisiNya ini… Wassalam….

KOD : 6

assalamualaikum.....
Saya seorang insan yang bergelar seorang gadis kerdil, yang berasal dari timur malaysia. Anak sulung dari 5 adik beradik yang terdiri dari 2 putri dan 3 putra. Dibesarkan dalam keluarga yang sederhana, tapi penuh dengan kebahagiaan. Berdaram siam dari sebelah bonda, melayu tulen disebelah ayahanda. Apa yang mengambarkan diri saya adalah seorang yang "simple" tapi suka bergaya. sangat suka tersenyum, sangat suka bergambar. Saya juga agak pendiam dan terlalu suka menyembunyikan segala apa yang dirasai, tapi bila sudah mengenali saya, saya boleh menjadi seorang sahabat dan pendengar yang setia. Kelebihan saya adalah pandai menari dan berteater. Terlalu meminati muzik.

Disini saya sertakan juga gambar yang mengambarkan kebolehan dan keistimewaan yang saya miliki. Jika diperhatikan gambar ini, apakah yang bermain diminda anda? mmm..nampak macam orang pegang payung kan?! yes that me.. seorang gadis kecil yang cuba memayungi dirinya dengan kebolehan yang ada dalam dirinya. Jika perhatikan betul-betul, orang yang anda lihat itu adalah note muzik yang menunjukkan itulah saya, jiwa saya penuh dengan muzik. Dan jika diperhatikan lagi, terlihat dia menari-nari sambil memegang payung ini. Tarian adalah seni yang saya miliki. Tarian juga membuatkan saya yakin dengan setiap kebolehan dan keistimewaan saya dihadapan orang ramai. Payung itu melambagkan hidup saya, dimana hidup saya dipenuhi dengan semua kasih sayang yang cuba melindung saya dari segala anasir luar. Malah mereka juga lah yang memberi dorongan dan sokongan dalam mengasah setiap bakat yang saya miliki iaitu tarian dan teater. Melalui bakat dan keistimewaan saya ini, saya mampu menunjukkan kepada dunia, saya bukan lah sekerdil yang digambarkan, melalui tarian dan teater, saya meluahkan perasaan dan jiwa saya dalam bentuk yang indah dan simbolik. Pada gambar ini juga mengambarkan sifat saya yang terlalu meminati muzik dan seni. Muzik adalah salah satu dari pelengkap hidup saya, seperti gambar ini, note muzik itu adalah dirinya, dan tarian itu adalah seninya. Payung yang memayunginya adalah sokongannya bagi setiap keistimewaannya. Jika tidak ada salah satu antaranya, pudar lah saya. Maka itulah saya, dan itulah keistimewaan saya. wassalam.......

GAMBAR ARIEL & LUNA

Senarai Jawapan Peserta 1 ( 8 )

Berikut adalah senarai peserta : 58 , 1 , 79
KOD : 58

Nama : Cik Lily Puith
Jawapanya :
Berumur 31thn. Menetap di Bangi Selangor. Sudah 2 tahun berkahwin dengan suami tercinta dan belom mempunyai cahaya mata lagi. Bekerja di dalam sektor pembinaan di Cyberjaya.

Di waktu lapang gemar memasak, beriadah, menyanyi, melancong, melayari internet, menulis di blog.

Keistimewaan? Rasanya saya tidak mempunyai sebarang keistimewaan apa pun. Tapi gemar membaca apa jua bahan yang terlintas di hadapan mata. Salah satunya majalah, novel, suratkhabar hingga ke bahagian iklan juga, dan pelbagai lagi. Kamus juga tidak ketinggalan, bagi saya kamus itu sumber ilmu yang tak terhingga. Seronok sebenarnya membaca.ia menambahkan lagi ilmu pengetahuan saya.


Keistimewaan saya.Membaca. Saya boleh mebaca banyak bende. Contohnya kamus, majalah, suratkhabar.


KOD : 1

Assalamualaikum….
Saya Nur Fariza Abd Rashid.
Dilahirkan 28 tahun yang lepas pada bulan November. Dibesarkan di Alor setar dan menuntut ilmu sejak dari zaman kanak-kanak di Alor Setar sehinggalah menamatkan pengajian di menara gading di sebuah universiti di Selangor. Saya merupakan anak sulung dari dua beradik perempuan.

Bagi saya,setiap orang ada kelebihan dan keistimewaan yang tersendiri bukan?.Semua orang punya kelebihan yang yang tersendiri.Kelebihan yang boleh saya gambar kan tentang diri saya tidak lah banyak.

Saya memilih gambar Bunga.Sebab bagi saya bunga adalah penyeri kehidupan, menghiasi dan mewarnai kehidupan insan disekeliling dengan keindahannya tersendiri Begitu juga saya. Apa kaitan gambaran bunga dengan saya? Bunga itu ibarat senyuman yang terukir dibibir saya. Susah mana pun diri saya tetap akan cuba hiburkan hati-hati insan disekeliling saya.
Kedua Matahari. Matahari ibarat isi dan hati saya menyinarkan cahaya pada yang memerlukan .Saya cuba jujur dalam apa jua yang saya lakukan dalam kehidupan.Pada sahabat atau keluarga.Kerana bagi saya kejujuran dan keiklasan adalah sifat yang perlu ada pada setiap insan.Kita kena jujur pada diri. Barulah kita mampu jujur pada insan lain.Dan ini lah sifat dan kelebihan diri saya.Tidak lah banyak tapi ini lah serba sedikit tentang gambaran diri saya
Oleh itu, bersyukurlah dengan anugerah dari yang maha Esa.Tidak lah perlu berlebihan dan Senyumlah selalu.Saya akhiri dengan maaf andai ada tersilap kata.

KOD: 79

JAWAPAN: Assalammualaikum dan Salam 1 Malaysia. Saya Myra Kimi..anak kedua dari 4 orang adik beradik..saya dilahirkan di Kedah tp dibesarkan di Pulau Pinang..Bertugas sebagai seorang Guru Tadika di Pulau Pinang..Setiap hari saya akan didampingi oleh kanak-kanak yang comel dan nakal..erm...bunyinya agak menarik bukan...sejujurnya saya sendiri tidak mengetahui keistimewaan dan kelebihan diri saya. Sudah nama pun manusia, saya sendiri punya kelemahan. Saya seorang yang ceria dan sukakan muzik, suka tidur, suka senyum, ketawa dan ketawa..hahaha...Mungkin salah satu keistimewaan saya adalah saya seorang yang peramah dan suka bertanya.Tak kisahlah apa jua topik dan subjek, saya pasti menyertainya kerana saya seorang yang berfikiran terbuka..dengan kerap bertanya, saya pasti satu hari akan ada satu perkara baru yang saya belajar. Sikap ini jugalah membuatkan saya mempunyai ramai kawan..gambar di bawah ini cukup untuk menceritakan bagaimanakah saya..hehehe...Sekian..

Senarai Jawapan Peserta 1 ( 7 )

Berikut adalah senarai peserta : 21 , 31 , 96 ,7 dan 81

KOD : 21

Assalamualaikum.. Hmm, apakah gambaran seorang nurul syuhadda ini? Disebabkan syarat tidak melebihi 100patah,maka disimpulkan di sini secara ringkas gambaran diri saya. Saya mahu anda gambarkan saya sebagai seekor kucing betina belaan di rumah. Cuba pejamkan mata dan bayangkan. Apa yang anda nampak? Ya.. Ia comel bukan? Kalau tidak comel, masakan anda mahu membelanya. Apakah sifat utama kucing? Manja bukan? Mahu dibelai, digesel2kan kepalanya pada kita dan diberi perhatian. Pembersih? kalau tidak masakan hobinya adalah menjilat bulu. Penyayang. Kalau anda ada ibu kucing yang baru melahirkan anak, anda dapat lihat betapa protectivenya ibu itu. Ceria. Lihat saja telatah kucing bermain. Anda tak akan jemu melihatnya. \(^__^)/


KOD : 31

Rina Salleh. Saya percaya nama ini mudah diingati, ringkas dan catchy seperti empunya diri. Menjalankan perniagaan sememangnya menarik tetapi ia tak semudah disangka. Berbekalkan kekuatan serta dorongan sahabat, saya beranikan diri kerana kalau bersandarkan pengalaman banyak lagi perlu dicapai.

Saya yakin personaliti yang menarik sangat mempengaruhi penampilan seseorang. Justeru saya kongsi minat ini sehingga diberi kepercayaan untuk membantu penampilan mereka melalui bengkel kecantikan yang saya kendalikan. Keupayaan berkomunikasi dengan baik digabungkan dengan minat mendalam dalam bidang fesyen dan perundingan imej menjadikan ia gabungan yang mantap. Tambahan pula perniagaan yang saya jalankan berkait rapat dan berada di dalam industri yang sealiran.


GAMBAR :
Gambar ini saya pilih kerana ia benar-benar dapat menggambarkan minat dan kerjaya saya. Proses menyuaipadan pakaian adalah proses yang mudah namun memberi impak yang besar dalam penampilan diri. Akan tetapi ia sering diabaikan oleh kaum wanita. Setiap pakaian itu unik dan mempunyai attitude tersendiri untuk digayakan. Gambar ini dapat memberi bayangan yang lebih jelas tentang keupayaan saya dalam bidang perundingan imej.

KOD : 96

Nm sbnr adhila, cest la vie adalah nm smrn gn sejak dr sekolah..bmksd that's life diambil dr pkataan perancis.
gmbar novel plk mnunjukkn sy hantu novel, mgkin blh dikategorikan sbg kelebihan sbb sy blh mbaca sebuah novel tnpa henti selama 7jam 30 min. utk novel yg mpunyai lebih krg 300 mukasurat plk..sbyk 2 novel sy pernah abiskn dlm ms 1 ri.

KOD : 7

Asalamualakum semua..
Nama penuh cik lynn, Siti Aslinda Tajudin...just call me -CIK LYNN-
Lahir pada 29 Januari 1989..( tak sorok2 ok). cik lynn dilahirkn di Hospital Besar Tengku Ampuan Rahimah, Klang..dilahirkn di dunia ini sebagai sepasang anak kembar - (http://www.denzuko.net/KLCC/KLCC.jpg)...perbezaan waktu hanya 5 minit jer...sian mama tak sempat nk rehat...^_^.

Seorang yang pemalu - (http://i309.photobucket.com/albums/kk384/hotdvd4u/kucingtertawa.jpg)

Banyak cakap - (http://www.kbaratinage.com/wp-content/my-talking-cat-041.jpg)

Berjiwa lembut - (http://www.moveed.com/data/media/55/cotton_tree.jpg),

Cepat tersentuh - (http://www.flickr.com/photos/nuzaimah_nana/3316610728/ )

Kuat makan - (http://www.doobybrain.com/wp-content/uploads/2007/10/big-burger.jpg)

Suka melayan budak2 - (http://lrpchalethotel.com/image%20lrp%20inn/Tmn.mainan%20dpn%20lrp%20in.jpg)

Boleh bertutur dengan fasih dalam Bahasa Mandarin - (http://www.flickr.com/photos/knizam94/3218203936/ )

Currently working with AmBank - (http://life-and-business-coaching.com/MakeMoneyOnline_000003879769Small.jpg)

Ini sahaja lah serba sedikit biodata ttg diri Cik Lynn..
SELAMAT MENGENALI DIRI KU INI
~CIK LYNN~ ^_^

KOD : 81

indah sekali berbaju kebaya,
menambah seri si anak dara,
salam dihulur pembuka bicara,
harap tertambat hati pembaca.

syukur alhamdulillah dengan limpah kurnia dan hidayahNya, sy di sini mampu mencoretkan sepatah dua kata.tanggal 20 Julai 1988, Nurjahirah Bt Janudin, nama diberi dilahirkan di hospital besar melaka hasil bukti cinta dua insan yang amat sy sayangi, Janudin b Awang dan juga 'Azma bt Mamat. membesar di merata pelusuk negeri dan kini mendapat pendidikan di UKM, saya ditakdirkan berbintang cancer, dan seperti yang semua maklum, cancer adalah golongan yg terkenal dgn moodyny,sygkn keluarga,dan sgt setia dgn prshbtnny.bertitik tolak dgn itu, sy merasai bahawa keistimewaan sy adlh terletak pada teman sejati sy, nurul syahira. berkongsi panggilan nama ira, kami merupakan sepasang kembar yg tidak seiras tp berkongsi segala-galanya.jatuh bangun sy sentiase dia di smping sy.bagai laut dn pantai, kami tidak mungkin dipisahkan.sy berani menyerahkan segala rahsia peribadi sy kpd dia.akhir kata, tanpa dia tak mungkin saya mngenali ape itu yg dinamakan adik beradik buakn sedarah.



Senarai Jawapan Peserta 1 ( 6 )

Berikut adalah senarai peserta : 20 ,84 , 46 , 72 dan 9
KOD : 20

My name’s Fatin Alia, I’m 18 years old and I’m currently studying at Limkokwing University of Creative Technology. I’m an open minded outgoing person and I am also the happy go lucky kind of gal. Anyways, what’s special about me is that I am what they would say in malay “anak seni”. Although I haven’t done much by the age of 18, I have represented Malaysia while I was in Turkey during the ‘Visit Malaysia 2007’ campaign by showcasing a couple of our traditional dances; acted on stage for 2 school productions and a lot more, even singing!

i've chosen this pic of a colorful palette because i can relate to it. The palette that holds the colors is me, and the colors describe my personality, I'm fun, loving, happy go lucky and more. The colors also describe all the potential I have, just like how I can use the colors to paint a picture.


KOD : 84

Nama saya Nurhanisah bt. Bahtiyar, nama panggilan saya Anyss. saya berasal dr Cheras Kuala Lumpur. Berumur 22 tahun dan kini bekerja sebagai guru. Keistimewaan yang ada pada saya ialah menjahit baju. Gambar di bawah menggambarkan saya boleh menjahit baju menggunakan mesin jahit. Mungkin bakat ini diwarisi dari ibu saya yang mahir menjahit. Saya memilih gambar tersebut kerana, gambar itu sesuai bagi menggambarkan diri saya begitu teliti ketika menjahit sehingga muka akan tertunduk-tunduk untuk focus membuat sesuatu kerja..


KOD : 46
Salam & selamat sejahtera…

v 1st saya seorang wanita dan juga merupakan seorang isteri.
v Saya seorang yang mudah untuk didekati, ‘simple person’ dan mudah untuk beramah mesra.
v Bekerja di salah sebuah consultant firm dan menetap di Kuala Lumpur.
v Tidak suka dengan tekanan dan manusia yang bersikap bangga diri/cakap besar.
v Minat sangat dalam bidang kecantikan seperti solekan & tatarias diri adalah salah satu keistimewaan yang saya sedang ceburi, dan satu lagi bidang dalam proses yang sangat menarik minat saya adalah membuat cupcakes dan fondant kek.
v This is the simple about my self….. thanks 4 this fun contests.. have no idea how to do this ahaks!!!…

Semut dan Belalang

Pada siang hari di akhir musim gugur, satu keluarga semut yang telah bekerja keras sepanjang musim panas untuk mengumpulkan makanan, mengeringkan butiran-butiran gandum yang telah mereka kumpulkan selama musim panas. Saat itu seekor belalang yang kelaparan, dengan sebuah biola di tangannya datang dan memohon dengan sangat agar keluarga semut itu memberikan sedikit makan untuk dirinya.

"Apa!" teriak sang Semut dengan terkejut, "tidakkah kamu telah mengumpulkan dan menyiapkan makanan untuk musim dingin yang akan datang ini? Selama ini apa saja yang kamu lakukan sepanjang musim panas?"

"Saya tidak mempunyai waktu untuk mengumpulkan makanan," keluh sang Belalang; "Saya sangat sibuk membuat lagu, dan sebelum saya sadari, musim panas pun telah berlalu."

Semut tersebut kemudian mengangkat bahunya karena merasa gusar.

"Membuat lagu katamu ya?" kata sang Semut, "Baiklah, sekarang setelah lagu tersebut telah kamu selesaikan pada musim panas, sekarang saatnya kamu menari!" Kemudian semut-semut tersebut membalikkan badan dan melanjutkan pekerjaan mereka tanpa memperdulikan sang Belalang lagi.

(Ada saatnya untuk bekerja dan ada saatnya untuk bermain)

Jadi sy lebih rela menjadi seperti semut sbb sy juga adalah seorg yg tdk suka utk membuang masa...wah hebat nyerw karangan nihh..hahaha...Ben aku hentam je nihhh...apa yg dimengarutkan pun aku xtau...ssh tul soalan ko nihh..pening aku pikirkn... k nih je yg dapat aku hantar huhu...chaiyok2..

KOD : 72

Detik jam 8.30 pagi pada 20 Februari 1989 bertempat di HKL maka lahirlah seorang bayi comel yang bernama NURSYAZWANI BINTI JUNAIDI@ JUNID KHAN di bumi Allah yg terlalu indah ini. Disebabkan aku terlalu banyak kerenah, maka terpaksalah mama dan abah menghantar aku kepada penjaga selama 4 tahun sebelum aku dihantar ke teratak nenekanda angkat di Perak. Selama aku di perak aku diajar memasak pelbagai jenis masakan demi melengkapi warisan turun temurun keluarga. Oleh itu, keistimewaan aku ialah memasak yg memang sudah terkenal dikalangan keluaraga besar ku serta teman-teman rapat. Sehingga kini aku menjaga rahsia masakan yg telah diturunkan demi menyambung warisan keluarga hingga ke anak cucu..

saya menggunakan gambar ini kerana ia merupakan makanan trsdisi melayu yang tidak akan hilang dimata mahupun dihati


KOD : 9

Satu pagi di subuh yang hening, lahirlah seorang puteri yang cantik dan comel di sebuah kota metropolitan iaitu Kuala Lumpur namun dibesarkan di Pulau Mutiara. Lahirnya itu sudah tertulis di lauz mahfuz. kehadirannya membawa sinar kebahagiaan dan kegembiraan pada keluarganya umpama cahaya batu permata yang membias serta mampu menyelerakkan warna-warna pelangi yang indah. Sepertimana kewujudan batu permata yang amat berharga dan paling gah di bumi. Ia menjadi simbol kecantikan,kekayaan,keagungan,kekerasan, ketahanan dan kekuatan. Begitulah keistimewaan aku yang dicipta dan meminjam simbol batu permata selagi bernyawa. Perlukan kekuatan dan daya ketahanan untuk mengharungi suka duka kehidupan.

Senarai Jawapan Peserta 1 ( 5 )

Berikut adalah senarai peserta : 42 , 34 , 19 , 59 dan 92


KOD: 42

Hi,im Zawiyah bt Mohamad, im the one a likable person. I always want the best in my life ( never give easily). Im loves help others when they need it. Im a true friend and always stand by them. I like to smiles because it very infectious and people like being around me. Im believe and confident with myself can bring me go very far in life.

Haaa ini adalah binatang kesukaan saya:



Burung- Melambangkan kebebasan yang tidak pernah memikir sebarang musibah,bagi saya masalah adalah perkara yang biasa untuk mematangkan manusia yang kadang2xnya adalah sangat kecil hatinya.


KOD : 34

Saya peserta no 34 bernama Shamsiah Puad. Di lahirkan di Singapura dan dibesaran di Kuala Kubu Baharu, Selangor. Sudah berkahwin dan mempunyai 8 orang anak. Tiga daripadanya adalah anak lelaki dan lima orang anak perempuan. Bekerja di syarikat swasta di Kota Damansara dan menetap di Sungai Buluh, Selangor. Keistimewaan saya ialah seorang ulat buku. Dalam erti kata lain ialah mencintai ilmu. Natijah daripada pembacaan dan kelas-kelas fardu ain yang telah saya hadiri, telah mengukuhkan jatidiri saya. Sekaligus telah menjadi panduan kepada saya dalam membentuk rumahtangga terutama dalam mendidik anak-anak kearah generasi berkualiti. Benarlah seperti kata pepatah “Ilmu Itu Pelita Hidup”.


Assalamualaikum dan salam sejahtera…

Saya Murni Ab Rahim, yang berumur dalam 30-an dan berasal dari Alor Gajah, Melaka. Bertugas sebagai Setiausaha di jabatan badan berkanun di Melaka. Saya adalah anak dan kakak sulung yang garang daripada enam orang adik-beradik. Saya seorang yang sederhana, simple, ceria, easy-going dan suka aktiviti yang mencabar. Rakan-rakan saya kata, saya angin satu badan dan kuat membebel. Saya berminat dan mempunyai keistimewaan dalam aktiviti sukan petanque, menjahit langsir dan memandu. Pada masa lapang saya suka shoping, tengok wayang, bowling, membaca dan melancong. Saya seronok untuk mempunyai kenalan yang berbilang kaum, 1 Malaysia serta luar negara. Sharing is caring!




Saya mengimaginasikan sendiri gambar ini seperti :-
Bentuk hati yang besar ;-) menggambarkan diri dan hati saya yang
simple, ceria
Bentuk hati yg kecil ;-) keistimewaan dari sifat sendiri
Bentuk hati yg berkeliaran ;-) menggambarkan menjalani aktiviti2
easy-going pada masa lapang dan seorang
Helaian daun-daun dan tangkai ;-) menggambarkan perhubungan
Silaturahim yang berpanjangan dengan
manusia sejagat


KOD: 59

aku PELANGI MENTARI tidak bermakna aku tidak suka namaku Suhana. Pelangi, aku dapat gambar kan diriku indah penuh dengan warna warni kehidupan. Gambaran hari-hari kita yang sering bertukar-tukar warna baju.Tidak selamanya kita memakai baju putih atau hitam, dan tidak selamanya tv memaparkan paparan hitam putih kecuali cerita P.Ramlee. dan menyingkap maksud 7 warna, aku teringat lagu pelangi semasa tadika, dan teringat cerita JJ THE JET PLAN pagi tadi.

MENTARI sentiasa menyinari alam. Aku ingin menjadi seperti Mentari sentiasa menerangkan bumi dikala siang dan mengeringkan baju dikala basah dan mewujudkan ikan masin. Namun, tidak semua sukakan MENTARI. Kepanasan MENTARI mengundang kepada penggunaan payung, kipas, aircond, dan air. Lumrah hidup. Orang mengharapkan hujan, namun, hujan berpanjangan, orang akan harapkan MENTARI menyinari. Lumrah hidup.


AKU ISTIMEWA~
*KIUT* (ORANG CAKAP)
*PERAMAH*(SUKA MERAPU)
*NGEGEH* (DALAM MAKSUD 1 MALAYSIA: MENGADA-NGADA)
*CALI* (BAHASA SARAWAK TU= PELAWAK. tapi AKU BUKAN BADUT)
*SUARA KIUT MACAM KATUN* (SUARA KU SEPERTI DOREMON~ HUH MELAMPAU SUNGGUH~)

KOD : 92

Cuba dengar pada setiap pagi! sebelum matahari terbit, burung-burung pipit sudah bangun memuji kebesaran ILLAHI sambil bernyanyi. Tidak lama kemudian, mereka harus pergi bekerja mencari nafkah ....Persis melihat gambar burung memberikan anak-anaknya makan...itulah insan yang bernama ROHANITA BT SEMBOK...seorang isteri...dan ibu...mendidik dan menjaga anak adalah tugas yang harus dipikul tanpa rasa jemu...
juga seorang pendidik...mendidik anak bangsa yang dahagakan ilmu supaya menjadi insan yang berguna...dan seorang pengedar HPM yang bertanggungjawab terhadap pelanggan yang dahagakan info produk dan menaruh harapan tinggi agar mencapai apa yang dihajatkan hasil dari mengamalkan produk yang dibeli


Senarai Jawapan Peserta 1 ( 4 )

Beriku adalah senarai peserta : 99 , 52 , 91 ,69 dan 83

KOD: 99


F.A.R.A.H….nama panggilan ku...aku seorang yang penyabar dan penyayang. Aku sangat suka memasak… Wah! Sedapnyaaa....itulah kata pujian dari suami ku.. ehmmm.. Entah ..betul ke, sedap . Aku jawab..memang sedap…. resepi dari internet, .(sambil gelak..)

Hobi aku suka memelihara haiwan. Pernah sekali aku menangis kesedihan. kerana meratapi kematian haiwan kesayangan ku. Keistimewaan ku.. Selain menyayangi keluarga ku, aku juga seorang yang penyayang terhadap haiwan.

Menyayangi dan disayangi adalah naluri semulajadi manusia. Malah haiwan juga, makhluk ciptaan tuhan yang mempuyai perasaan. Lihatlah gambar ini… Walaupun berlainan jenis, kasih sayang tetap terjalin .

Hakikatnya.. menyayangi haiwan juga mampu mengubah kepada eratnya hubungan sesama manusia!!


KOD : 52

Shafaza Zara Syed adalah nama yang kelihatan di Mukabuku. Lahir dua hari sebelum Malaysia menyambut saat kemerdekaan ke dua puluh, gadis ini dahulunya adalah bayi pra-matang. Ah, tentu sahaja kamu kagum bila lihat betapa besarnya gadis ini sekarang.

Ketawa.
Senyum.
Ukir wajah suka.

Memilih untuk meneruskan kehidupan sebagai seorang guru, dia berusaha keras untuk menolak kehadiran kafein dalam badannya. Ah, dia dulunya Ratu Kopi sedunia. Kalau kamu suling darahnya, pasti ketemu celahan molekul dibawah dalam aloran darah. Senyum dan hanya ketawa. Sukakan kasih saying, cinta dan pelukan, mungkin kamu boleh luangkan masa di Dunia Sebelah Zara.

******

Kod: 91

Assalamuallaikum w.b.t,
Saya Nor Azimah Adli.Berasal dari Perak dan telah mendirikan rumahtangga.Saya adalah seorang guru.Sebenarnya saya adalah seorang yang 'simple' sahaja.Tapi dalam 'simple' saya, saya telah dianugerahkan keistimewaan yang tersendiri.Saya seorang yang mudah mengingat ataupun senang menyerap ilmu.Syukur Alhamdulillah atas pemberian Allah S.W.T.Tak kisahlah bagaimana ilmu itu diperolehi sama ada dari buku,perbualan,ceramah ataupun pemerhatian.Saya mudah mengingati dan boleh 'memuntahkan' balik ape yang telah diingati.Memori yang kuat adalah satu kelebihan pada manusia kerana ini membolehkan kita berfikir dengan lebih waras dan hidup kita lebih teratur.Saya memilih gambar 'parrots' adalah kerana seperti yang kita tahu parrots adalah sejenis haiwan yang mempunyai ingatan sangat kuat.Apa yang diajar padanya, akan diingati dan mempraktikkannya semula.


Kod: 69

1) Pengenalan

Aku Hanim. Aku lebih suka kenal diri aku berdasarkan pandangan dan penilaian orang. Selain pengalaman, bagi aku, itu adalah antara kunci yg menentukan siapa aku. MYSTERIOUS & UNPREDICTABLE. Aku sukakan sesuatu yg ABSTRACT, COMPLICATED dan agak SCEPTICAL. Pening? Oh tidak! Pada aku COMPLICATED itu sesuatu yang menyeronokkan! Selagi tak dapat asas@sebab sesuatu, aku takkan berhenti mencari jawapan. Pasal tu aku selalu kena komen “Kau ni, banyak tanya betul la!”Haha! Aku sukakan Visual Kei & JRock! Aku belajar melihat dan menerima sesuatu luar daripada pandangan mata kasar bermula dari minat aku yang satu ni. Pelik atau istimewa? Tentulah istimewa!

2) Gambar

Sekali pandang, nampak ada macam-macam item dalam gambar ni. Apa lah yang designer cover ni fikir masa dia design kan. Pertama kali aku lihat, terus jatuh chenta! Gambar yang memberi seribu makna dan penuh erti. Setiap item membawa maksud yang berbeza namun saling berkait antara satu sama lain. Kenapa aku suka gambar ni? Gambar se-abstract ini mampu membawa kotak fikiran aku menerawang jauh!

Tafsiran peribadi, walau jauh mana pun perjalanan, walau besar mana pun perubahan yang berlaku dalam hidup, tak semestinya kita perlu melupakan apa yang telah kita tinggalkan dalam mengharungi arus kehidupan yang bakal dilalui. Apa yang kita lakukan dan bakal laksanakan, harus berbalik kepada tujuan atau niat. Di situ lah perancangan bijak dapat di-implementasi-kan. Manusia tidak dan tak akan hidup keseorangan tanpa ada teman dan sokongan. Walaupun masing-masing mempunyai citarasa, pendapat dan kata hati yang bermacam-macam warna, namun dorongan, sokongan dan semangat dari yang lain amat diperlukan. Tak salah sekali sekala untuk mengalah demi memastikan keharmonian kitaran kehidupan dapat dikekalkan. Perjalanan masih terlalu jauh untuk diteruskan. Tapi aku percaya setiap detik yang kita lalui bakal dipenuhi dengan keindahan dan kejayaan dengan niat hati yang tulus dan ikhlas. Setiap saat harus dihargai kerana ia meninggalkan sejuta kenangan dan panduan dalam memperbaiki diri dan keperibadian.

Ini pendapat mini peribadi aku dan aku percaya lain orang, lain fahamannya. Apa pun, aku memang suka tengok benda-benda yang boleh membuatkan aku bertanya pada diri aku sendiri. Lagi pelik, lagi complicated, lagi aku suka! Hidup ni kan kelas praktikal, maka harus manfaatkan segala yang ada disekeliling dengan sebaik-baiknya. FIN!



KOD : 83

Salam
Dlm Facebook saya letak nama saya salirius sal. Nama penuh saya salmiyah binti mohd nor. Salirius bermaksud Nama saya digabungkan dengan bintang saya sagitaurius.Saya sudah berkahwin dan mempunyai anak lelaki baru setahun 8 bulan dan sedang mengandung anak kedua. Inysa Allah bulan 6 ini melahirkan anak yang sihat. Saya berkongsi hobi dengan suami saya mengumpul minyak wangi dan suka membeli online kerana murah.

Saya memilih gmbr ini kerana saya ingin mengambrkn diri saya seorang ya mementingkan keluarga dan menyayangi mereka.Rumah adalah gambarannya. Awan, rumput, tumbuhan dan persekitaran yang lain adalah berkaitan dan saling memerlukan. Begitu juga kita.memerlukan keluarga kita.

Terima kasih ;)


Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI