Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 25 September 2009

Hari Ke Tujuh - Kembali Ke Sarang ..

Seawal 4 pagi , alarm telefon bimbit aku berbunyi ( pergh..cam novel lak bunyinya ) ...aku mengejutnya kerana diminta oleh dia...dia nak mengemas pakaian serta dapur rumah yang agak bersepah..tak sepah pun dia tetap kata sepah..nak kata apa..aku mengiyakan aja...lepas mengejutnya , aku pun menyambung tido ku sehingga jam 5...sekali lagi alarm berbunyi..aku bingkas bangun lalu mandi...kemudian mengemas barang-barang kesayangan aku...kemudian solat subuh...selepas solat , aku diminta mengisi minyak untuk persediaan pulang..aku seperti lembu dicucuk hidungnya , mengambil kunci lalu pergi mengisi minyak , dalam keadaan mamai lagi...antara sedar tidak sedar...ngantuk lagi tuuu..

Maka pergilah aku ke stesen minyak Petronas berhampiran..nak isi guna kad jek...hutang beb...hutaaaanng...hahahaha...bila aku masukkan kad ke mesin tu..dia rejek kata kad rosak..pagi pagi mesin ni nak buat hal ngan aku...aku try sekali lagi dan lagi..ternyata dia kata gitu..aku pun g la kat kaunter tu..mamat yang bertugas pagi ni bercakap la dgn lorat kelate dia...maka aku pun balas ngan lorat kelate versi kl..hahaha...aku bagitau mesin tak boleh baca kad ni..so dia test kat mesin kad kredit yang terdapat di kaunter itu...boleh la pulak...dia suh aku g isi dulu..maka g la aku mengisinya dengan sepenuhnya...tak kasi ruang kosong...dalam rm 30 rasanya sebab setengah tank lagi kosong..bila dah selesai mengisi minyak , aku pun mendrive kembali ke umah...tapi aku punya la kusyuk pk nak bertolak awal , aku terlepas rumah mertua aku..aku jadi pelik ...camana bleh lepas..terpaksa la aku pusing semula...tak pasal pasal jadi buang masa..


Ok..tempoh hari aku ada cerita pasal masjid kat kg ni...yang kat belah kiri ( rumah berwarna kuning ) ni la masjid....mesti korang pk...masjid mestilah besar...cam terdapat di kl tu kan...takk..kat kelantan ni..tak semestinya besar...ada yang memanggilnya 'balasoh' ..manakala yang rumah berwarna putih tu...depan dan belakang..tu la rumah mertua aku...tempat yang sama aku berdiri mengambil gambar masjid dan rumah mertua aku ni..dekat je kan...so takde alasan tak leh g masjid untuk berjemaah bersama...yang datang masjid ni , ramai gak..sesekali masuk waktu , boleh la dapat dua saf..



Setelah settle bersalaman , mengemas beg beg dan memasukkan ke dalam bonet..aku ngan wife aku pun berangkat tepat jam 7.15 pagi..lewat 15 minit..hehehe...Tu dalam beg , laptop, handycam dan segala charger...

Walaupun dah kul 7 , tapi keadaan dijalanraya amatlah tenang dan mendamaikan..cuaca di luar pula masih lagi dingin...so best skit nak drive..kalau lewat , matahari dah naik , pedih mata nak drive...aku allegic ngan matahari...kulit terbakar...hahahaha...vampire gitu..acah je laaa


Walaupun aku bercadang nak memandu dalam sekitar 70-80 sahaja, tapi tak mampu...rasa cam naik beca je...so aku bawa mengikut kelajuan halilintar membelah bumi..perghh..tak la...dalam lingkungan 100kmj je...tak la laju sangat kan...wife aku kata laju..tah apa apa tah...hahaha

Ada beberapa kejadian yang hampir mencetuskan kemalangan..bukan salah aku..tapi salah mereka !! tak kira...salah mereka juga...


Korang nampak tak keta wira depan aku ni ? ha....keta ni aku cukup nyampah...dia bawak dah la slow..bila aku nak potong..dia laju....bila aku slow..dia slow...tak bengang ke kalau korang...bengang kang...haa..tu la...nak dijadikan cerita la kan..depan ni ada traffic light...lepas dari traffic light tu..ada satu lorong kecik...sebelum tu ada sign board kat atas tu...tulis nak ke kuala lumpur masuk kiri...aku tengok dia masuk kiri ( ke arah lorong kecik tu) ...aku tau ..dia dah salah jalan...sebab adik ipar aku dulu pun penah buat cam tu..ke wife aku ? aku tak ingat..tapi yang pasti antara mereka..sebab masa tu aku tak drive..hehehe...

Bila pemandu keta wira tu dah salah masuk...kat hujung jalan tu akan bertembung dengan jalan besar...aku dah perasan dia nak keluar dari situ...yang best nyaa...masa aku tengah nak masuk jalan tu...( aku dari jalan besar ) dia boleh nak masuk ke jalan besar tanpa memberi signal !!! main masuk macam tu...mmg hampir nak bertembung ngan aku la...wife aku dah sakit jantung masa tu..tapi aku tetap cool sebab aku dah jangka akan berlaku..kalau kena..sah sah salah dia...apa pun aku sempat mengelak..

Dah keluar ke jalan besar, aku memperlahankan kereta dengan harapan dia akan potong aku..nak selisih ngan dia n nak marah dia..hahahah..ada hajat tu..tapi dia pun pelan kan keta..ceh..tak sampai hajat aku...bila aku laju..aku tengok dia dah masuk ke stesen minyak...huhu..nasib baikk...tu baru kes 1 ..oh ya....kejadian tu di Bandar Kuala Krai..

Jarak perjalanan dari Kok Lanas ke Kuala Lumpur, lebey 400 km..normal masa yang diambil 6-7 jam...


Bagaimana pun..aku bersyukur sepanjang perjalanan sehingga ke R n R , Gua Musang , tidak ada gangguan lalu lintas..lancar sahaja..kecuali bila ada lori lori balak ...yang tu kena potong satu satu la...tapi ada gak mangkuk yang tak sabar...dari nun belakang sana dah bantai potong...tensen tengok wooo






Ini antara contoh contoh lori yang ada...ni satu lagi cita...ko nampak waja kat sebelah lori tu...perghhh...aku punya la nak potong dia...adoiyai..tak dapat dapat....bila aku tekan..dia tekan....tapi bila ada keta depan dia..dia tak nak potong..tu..tengok...gambar kat atas tu...keta dia gak..kira aku dok tengok keta dia lebih kurang kat sejam gak la...hahahaha....jemu siut..last last berjaya gak aku potong dia selepas dia potong lori tu..hahahah....geram tengok dia..hehehe...




Ni akibat kecuaian..aku rasa la..mesti dia kalut nak potong keta kat depan dia..pastu ada keta dari arah bertentangan..pastu...korang bayangkan sendiri la...hehehe



Haaa..tu la sign board yang melegakan para pemandu..boleh berenti berehat seketika...dari kok lanas nak ke gua musang , kalau tak silap aku amik masa dlm 2 jam lebey...selepas dari gua musang ni , susah nak jumpa RNR ...kalau nak berenti pun kat masjid masjid je...

Sepengetahuan aku , ada satu lagi pun nun kat Benta...tu pun jauh lagii..







Ini lah dia R n R Gua Musang..hehehe...ok la gak...tapi tak la se grand RNR Utara Selatan tu..boleh la buat nak berenti rehat n makan...tapi..haihh..ada gak manusia tak reti bahasa...cuba tengok bawah ni



Tak ke sakit mata tengok semua ni ? buat malu kat pelancong asing je...takkan tak reti reti nak jaga...majoriti yang singgah kat sini melayu ! camana tu ??

Padahal dalam Islam dah diajar tentang menjaga kebersihan...tu la..bab solat , bab puasa , bab terawikh..bab lailatul qadar diorng kalut nak kejar tapi kebersihan ? padahal kebersihan memainkan peranan penting dalam Islam !! nak solat , kena bersih..nak puasa pun kena bersih..aiseyyy .... Tu nasib baik aku tak amik gambar dalam toilet..kalau aku amik ? sahih korang tak nak baca dah blog aku ni..hahahaha..tak lalu siut..

Cuba korang tengok pondok telefon awam ni ?

Ganggang dia dah takde kan..aku rasa diorg kebas jadikan handphone..nak beli kat kedai tak mampu..dapat ganggang pun jadi laaa...











Kedai jualan semua , ok bagi aku...semua nak menyelerakan tekak..tapi aku tak makan la..aku dah tapau ketupat pulut dari umah...saja nak berenti n amik pic untuk tatapan rakan-rakan yang mana tak pernah sampai lagi di Kelantan..








Selesai mengambil gambar...aku pun menyambung perjalanan ku...seperti biasa..wife aku tolong mengambil gambar mengikut arahan aku...credit to her..hehehe


Ok..kat sini bermula jammed...nak masuk ke Raub...Pekan Raub yang mana jumlah penduduknya pun ramai gak..so time ni nak lunch dah...ramai keluar kot n nak g solat jumaat...mmg lama skit la jammed nyer..lenguh gak kaki ni...

Apa pun , jammednya tetap bergerak..tak la keras terus kat situ









Cuba la tengok deretan kereta yang dok beratur nak balik ke destinasi masing masing...hehehe...nasib baik laaa setahun dua kali..sekali lagi nun Raya Haji nanti....tak sanggup aku nak hadapi jammed sedemikan rupa..









Lagi 113 km...tak pe tak pe..dekat dah....bila dah lepas dari Raub tu..aku tekan...perghh...tak kira dah...speed trapped ke tak..yang aku tau nak sampai..dah tak tahan penat ni...nak tukar driver..tak sampai hati lak...sian kat wife...hehehe..tapi dia duk kat sebelah pun asik dok sakit jantung gak..hahahahah...tak de maknanya..

Dalam kul 1.30 , aku berjaya masuk ke dalam bandar Gombak..legaa...baru bawak slow slow...

Aku terus ke Cheras..rumah mak aku...

Yang ni kes no 2 ....ada satu mangkuk naik keta gen2...dia boleh bantai masuk jalan one way !! jalan aku lak tu..nasib baik aku bawak slow tak hengat..sebab area tu mmg top eksiden..kena lak ada bas sekolah besar parking kat situ menghalang penglihatan pemandu dari arah depan nak tengok keadaan sebelah kiri...kereta tu datang dari arah kiri..sahih aku tak nampak..tapi aku sempat brek..aku usha maut kat dia....geram tak hengat..mengucap panjang..kalau la aku lajuuuuuuu...sahih...korang datang makan free kat umah aku nanti..ahahhaha


Bila dah sampai ..aku lepak jap..mandi n solat...plan nak tido jap....baru nak terlelap...abang aku call...mintak tolong ...laptop dia ada problem...adoiyai..mengenangkan jasa jasa dia tu..aku pun g laa...penat pun penat la..tapi aku mmg tak boleh pk dah..mata pun dah merah semacam...rabak...aku kata aku kena tengok balik tapi bukan skang...tak larat...

Dia kata tak pe la..dia antar kat kawan dia kejap lagi...maka aku pun berangkat balik umah mak aku...lepak jap...pastu balik ke Putrajaya...

Ni kes 3...masa nak balik ke Putrajaya tu...lepas dari Sg Besi..ada highway...kawasan bukit..aku dari bawah , selekoh pastu masuk ke kiri..tau tau ada kereta baik punya bantai berenti tiba tiba...ada motor tu siap lari ke arah kanan yakni laluan aku..aku bantai honn....nasib baik sekali lagi aku slow..kalau tak ? haihhh..tak pasal pasal g balai polis buat report...syukur sangat laaaa...selamat ...

Sampai Putrajaya...turunkan semua barang barang...tengok keta...dah serupa cam keta kebal..keta kebal pun tak serupa keta aku tu...wife aku ajak cuci keta malam ni kat bangi...aku on kan jekk..

Perghh...berdebu kan ....rim tayar tu dah nak sama color ngan body keta..hahahaha..so lepas maghrib..g bangi..cuci kat sana...

N aku makan malam di siniiiiii ...



hehehe...tempat feveret aku kalau nak puas makan ayamm...murah dan mengenyangkan...


Selepas selesai makan malam..balik umah...n sambung update blog... huhuh...lega selesai dah untuk malam ni...

Esok ???? Esok hari rayaaa....baru raya kat kl..g umah adik ..geng.....insyaAllah...ada lagi yang tertinggal ? ermmm...tak kot..hehehe...daaaaa....jumpa lagi esok...
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI