Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 3 Oktober 2009

Ada hikmah disebaliknya ...



Emm...Rancangan aku dan isteri aku hari ini untuk mengadakan sedikit jamuan kecil-kecilan..aku cuma nak jemput ahli keluarga yang terdekat je...memula plan nak buat bbq...tapi memandangkan akan menyusahkan aku dan isteri aku kelak ( dari segi mengemas dan membasuh pinggan mangkuk ) maka aku tukar ke menu yang lain...laksa !!! hehehe

Seawal pagi selepas subuh ( lepas subuh tido jap tapi dikejutkan oleh wife dalam kul 7 ) , bertolak g Tesco Ampang ..tempat feveret nak shopping barang-barang dapur..aku pun tak tau la nape suka betul g sana..otw tu , aku call mak aku..suh kejutkan adik perempuan aku...my bonda memberitahu bahawa adik aku tu tak jadi nak ikut disebabkan anak dia sakit perut..CB...ceret beret..hehehe...mak aku pun sama...adeh...bukan takat mak aku n anak buah aku..adik lelaki aku nun dia taman melawati pun memberitahu perkara yang sama...anak dia CB...ah sudah...

Terpaksa la tukar menu...dari laksa didowngredkan ke bihun goreng dan spagetti..ok la tu..

Kat sana..aku , seperti biasa amik la gambar kat sana..Dalam syok syok amik gambar , ada la mamat sorang ni...datang tego aku..'bang, dalam premis ni tak boleh amik gambar' ...heheh..aku tau dah..tapi mmg tunggu je sapa nak tego aku...bila dh kena tegur gitu , aku hormati la..aku simpan kamera kesayangan aku tu dalam beg..

Maka beli la barang-barang untuk buat jamuan makan tu...

Lepas tu , aku ajak wife ku itu balik ke umah mak aku sekejap..lawat diorg...ermm...mmg kesian ...mak aku tak larat dah...penat gile memperjuangkan nasibnya di dalam toilet..asik ulang alik ke toilet...begitu juga dengan anak buah aku tu..walaupun dia tak g toilet , dia tetap membuangnya didalam lampin dan yang teruknya adik aku le...asik tukar lampin..takpe la..anak sendiri kan..kan..

Aku menanyanya...jadi ke nak buat ni ? diorng kata buat je ..nanti diorang g..aku pun okek je leee....kemudian aku tanya la pada mak aku ..camna leh sampai semua keracunan makanan ni...bapak aku ok lak ..tak join da club ( tak sakit sakit perut gak ) ke ? alhamdulillah , dia tak kena..kalau kena , mau teruk gak...siap leh camping dalam toilet tu...hahaha

Mak aku kata , diorg g makan satay kat tempat popular tu...pastu mula sakit perut..haihhh...

Setelah menasihati n berbincang lebih dari sepatah dua kata , maka aku pun pergi la amik adik ipar aku kat sentul..ala , adik ipar aku yang balik ke Kelantan tempoh hari tu sekali ngan aku tu ler..pergi nak amik dia then bawak balik ke umah aku...dia nak g sendiri , jauh..takde transport..nak naik motor , bahaya...saja bawak dia datang umah ...dari dia dok keras kat umah bujang tu...ada baiknya duduk hujung minggu ni ngan kitorg..dapat gak makan free..hehehe

Maka bila sampai je kat umah , wife aku ni mula la menyibukkan diri di dapur..begitu juga aku
aku juga menyibukkan diri kat bilik tidur....aku tolong kemas katil sambil mencuba rasa bagaimana katil ini aku menyambungkan tidur ku kembali yang terganggu awal pagi tadi..mesti enak banget kan...aku pun test laaaa...tak aku sangkaaa...sangat best sekaliiii..aku sedar kul 2 petang..masa test tadi tu kul 11 pagi...lama gak aku test tu..

Aku terjaga dengan tak sengajanya pada jam tepat 2 petang..aku bangun...aku menangis..acah je...aku bangun lalu mandi...bersiap kerana wife aku dah bagitau semalam yang dia nak g open house umah kawan dia yang juga tinggal berdekatan umah aku..

Dalam kul 3 , bila dah nak keluar tu..kawan wife aku datang ziarah jap kitorang ..nak tengok umah baru katanya...mai je le...tanpa menghidangkan air kerana mereka kata dah kenyang , mereka berpusing sebentar dalam umah tu..tengok sana sini dlm umah...ala , umah orang baru kawin..bukan la lengkap mana pun...

Sesudah itu , kitorng pun g la umah kawan wife aku tu...ramai gak yang datang ..aku pilih apa nak makan ( nasi impit kuah lontong ) , cari port kosong...makan sambil tengok tv...buat hal sendiri..wife aku duduk berdpn ngan aku asyik berborak ngan mak kawan dia tu ...

Tengah sedap makan , ada call masuk...member lama aku merangkap adik angkat aku dulu...dulu rapat gile la ngan aku...dia call sebab abang angkat kitorang ajak beraya kat umah dia..lama tak dengar cerita abang angkat aku ni...menurut kawan aku ni , dia kata abang angkat kitorang ni dah jadi artis...huhu..tak tau lak aku...dia kata ada masuk dalam melodi ari tu..heheh..aku dah berkurun tak tengok melodi..

Abis makan n borak borak , kitorang minta diri ...balik umah , wife aku mula membzkan diri dan aku mengajak adik ipar aku keluar g food court di Precint 16..dia tadi tak nak ikut sebab malu ..hehehe...anak teruna la katakan..pemalu..hahaha..

Dalam kereta , aku pasang radio...Sinar Fm...terdengar la ada satu rakaman panggilan telefon dari seorng pendengar..meluahkan perasaan dia...dia kata ...dia buat open house..masak banyak banyak...bila dah siap...kawan kawan dia call kata tak dapat datang..aku tak dengar lak sebab musababnya dia tak dapat datang..yang aku pasti..aku kesian la kat dia..tau la camana rasanya kan..kita dah beria tapi takde orang nak datang..tak pe la...

Selesai makan , maka balik la...

Sampai umah , aku pun membantu wife aku melakukan apa yang patut ..antaranya tengok television dan makan biskut raya...lalalala

Tengah dok kalut 'bantu' wife aku tu , aku terperasan fn aku ada lebih dari 5 missed call...aku call semula no yang tertera di situ..no adik aku ...

Yang jawab ialah , ayah aku...dia memberitahu bahawa mereka tidak dapat datang ke jamuan kami malam ini kerana mereka masih lagi sakit perut...ah , sudah...byk makanan ni...sapa nak makan lak nanti semua ni ? ermmm...plan B !!

Aku suruh wife aku call kawan kawan dia yang rapat..mana yang tinggal berdekatan putrajaya...
begitu juga aku...selepas maghrib , pasangan yang pertama sampai adalah orang yang sama gak dtg petang tadi..hehe..tadi datang tk dapat makan..kali ni datang , makan berlambak..rezeki rezeki...

Topik perbualan berkisarkan kehidupan suami isteri dan juga topik perli artis kegemaran mereka..hahaha..saja bikin panas...gurau gurauan gitu...

Dalam dok berborak tu , aku teringat lagi kawan aku yang masih belum sampai..aku g amik fn aku ...ada missed call..mesti tak jumpa umah ni..hehe..aku call balik..hahaha..diorg tanya mana satu umah aku ni ? aku cakap...kan dah bagi alamat..dia kata..mana ada ..tak lengkap..ah sudah..

Mmg betul ! aku bagi sms dengan alamat tak lengkap..menurut kawan aku tu...dia mencari rumah aku tu hampir sejam !! hahahahah..kesiannnyaaa...sori redz !! aku call kawan aku sorang lagi...rei ...sama gak mencari..hahaha...

Tak pasal pasal aku kena sembur ngan diorg...hehehe..sori guys..

Aku saja tak nak jemput ramai ..bukan apa , takut tak terlayan nanti...so jemput yang dekat ngan aku jek...kalau ada rezeki n masa , maybe aku buat la yang lebih terbuka..insyaAllah..

Salah seorang kawan aku yang datang ni , last aku jumpa , nun tahun 1997...bekerja di syarikat IT yg terletak di Ampang...aku ngan dia , berkongsi bilik..aku selaku multimedia programmer dan dia selaku ketua animator 3D...dia ni la yang banyak mengajar aku tentang 3D...dia ajar aku camana nak merekabentuk, mengerakkan dan byk lagi...masa tu aku fresh lagi ..baru abis studi...kesempatan tu aku mmg amik dengan sebaiknya...

Satu kebetulan..semua yang duduk diatas meja ini...semua dalam bidang IT tetapi berlainan syarikat..hehehe...mcm mcm cita tapi berkisarkan IT...

Dalam kul 11 , semua mula beransur...semua mula beransur...tinggal i dgn Redza je...berborak di luar rumah...macam macam kisah dicerita...bermacam macam tajuk...yelah , lama tak jumpa kan..1o tahun tu..pergh...masing masing dah matang..



Apa pun aku mengucapkan terima kasih pada yang sudi datang last minute...dan maaf jika ada kekurangan semasa korang ada kat umah aku..hehehe..aku jenis tak pandai layan tetamu skit...

Rupanya ada jugak hikmat ketidakhadiran keluarga aku ...dapat jugak jumpa kawan kawan yang lama tak jumpa disamping wife aku pun dapat ajak kawan dia datang umah kitorang..



Cuma masih terkilan sedikit sebanyak diorng tak dapat datang tapi aku tetap memahami..kita mampu merancang...apa pun , ada hikmah disebaliknya....



Kerna Cinta...

Lewat lagii...hahahaha...aku terjaga selepas alarm hp wife aku memekak kat telinga aku...awat la dia tak matikan bunyi tu...bisik khalayan aku...antara terjaga dan tidak..tangan aku melilau mencari benda alah tu..tak jumpa..Ah sudah..lepas berkali kali tangan aku tak jumpa hp tu , aku akhirnya membuka mataku..tu pun sebelah je..

Laaa....wife aku dah bangun awal rupanya...mesti turun bawah nak masak nasi goreng..sebab dia kata semalam nak tapau nasi goreng hari ni..ok gak tu...boleh gak aku bersarapan nasi goreng..sejak mula masuk kerja aku dah tak sarapan pagi sebab kat cafe tingkat 32 tu tutup..

Aku bingkas bangun .Jumpa handphone tu...aku matikan alarm dengan geram..memekak jek...cuba la menyanyi...sedap skit aku nak bangun tido..ni buat terkejut...padahal , bukan salah dia pun..salah empunya handphone..sapa la punya handphone ni..haihhh...laallalala

Aku bukak lampu toilet...aik...pasal apa kain telekung wife aku ni bertaburan kat lantai ? aku melihatnya dengan sebelah mata terbuka..sebelah lagi masih tergam...aku tengok pelik semacam
mcm ada sesuatu disebaliknya...aku menguisnya ngan kaki..huh..keras...biar betul...

Aku tunduk...hah !!! terkejut aku....aik....bila pulak dia tranfer ke bawah ni ?

Aku mengejutnya...sambil tu aku tengok jam..aku ingatkan baru kul 5 lebih tapi rupanya dah mencecah kul 6 pagi...bertanya aku pada dia...kenapa tido bawah ni ? dia cakap panas...pastu aku tido cam beruang mengamuk cari anak dia..hahahha...abis satu katil aku kontrol...pastu ngan bunyi kapal terbang nak terhempas lagi..hahaha..cukup ngan sound sistem..

Bila lak aku tido ganas ni ? hahahah..tapi bila aku teringat semula camana aku bangun...mmg ada harapan aku telah menawan seluruh katil itu..hahahhaa...im sorryyyyy...

Kali ni aku mandi kat bawah...kalau nak tunggu dia abis , silapnya aku punch card kat umah je la...hehehe

Selesai semuanya , dalam 640 pagi , keluar rumah...kali ni aku drive...aku rasa ....ada la jugak aku telah melanggar undang-undang jalanraya untuk sampai ke stsn Erl Putrajaya..syyyy..diam diam...ada hitam putih ni..hahahah

Ada lagi 9 minit sebelum 'kapal terbang darat' sampai...ramai jugak orang pagi ni..

Aku tiba di opis dalam kul ..kul berapa ek...haa....satu minit lagi sebelum kul 8..perghh..on time...aku pun mem'touch' id card aku tu pada sensor...tertiba , ada laaa sorang minah ni tego aku...nama minah ni hanim...yang che ben punch kat situ wat pe ? tu kan untuk punch out ?

adoiyaiiiii....apa la dalam pala otak aku ni...apa pun , che hanim..makasih...nanti banje tako tako ...(ko dah takde makanan lain ke nak makan ? )..aku pun kuar balik n punch in...cukup cukup kul 8...heheh

Ari ni ada 3 open house...mana satu aku nak g ? setelah dipk pk dengan mendalam...dibuat pengiraan berkali kali...setelah menanyakan pendapat orang sana sini..aku telaah membuat keputusan..."hanim , g makan kat mana kang ? kalau g the mall..kirim keow teow goreng ek...letak telur mata sekali " tu je la jawapannya...aku malas nak g open house bahagian...diorg panggil aku anti sosial..hahaha...bukan apa..aku ni pemalu...maklumlah, anak daaara gituu..lalalala



Sepanjang hari di opis , aku cuma makan keow teow goreng tu je...tu pun selepas solat jumaat...lapar mmg lapar..apa pun nak tunggu balik putrajaya...makan salad ..hehehe

Balik umah ...tepat jam 5...mandi , solat asar...g gym...sebelum tu..tengok katil kat dalam bilik..bestnya dapat baring niiiiii


Balik putrajaya , cam biasa...singgah kat pasar malam..aku beli feveret aku..hehehe..keow teow..hahaha..mesti korang ingat ayam panggang kan..beli yong tau foo sekali...



Memandangkan esok tak keje , aku leh la layan tv dulu...aku tengok cerita yang aku dah berpuluh kali aku tengok..lakonan Nicholas Cage..aku suka gile cite neh...watak dia cool gile...aku tengok sampai abis...layan tgk tv sekali ngan wife aku..hehehe...

Ari ni ada satu kejadian yang berlaku depan mata aku di dalam lrt sewaktu dalam perjalanan balik ..sampai kat stsn hang tuah...naik la satu pasangan ni..berbangsa cina..muda lagi
si laki ni naik dulu..bila dia dah masuk , perempuan tu tak sempat nak masuk ..pintu dah tutup...sebelum pintu tutup rapat , si laki ni cepat cepat nak keluar balik...dia pegang pintu tu..tapi tak kuat kot...tertutup..kaki dia tersepit...perghhhhhhhh..gileee..nasib baik lrt tak bergerak lagi..kalau tak..kes naya..aku tak sempat lak nak amik pic..hahahaha...pastu pintu tu terbukak balik...aku tengok muka dia..selamba jek..hahaha...baik punya,...demi cintaku padamu tuuu...tak sanggup tinggalkan gf dia kat situ..bagus bagus..

Ok la...aku nak upload pic tak boleh..esok je la aku upload ek..daaaa...tqqqq
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI