Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 22 September 2009

Hari Ke Empat Di Kelantan - Ke Jerteh

Pusing pi pusing mai...last last jadi gak nak ke umah mertua abang ipar aku nun kat Jerteh sana..Aku beria sangat nak g sebab tak penah jejakkan kaki lagi kat Jerteh..tu pasai nak g sangat..lagi pun sejak raya ari tu , tak kuar lagi dari umah...

So bertolak jam 1 lebey selepas solat zohor...5 orang ikut skali..eh..silap..6 termasuk dalam kandungan kakak ipar aku..bersama dua orang anaknya dan tidak dilupai my luvly wife...kalau lupa , ada gak kena balik jalan kaki ke KL..hahahah...

Yang menjadi GPS aku ialah si kakak aka IKA...dia la yang guide ke sana...masuk ke kiri..ke kanan..ehh..bukan bukan..terus terus..aku ? ikutkan ajaa...bukan penah g pun kat sana ...nak harap wife aku ? huhu...lemah bab jalanraya ni...bab shopping , teror..aku sure korang yang perempuan ni pun sama gak..teror bab shopping...


Ini lah 2 orang anak buah wife aku bersama kakak ipar dia...
Aku dah pekenalkan kat korang tempoh ari tu..ada dalam blog ni gak..pande pande le korang carik no...

Yang muka adik lagu tu sebab dah lapaq..so plan nak makan kat sana...heheheh...




Sebelum nak g Jerteh tu , kena la isi minyak...dah tinggal tiga takok tu...walaupun aku habaq kat wife aku , baki minyak tu cukup untuk ke KL malah boleh patah balik ke Kelantan..tapi dia tak caya !!! ..mmg la boleh sampai..tapi kena tarik dek kereta tarik la...hahahah...jgn marah aaaa...

Ni aku nak cita...korang ada nampak tak keta Perdana kat depan tu ? Aku punya sakit hati ngan keta tuuuu..eh..dok...keta dia tak salah..pemandu dia...punya la bengong yang teramat sangat...dah la dia tau keta kat belakang beratur skit punya panjang...korang tau..bila sampai turn dia...dia kuar keta..bak bintang hollywood !!!

Slow n steady je masa kuar dari keta dia.....mcm tunggu nak kena tembak dek sharpe shooter..pastu tengok kiri kanan...depan belakang...atas bawah..ngan spek itam dia...apa dia pk dia pakai spek itam dia manyak hensem ? caitt...dia tak sedar brother belakang keta dia ni lagi hensem !!

Pastu dia pun isi la...tapi sebelum tu....satu lagi punya mangkuk berayun mamat ni...dia tak tau lak kat mana tangki minyak dia ? dia suka suka bantai p kat belah kiri sedangkan mulut tangki minyak dia belah kanan..ko tak tensen keeee....punya la berapi betul...nasib baik raya..sabaq ben , sabaq...

Maka isi lah diaaaa....dia boleh isi dengan tekan pemacu tu pelan pelan jekk...huk alohhhh...aku dalam keta nak jadi 'wolverine' dah niiii...abis semua bahagian keta aku cakar dah...maki ? tak tau dah bahasa apa aku cakap...

Bila dah abis isi..slow slow dia ke sana sini...entah apa dia tunggu aku tak pasti..tak lama kemudian..datang la isteri dia...kot ? rasanya la..sebab tengok dah cam beranak 8 jek...hahahah...kutuk ben , jgn tak kutuk...

Pastu...perempuan tu antara nak masuk atau tidak..macam nak masuk ke stesen minyak balik..aku hangin dah ni...transform kang susah lak...pastu perempuan tu masuk dalam keta perdana tu tapi tak tutup pintu lagi...hahahha...aku insaf...dugaan yang amat sangat....dah la panas...boleh la diorng buat drama JIN NOTTI the series kat situ...tekanan jiwa beb..

Pastu keta tu gerak....lega aku..maka aku isi la keta ini sekenyangnya...


Perjalanan ke Jerteh pada mulanya agak clear...melalui Pasir Puteh ke Kuala Terengganu..cuma kat simpang je agak bz...kat area area tu mmg jammed skit la...skit tak skit....lama gak..hahaha..





Ni ha..cuba tengok ..jammed campoq panaih..mana tak mendidih urat urat ku ini...ngan moto ke hulu ke hilir tak pakai helmet ! kalau kena langgaq , sapa susah ? polis ngan ambulan gak susah..dia mau susah apa...mak bapak dia pun tak susah..tak kisah punya...kalau kisah , sahih amik tau punyaaa...




Bila dah kuar dari simpang situ , perjalanan pun kembali normal...walau pun keta banyak tapi tak jammed...ok la..
Tengok gambar ni..clear jeee..kiri kanan ada sawah padi...lembu pun ada tauuu..ermm..lembu ke kerbau ek ?





Perjalanan ke Jerteh akhirnya tiba....tapi masalah baru timbul..kat mana umah org tua kakak ipar wife aku nie ek...diorg pakai tercari-cari ..manakala aku pun saja mencari-cari ..kira buat buat tau la...pastu wife akucall abang dia tu..tanya mana satu umah...abang dia cakap..drive sampai nampak ada lori kepala putih...rumah dia berdepan di seberang lori tu..haa..kan sonang gitu..kalau tak , aku drive terus sampai ke Kuala Terengganu..mau gak aku balik KL terus..hahahaha



Sampai jek..selepas bersalaman , makan biskut selepas dijemput ( tak jemput pun aku makan gak ) aku mengupdate fb aku memberitahu bahawa aku dah sampe..hehehe...saja jek...kang tak update ada gak ingat aku kene langgar lak...

Selepas itu mcm biasa , aku menonton anak-anak buah wife aku tu bermain main dalam umah itu seolah-olah tiada apa yang boleh menghalang mereka..ini dunia ana yang punya laaa



Haaa...pastu aku tanya abang ipar aku tu..dah ada blog ke ? fb ke ? dia kata takde..Aku tanya la..tak nak buat ke ? Dia kata dia berminat cuma tak reti nak buat je...Jadi aku ajar la sedikit sebanyak dari A-Z ....nak buat blog...hehe...dapat pahala gak tu..
Sambil ajar sambil makan..abis dua balang biskut raya kat situ..air , jgn cakap arr...tu haa..satu jug abis..bukan aku sorang minum ar..hehehe...pastu dia pun ada dah blog sendiri...teror ar..tak sampai sejam bleh ada dah..mmg la senang korang cakap ...abang ipar aku ni tak teror IT...tapi cepat belajar la..kira bagus la tu..



Lihatlah..betapa mereka bergembira bermain diatas sofa itu..huhu..sabo je leeee






Dah kul 5 petang ...nak balik dah..tapi hujan amat lebat di luar sana tu...camana nak redah..aku nak drive hujan hujan ni bukan nak nampak sangat..kena bawak pelan pelan la...so..tunggu punya tunggu reda..tak nak gak reda...nak tak nak...kena balik gak sebelum maghrib...

Dalam kul 6 lebey , bertolak balik la ke Kok lanas..

Ni dah reda skit hujannya ..tapi nun masa ikut short cut , jalan ke Machang ada kejadian pokok tumbang..so jammed kat situ lama skit...nak cepat ..kejar maghrib...Tapi apa pun , drive dengan cermat...ada ibu mengandung dalam keta tu..bukan wife aku mengandung laa..





Haaa...tengok...sian dia...sampai tertido dalam keta...masa nak bertolak pun sama...naik je..tak sampai 5 minit..dia sampai dulu kat jerteh..hahahaha..balik pun sama...tapi sian la..balik dalam perut kelaparan ...ngan jammed lagi...huhu...sabo je le yeee







Tuu..nampak tuuu...jammed tak hengat..mana la budak tu tak terlena....Berkat kesabaran ...dapat gak menempuh jammed itu...
Di sebelah kanan tu la ada pokok tumbang dan pihak bomba sedaya upaya memotong pokok dibantu oleh Majlis Bandaran..Sian..Terima Kasih pak bomba..


Sampai umah mak mertua aku dalam kul 8..cantik ..sempat Maghrib..huhu..kalau tak sahih singgah mana mana masjid tadi..tapi malas nak berenti sebab jalan dok jammed teruk n budak budak tu dah kebuluran...kena cepat la

Cecah je kat umah ...aku terus solat , pastu upload pic dari kamera aku sementara tunggu Isya'.
Pastu..aku makan malam dengan melantak maggie ayam dua bungkus..i likeeeeeeeeeee...lama tak dapat maggie..hehehe...tamo makan nasi..pp aku dah naik tembam balik..tidaaaaaaaaaakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

Hari Ke Empat Di Kelantan - Anak anak buah ku lagi

Hari ini bermula dengan menonton dvd kuliah Dr. Muhd Asri...i like...pastu makan keow teow sebagai sarapan pagi...sodapp..tapi aku tambah 2 kali je..

Aku rasa balik kl nanti aku kena abiskan masa sekurangnya 1 jam kat gym untuk membakar semula lemak yang dah mula bertapak semula dalam badan aku ni..Erm...sejak khamis lepas aku tak g gym ...tak sempat beraya lagi ngan geng-geng gym..huhu...lama tak g ni...kecut abis otot-otot gue...tapi tak pe la..kasi dia rehat..asik kerja keras je kan...jadi raya ni aku amik kesempatan belasah apa sahaja namun masih ada pantang larang...

Kat sini , aku ada banyak masa untuk mengupdate blog aku nih...dh jadi cam jurnal lak kan..tapi tak pe la..niat aku ni cuma nak berkongsi pengalaman yang dilalui oleh aku..apa saja...melalui kaca mata.



Inilah rupa aku bila mengupdate blog dengan penuh kusyuk...sambil mencari template yang menarik untuk menukar ganti sedia ada ...comey kan..hahahaha..geli den...

Ni kat atas rumah wife aku...ada dua tingkat...kat atas line full bar..so sedap skit nak berinternet...kat ruang tamu ni...



Malam semalam , abang ipar utama aku baru sampai dari Perak...lewat sedikit..dia kata jammed teruk....Dia datang bersama keluarganya seramai 4 orang...2 anak perempuan dan isterinya yang sedang sarat mengandung..hehe...

Meh sini aku perkenalkan anak perempuan pertama....yakni akaknya...namanya IKA...nama penuhnya...nanti aku free aku g tengok surat beranak dia nun kat Perak tu ek...

Masih single ( aku rasa la..tak tau la kat sekolah ada secret admirer ke tak ) , menuntut di Harvard...korang tk caya ke ? dia ni antara genius yang terawal di Malaysia...haaa...jgn tak caya ..aku pun tak caya..hehe...tak la, guwau jek..dia sekolah kat Perok tu...baru darjah 4 kalau tak silap aku..aku ni memanjang suka silap...maklumlah terlalu banyak informasi dalam pala otak ni..nak ingat masalah dunia lagi...peperangan sana sini..masalah ekonomi global lagi...haihh


Ok...ni pulak , nama dia Aida...sama cam nama sepupu dia sorang lagi tu..
Umur ...tak diketahui ..aku lupa nak interview sebab pemalu beno...aku tnya sepatah dia tak jawap..aku tanya dua patah..baru setengah patah jawap , dia dah lari...apa yang dia malukan sanngat aku pun tak tau la ..ke mmg pemalu orangnya...nanti kalau orang masuk minang..rasanya sahih dia malu sampai menyorok masuk dalam almari..hahahaha..guwau jeeee





Setakat sampai kul 11 ni , masih takde perancangan nak kemana...mengikut plan ,nak ke Jerteh, Terengganu...tapi tak bergerak lagi...bersiap pun belum...Jadi , aku mengambil kesempatan yang ada ni untuk mengupdate blog aku sambil mendownload video sifat solat nabi...video yang menerangkan bagaimana cara nabi bersolat yang sebenarnya mengikut hadis-hadis yang sahih...

Ngantuk lak mata ni tengok laptop...ok la...aku nak tangkap tidur barang 5 minit gitu...kejap je..bukan cam korang..kalau tidooooo tak hengat dunia dah....hehehe
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI