Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 19 September 2009

Hari Pertama Di Kelantan

Hari 1 - Aku beruntung dapat keluarga mertua yang ngam..Dari org tuanya ke adik beradiknya , semua best..Ada 4 orang lelaki dan seorang perempuan...Best la kira ada lelaki..ada geng borak..kalau perempuan semua , mau gak aku keras sorang sorang..

Aktiviti aku sehari ini ? HeHE...best gilerr...selepas solat subuh..aku menyambung tido aku ...ni kali pertama aku tak bangun sahur tapi ada la just minum air suam sebelum tamat tempoh ..Sepanjang tidur ku yang penuh nyenyak itu , tidak ada apa yang berlaku.Mimpi yang indah saja..Mimpi apa ek ? Aku pun tak hengat...hehe..Yang aku tau..aku bangun kul 1150 pagi..mmg lena tidur ku..hahahahah..apa punya menantu tul aku ni..hahaha..yela, bukan ada apa nak buat sangat pun..

Keje yang aku buat ari ni , ialah kerja-kerja mengangkat ...mmg selayaknya untuk aku..aku suka bab angkat mengangkat ni..aku angkat carpet, meja dan sofa . Selebihnya aku layan dvd kuliah Dr. Mohd Asri sampai le ke waktu berbuka...

Lepas solat isya' kat surau , aku balik umah n sambung tgk tv.Sebelum g tu , aku tgk berita. Tunggu pengumuman tarikh raya walaupun aku confirm ESOK HARI RAYA...ESOK HARI RAYA ...hahahaha...cam budak..cuma kali ni aku tak main mercun cam dolo dolo..

Dolo dolo punya raya baik aku amatlah menarik sekali..Zaman kutip duit raya..zaman main mercun...seingat aku , last aku main mercun dan menyebabkan aku berhenti main mercun selepas satu kejadian ini...

Kejadian 1...aku memegang sebatang besi yang mempunyai lubang dan memasukkan sebatang mercun lidi ( yang tembak ke langit tu lalu meletup ) dan menghalanya ke langit..punya la aku bengong...tak sedar bila aku menghalanya ke langit sahih mercun tu mengelongsor kebawah...apa lagi....100 meter non stop action la aku lari..kot mercun tu kejar aku..hahaha...pastu aku tak berani main dah

Kejadian 2....member aku ni...adoiyai..mengong tul..dia main mercun padi...dia bakar n campak kat orang..ada sekali tu..dia bakar dia campak kat aku..baekkkk punya masuk dalam poket baju melayu aku...abis berlubang !!! mengamuk akuu...

Sejak kedua kejadian itu , aku mengambil keputusan tidak mahu bermain mercun lagi..cukup la aku main bunga api ngan budak umur 4 tahun ke bawah...ala , main je bulat bulat..kan comey je orang tengok aku...

Bab duit raya ...mmg best kutip duit..g je umah sapa sapa...raya jek...janji dapat duit raya..tak kira la berapa pun nak bagi..janji boleh kira...bila dah banyak duit raya , akan ku beli pistol mainan..hahaha..aku dulu gile nak jadi polis ..bila berpeluang nak jadi , tamo lak aku..hahaha
tak pernah la duit raya aku tu masuk dalam bank...abis macam tu je..seingat aku la..kot la aku bagi kat mak aku suh simpan ...aku ni..dari dulu sampai la b4 kawin , duit aku semua serah kat mak suh simpan...nak harap aku simpan sendiri...masuk pagi petang kuar..hahahah..

Kalau balik kg aku , Pulau Pinang..berjalan g umah sanak saudara , boleh la tahan best sikit..collect selagi boleh collect...tapi tak la boleh bermain ngan sepupu-sepupu aku...tak ngam lansung..biaq p la kat depa...lani semua kawin dah...bulan nov ni ada sorang lagi kawin..yang ni aku rapat la..sahih aku turun..tak turun , kena maki aku nanti..

Bila dah besar gini , aku lak bagi duit raya...anggap je la sedekah..cuma aku malas nak melayan budak budak jek..hahaha....nanti mau gak aku interview diorg...hehehe..

Waktu aku tulis ni , wife aku pun dah selamat berdengkur ...awal dia raya ..hahahaha..penat mengemas umah la katakan...hok jate jate , ilang tah ke mana merayaunya..aku rela duk kat umah je...lagi besh..ok..sambung esok..daaaa..

Balik kampung - Part 2

Bertolak jam 12.15 dari Cheras .Setelah beraya ngan kedua orang tua dan adik perempuan ku barulah menuju ke Sentul untuk mengambil adik ipar untuk bersama sama pulang ke Kelantan.Setelah minta kebenaran keluar awal dr boss , ( email ? hehe...) aku keluar jam 11 dari opis.Singgah sebentar kat Mcdonalds Gombak untuk membeli bekalan berbuka.Manala tau kot jalan jammed kat area takde kedai makanan. Tak ke kes naya..Aku beli dua bijik burger bersama 20 ketul nugget..aku punya tu..tak leh usik...hahahaha...

Sepanjang perjalanan ke Bentong, tidak ada sebarang halangan.Semua ok je..Sewaktu aku menulis blog ini ( aku draftkan dulu dalam words ) jalan dah mula tersekat sekat..aku suspect ( huhu) ada kemalangan dihadapan ...aku rasa la...sebab nampak ambulans baru saja melepasi aku..Jam sekarang menunjukkan 2:45 petang.Masih lagi bergerak perlahan.Ditangan aku cukup dengan kamera digital , handycam dan laptop.Hahahaha...rasa cam wartawan lak..3:15 petang ...masih bergerak pelahan –lahan....kelihatan titisan-titisan hujan mula membasahi cermin depan kereta yang aku naiki.358 km lagi ke Kelantan ! 1km simpang ke Bukit Fraser...huhu...sambung tido pun sodap..Oh ya...adik ipar aku drive...aku duk belakang...Takde eksiden mahupun road block...tah apa kes sampai leh jammed pun tak tau ..Sepanjang perjalanan ada hujan , panas dan mendung..

Adik ipar aku bawak pun leh tahan mautnya.Abis suma keta nak dipotongnya.Double line , triple line ,line putus-putus ke..takde line , semua dibelasahnya ..aku yang dok belakang dok bz ngan mencari idea untuk update blogku sementara tunggu nak tukar turn. Mengikut perjanjian , aku drive malam sebab dia tak leh drive malam.Ikutkan aku pun tak leh sebab aku rabun silau..Tak leh nampak cahaya lampu keta. Kalau nampak , aku leh jadi hulk..acah je... mata aku jadi pedih n penat..terpaksa lawan mata tu . So sambil drive tu aku layan lagu yang boleh membuatkan aku hilang ngantuk..lagu-lagu dari kump MICHEAL LEARNS TO ROCK ..hhehehe..sayup jeee mata ku..Sampai kat satu tempat yang aku sendiri tak tau apa namanya , aku punya turn lak drive..adik ipar aku tu tak larat dah..hehehe..so aku drive dengan penuh machonya..Lagaknya rupe pelumba pelumba F1 ...hahaha..So aku drive la dengan kelajuan maksima yang boleh ...antara 50-80kmj..perghh...aku memerhatikan setiap kereta memotong aku dengan penuh egonya..

Aku geram..drop my water face man !! aku geram...geram segeram-geramnya..aku tambah kelajuan aku...81kmj !!!! haaa...baru lajuu skit ..kalau tak , aku leh kira berapa batang pokok setiap jalan yang aku lalui ..tapi bila drive kelajuan sedemikian rupa , aku jadi makin mengantuk...aku mengambil keputusan drastik !! aku tak kira...aku nak memecut..memotong setiap kereta yang lembab dihadapan ku! Aku menambah kelajuan aku ..diantara 80-100 kmj !! Aku tak kira dah..double line aku potong..kereta depan yg bertentangan pun nyaris nak aku cium...huhuhu..patutnya aku berlakun dalam cita BRAVEHEART jek...giler...tapi waktu tu aku mmg tak ingat ape dah...walaupun begitu aku tetap pentingkan keselamatan..lampu signal tetap diberi.Tali pinggang tetap ku pakai..yela yela..aku salah...hehehe..lain kali tak buat dah.Sampai kat kawasan rehat Gua Musang. Plan nak berbuka kat situ dengan melantak burger MCD.Ternampak satu mamat datang kearah aku dengan tersengih di wajahnya..

Huk aloh...ada gak mamat ni kat sini...Kawan sekolah aku dari darjah satu sampai la khatam sekolah ( form 5 ...dari sek rendah ke menengah , sekolah yang sama ..kelas yang sama akhirnya walaupun sebelum tu dia kelas pandai skit dari aku .Aku pandai gak sebenarnya Cuma aku tak nak tunjuk kepandaian aku pada orang lebih lagi pada cikgu-cikgu dan jua ibubapa ku.kalau aku tunjuk sahih diorng suh aku jadi angkasawan Malaysia yang pertama.Cita-cita aku masa tu nak jadi maradona Malaysia..hek hek hek...poyos tul mamat ni.. ) Berborak la seketika ngan member aku ni..dia ngan anak dia , dua orang..dua dua hero.Bersama mereka , isterinya yang mana orang Kelantan gak.Tinggal di Pasir Mas.Topik perbualan , bertanyakan khabar geng-geng lama . Biasanya tiap tahun mesti ada reunion berbuka puasa.Tapi tahun ni tak de lak..Aku rasa mesti sebab semua dah beranak pinak.nak datang kena bawak ‘pouch beg’ masing masing..mana bleh berlenggang..hahaha...Time berbuka dah tiba..Dia tapau KFC..huhu..

Aku pun g la cari port nak berbuka..Akhirnya dapat la gak..duduk tepi longkang..sooooo cuteeee...hahahah..gilos...ngan bau longkang secukup rasa , aku menikmati burger bersama-sama isteri n adik iparku..huhu..selesai bab tu...solat , jamak ke kat umah karang..
Diteruskan perjalanan yang dah masuk ari gelap...aku memandu mengikut suka tekak aku..tak larat nak drive sopan...tah bila nak sampai..rasanya sekarang pun tak sampai lagi kot..Ada la gak keta yang dipandu dengan penuh kesopanan . kira layak menang KERETA MELAYU ( gadis melayu ) . Tensen beb....

Akhirnya , aku tiba pukul 9:45 malam....perghhh..bertolak jam 12:15 malam , sampai 9:45 malam..cuba la korang kira...haa..aku malas nak kira..hahaha...Apa pun...alhamdulillah, syukur pada Allah atas perlindungan yang diberiNya sepanjang perjalanan mengerikan itu. Aku mengcall parents aku memberitahu bahawa aku telah tiba dan mengupdate fb memberi tahu ketibaan DYTAM tiba di Kelantan....Sekian perjalanan balik kampong ku...malam nanti akan aku karangkan SEMINGGU di Kelantan. Terima Kasih kerana sudi meluangkan masa membaca tulisan aku yang tak seberapa...MAKASEEHHH
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI