Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 20 September 2009

Hari Ke Dua Di Kelantan - Hari Raya Aidilfitri

Hari yang ditunggu-tunggu oleh umat Islam di dunia ini telah tiba...1 Syawal..sebenarnya aku tak tunggu sangat 1 syawal ni..bukan apa , bila ramadhan berakhir aku takkan dapat jumpa dah bazaar menjual makanan yang berbagai jenis ..takkan nampak Jalan Tar bz memanjang...bila puasa ni , poket aku penuh ngan duit...abis duit cuma ngan transport aku pergi balik Putrajaya - Pwtc - Cheras- Putrajaya... n gym...tu jek...lain tak de la ...aku tak merokok..saving banyak tuu..

Tapi aku tetap bersyukur pada Allah yang aku dapat menikmati 1 Syawal bersama keluarga mertua aku di Kelantan. Dapat rasa kelainan dari beraya kat KL.

Seawal subuh aku bangun untuk mandi sunat aidilfitri. Sebelum tu skit punya liat nak bangun sebab best sangat tido.Mimpi pun best..Aku mimpi aku tulis blog..hahaha..sampai dalam mimpi pun aku tulis blog. Umpama mimpi dalam mimpi...

Lepas solat subuh tu , aku plan nak tidoq sat barang 10 minit gitu sebab masih terasa ngantuk ngantuk ayam tp wife aku dh suh aku mandi awal takut kang ramai guna bilik air..Aku kata kang kul 7 aku mandi ar...Bila cecah je kul 7 bini aku sound ajak g amik roti jala kat umah pakcik dia yang jaraknya hampir 10 minit dengan berkereta ..Satu masalah timbul tetiba.

Kunci keta ! Tak tau mana aku letak dalam umah tu...Seingat aku , aku letak kat atas meja tapi tak de lak...Abis satu umah kena gegar suh carik..hahaha..last last jumpa kat celah celah sofa tempat aku duduk semalam..hehehe..salah aku ..

Pastu aku pun g ngan wife aku tu... ..bawak la cam pelesit takut kang lewat nak nak g masjid..Dengan tak mandi , rambut ala ala David Arumugam ( takkan tak kenai kot sapa dia ? kalau tak kenai gak ,hang google cari la ) tapi aku pakai la cap kesayangan aku tu.

Sampai kat umah pakcik dia tu , makcik dia cakap pakcik dah kuar bawak roti jala tu tah kemana..Dia suh g cari kat umah atok yang kat atas skit dari umah dia..Bergerak la ke arah sana..sampai kat sana , diorng kata tak de pulak...huk aloh..fenin ...pastu wife aku call la makcik aku tu..dia kata pakcik ada dah kat umah..hahahha..ponat den ni ha..So bawak la balik roti jala 5 kilo tu untuk diberikan pada pengunjung masjid selepas solat sunat aidilfitri nanti.

Maka aku pun dah mandi sunat...trim skit janggut n misai...agar nampak lebih kemas skit dari David Bechkam.....hehehe..Maka berbaju baru la aku pagi ini...Nak tengok ? hehehe..tak payah la...ala..tak yah laaa...nak gak ? tak yah laaa...hahahaha...ok ok..sat aku nak upload...




Haaa..ni la baju melayu aku yang baru ...johor style..i like..selesa ..seksi ..mabeles ..anggun...kacak bergaya.....yela..aku tau..baju tu yang anggun..orangnya tak..kan kan..Manakala isteri aku pun berbaju color yang sama...nak tengok ? ehehe...tak yah...ni cerita aku , bukan dia...nak cerita dia..g blog dia..hahahaha...

Ok..bab baju dah settle...sampin ? Aku tengok kat sini semua simple..kang aku beria -beria lak , tak pasai pasai depa suh aku naik baca khutbah..baru ada akai...hahaha

Nak ke masjid mengambil masa yang lama...jauh perjalanan luas permandangan.Kira aku kuar dari pintu belakang rumah nak ke masjid mengambil masa 30 saat..jauh giler kan ..aku kata daahh..

Sampai jek masjid...aku tgk ramai dah sampai...port takde lak..so celah mana yang patut la..Untuk pengetahuan anda semua , masjid kat sini tak la besar ...cukup untuk orang kampung jer..boleh la muat dalam 30 orang lelaki n 20 orang perempuan...aku rasa la...aku tak penah kira perempuan lak...main tembak je...menurut wife aku , masjid ini dibina oleh atuk dia ...dijaga oleh mak dia skang...segala kebajikan masjid , diorng jaga..bagus tul ar...saham akhirat tuuu...aku nak gak sumbang nanti..repair apa yang patut..dapat pahala selagi diorng gunakan..kan kan ...tu baru betul...ok...so...bertakbir raya la dulu ...

Pastu masuk time solat..solat dulu baru khutbah raya..hok ni best skit...yang baca khutbah ni , adik ipar aku yang bakal amik spm tahun ni !! haaaaaaaaa....muda belia lagi tuu...Aku tengok dia baca pun gugup skit..takut la..ramai orang tua kat situ..heheheh..apa pun ..aku respek kat dia..cuba la kalau aku..rasanya aku kena sawan dah kat situ..hahahah..


( ni la adik ipar aku..baru tingkatan 5 ...hehehe...al-hafiz..aka imam rock...)

Selesai ja , ada jamuan makan kat masjid tu...aku terus balik la..makan kat umah...tapi sampai kat umah , tak sempat nak makan dah ada orang mai..orang masjid ..bilal , imam dan juga orang orang lamaa....selepas bersalam aku lari ke dapur..tak tahan nak makan roti jala..hehehe..sebab bila makan roti jala , aku pasti teringat mak aku kat KL nun..aku kan anak mak..tak malu aku ngaku...i like...hua hua hua..


Hok ni aku tensen...baru aku perasan kat muka aku naik jerawat..betui betui kat dahi ! huduh benooo...

Selesai beraya ngan mertua aku , aku ngan wife aku pusing satu kampung...adoiyai...puaas la aku senyum..aku ni jenis susah nak senyum..bukan apa...setiap kali aku tersenyum pasti ada yang tergoda...tu pasai la aku malas...lagi pun kena bayar royalti wooo..hahahhaha..

Ada la dalam 5-6 buah umah..dari kul 10.30 nak ke zohor baru selesai..dalam banyak-banyak pak sedara dia aku jumpa..ada sorang tu yang best...adik bongsu ayah mertua aku..duk kat kl gak..prima damansara..bukan apa..dia tengok aku terus dia tanya aku...g gym ke ? pastu dia cakap,..ada beli protein kat GNC ke ? aku jawap la haa...pastu dia cakap..kalau nak murah lagi..bagitau dia..dia boleh dapatkan..tu dia...dapat topik baekkk punya..abis laa..mmg berborak bab tu ar...masuk satu pala...sempoi gak pala dia...kaki lawak..

Balik dari sana...aku layan tv sat...cita kat tv raya pertama pun cita bangang gak..aku jadi boring..aku naik bilik...update skit blog..pastu tidoq...hehehe

Malam , ahli keluarga wife aku bz menyiapkan juadah untuk majlis cukur jambul esok pagi selepas subuh...huhu..aku tolong apa yang patut je la..angkat angkat barang ...cam cam tu je

Sampai la ni...kul 1 pagi..aku tulis blog ni untuk berkongsi pengalaman aku beraya di Kelantan...

Kesimpulan , aku terasa meriah kerana ramai orang beraya di sini berbanding di Kuala Lumpur dimana selepas solat sunat , aku balik n sambung tido..wat a waste...hahahaha..

Selamat hari raya semuaaaaaa....dah tinggalkan 1 syawal...huhuhu..tu la..nak sangat cepat...cepat gak ia berlalu..

Balik kampong - edisi bergambar

Persediaan untuk pulang ke kampung..isi perut tayar tu dengan angin secukup rasa.Biarkan kembung sampai bunyi..tiit..tiit..tiit...bila dengar bunyi tu...biarkan je lagi..sampai orang belakang tego..'bang , nak kasi tayar meletup ke ?" ..baru anda berenti.. Dah mula jammed..kalau tak silap aku , ni tak sampai lagi simpan ke Bukit Fraser..Iswara ni sesuka tekak nak masuk lorong kecemasan.Apa dia ingat jalan raya tu tempat berlumba??? Beginilah muka driver utama ...sedang mengenangkan nasib badan ..tak pun dok kira berapa banyak pokok yang ada kat laluan belah depan.. Yang ni pulak....driver kedua ...penat tengok jammed...so tangkap leleh dulu...dasat woo... Inilah kawan aku tu....membesar sama sama..dari sekolah rendah ke sekolah menengah..sama sama buduh, nakal tp akhirnya bijak dan insaf sama sama ... yang aku cita jumpa kat R N R Gua Musang...kat kl tak nak lak terjumpa...kat hulu ni gak la nak jumpa.....nama dia Bad...dulu rajin call aku..tanya tips nak besarkan badan...lagu tu gak aku tengok..hahaha



Perjalanan seterusnya , clear..cantik......bawak pun cam pelesit..pelesit pun tak bawak cam aku bawak..hahahha..

Ok..sambung lagi malam ni...daaaa
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI