Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 23 September 2009

Hari Ke Lima - Ke Kota Bharu ( Shopping time )

Plan hari ini nak ke Pasir Mas..nak g raya umah member aku...ada dua buah umah plan nak g...satu member skolah lama ( yang jumpa kat R N R tu ) ..Satu lagi geng opis aku...pegawai imigresen..Sebelum nak p tu , kena la risik-risik dulu kelancaran lalu lintas ke sana..ok ke dok ?

Setelah diroger-roger pihak yang bertanggungjawab, maka hasrat nak ke Pasir Mas dibatalkan kerana terlalu sibuk dgn kereta kereta termasuk la kereta lembu mahupun kereta kabel...nak wat camana..depa pun nak beraya ..

Setelah bersarapan pagi , aku mengdaftarkan acc fb sorang lagi abang ipar aku..tujuannya lebey pada nak buat network bisnis..ok la tu...

Maka bersiaplah pada jam 12...tunggu punya tunggu..lama giler lak...aku pun bermain-main ngan kamera aku....


Gaya model kaca mata oakley...original ni..tak bley pakai tiruan..sakit mata lagi nanti..dah la rabun...rabun silau jek..huhu..
Amacam ? ada rupa agen mission imposible tak ? hua hua hua..
Jeles le tuuu..hahahaha...








Gaya ke dua....gaya ni sebenarnya gaya menunjukkan brand yang terpapar dibingkainya..saja nak eksen skit..ye la..nak beli bukan murah ...abis pikiaq 800 kali ...799 kali ,asik kata jgn beli...dikuatkan semangat , beli dengan menutup mataku ...beli cash nii...jgn tak tau...










Dizoomkan dekat 1000x zoom in..hahaha..ok ok..nampak tak jenama dia ? haaaaaaaaaaa....saja je..ok ..ni rahsia tau..kat bingkai dia tu..ada kamera..boleh merekodkan dalam sejam ..kualiti mmg best...siap ada mic lagi..perghh...tu kelebihan spek ni..dasat kan...

Haa..dasat gak la aku temberangkan korang..hehehe..guwau je...yelaa..aku tau korang tau aku temberang...apa pun..aku sayang gile spek ni...



Setelah puas bermain ngan kamera ku ini , baru la wife aku turun...adeh...ponat den tunggu ni..abis 200 keping den tangkap gambo ni ha...nasib baik digital..kalau guna filem ? mau dah aku karate keta tu ( apa dosa kereta itu , aku pon tak tau )...


Cuba tengok cuaca dalam pic tu..tak pe panasss...perghh...dasat dasat....aku nak keluar g kat panas tu pun tak mampu...cair mekap aku weh...hahaha







Perjalanan bermula ...dimulai dengan nama Allah...maka bergerak la pelan pelan keluar dari kampung ( tu jalan kecik kat atas tu ) menuju ke jalan beso....Keta laju laju masa ni...tak pe..den slow slow je...tak yah laju...nak ke mana sangat la..kang eksiden, sapa susah ? aku gaaaaaaaaaaaakkk...





Haaa..ni kat Kok Lanas lagi ni..dah jammed...kalau jammed je tak pe...campoq ngan panaih..pergh...mmg best giler cuaca gini..leh jemur ikan buat ikan masin...






Inilah punca jammed kat Kok Lanas tu ! Pergh...pakcik ni nak ajak berlumba ngan aku !! aku abis tekan minyak nak potong dia..tapi dia ??? muka selamba jeek...dia leh sama laju ngan aku !! tensen siutt....last last dia kasi aku potong dia..sambil mengucapkan terima kasih dan selamat hari raya , aku memotong dia 20 tiang ke depan...





Bila dah lepas porche pakcik tu , jammed lagi kat depan...masa ni jugak laaa depa nak buat kenduri ...adoiyaiii...buat la tengah malam kang ke...time hujan ke...kan best...pengantin pun tak sabaq nak tidoq..kan kan...ni kat Ketereh ni...




Haa...kalau korang perasan...kat KB ni ada banyak pintu gerbang..
Otw nak ke sana je , aku rasa ada lebey dari 5 kot pintu gerbang..
Aku rasa la..maknanya 'anda dialu-alukan ' di sini..aku rasa la
Ada banyak gambar pintu gerbang aku amik..tapi aku rasa korang mesti tak berminat nak tengok kesemua pintu gerbang tu kan..hehe





Dalam perjalanan tu , aku mencari gak masjid untuk solat Zohor...shopping shopping gak..solat jgn tinggal...hendaklah senantiasa bersyukur pada Nya kerana rezeki dan keberkatan yang telah diberikan kepada kita...hehehe...kang Dia amik balik kang...baru nak nyesal...




So aku ajak wife aku berenti seketika kat situ dan menunaikan solat. Cantik gak masjid dia..selesa ..Ramai gak anak muda berenti solat...huhu..baguih baguih...jgn tunggu tua cam aku baru nak insaf..nasib baik nak insaf gak..kalau tak ? pergh...

Masa ni..terjadi sesuatu yang amat menakutkan aku..keta tak leh nak start..huwaaa..dulu penah terjadi sekali...kat depan pelita klcc..kul 2 pagi !!! bayang kan la..cuba la bayangkaaan...
Terpaksa roger adik aku...adik aku datang ngan laki dia..bawak jumper .
Selamat...

Pas cuba 2-3 kali baru hidup...perghh..cuak beb..

Haa ...kepada yang tak pernah sampai bandar KB..ni la KB Mall..aku suka gak g sini...tak tau nape suka..cuma suka g..hehehe

Bley nampak jammed tak ? perghh...kalau bawak KFC sambil lepak dalam jammed ni pun best gak..






Ini antara mercu tanda yang korang boleh nampak bila ke bandar KB...replika Al-Quran ...

Best pe g KB...antara yang best nyee...masjid merata-rata...senang nak berenti solat...




Akhirnya , sampai gak ...aku parking kat belakang bangunan ni ha..
Berdekatan ngan pasaraya Pantai Timur dan Maidin..haa..sonang je nak g ...

Penuh keta kat parking tu...murah jek...hehe..




Tengok le..betapa meriahnya...Aku sure sangat time ni kat KL , meriah gak..tapi meriah ngan warga asing..sian...

Kat sini mcm mcm ada jualan...hehe..sempat aku sambar gajus 5 bungkus..satu bungkus rm 10..hehehe...suka suka...ni sambil taip sambil makan gajus la ni...pekena teh o sekali..huhu..jemput jemput..


Ni la dia gedung Maiden...murah lagi dari KL...tak caya ? aku pn tak caya..hehehe..kat sini aku dah abiskan lebih dari rm 100 membeli barang yang mana kebanyakkannya kat KL pun ada..hahaha...asal beliiiiiiiiiiiiiiiiiiii....bukan aku la..aku tolong pegang bakul jek...korang tau la kan..sapa yang membeli nyeee...aku tolong tambah tambah kan apa yang aku nak..hehehe





Sebelum tu , aku mengikut kemana saja wife aku g...maka dia g la masuk kedai tudung..aku cukup tensen betul kalau masuk kedai tudung..yela , mana ada barang laki aku nak tengok kan..

Ha...murah tak harganya ? bagi aku murah dah la...tapi tak beli pun...cuci mata jek



Haa..tengok ..jgn tak tengok kak...bersepah tudung..murah murah...beli beli...jgn tengok je...









Ni satu lagi pusat membeli belah yang ada kat KB...besooo...boleh tahan la..jgn la bandingkan ngan kat KL tu..tapi ok pe...yang mana nak cuci mata , time time ni la..tapi lalu lintas masa ni masih sesak lagi..





Haa...tengok..tu kumpulan pelancong asing tu..kalau tak silap dari Jepun..camana aku tau ? aku tau lee....tak yah tanya camana aku tau..

Tapi mungkin bagi diaorg , biasa je cuma suasana je berlainan..





Aku pun nak membeli gak...tengok tengok dulu..ni kain basahan aku je...hahahaha..tak laa...ni kain untuk lap peluh bila aku workout ...hhehehe..color pink lagi..tak beli punnn..mahai...







Dah puas membuang duit...kitorang pun nak balik la...tak solat asar lagi ni..dah dekat kul 5 lebey...

Sampai kat keta...wife aku tercari cari tiket parking..ah sudah...hilang lak..
Dia g kat kaunter pembayaran..tanya camana nak settlekan kes hilang tiket tu..manakala aku...ada satu mamat india ni (salesman ) dok sibuk promosi barang dia...untuk kereta...sementara tu , aku dengar je la sambil tengok dia buat demo..




Ni lah dia...dok tunjuk camana nak buat ..akhirnya aku tergoda....terbang rm60 ...kalau tak dia nak tolak rm70..aku tawar skit ..malas nak tawar banyak ..sian diaa...so bagi la skit komisen. kat dia ...aku tak tau la...kat kelantan ni aku jadi baik lak...

Kalau tengah drive tu..ada keta nak masuk dari arah berlawanan , sahih aku perlahankan keta dan bagi masuk...ceria muka dia sambil angkat tangan..aku pun membalasnya dengan senyuman...pahala tuuu..bukan sebijik..berbijik bijik gak la..hehehe..sahih keta belakang bengang..Ala , keta kat depan sana tu dok jammed lagi..

Pastu wife aku datang..dia kata , kena denda..rm 50..pergh...last last dia kata nasib baik akak tu baik...dia suh bayar rm5 je..ok jekk..

Berangkat la pulang...dah kat kul 6...mencari masjid lak nak solat ..

Lalu wakaf Che yeh..hehe..tempat ni cam uptown mahupun downtown..malam baru happening...aku malas nak singgah sebab tak tau nak beli apa ...kalau korang ke kb , jgn lupa singgah ..best gak...aku dah g sekali dulu...





Akhirnya aku sampai kat masjid berdepan ngan Pusat Kraf Batik Cawangan Kelantan..

Solat kat situ...n balik..aku pun dah pening pala ..pasal panas tadi...campoq kebuluran ...





Sampai umah dah nak masuk maghrib...aku mandi, solat..upload gambar semua..Pastu mula lah mengarang ...Berenti jap bila wife aku panggil..turun nak makan...dok tengok apa yang menyelerakan...titttt..tu diaa..aku nampak budu...hahahaha..abisss....dari nak alas perut jadi ke buncit perut..cantikkkk...akhirnya aku terdampar kat atas , mengupdate blog untuk korang baca apa yang aku lalui ari ni secara ringkasnya...ringkas ke ? heheh..harap korang berpuashati..tapi aku akan edit lagi..apa pun...aku post dulu..hehehhe..salam...n terima kasih...
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI