Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 9 Oktober 2009

Sejenak teringat ...

Tiap kali aku ke masjid indonesia ( terletak berhampiran dengan Hentian Putra dan The Mall..paling hampir denga stsn komuter PWTC ) untuk bersolat Jumaat pasti ada seorang pengemis disitu..

Seorang lelaki tua...nak kata cam melayu tak pasti lak aku..tapi benar benar sebak aku melihatnya..Semasa aku lalu , dia duduk atas lantai laluan pejalan kaki...terdapat mangkuk plastik didepan dan didalamnya terisi dengan duit..

Tadi bila aku lalu , dia ada ..terdetik dalam hati aku...ermm...pakai kopiah, duduk kat sini...mintak sedekah...tapi tak masuk dalam masjid untuk solat...iskh...islam ke dia atau sekadar meraih simpati ?

Selepas bersolat , aku terus keluar...aku antara yang awal keluar..depan aku ada satu pakcik yang menyerupai pengemis tadi..

Rupa-rupanya dia bersolat sekali..Astaghfirullah al-azim...berdosa aku fikir bukan bukan terhadapanya...ermmm...Dari cara dia jalan , seolah dia dah tua..tak larat..ermm....

Tak pe la..lepas ni aku jumpa dia lagi..aku akan bersedekah pada nya...kerana Allah..

Bukannya apa, bila aku tengok orang tua ni...lebih lagi lelaki...aku teringat pada ayah aku...kesian kat dia ...

Dari aku kecik sampai skang...dia tak abis abis kerja...apa saja yang boleh mendatangkan duit , dia akan buat..cara halal la..mcmana dia cari duit , dia pasti ada kat rumah..tak pernah langsung tak balik rumah !

Pernah dulu semasa aku sekolah rendah..aku teringin kasut bola..harga dia beratus ringgit...tahun 80an..bykkan la..harga beratus tu , tinggi nilai dia..aku beriya nak sangat...yela..aku bukan jenis meminta tapi bila aku minta , ermmm..harga mmg mahal..bukan jenis tengok brand pun..

Ayah aku ajak aku g pejabat dia..masa tu dia guna van vanette..aku ingat lagi..aku darjah 6..sampai kat opis dia..dia suh aku tunggu jap...dia masuk kedalam..tidak lama kemudian dia keluar...aku tanya la kenapa ? dia senyum je...jumpa kawan..

Akhirnya aku dapat apa yang aku nak..ermm..tapi aku tak gembira sangat selepas aku mengetahui rupa-rupanya ayah aku pinjam duit dari kawan dia ..ermmmm...setiap kali aku ingat setiap kali tu aku menitis air mata..sampai skang...

Bukan mudah mencari duit yang halal ! aku dah pernah rasa ..betapa hidup tak berduit ..n betapa susah tak berduit...yang haram itu mudah tapi yang halal ??

Sebab tu setiap kali aku tengok lelaki tua berkerja keras , aku pasti teringat ayah aku tu..

Semoga Allah mengampuni dosa dosa kedua orang tua ku ....amin...

Hari ini dan semalam....semalam dan hari ini...biarkan belalu , hadapi kenyataan...

-gambar hiasan...bukan keta aku..cuma berminat ngan no plate..tu pun sebab ada nama BEN...hehehe


Ngantuk....itu yang boleh aku bagitau kat korang apa yang aku rasa pagi ni...aku rasa korang pun mesti ngantuk gak kan..ni dah ngantuk tahap gaban ni....siap letak 'buluh runcing' kat kelopak mata....huhu....

Semalam , lepas keje cam biasa aku balik terus ke cheras sebelum ke gym...dari lrt cheras , aku naik teksi ke umah mak aku...

Tiba-tiba mata aku tertarik pada padang bola...

Korang nampak tak ? tu la khemah untuk open house aidfiltri di kawasan flat sri melaka , cheras..besar beb..hehehe...aku plan tak nak g..hahahaha...

Pastu aktiviti aku cam biasa la...gym , mandi , solat..n balik ke putrajaya

Tapi kali ni lewat skit aku balik...saja je balik lewat sebab nak g alamanda..nak tengok movie..sebelum tu wife aku ada kata nak membeli barang skit kat alamanda tu...orang perempuan ni kalau membeli, cakap je skitttt...tapi selalu beli..skit skit lama lama jadi bukit beb..kalau bukit boleh tarak buat jalan raya tak pe la gak..paling tidak pun buat umah..ni tak bleh nak tarah..hahahah ..jgn marah aaaa...

sebab tu aku g lewat skit sebab bila dah sampai , kedai tu dah tutup....hahahaha..jahat giles aku nih...show kul 10.30...kedai tutup kul 10..hehehe..bijaknyeee akuuuu...

so aku kuar umah dalam kul 8 lebey..ala...lrt lak lewat..aku nak kejar erl 830...sebenarnya aku pun nak ada gak nak membeli kat alamanda tu..bukan dia sorang je..mana aci dia je nak shopping..kan kan

Lrt sampai...aku naik ngan sorang budak india ni..dari gaya dia cam baru lepas abis keje..tapi keje ala ala indah water gitu..tak tau la ye ke tak..ala gitu sebab pakai kasut getah tinggi tu...ngan bau mulut busuk !!! bau arak...aduss...tensen aku

Lrt tu penuh...dia masuk then dia berdiri sebelah budak perempuan melayu...aku tengok semua pakat jauh dari budak india tu..yelah , busuk bau mulut kan..

Tapi cam pelik lak berlaku..aku tengok budak perempuan tu cam rimas..dia cam terkepung kat penjuru kiri pintu..tak boleh nak lari...bila sampai ke stsn seterusnya..ramai turun...aku tengok budak perempuan tu lari ke arah kanan..budak laki tu ikut lak..dalam keadaan mabuk...ermmm..

Budak perempuan tu dah cuak...dia lari ke belakang..ikut jugak budak laki ni..orang dalam lrt tu dah mula tengok...

Aku berdiri di tengah tengah lrt..ada satu tiang kat situ sebagai pemegang..last-last budak perempuan tu berdiri depan aku...( aku lak baru abis workout..pakai baju putih ketat ketat gitu..hahaha..nampak la gagah masa tu...poyossss ) ..budak laki ni tengok aku..aku tengok dia balik..dia keras terus kat situ..tak bergerak...budak perempuan ni dah teresak resak....haihhh..

Kalau budak laki tu datang gak la...katakan la kan..aku rasa mmg aku suh budak perempuan tu berdiri belakang aku...dah ada perancangan apa nak buat seterusnya..tapi nasib baik la...dia tak buat apa apa..pastu sampai stsn bandar tasik selatan , budak laki turun, sama gak ngan aku..budak perempuan tu cepat cepat keluar n blah ..sian dia

bila sampai kat erl bandar tasik selatan...aku dah terlepas train tu seminit yang lalu..aku amik keputusan untuk bersolat isya' dulu kat situ...

Abis je solat...wife aku call...masa tu aku dalam surau lagi...aku borak jap ..abis je cakap...tiba-tiba...kipas kat dinding sebelah kiri ( gambar ni) bergerak sendiri...ah sudaaah..malam jumaat ni..hahahaha...dia nak main main lak...hahaha..aku pun pe lagi..blah laaa..hahaha..bukan takut..segan..hahaha..riak la pulaaaaaaakkk..gambar ni la surau kat erl tu..

Sampai kat erl putrajaya , wife aku dah sedia menunggu..pastu terus ke alamanda ..kat alamanda....kedai yang nak g tu, dah nak tutup..nak makan ke nak beli barang? mana satu penting ? wife aku kata dia dah lapar...so makan je laaa..


Ingat nak makan kenny rogers...dah tutup ..huwaaaaaaaaaaaaa..last last..makan jek mcd..ok la..alhamdulillah...lepas tu..terus ke gsc alamanda...

nak tengok cita surrogates...tiket ? dah beli awai awai..masa beli tu , wife aku cakap takde orang beli pun cita tu...kosong je...dia cakap aku ..best ke..aku tak tau la best ke tak tapi yang pasti aku minat cita bruce willis...hehehe



Sampai kat situ..perkara pertama..bergambar dulu..hehe..walaupun orang dah masuk ,kitaorg tetap bergambar dulu..hahahah....

Cerita surrogates...bagi aku...boleh ditonton..tidak bosan dan tidak terlalu ganas..aku tak mengantuk la tengok cita ni..kalau boring..sahih aku mengantuk n menguap..hahaah..yela..badan dah penat..keje , gym...pastu sambung tengok wayang..haaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

Abis cita tu dalam kul 12...keluar...balik....

Sampai umah , aku ingat nak post last untuk semalam..tapi bila nak upload pic..slow gileeeeee..aku tensen..sambil tensen tu aku makan big mac...last last..aku basuh muka..gosok gigi...zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzZZZZZZZZZZZZZZZZZZ...

Sedar sedar...6.05...ada ayam berkokok...aku kejut wife aku...dia jawab...ok ok...aku amik tuala..turun ..mandi....naik atas ...perghhhhhhhhhhh..wife aku dok baik punya ZZZZzzzzzzzzZ...

Taknak keje ke ari ni ??? aku tanya dia...seperti terkena kejutan elektrik..wife aku terjaga..aik..boleh pulak bangun..biasa guling guling dulu..hahaha...

solat...pastu ...kuar...tengok jam...sahih..rekod tercalar sekali lagi minggu ni..hahahah...


Beauty Expo...akan bermula ari ni...tengok orang pun dah nak mula ramai...pastu kalau tak silap aku , ada persidangan umno..ermmm..tak sempat lak nak amik pic..aku dah lewat..hehehe

Aku teruskan perjalanan ..sampai ke opis...hehehe...sempat...sempat senyum jek..hahahah

Ari ni aku plan nak beli perfume kat The Mall..korang ada sebarang cadangan tak ? one drop tak yah la..tak minat...hahaha....ok la..sambung lagi nanti..

Sebarang cadangan tentang perfume..post kat komen ek...tq...salam ...jumpa lagi...selamat pagi...jom makan ...jom laaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..makan pun tak nak..posa ? hehehe..rugi le..baru nak banje...
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI