Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 5 Oktober 2009

Besi Time !!

Aku cuti hari ni....bukan saja nak cuti..tapi terpaksa aku mintak kerana aku kurang sihat ari ni..sakit sangat kepala aku..sakit bermula dari malam semalam..jadi aku abiskan masa aku hari ini dengan duduk dalam bilik dan menonton tv selepas menghantar wife aku g opis...saja nak bermanja dia kata..bukan tak leh nak g sendiri tp teringin suami antar..adeh..macam macam aznil betul ..dan aku jugak cam takde semangat skit..bila dah rehat seharian ni , baru ok dah..

Bermakna juga ari ini aku tak g gym..bukan ari ni je..semalam pun...hehehe..

Dulu perkataan gym amat menakutkan aku...bila orang sebut je gym , akan aku terbayang muka Malek Noor , Sazali Samad , Arnold SusahNakEja , Hulk Hogan dan idola aku sendiri ....The Rock ..hahaha...aku minat dia tuuu...jgn kutuk aaar...tapi sangkaan aku meleset..yang g gym ni..tak semestinya badan seperti ini dibawah ini

atau pun seperti yang dibawah ini
tetapi untuk mana mana yang berminat nak menjaga kesihatan disamping mencantikkan badan...mcm abang-abang ni laa...haa..diorng ni dari kurus jadi macam ni haaa....ada gak yang terlebey ..hehehe...jgn marah ar bob...


Aku mula jejakkan kaki ke gym , kalau tak silap aku nun 8 tahun lepas...sebelum aku ke gym..aku mulakan dengan membeli alat alat 'membesarkan' otot seperti dumbell , barbell dan bench..yang beli set set lain tu , aku tak mampu la..ni je yang aku termampu pada waktu itu dan juga sekarang..hehehe...nak beli set lain , kena pk 1000x beb...
Barang-barang ni bukannya murah..mahal gak oo...mahal tu tak la sampai leh minang anak dara orang ...kira lepas la gak makan sebulan bagi budak U..hehehe..

Aku ingat lagi ..orang yang pertama bawak aku g gym ni , penyanyi kumpulan Aboi...Ogie nama dia...dia kata dia kena g workout untuk menjaga stanima dia..eh..stamina dia..haa..betui3...

Aku ingat lagi ..hari tu hari Sabtu..line clear..orang takde ...bermaksud orang tak datang lagi..bukan takde orang langsung...ari sabtu , tak ramai sangat sebab 'hari dating sedunia' ...ye lah..dah buat badan mantap mantap gitu , pastu g la dating..awek tengok pun tergoda..hahaha..awek sendiri la...awek orang lain tak tau la plak kan...tu kena tanya sendiri la..lalalala

Masa aku masuk tu...aku diperkenalkan ngan brother Ayie..hehehe...aku tengok brother ni cam orang cina lak...aku ingat memula cina..ngan gaya dia ...tapi melayu tulen bang..ahaks..brother ayie ni merupakan pemilik gym ni...
- ni la brother ayie atau nama sebenarnya En. Mazali ( lom dapat Dato' lagi ...duit tak cukup nak beli dato' ..hahahahha )

Dia ni gemar bergambar atau mengambil gambar..pantang nampak benda bernyawa berkaki dia cepat dia amik gambar..tak kira color kulit mahupun rupa...yang penting ada rupa manusia...dan paling penting , guna kamera aku ! ..hahahaha..

nak beli kamera sendiri dia kata tunggu bisnis maju..aku pun tak tau la bila nak diiktirafkan maju sedangkan dah berkali tukar kereta..aku pun pelik daaa

Ni dia bergambar dengan mamat bangla yang bekerja kat kedai mamak kat bawah gym ni yang mana owner kedai mamak tu kawan aku gak...kena highlight ni..kot dia baca nanti blog aku , dapat gak ayam tandoori free...ayam tuuu..hahaha

Sambung balik..jauh terlanjur ...selepas aku diperkenalkan dengan bro aie ni..dia tanya aku ...berapa lama dah 'main' ni ? aku kata , bang ...ni la kali pertama saya menjejakkan kaki saya ke penjara ni..eh ..gym ni..sebelum ni saya layan kat umah je..tu pun buat dalam bilik....tak puas...bila nak menghayun besi je , kena sound dek abang sulung yang tengah membuta diwaktu tengahari...sapa salah ? aku jugak yang bersalah..

So bro aie menunjukkan beberapa mesin yang aku perlu gunakan untuk memanaskan badan...selebihnya aku buat sendiri..main belasah je...

Hari demi hari , bulan demi bulan...tahun silih berganti..dari takde uban kat janggut ,tumbuh la 3-4 helai...nampak makin matang gitu..hahahah...akhirnya cecah la 8 tahun...Macam macam dugaan aku tempuh..kena kutuk...dari ada kerja sampai nganggur..dalam menganggur pun aku still gak g gym...ada yang perli siap kata simpan je la perut tu...sampai la skang...aku maintain ..dan berjaya membuktikan pada mereka mereka semua itu...

Sepanjang masa aku kat gym tu , pelbagai orang , pelbagai ragam aku jumpa...dari yang terlalu ramai sampai la ke terlalu berlagak...memula tu , aku boleh la dikategorikan berlagak tapi tak la terlalu...bukan saja nak berlagak tapi aku g sana nak workout je..abis terus balik..malas nak lepak ...tp lama kelamaan jadi boring lak...so aku mula la bercampur skit skit...bila bercampur tu , kita dapat ilmu..macam macam ilmu....nak jadi angkasawan tak boleh la ...lain ilmu dia ngan kat gym ni...hehhe

Sorang demi sorang 'old timer' gym aku kenal..sedikit sebanyak dapat tunjuk ajar n sparring partner...dari workout sorang sorang , baik ada teman..boleh tolong jaga keberatan barbell tu..kot terlepas kena kat muka..tak ke kes naya...bukan tak penah terjadi..


Pernah terjadi kat aku dulu..main sorang sorang...poyo tak hengat...tambah beban melampaui batas..kira ingat badan besar tu boleh la angkat lori askar la lagaknya..poyo tul mamat ni..aku la mamat itu..hahaha...Bila mula angkat tu, ok jer la..tenaga ada..bila dh masuk kali ke 7-8 , mula gigil dah...masuk ke sembilan..sangkut kat dada dah..tak larat nak angkat..kena jerit mintak tolong..hahahahah..

Nasib baik ada orang masa tu dok lalu...dia pun segera angkat bar tu..haa..malu beb...tapi kontrol ayu pastu padahal dalam hati...rasa cam nak terjun ke bawah je rasanya...baru padan ngan muka aku...pengajaran...bila nak workout , pastikan ada kawan jadi sparring..n ada ilmu bab workout ..jgn main taruk je...tak tido malam nanti..haa..tak caya cuba la buat..
Kat bench ni la menjadi sejarah..hehehe...kalau tak silap aku..kiri 20kg , kanan 20kg...masa tu kira berat dah..skang , dengan berat tu , cuma menjadi pemanas badan je...bukan berlagak tapi dah biasa dengan beban tu..

Bila workout ni , kita perlu ada guru..guru tu tak semestinya badan dia dah cantik...kadang kadang yang badan berisi dengan lemak-lemak kat perut pun teror gak..bukan apa, dulu masa diorng badan diorng cantik , diorg berlagak ..haa...pastu Tuhan tarik balik la..baru padan muka ..kan bang kan..hahahah ( ditujukan kat pada sorang kawan ) ..hahahaha..


Guru perlu ada...perlu juga membaca buku berkaitan dunia bodybuilding ni..kena beli buku mahupun pinjam kat kawan kawan..kalau aku singgah kat mana mana bookstore pasti aku cari buku berkaitan bodybuilding ni...harganya mmg mahal...tak mampu beli , baca la kt situ..paling tidak pun , cari kat internet..download...cara-cara , trick dan juga tips...nampak mudah tapi susah...

Kita g gym ni , kenalah niatkan nak jaga kesihatan..kalau niatkan nak cantikkan badan atau nak besarkan badan , maka mula lah main tipu...
Maksud aku main tipu ni , mengambil dadah terlarang..dadah terlarang ni bukan la mcm heroin ,ganja , moffin atau dadah yg boleh menyebabkan kita dihukum mati mahupun dipenjara..

Dadah dalam bidang sukan ni sebenarnya lebih kepada bantuan hormon...cam steroid anabolic dan banyak lagi la..tak adil la kan...tujuan sebenarnya sukan ini menjaga kesihatan tapi bila dah amik dadah ni , akan merosakkan sistem dalam badan kita ini..kalau amik suppliment yang dibenarkan tu , ok ..takde masalah..tu cuma dalam bentuk tepung , cecair atau pil...tapi pastikan yang disahkan oleh kementerian kesihatan malaysia..jangan main balun je..rosak hati mahupun buah pinggang..nak cakap lebih bab ni..aku tak teror sangat...kena tanya doc la..heheh

Yang penting dalam bidang ni ialah pemakanan yang seimbang ( diet ) ..ramai salah anggap , diet ni tak makan...atau jgn makan nasi...ha..ni dh salah ajaran ni...diet ada bermacam jenis..nak tau ? kena google sendiri..baca dan fahami..tak paham , g jumpa doc atau pakar pemakanan..

Dulu aku sendiri makan telur rebus setengah masa atau rebus sepenuhnya..sehari aku amik hampir 30 biji..aku buang la kuning dia...kuning telur mengandungi kandungan kolestrol yang tinggi...dalam seminggu aku mesti makan ayam seekor..bukan apa , nak recover balik semua tisu yang rosak memerlukan protein yang banyak..nak beli suppliment , tak mampu lagi..hehehe...yela..nak guna cash yang banyak beb...kalau beli telur n ayam tu...boleh beli dengan murah je...selain tu , aku juga minum susu rendah lemak..kalsium ...hehe

Sekarang , memandangkan aku dah ada isteri ,bab makanan ni dijaga oleh isteri aku..dia la yang buat salad tiap tiap kali untuk makan malam...alhamdulillah...tqq sayang..hehehe..dah dah..gelak la plakkk...

Yang kedua , senaman yang betul...masa dan teknik yang sebenarnya...ni semua memainkan peranan dalam membentukkan otot..salah main , jawabnya ..hehehe...masuk spital..kerosakkan tisu atau salah urat..hehehe

Yang ketiga...disiplin...disiplin ini merangkumi waktu latihan dan juga waktu rehat...

Semua ini penting dalam sukan bina badan...mengikut pandangan aku la..kalau otai bodybuilder kata lain lak , itu pandangan dia..ada banyak pandangan atau mazhab dalam bina badan ni..hehehe..apa pun , yang penting ..lihat, dengar dan baca...

Dalam gym ni ada pelbagai bangsa dan jantina...meriah...semua harmoni...muhibbah ...selama 8 tahun aku kat sini , tak pernah terjadi satu pergaduhan pun...serius..aman damai...kalau dulu , aku main bola...tak abis abis bergaduh..kawan ngan kawan pun nak begaduh..tu baru friendly match tu...bodoh betul...sebab tu aku berhenti main bola dan berhijrah ke arah bina badan ni walaupun aku tak mengaku aku ahli bina badan sebab aku tak layak..badan aku ni cam semua di sebelah kala jengking beb..hahahaha..wat malu woo mengaku bina badan...tak layak tak layak....

Bionic gym , nama gym yang aku g ni..bukan promosi tau..tapi mmg gym ni la satu satunya gym aku g...susah aku nak g gym lain...sebab dah senang dalam gym ni..hehehe..Sepanjang aku disini , gym ni dah melahirkan seorang bina badan yang boleh dibanggakan...
Haa..ni antar piala yang pernah dia menangi..dasat tak ? dasat situ...aku sendiri tak berani nak masuk...orang yang menang piala ni ..nun dibawah ni
Eh..silap lak...apa pulak brother ni..iskhhh
haaaaaaaaaaaaaaa..baru betul ...brother ni nama dia DIN...yang atas tu pun din gak...tapi dah terlalu 'brother' sangat..hahahaha...sori ar din..

Bro ni leh dijadikan contoh..muda lagi niii..boleh g jauh lagi...dari mula aku ada kat gym ni..dia dah ada..masa tu halus jeeeeeeeeeeee.....tengok la hasilnya !! komitmen dia dalam bidang ni , aku pun leh letak jawatan tau !!

Ni la satu satunya sukan yang aku berkecimpung dan aku sangat berpuashati...aku main gak sukan lain tapi tak rasa cam berbaloi...yang ni , aku rasa berbaloi sangatt....

kalau korang nak g gym tu , pergi la..jgn malu malu..yang penting niat tu..jgn kisahkan orang nak kata apa...

Kesimpulannya . bakar lemak tu sebelum lemak itu membakar anda...majulah sukan untuk diri anda sendiri !!! salaammmm

Penat yang tak terkira....


Beginilah rupe kereta kereta sedang beratur untuk membeli tiket untuk menonton wayang...perghhh.....ni la jammed kat ampang..tempat ni mmg popular mudah jammed..bukan ada eksiden mahupun konsert depan sana nun...tapi kat sini la byk simpang..nak ke cheras...ke kg pandan...begitulah adanya

Semalam yang penuh kepenatan setelah menjemput rakan terdekat datang makan secara kecil kecilan kat umah kitorg disusuli dengan keterlenaan yang bagai tak hingat dunia !

penat gile..tu baru berapa kerat je tu..kalau berduyun duyun? plan nak buat untuk kawan kawan FB pun kena pk berkali kali..kang ada gak pengsan tengah rumah sendiri..hahaha

Rancangan ari ni cumalah nak ke rumah kawan aku kat Wangsa Maju..tu pun petang..sementara tu ?

Dalam tengahari aku call mak aku untuk menanyakan keadaan mereka setelah mengalami sakit perut tu...dia kata dah kurang skit ....dia bagitau yang dia nak masak laksa ari ni...so dia suh datang..

Kul 4 lebey gitu , aku , isteri aku n adik ipar aku pun g la ke cheras...

Sampai je kat umah mak aku , aku g usha dulu laksa ...ok..cun...solat dulu baru makan...
Ni la rupa laksa part 1 ...Yang ni pulak laksa part 2....bermakna aku telah tambah 2 kali..hehehe..

Selesai makan kat umah aku , lepak lepak jap....pastu g antar adik ipar aku kat Sentul...

Settle ...g wangsa maju....rumah member aku ni dekat ngan wangsa walk...last g pun raya tahun lepas...so antara ingat ngan tak ingat gak...

Nasib baik tak sesat...

Bila dah jumpa umah dia..nak masuk umah dia lak satu hal..yela..kawasan kondo...security cam nak masuk Jabatan Perdana Menteri...rasanya nak masuk JPM lagi senang...walaupun pekerja dia byk warga asing tapi sangat membantu la...ok gak la..tak la kerek semacam..


Ni la umah kawan aku...Aku kenal kawan aku ni pun melalui YM...lama gak..rasanya ada dalam 3 tahun kot..ke lebeh..tak hengat..hehehe

Yang datang masa majlis ni pun ramai gak geng futsal...majoriti aku kenal diorng ni kat futsal tu la...








Antara kawan - kawan aku...lama dah tak jumpa diorg..sejak kawin kot..hampir setahun..

Aku nak makan kat sini pun perut masih kenang lagi...so banyak berborak n amik pic...

Selepas solat maghrib kat sini , aku ngan wife aku gerak...nak ke umah adik aku kat area melawati..kira dah dekat je ..

Niat nak g pun nak ziarah anak buah aku..yela , dh dua dua sakit perut teruk sangat...


Korang mesti kenal dia kan..kalau follow dari mula la...kalau tak kenai , meh aku kenalkan..

Ni adam haziq..anak buah aku yang pertama sekali...

kegemaran ? tengok badan pun tau kan..tapi sebenarnya dia gemar minum air je..air suam...tak pe..tunggu besar skit..aku bawak p gym..




Ni adik dia....hakimi..panggil kimi...

Cuba tengok muka dia ...cam takde perasaan..susah nak tengok dia senyum..cam aku gak la..hehehe...

Tapi bila orang nak balik je , baru la dia nak senyum ..suh melambai , maka melambailah dia dengan penuh gembira..hahaha

Dalam kul 10 malam , bertolak balik..plan nak balik awal tak jadi sebab masa kat sini cerita panjang...berborak tentang tempat percutian...ermm...

Sampai umah dalam kul 10.45...lepak atas kerusi...plan nak iron baju kerja...hehehe...sedar sedar dah kul 2 pagi...sambung tido je la lepas solat isya' tu...

Sedar sedar ..pagi esoknya..pala otak aku dah pening..aku pun tak tau tapi aku mudah pening pala...haihhh
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI