Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 28 September 2009

Hari Terakhir Cuti Raya

Esok dah keje...nak setting mood untuk keje..hehehe..antaranya , iron baju untuk seminggu....baju yang dipilih semuanya baju berlengan pendek..hehe..mudah untuk diseterika..paling bosan nak seterika ialah baju batik..haih.....bila dah seterika , esok mesti kedut..yela...baju murah...nak beli baju mahal , aku ni spesis tak reti nak jaga baju...

Setelah baju-baju dipilih ( biasanya baju yang sama gak tiap minggu..bukannya banyak pilihan pun ..eksen je lebey) , heheh...aku lepak lagi..layan tv dulu...bila dah abis cita yang aku tengok tu..aku meneruskan plan ari ni...dalam kul 1130 pagi tu , kitorang ke Nilai 3...tujuan ? saja nak jalan..tengok apa yang boleh dibeli...tengok apa yang boleh dibeli ?????? hahahha...cerita cam banyak duit jer...ada la satu dua barang nak beli sebenarnya..

Cuaca pada pagi ini , sangat lah cantiknya...mendung..tak gelap sangat...sejuk je..ok la untuk berjalan-jalan kat sana..

Dengan mengenakan baju semalam ( memandangkan tak nak membazir air untuk basuh baju...n baju semalam pun kejap sangat pakai..ada baiknya guna semula...hehe ) , kitorang pun bertolak ke sana...

Ini adalah kali pertama aku menjejakkan kaki ke Nilai 3..nak gak tengok apa la yang menjadi kegilaan orang nk ke sini...

Dari Putrajaya nak ke Nilai 3 ni cuma memakan masa 30-40 minit bergantung pada corak pemanduan...

Sepanjang perjalanan , semua ok..sarapan pagi pun cuma makan biskut raya...aku dah tak tau nak makan apa..kalau wife aku tanya nak makan apa ari ni , pilihan utama aku...maggie..hehehe...i likeee...ye laa..tau tak baik untuk kesihatan....dah minat ..nak wat camana kan







Bagi yang tak pernah jejakkan kaki ke Nilai 3 ni..aku cerita serba sedikit apa yang ada kat sini ek...

Disini ada satu papan tanda besar mengalukan pengunjung ke Nilai 3 ni..

Kat sini korang kena berhati hati skit..sebab ada 'promoter-promoter' berani mati kat tepi mahupun tengah jalan untuk memberikan flyers kepada kereta-kereta yang melalui depan mereka...bila masuk kat sini, pandu depan cermat atau anda mungkin akan melanggar mereka...

Disini terdapat kedai kedai yang menjual pelbagai jenis barangan...macam macam ada....semua untuk manusia gunakan..hehehe..dari pakaian sampai la ke barang rumah..bagi yang nak berkawin , kat sini pun ada banyak pilihan...aku tunjukkan beberapa keping gambar untuk korang layaaaaaaann...heheh...










Haa...ni baru skit..bnyk lagi..aku plan nak beli bidai untuk dapur aku...bila dah jumpa kedai tu , pilih punya pilih...bila dah decide nak beli , wife aku terima satu panggilan dari adik dia...yang memusnahkan semua harapan aku untuk membeli belah kat nilai tu..huwaaaaaaaaaaa.....aku telah disaman dek speed trap semasa otw balik dari cherating..kena kat highway karak...adoiiyai..kensel semua...dari nak beli bidai , ada baiknya beli tali rapia je la...huhu...so...balik dengan tangan kosong..huhu..sian kann




Keluar dari Nilai 3 , terus ke Alamanda Putrajaya ( lagi ??? ) untuk makan tengahari...kitorang singgah kat NOODLE STATION ...aku tak tau nak makan apa..setelah tengok menu dia..baru la ada selera semula ( mengenangkan tiket saman tu , selera takde ) ..apa pilihan aku ? jeng jeng jengg..











Ni antara minuman yang telah diorder oleh kitorang...kitorang tukar tukar air je....nama air tu ? mocha ice blended dan mango sobet ...sedap ke ? ok je...masa tu aku kelaparan tak hengat..











Haaa....setelah dibaca bismillah , tanpa memandang kiri kanan mahupun depan..aku makan dengan penuh sopan santun..hehehe...nama makanan ni ? lupa lak aku...aku order ikut no dia...malas nak pk apa nama...

Wife aku lak ..mengorder ..nun dibawah ni...hehe..makanan dia tak sampai lagi..so dia tolong snap pic aku tengah mencekik ni..



Nin diaaaa....nama dia...mee tom yam seafood...heheh...lebih kurang la nama dia gitu setelah aku translatekan ke bahasa aku...kalau dalam bahasa original dia, aku tak henget...bukan masuk exam pun...rasanya ? pedas...sedap..bagi aku la...bagi wife aku , dia kata cam rasa maggie tom yam jek...hehehe..apa pun...aku kenyang..alhamdulillah..ok..bab nak membayar..harganya ? korang teka berapa..cuba korang tengok deco restoran ni ..dari deco dia korang leh teka harga makanan ni...





Haa...cuba tengok...cantik tak ? mesti mahal kan ? hehehe....tak pun....standard je...total semua dalam lingkungan rm31 jek..murah kan ? haa...murah la..tak la sampai tahap kena jual keta lagi untuk membayarnya..








Bila dah selesai makan , kitorang terus balik sebab aku tak solat zohor..lewat dah ni....dalam kul 3 lebey..perghh..dari Alamanda ke rumah aku , memakan masa agak lama...lama la gak...dalam 5 minit gitu...tu pun sebab ada lampu isyarat...cuba bayangkan kalau takde lampu isyarat..sahih korang kata umah aku dalam alamanda tu..hahaha...guwau jek laa..

Rancangan seterusnya untuk malam ni adalah untuk g membakar lemak-lemak tepu yang mula bertakung diperut ,pinggang mahupun pp aku...huwaaaaa...nak start makan chewing gum balik ni ( bagi senaman muka ..akan membakar lemak di pp..aku rasanya la..heehe) ...selepas maghrib , kitorg bertolak ke Cheras..dari Putrajaya ke Cheras mengambil masa cuma setengah jam...kalau dulu , masa aku mula memandu , perjalanan mengambil masa sejam...perghh..penuh berhemah..sekarang ? penuh berlemak..hancus...

Bila sampai kat umah mak aku , kelihatan ramai orang dalam rumah...seperti biasa , yang datang sambut aku adalah anak buah aku ..danish...demam lak dia..kesian...adik ipar aku kata , dia 'diikut' dek makhluk halus..puteri katanya..hehehe...wallahualam...nenek adik ipar aku tu ada sekali..dia la tolong mengubatkan mengikut cara dia..aku tak berkesempata nak tengok camana dia buat sebab aku dah ke gym...dengan penuh bersemangat waja...tapi bila sampai je kat sanaaaaaaaaaaa....aku putus angin bila tengok...betapa ramainya orang dalam gym...aku kurang skit bila dah ramai orng..aku lebih suka g time petang..bila gym baru bukak...n aku tak terkejar kejar masa..



Cuba la korang tengok sendiri..ramai kan ? ramai tu..berbilang bangsa...1Malaysia..perempuan ? tak ramai..boleh kira la ..sekali datang kadang kadang baru sorang..tapi sahih selamat sebab takde sapa berani nak kacau...owner gym , Mr Mazali @ayie selalu memerhatikan dan akan memberi tunjuk ajar secara percuma..








Ni antara orang-orang lama kat Bionic Gym..bro alim n man...

Semua pakat nak bakar lemak lemak yang ada ...aku ? tak jadi..esok baru nak mula..hehehe...sebelah petang , selepas abis kerja...dari kul 6 sampai kul 730...hehehe..banyak lemak niii..

Ok la..abis dah bebelan aku...sampai bersua kembali...daaa...salam...selamat malam dan semoga hidup anda diberkati Allah...

Mood = Hancusss....


Begitulah aku rasa hari ini..Hari ini yakni semalam...ni dah masuk hari lain dah...aku tak tau nape rasa tersangatlah malasnyer..Nak tengok tv pun malas...nak tido jer...asal letak kepala, terlena...asal letak kepala..terlena...asal terlena je mesti letak kepala..haihhh..dicampur lak bila nak update blog, asik error jek..mau nyer tak tension aku ? Post yang tengahari tadi pun rasa 'masam' je kan...nak baca pun tak menarik..tu la dia..mood memainkan peranan penting bila menulis ni..

Mungkin aku terlalu penat rasanya...yela...tak cukup rehat dari ari tu...erm...nak makan pun malas..takde mood...Malam semalam...lepas isya' , aku cuma ke Alamanda Putrajaya untuk beli barang dapur untuk minggu depan ni...

Tengok rupa aku tu ...masam je...bukan pasal dah abis raya..atau pasal nak keje..penat kot...tak pun dok pening lama tak g gym..susut dah n bertambah lemak..aku tak makan banyak tapi bila sekali makan , lemak masuk bertan-tan tanpa hentinya...



Yang aku peliknya kat shopping complex ni..masa sale , penuh orng...nak raya..penuh org...dah abis raya pun penuh ornag...still gak membeli belah..

Aku rasa la , org Malaysia ni senantiasa berduit...tu pasal shopping complex tumbuh bagai cendawan kat kl ni...perghh

Yelah , mungkin diorng ke sini saja jalan-jalan tapi camana pun mesti ada beli sesuatu...

Kadang-kadang kita terlupa..betapa ramainya orang tidak bernasib baik seperti kita...Kita masih mampu berpakaian baru...makan yang sedap sedap...tak dapat yang sedap pun still complaint...betapa ramai lagi org tak dapat makan ..jauh sekali nak rasa kuih@biskut raya time raya gini ?

Bila aku tengok berita kat tv..aku jadi pelik...kenapa makin ramai orang lupa daratan ? Kalau bangsa lain tu , aku tak nak komen..ni aku tengok..bangsa aku sendiri...tang pakaian , dia tak lupa..berbaju melayu..bersampin..bersongkok..kononnya mencerminkan melayu....tapi bila bab orang tuanya ? haih...nak kata tak mampu , rasanya ada yang berkemampuan..nak kata tak ramai adik beradik..ada gak yang ramai...pun sanggup antar mak bapak diorng kat rumah orang tua tua...sanggup diorng ?

Baru-baru ni aku tgk kat TV3...haih...kalau tak silap aku..dia kata anak dia ada 6 orang..semua dah besar-besar...tapi bapak dia tinggal kat bangsal...tu pun ehsan anak buah dia...aku jadi pelik betul la..susah sangat ke nak menghulur duit skit ? pakat adik beradik..kadang-kadang tu , bila anak dia nak bagi , bini@suami lak menghalang...

Apa diorng tak pk yang satu hari nanti diorng akan tua ? atau diorng tak pk satu hari nanti diorng akan mati ? diorng pk diorng akan hidup lama ? atau berkekalan ? perghhh..apa apa pun , dahulukan la orang tua...aku sendiri pun tak kisah kalau wife aku nak dahulukan orang tuanya...kalau tak kerana orang tuanya, aku tak kawin la ngan dia..

Aku tengok ada iklan sayangi la ibubapa kita...aku rasa iklan ni tak payah buat...kalau orang tu beragama....melayu yang beragama ISLAM..dah patut dia tau..dalam Al-Quran dan nabi muhammad saw sendiri menyuruh kita menjaga dan menyayangi orang tua kita tak kira bila..samada masa muda mahupun tua..

Aku teringat dulu...masa aku dalam darjah satu..
Mak aku bersusah payah menunggu aku..dari pagi sampai ke waktu makan...dia duduk bawah pokok...setia dia menunggu aku..takut anak dia tak makan..atau makan bukan bukan...hehe...

Seingat aku , sejak aku bersekolah rendah ke sekolah menengah , aku tak pernah susahkan diorng..nak kena panggil datang sekolah disebabkan masalah disiplin aku...aku cuba elakkan diorng dari datang ke sekolah..aku tak nak susahkan diorng..cukuplah diorng bersusah payah membesarkan aku...

Bila aku bersekolah menengah , aku cuba meneruskan rekod disiplin aku walaupun aku bersekolah di sekolah yang terkenal dengan kenakalan murid-muridnya..SEKOLAH MENENGAH DATOK LOKMAN..hehhe..sapa tau ..mesti geleng pala nyer...skang skolah tu dengar cita dah fully campur perempuan,..zaman aku , belum lagi kecuali bila aku dah masuk ke tingkatan 3 baru nak campur skit skit..

Pun begitu , aku mula nakal bila dah cecah tingkatan 4...nakal aku skit je...tak la sampai tahap kena panggil org tua aku..paling tidak pun kena 'zasss' ngan pengetua aku...tu pun kes beramai-ramai...kes tak bawak buku..kes pendidikan jasmani terlebey waktu...hahaha...cam tu jek..kalau ngan guru disiplin...biasa kes ujian bulanan gagal...biasanya aku gagal dalam subjek matematik...bukannya aku tak reti tapi terpengaruh...ikut kengkawan...aku dulu giler main bola..kapten sekolah lagi..hahaha..so dah set dalam minda aku , bila abis sekolah nak main sampai peringkat negeri...

Cikgu matematik aku masa tu , tak pandai menarik minat pelajarnya untuk belajar matematik..ada ke patut..bila dia masuk kelas...dia cakap..sapa tak minat belajar matematik , boleh keluar dari kelas...tu diaaa....yang duduk dalam kelas...tak sampai 5 orang..yang selebihnya..g lepak kat bengkel seni perusahaaan...kitorang ada projek masa tu..projek buat kolam ikan...dari awal tahun sampai ke hujung tahun , tak gak dalam kolam tu dikorek..sekadar alasan untuk melarikan diri dari kelas..hahaha..lari secara halal tau !! ..

Guru kelas aku , perempuan..tak larat nak menitiskan air mata marah kitorang..malu dia kata bila guru lain komplen..dah la tu..bila masa perhimpunan, kelas kitorang seringkali memenangi kelas terkotor....bukan sekali ...berkali kali...tu masa tingkatan 4...masa tingkatan 5...kitorng ubah sikap...dari kelas terkotor..sering menang kelas terbersih..haaa...ingat kitorng ni tak reti jaga kelas ke...hehehe

Selain dari tu , kalau datang budak untuk buat pengumuman dari kelas ke kelas...sahih kitorang semua terlibat walaupun pada dasarnya tak terlibat..hahaa....contoh ek....'sapa ahli kelab bahasa melayu ' sila keluar sekarang...tu diaaa...abis satu kelas keluar...hahahaha..bila dia sebut je..sila bayar yuran kelab...tu dia..semua pakat masuk balik kelas..hahaha..lawak lawak...

Semasa aku tingkatan 5 , aku dilantik menjadi bendahari kelas..semasa di tingkatan 4 , aku jadi penolong ketua kelas...nak jadi ketua kelas ? takde harapan..hahaha..muka tak bertauliah..aku diturunkan pangkat semasa undian pemilihan di tingkatan 5...diorng bengang ngan aku kot..sebab aku tegas sangat bila kena jaga kelas..takde bagi muka punya..amanah la katakan..hahaha

Tapi bila aku dilantik jadi bendahari..diorng gak nyesal...hahaha..aku buat kutipan tiap tiap minggu...sehari 10 sen,...hujung tahun nak buat parti tu beb..hahaha..

Kelas aku ni..kelas perdagangan...dah la perdagangan..no 3 dari depan lak tu..belakang kitorg cuma ada 3 lagi kelas...bermakna...kira aku ni kelas tengah-tengah la..nak kata bijak, tidak gak...nak kata bodoh pun pun tidak..sebab bila bab ko-kurikulum..kitorg monopoli....ketua bolasepak dalam kelas ni...ketua bolakeranjang...ketua sepak takraw...ketua hoki..ketua dikir barat..ketua kompang...haa...berapa ramai ketua dalam ni ? meriah beb...hahaha..bila datang time traning..semua keluar...berapa kerat je..ada dua jantan auw auw je tinggal..tu pun diorng pengawas...datang sekolah bawak penyembur nyamuk !!! hahaha..duduk depan sekali lak tu..dah la duduk depan , pakai spek lagi..adoiyaii...

Tempat duduk aku masa dalam kelas..tak la tetap...senantiasa berubah...aku yang mengubah tempat duduk aku..member aku gelar aku , dark angle...hahaha...tu pasai apa ? setiap kali aku g tempat orang..ada jee aku nayakan orang tu...aku ikat beg kat kerusi la...conteng kerusi la...sorok buku teks la...kalau diorng dok tulis nota pastu orang tu keluar g toilet..aku g la tempat dia..tolong sambungkan..hahahaha..sahih mengarut aku tulis..

Entah la...banyak lagi kenangan pahit manis aku..apa pun , korang tentu bersetuju , zaman sekolah adalah zaman paling banyak kenangan bersama rakan ...kan kan




Ok...sori ek..terlebey lak cita ...di Alamanda , kalau aku ada duit lebih skit n teringin nak makan best best...aku akan ke Black Canyon...kalau korang ke Alamanda , aku syorkan korang g sini...makanan tak la mahai sangat..berkemampuan la...sedap sedap la...bagi aku la...tak tau la kalau ada orang kata tak sedap.....






Kalau nak menapau balik makanan , aku lebih suka beli popia ni...rangupppppp...


Harga ? hehehe...boleh laaa....still dalam budget..









Samada popia tu..atau pun roti boy..pada yang tak penah sampai lagi alamanda , dinasihatkan la...tapau la roti boy untuk membawa balik ke rumah...best wooo...hehehe









Selesailah sudah aku membeli barang dapur ..aku beli salad untuk memulakan minggu diet aku...beserta spagetti..nak layan spagetti je...buah-buahan wajib ada ...

So azam aku pasni ..nak diet disamping puasa sunat...korang ? heheh..tu kat perut..lemak dah tuuu....hehehe..cintailah jantung anda kerana jantung anda tidak mencintai anda..hahahaha...daaa..salammm
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI