Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 4 Oktober 2009

Rokok Oh Rokok - Perkongsian cerita dari salah seorang pembaca ...Terima Kasih

hi ben...just nak share some info..x tau la berguna ke x...pasal rokok ni...saya mengalami pengalaman yang dahsyat akibat rokok..saya pernah terlantar di hospital kerana masalah jantung dan paru2 ..kiranye semput la..deritanye hanya Allah je yg tau..sebulan lamanye saya menderita..sudahnye saya dikejarkan ke hospital kerana dh nyawa2 ikan..saya bebas asma. lelah..sume tu saya xde..saya pun xtau mcm mana punca sakit tuh..tapi di rumah saya ade 3 perokok...ayah, abang dan adik...saya tau punca mengapa yg lain ikut merokok adalah kerana dh bapaknye merokok dulu...

derang x pikir ke akibat nye saya yg tanggung...bila dh masuk wad doktor kata jantung dan paru2 saya banyak lendir coz terlalu byk terdedah kepada asap rokok terutamaye dan sudah dijangkiti kuman...kalu lambat saya dikejarkan ke hospital ari tu...mungkin saya dh arwah..tapi Allah masih mahu saya hidup..umur saya panjang..

Alhamdulillah...sejak dari tu saya benci perokok...saya benci sgt...saya tidak akan mendekati perokok...ayah saya pun dh mula kurangkan rokok...hope 1 hari nanti dia akan berenti..yang lagi 2 tuh..dh mula smoking kat luar umah..ok la tu...ditakdirkan saya bertemu bf saya sekarang ni yang merokok..lagi kita benci lagi dekat la peluang kita bertemu orang yg sebegitu kan....awal2 kenal itupun secara maya ..hahah...saya tau dia merokok....tp xkan nak marah lak kan...sukati dia la nk apa ke....tp saya terangkan pada dia saya mmg x boleh dekat dgn perokok...saya dh trauma and fobia dgn rokok yg dh buat saya sakit....saya mintak dia berenti...x pun cuba kurangkan..alhamdullillah berkat doa dia pun ansur2 kurangkan...dr 2 kotak sehari...tgal sekotak..dr sekotak ke sebatang sehari....dr sebatang , sehari isap 2 kali je yg sebatang tu leh isap dua kali sekerat-sekerat......

dlm tempoh 2 bulan gitu..Alhamdullilah terus stop...saya x mintak dia stop kerana saya, tp pk kan la kesihatan diri sendiri dulu..maybe dia pun pasan dia kerap batuk berkahak, batuk payah nk baik, duit cepat abis,,keje mcm nak mati tp duit abis gitu jer....dlm tempoh pemberhentian tu, xde sebarang ubat yg dia amik...hanya tekad dan doa melebihi segala galanye....kalu rasa gian dia kunyah chewing gum...pastu saya mintak byk kan minum air masak....kalu rasa weng2 gitu, dia bawak tido je...kalu soal berat badan tu, isap ke x isap ke sama je montel...hahhaa...xde nye sebab rokok leh jd kurus..itu mitos jer...ehheee...

Alhamdullilah sudah 4 tahun lamanye...dia kini bebas rokok...dh semakin sihat, dh x batuk lagi....pernafasan semakin ok...coz once kita dh x smoking lg, badan akan perlahan2 buang segala toksin dan kotoran pada paru2 ...peringkat awal mmg akan kerap buang lendir...tp hasilnye...Alhamdulillah sgt...x ramai org percaya bf saya berjaya berhenti dia pun dh isap dr zaman sekolah smpai ke umur 26 tahun..walaupun dikelilingi rakan2 merokok tp dia akan sentiasa menolak...kawan2 pun akhirnye faham...saya just nk share some info..pokok pangkal nye ialah tekad dan kemahuan kan....

bagi orang yang suke beralasan tuh, itu adalah orang yg takut nk mencuba....dispatch di opis saya pun dh berjaya berhenti tetapi dgn bantuan ubat....sori ben dh terlebih panjang mcm blog u plak....hehhhe...thanks ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI