Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 26 September 2009

Raya Di KL - Raya Oh Raya ...

Perancangan hari ini bermula nak ke rumah adik aku yang terletak berdekatan dengan Desa Melawati..Lepas subuh , aku menyambung tugas rasmi aku sebagai seorang suami dengan menidurkan diri aku ini sehinggalah jam 9 pagi..dah la semalam tido lewat dok mengemaskini blog dan facebook aku..lewat giler tido..dah la siang tu drive dari Kelantan...tak cukup rehat..bila dah dapat tidur , perghh....terlupa daratan sekejap...

Bila dah bangun , mandi serta berpakaian ala ala nak g interview jadi pelakon...ahahah..idok le...tak kuasa i..hahaha..berpakaian kemas je...maka aku pun menelefon ..opssss..sat satttt...ada pengumuman sattt...

Semalam ada satu rakan aku di facebook..menegur aku...tentang balasoh ni ..minta maaf la yer..aku ni tak arif lagi tentang negeri Kelantan..baru nak berjinak jinak...dia kata ( kepada yang berkenaan , saya mengucapkan terima kasih berbanyak-banyak kerana berkongsi maklumat ) ,

"bab balasoh ni di kelantan asalnya zaman 60an dulu,di namakan balasoh krn tempat2 ni asalnya madrasah pengajian anak2 utk hafazan al-quran, jadi ianya di namakan balasoh @ di luar madrasah.yea betul tak semestinya ada kubah baru kena panggil masjid, tp di kelantan mmg balasoh org tak buat jemaah utk solat jumaat,sbb ianya kecil.jadi maksud balasoh di kelate lbh kpd surau @ madrasah "


Sambung semula...maka aku pun menelefon adik aku ..tanya dia nak ke mana pagi ni ? Dia kata nak keluar beraya ngan keluarga dia..Dia suh datang malam ..Ah sudah..aku dah siap ni...rumah sapa lak aku nak g beraya ni..maka aku menelefon rakan-rakan aku yang ada disekitar Cheras ..kot diorng ada kat umah , bleh la aku g ....memandangkan aku tengah free...nanti aku dah bz , susah lak...tapi semua dah pakat nak keluar rumah..nak g beraya umah kawan atau sedara mara..kesudahannnya aku g ke umah mak aku ....lepak sana dan plan beraya bermula dalam kul 3 petang...tu pun nak g beraya kat umah mak adik ipar ( suami kepada adik perempuan aku )

Inilah rupa aku dok mencari no telefon kawan kawan yang tak keluar beraya..huhu...semua pakat keluar..silap aku gak tak deal awal awal ngan diorng..tapi kalau deal , aku takut tak jadi lak..bila tak jadi , kesian kat diorng sebab tunggu aku..tak pe la..aku tak kisah...memandangkan aiman sendiri pun dah tak kisah...ikutkan aje leee




Bila dah plan tak jadi..bincang punya bincang...wife aku ajak g Mydin kat Precint Diplomatik ,Putrajaya...hehehe..minat sangat g Mydin ni..hahaha..kat Kelantan pun g gak..kat Putrajaya pun nak g gakk ..hehee

Pada yang tak pernah tengok Precint Diplomatik di Putrajaya..ni la rupanya...kat sini ada bermacam macam kedai...termasuk la kedai mamak ...ha...ramai gak g makan kat sini...harga ? ermm..boleh tahan gak la mahai...tapi tak la membebankan sangat..

Tujuan nak p Mydin ni sebenarnya nak g cari bekas biskut raya..balang nak letak biskut raya..
so bila dah sampai...wife aku g masuk sorang..aku malas nak masuk sebab tempat dia sempit..aku kalau tempat sempit ni..aku jadi rimas..maka aku jaga la keta ..duduk dalam keta diam diam...

Tak lama kemudian...dia datang dengan muka tak bersalah..selamba aja..takde yang cantik...lalu dia mencadangkan g MACY nanti...carik kat sana je...aku ? ikutkan aje leee...

Jam ditangan dah nak kul 12..makan pagi belum...apatah lagi tengahari...nak makan kat area situ , aku malas...muak...bincang punya bincang..jeng jeng jengggg


Inilah hasilnyaaaaaaaaaaa....g makan kat KFC...hehehe..i likeeee....

Dari Putrajaya , aku mendrive kereta itu sampai ke Cheras...KFC ni terletak di Stadium Bola Sepak Cheras , KL...

Lokasi mmg strategik..depan stadium ni ada HUKM...Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia..mmg menjadi tumpuan orang la..

Apakah yang menjadi pilihan aku di sini ? korang cuba teka ? teka je laaaaaa...malaih betui...

Hehehe..ini lah dia.....menarik tak ? ada harapan untuk membina lemak lemak dibahagian perut ku...hehehe...di samping ini aku juga mengorder TWISTER......abis semua nyerrrr...sodappp
Terliur la tu..hahaha

Sesudah bersarapan pagi dan tengahari...maka diteruskan perjalanan ke rumah mak aku..







Ingat tak semalam aku ada cerita yang aku nyaris bertembung ngan satu kereta yang salah masuk jalan tu...kat sini la...kat selekoh tu..aku nak masuk ke kanan.....dia dari arah belah kanan tu...patutnya dia hanya boleh terus..sebab laluan aku ni one way..tapi dia nak bantai masuk jalan aku ni..perghh...nasib baik aku slow..kalau tak..aku sambung update blog dalam hospital..sahih dok cerita pasal nurse...samada nurse tu cun atau nurse tu suka marah marah..atau pun..amatlah baik hati..antara tu je la..hahaha...

Inilah rumah dimana aku membesar bagi johan
Rumah aku tu..bawah sekali ..senang sangat la nak buat open house mahupun kenduri kendara..
Aku tinggal kat sini sejak aku darjah 3 ..rasanya la..keluarga aku antara pioneer yang tinggal kat sini..tempat ni dipanggil FLAT SRI MELAKA , CHERAS..aku suka sangat tempat ni sebab..ada padang bolasepak..gelanggang badminton, gelanggang bola keranjang...kemudahan awam seperti bas , teksi mahupun stesen lrt berdekatan..haa....rugi woo nak pindah..mmg la kecik tapi best...tapi tu dulu la..zaman kecik kecik ...bila dah besar ni , ermm..semua wat hal masing masing..jadi sombong sombong lak...ada gak yang giler kuasa..hahaha..tamo cita lebih...nanti ilang pahala aku...dah la skit...

Jeng jeng jengg...inilah dia penyambut tetamu rumah aku...amat pemalu sekali..kalau dia tak kenal org..dia akan lari kebelakang...blushing lagi tuuu..hahahha...nama dia ? hhehe...kalau dalam bahasa melayu , jenab....dalam omputih..jenny...comey tak ? haaa...dia ni mmg tau tau aku nak balik..dah ready kat depan pintu..nampak je aku..dia tengok dulu..ok...dia kenai...baru mintak makan..hahaha...kalau tak kenai..dengan selamba , dia belah ke dapur..wat dek..takde masa nak tayang bulu dia yang putih depan orang ramai..





Ini antara anak buah aku ...penah aku cita kat korang dulu..cuma nama dia aku tersalah bagitau..nama dia mohd danish haniq..bukan haziq...yang haziq ni , sat lagi aku tunjuk..hehehe

Yang ni..mcm boleh bau kalau aku balik...keluar la cam itik pulang petang..terkedek kedek datang kat aku......dipanggilny aku ...'aban' ..hahaha..patutnya pak ngah..jadi 'aban'....kira boleh la..tau gak dia boleh cakap...







Ni la ayahnya si danish...aku panggil dia danish...mmg suka menyebuk kat depan..mmg semua budak mcm tu kan..tapi aku tak ..dulu bapak aku cakap..aku baik..suka duk belakang..diam diam je sambil hisap botol..bagus kan..hahaha





Dari rumah mak aku ,kitorang bertolak dalam jam 3.30 petang gitu..menuju ke hulu langat...ke umah adik ipar aku tu..yakni ayah si danish tu...sampai kat depan Maktab Pegawai Kanan , PDRM...kitornag stop sat..tunggu abang aku lak ..dia ngan keluarga dia lak..lama gak tunggu..kira berpeluh dahi la gak...setiba je dia , kitorg gerak ...


Ni berhenti sekejap kat masjid untuk menunaikan solat asar...

Kat sini , adik lelaki aku menunggu kitorang lak...dia datang ngan keluarga dia gak..perghh

aku ada 4 adik beradik...3 lelaki dan seorg perempuan..aku no 2 dan adik perempuan aku tu, bongsu...mak si danish...







Konvoi la 3 bijik keta..yang lori kat belakang tu tak terlibat yer..hehehe

Dah sampai daaahh..mmg kawasan kampung la...ok gak kawasan ni..sejuk..berdekatan dengan air terjun..banyak kawasan air terjun kat sini...tu nanti aku cita satu hari nanti..kalau aku g berkelah la ..hehehe







Ni la anak buah aku yang no 1...hehehe...paling otai...paling manja...paling berat..ahahaha...nama dia...mohd adam haziq...hehhe...aku panggil dia adam jek..kalau aku tak g gym, aku angkat dia pun dah cukup..hahaha..

dia ada adik sorang..tak ikut lak ...tak pe..nanti aku g raya umah dia...aku amik pic adik dia lak..adik dia ni...kalau datang umah ok...malas je rupanya...tapi bila sebut nak balik...ceria teruss..terus nak salam n kiss gudbye tuu..hahahah...





Kelihatan dalam pic tu...abang sulung aku...diikuti adik lelaki aku bersama isterinya dan si adam yang tak boleh tengok air...suka sangat minum air...banyak air dari nasi...huhu..ok la tu...nak gak makan kan..cukup masa nanti..aku usung g gym...baru mabeles..hahahhaah

Ha..bab mee goreng tu..aku sental 4 pinggan dan 1 pinggan nasi impit..skit je tu..hehehe..nak g gym..nak g gym..nak g gym..huwaaaaaaa





Haa...sementara kitorang makan..kitorang dihiburkan oleh penyanyi undangan dari mesir...tu haa..siap ngan kompang...peminat setia dia tu siap baring atas lantai..asyik sangat tengok lagu yang didendangkan oleh si danish tu...

ok...yang dok terbaring tu...anak abang aku...tu paling last dalam senarai anak buah dalam keluarga aku..nama dia..shazlan..heheh..feveret dia ? jelir lidah..aku pun tak tau napa dia suka jelir lidah..hahahaha..

Dalam kul 6 lebey ..selesai beraya kat rumah besan mak aku ni...aku ke umah makcik adik ipar aku lak...otw ke sana...haihh...


Korang nampak tak keta kat belakang aku tu ? melalui cermin pandang belakang tu ? haihh..dok bagus bercium dalam keta tu !!
Bangsa aku lak tu...adoiyaii...dah tak tahan sangat ke ? aku amik pic diorng ...mmg tak clear la..diorg perasan...lagi diorng bukak lampu kasi terang ...bagus punya setan diorng ni..perghh..malas nak kutuk lebih..ada baiknya aku sambung cita aku ...


Selesai beraya kat umah makcik adik ipar aku tu...aku pun balik ke Putrajaya...sebelum tu..aku singgah la kat sinii haaa

Amacm..korang tau tempat apa ni ? ni antara tempat aku suka g...hehe..aku suka bab bab ni...nau tau apa dia ?

Haa.. mencari balang biskut raya..aku suka masuk tempat cam ni...sebab aku suka nak menghias rumah..hias je..nak kemas aku malas..hahaha

Bila tengok design design yang ada ..mmg cantik cantik semuanya..harga pun cantik gak..


Ada beraneka rupa n warna






Haaa..comey tak ?? hehehe..bagi korang ..mahal ke tak harga set ni ?

Bagi aku...ok je..sebab cantik..tp aku tak berkenan design ni..bukan citarasaku..








Inilah bahagian aku paling minat sekaliii..

Aku suka tengok semua ni ..aku suka bayangkan kalau letak dalam umah aku...

Rumah skang ni tak berbaloi nak letak sebab bukan umah aku..umah kerajaan..

Nanti ada umah sendiri baru nak hias sedemikan rupa..hehehe






Cantik kan..nun kat belakang sana tu penuh ngan koleksi bunga hiasan..tiruan but ..i likeeee


Kat sini jugak ada jual perabot..boleh dikatakan ..nak cari untuk barang kat umah..semua ada kat sini..cuma antara mahal atau tidak je la








haa...bagi yang suka membaling kuali atau periuk...kat sini amatlah banyak sekali pilihannnya...pilih je...yang penting bayar..hehe







Kalau dapat bunga bunga ni..perghh...aku nak letak kat luar umah...org datang cari rumah ben ashaari mesti jumpa..sebab penuh bunga tiruan..hahahah





Setelah berjaya memilih bekas biskut raya itu...dibayar dan dibungkus dengan cantiknya..maka berangkat la dengan segera setelah mendapat panggilan dari abang ipar aku dari perak yang telah sedia ada kat depan umah aku...dari sri kembangan , aku memandu bab pelumba F1 yang menduduki petak terakhir dalam perlumbaan penutup tirai kalendar perlumbaan F1..


Akhirnya aku sampai ke destinasi yakni umah aku dengan selamat nya..Alhamdulillah...so..jumlah umah aku g beraya ari ni..ada ...10 ? ke 4 ? aaa..2 je..hahaha
Begitu la adanya..esok lak ? takde pelan..mcm nak pusing putrajayaa je...hehehe...daaaaa..
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI