Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 8 Oktober 2009

Dalam Mencari Cinta ...



Sejenak terfikir ,
Cinta adalah segalanya dalam kehidupan ini ..
Tiada cinta bererti tiadalah jiwa..
Tiada cinta bererti pudarlah kehidupan..
Tapi sebenarnya dimana cinta itu ?

Sejenak terfikir ,
Cinta datang dan pergi ...
Yang asli mahupun yang palsu ..
Tidak pasti mana kaca mana permata...
Yang pasti bila datang cinta ,buta mata hati..

Sejenak terfikir ,
Cinta biarlah kerana Allah..
baru temui yang mana sejati
yang mana satu duniawi...
Hati suci jiwa murni ...

Tak perlu aku berfikir lagi..
segalanya telah diatur Ilahi ..
yang pasti aku disini...
menanti bertemu dikemudian hari...

IKLAN AYAM...

Hehehe..ni antara pic pic aku gemari...ala bukan nak menunjuk pun..saja nak berkongsi...ala..bukan kat luar negara pun..tapi tak semestinya kat luar negara je perlu bergambar kan ! semua kenangan perlu diabadikan..kita dah ada kamera digital...dah ada pc...laptop..pe susah kan ? amik jeee.bukan kena bayar..then simpan..tua nanti tunjuk kat cucu cicit...hehehe...
;)
Gambar ni aku amik semasa aku kat cherating..antara tempat aku suka pergi..pantai cantik n senang nak cari makan..hotel ? aku duk kat legend jek...not bad..besh besh..ni aku tengah lapar..nak cari makan malam..ayam..ayammm

Ni part aku merajuk ngan wife aku...aku kata aku nak makan kenny rogers ..dia tak kasi..dia kata kat sini mana ada ...aku kata ada..dia kata takde..adaaaa...pastu aku pun merajuk laa..duduk dalam air tu..
Part ni..aku dok pk...ada ke kenny rogers kat cherating ni ? ade ke ek ?

Still dok pk..tak puas hati !!! kat mana ek kenny rogers..
Aku tak puas hati !! aku tak puas hati...nak carik gakkkkk
Tak cari ??? ok..aku nak tido je kat sini...selagi tak dapat kenny rogers !
Termenung mengenangkan nasib ..tak dapat kenny rogers...huwaaaaaaaaa

Ni la aku sebelum aku giler makan kenny rogers..kurus je kan...ni tahun 2006
Ni team team kenny rogers aku..hahaha..semasa kat langkawi..08..
Ni la reban ayam dimana semua ayam ayam tinggal sebelum disembelih dan dipanggang di kenny rogers restaurant
Ni antara ayam ayam yang disembelih....tengok la sndiri...siaannnn
Untuk melazatkan daging daging ayam kenny rogers..ayam ayam perlu selalu bersenam...hehhe
Gaya gaya tukang sembelih ayam....
haaaaaaaaaa..yang ni lak..aku ingat aku jumpa mak ayam kenny rogers..hahahha..terus aku tangkapppp
ni acara memecahkan telur telur ayam ..hanya tinggalkan telur yang tinggi kualitinya

Perhatikan cara memegang bola itu..ada tak gaya pro ? hahaha...cam nak baling buah mangga jek rupe
Habis dah part ayam kenny rogers tu...ni lak ...geng geng kat opis aku..salah seorang dari situ...big boss aku..lalalalla...
Ni masa kitorang 1st time meeting bersama agent mm2h di MATIC..bz abang adi tu..hahaha
haaaa...ni antara bilik meeting aku suka g...sebab byk flat skrin tv..hahaha
Ni la ....lalalalalala
korang kenal tak pakcik ni ? pakcik ni la selalu tangkap aku berkhalwat...perghh..aku gigit gak pakcik nihhh

Sekian

Khamis yang indah....

Pagi ni akhirnya alarm pada hp aku berbunyi dengan nyaringnya...walapun begitu , aku tetap lena..hahaha...sehingga dikejutkan isteri aku...aahhh..penat giler..penat mata..penat badan..penat pala otak...tak kisah..janji aku gumbiraaa..tu yang penting...

Pagi ni aku drive..sebab aku siap lebih awal dari wife aku...sampai kat erl putrajaya dalam kul....cam biasa la..tengok sendiri kat bawah..Selepas sampai ke stsn Bandar Tasik Selatan , disebelah kiri stsn ini tersergam satu bangunan sedang dalam pembinaan.
Besar giler...aku rasa la..inilah hentian bas ekspress ke selatan yang dikatakan sedang dalam pembinaan..kalau ini la bangunan dia..mmg besar giler la...ada 6 tingkat kesemuanya...aku sempat amik pic tu je...sebab nak jalan cepat...kang kalau orang tengok aku dok amik pic sana sini , apa kata diorng lak..cam jakun dapat kamera jek..hahahaa

Sewaktu aku dalam perjalanan menuju ke opis , aku lihat ruang legar PWTC masih macam semalam..so tak yah la aku amik pic kan...aku rasa pagi ni baru diorng nak hias n kemas untuk expo tu nanti..petang karang la aku update ngan korang ek..hehehe

Aku sampai opis lagi 7 minit kul 8...ok la ...dalam rekod cemerlang ..hahaha
Suasana opis aku yang masih tenang...damai..cuma kedengaran radio saja...

Ok la..aku nak sambung keje dulu...tengahari karang aku nak bercerita sedikit ..hehehe...tungguuuuuuuu.....

Mengapa Sukar Untuk Memaafkan ?

Setiap manusia pasti akan melakukan kesilapan. Kesilapan yang dilakukan berkemungkinan dari ketiadaan ilmu tentang apa yang dilakukan itu atau juga terlalu mengikut nafsu.

Sebuah hadis kudsi,

Allah berfirman: Wahai anak-anak Adam, selagi mana engkau memohon dan mengharapkan dari-Ku, Aku ampunkan engkau walau apapun dosamu, Aku tidak peduli. Wahai anak-anak Adam, jika dosamu sampai ke puncak langit, lalu engkau pohon keampunan dari-Ku, Aku ampunkan engkau, aku tidak peduli. Wahai anak-anak Adam, engkau jika datang kepada-Ku dengan dosa yang hampir memenuhi bumi, namun engkau menemui-Ku tanpa mensyirikkan Daku dengan sesuatu, nescaya aku datang kepadamu dengan penuh keampunan. (Riwayat al-Tirmizi, dinilai hasan oleh al-Albani - www.drmaza.com)


Kadang-kadang aku pelik , kenapa sukar sangat kita nak memaafkan seseorang ? Apakah kelebihan kita yang lebih dari dia ? Adakah kita lebih mulia atau lebih tinggi darjat berbanding orang lain ?

Maafkanlah ..dengan memaafkan seseorang itu belum tentukan merendahkan martabat kita..malah lebih mulia disisi Allah


Firman Allah (maksudnya) Hari yang padanya harta benda dan anak-pinak tidak dapat memberikan manfaat sesuatu apapun. Kecuali orang yang datang menghadap Allah dengan hati yang sejahtera. Dan (pada hari itu) didekatkan syurga bagi orang- orang yang bertakwa. Dan diperlihatkan neraka jelas nyata kepada orang-orang yang sesat. (surah al-Syu’ara 88-91) - www.drmaza.com


Dari menyimpan dendam yang tak berkesudahan..benci yang tak berterusan ada baiknya maafkan je la...hati akan lebih tenteram dan damai bila kita jadi seorang pemaaf...seorang pemaaf juga menunjukkan betapa dia seorang yang matang..

Tak kira la apa sekali pun dosanya..kita tak layak menghukumnya..Sapa kita ? Tak kira la sapa orang itu...kekasih..bekas kekasih..kawan ..kawan office...suami ..isteri...apatah lagi ada yg tidak mahu maafkan ahli keluarganya...kalau kita beriman pada Allah , nescaya kita akan jadi seorang pemaaf...seorang pemaaf adalah seorang yang kuat jiwanya...dia mampu terima apa saja dugaan yang datang padanya...kerana dia percaya..dia hanya hamba Allah ! sesungguhnya Allah itu Maha Pengampun...

Akhir kata...cuba tanya diri sendiri....baguskah aku untuk tidak memaafkan orang lain ?




Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI