Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 12 Oktober 2009

Isnin - cuti ? lagi ??


Hehe..tengok tajuk pun dah tau kan..aku tak keje ari ni..dalam bahasa yang lebih indah , aku cuti...kalau kasar skit , aku mc...nak kasar lagi..aku malas ...lagi kasar ? tkda dah..aku tak sekasar itu...aku berbudi bahasa orangnya..hahaha

Aku bukan saja nak cuti tapi aku mengalami kekembongan perut ...penuh angin didalam...angin monsun barat daya rasanya...semalam aku tido lewat..angin punya pasal..sampai sakit dada..tak nak keluar angin tu..tersekat kat ulu hati...(mana satu ulu mana satu hilir pun aku tak tau )..terpaksa sapu losyen pati halia ..kasi panas skit..sampai kul 4 dok sendawa je...sendawa je..kentut tak laaa.....ermm..ada ke ? kot ? tak ingat la...patut lena je wife aku tidur...udara nyaman..hahahaha..aku guwau je la...tak kentut pun..dok belahak je...

Ari ni aku abiskan masa dengan mengemaskini blog aku...sampai tengahari..sementara menunggu bekalan makanan dari PBB tiba..hehehe...wife aku tapau nasi ayam je..aku nak makan maggie dia tak kasi...nak wat camana..ikutkan je la..bukan takut bini..bini yang tak takut ngan aku ! hahaha...tkde la..wife aku sangat ok..tkade masalah..cuma aku ni ada darah tinggi...kalau terlebey maggie , aku sakit kepala..sama gak aku tak leh makan daging kambing..kalau makan gak , sahih aku nampak kambing merata rata walaupun aku ditengah bandar..haa..sendiri mau ingat laaaa..ubat ? ada...aku makan NU AGE by DCL..ok ..sejak aku amik tu ,tak de dah kena cuma kena gak la berdiet n berpantang...ubat ubat gak kan..pantang tetap pantang..

Mcm aku cakap...jumaat sampai isnin , aku cuti dari workout kat gym...esok bermula rutin workout sekali lagi..ni perut pun dah cam perut badak sumbu...tak leh jadi ni..tapi esok..ermm..kementerian ada buat open house lak..kat MTC , Jalan Ampang..makan lagi...siap ada persembahan artis...kalau tak silap aku la...apa pun esok aku akan amik pic untuk tatapan kita bersama yer..hehehe..wa cakap dah..tatak kelekut punya olang...
Ni la MTC @ MATIC yang terletak di Jalan Ampang..

Malam lak...dinner makan bihun je..sempoi giler..asal kenyang..hajat nak maggie tak tercapai lagi..pastu ..ni ha..aku dok mengadap laptop..update blog...

Mmg aku rest sesangat la ari ni..esok . banyak keje nak buat..ermm..nak settlekan rambut aku ni ha...dah tak tau beza mana satu orang asli mana satu aku , kalau letak bersebelahan..heheh..cam adik beradik la pulakkk..

Plan lagi esok nak tido umah mak aku , kat cheras..sebab kat sana connection maxis cantik..yela , aku nak upload pic pic yang bakal aku amik nanti untuk tatapan korang...tak best la aku makan sorang je kan..nak gak berkongsi pengalaman...mana tau ada yang dok jauh dari Malaysia ..dapat gak terubat rindu sedikit sebanyak..ada ke yang duk luar malaysia ni dok baca blog aku ? kalau ada ..tolong tinggalkan kat komen ek...nama , tarikh lahir , no ic dan juga surat beranak..hehehe..acah je..just bagitau anda dimana je...tqqqqq..

Rasanya minggu kerja ni ada 2 open house...yang wajib aku hadiri ..bermakna ada bahan untuk aku tulis..

Mesti korang hairan , apasal la aku ni kalut dok cerita semua ni...entah la..aku mmg minat mengarang dari sekolah dulu...cikgu suh buat karangan 100 patah perkataan , aku buat sampai cikgu aku patah pen dia nak menanda karangan aku tu..kalau dia suh buat 2 muka surat..sahih aku gembira..tapi aku paling tak suka, buat surat..karangan bersurat aku tak gemar..lebih lagi surat rasmi..perghh..surat tak rasmi aku suka...bleh mengarut ngarut..hahaha..

Zaman sekolah dulu , aku ada ramai gak kawan pena..kebanyakkannya luar dari KL..besh la..aku leh karang panjang panjang..cuma yang tak bestnya..nak tunggu reply tu..perghhhh...cam tunggu durian gugur beb..hahahha...haa..tu tak termasuk aku sembur perfume abang aku punya lagi...plus siap bakar kat tepi bucu surat tu..kononnya cam batu bersurat la ..kalau nak berjiwang skit..aku lukis bunga ros kat situ...ala..style watermark..hahaha..nak beli kertas gitu tak best...tak romantik kata orang ..hahahaha...poyos la ...mesti korang pun ada buat gak kaaannn..kan kaann...hahahah..

Selain dari tu , aku juga gemar menulis puisi ,sajak atau senang cita..bermadah pujangga...dan juga melukis...aku suka melukis permandangan alam semula jadi..aku suka guna pensil je..pastu main ngan tone...kalau guna color , apatah lagi color water , lukisan aku tu kalau tajuknya permandangan kampung yang indah sahih jadi permandangan kampung yang dah banjir...pensil ok..color , hancus..hahaha..

.Selain dari tu , aku suka lukis potret...antara yang aku gemar lukis muka orang masa tu..muka sofea jane dan muka julia rais...pantang tengok muka diorng jadi cover kat surat khabar lebih lagi panca indera ...mesti aku simpan pastu aku lukis kemudiannya..yang bestnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....raut muka jadi...rambut jadi...baju jadi...tapi tang hidung , mata , mulut ...sahih dah jadi cam muka amitha bachan...lain beb...hahaha...so , aku hitamkan wajah dia..kalau kawan aku tanya , aku cakap..biarlah rahsia...inilah wanita idaman aku..padahaaaal !! hahahaha..mengong..siap diorg letak kat papan putih tuuu...jadikan hiasan ...

Kalau karangan English ? hehehe..toksah cerita laaa..aku mmg sukaaaa gile ...selain karangan BM n Sains..erk..sains ada karangan ??? adehh...tak ingat dah..Kalau cikgu English suh buat karangan..aku mmg antara paling cepat siap...aku tiru balik apa point dia bagi tu...tambah skit skit je...nak huraikan ? mintak mangap laaaaa...bukan tak reti , tapi malas...M.A.LA.S...kalau tak reti , takkan aku suka layan cita omputih masa sekolah dulu...siap bergaduh ngan adik perempuan aku..alasan tiap kali nak tengok cita omputih pada orang tua aku , 'ni nak belajar cakap omputih la ni ..kalau tengok cita melayu , sampai bila tak tau cakap omputih...'

Padahal...mata dok membaca kat sari kata..kalau takde sari kata ? hahahah...haram nak paham...tp aku dulu bukan sekadar tengok cerita aksi tapi sitcom...antara yang aku minat giler nak tengok..FRESH PRINCE OF BEL AIR..hahaha..sebab cita tu la aku minat si WILL SMITH sampai skang...selain dari tu aku minat tengok sitcom FAMILY TIES dan banyak lagi la..asal aku boleh gelak..aku tengok...

Berbalik pada cerita asal aku , apa pun tunggu je la esok ek..aku amik pic n story skit kat korang esok ek..insyaAllah kalau dipanjangkan umur aku...kita berjumpa lagi yer...apa pun ,terima kasih...semoga Allah merahmati hidup kita semua ...

Sampai ke temu lagi...di mana ? manaaaaaaaaaa ???? manaaaaaaaaaaaaa ???? malas la nak cakap...pk la sendiri...apaaa ??? lu pk la sendiri...kata nabil...dia mmg malas nak pk tu..hahaha..sori ye bang bil...salammm

Tatkala Cinta Itu ...part I


Cinta yang berlabuh sepi..
Di pelabuhan nun tiada penghuni..
Mencari sedikit penawar hati..
Tapi dimana tiada pasti..

Cinta ke sana ke sini..
berlari anak berjalan kaki..
terduduk termenung seorang diri..
tak pasti arah lagi mencari..

Cinta kecewa membawa diri..
Perahu kecil membawa pergi...
Hati cinta tiada lagi...
Musnah semua harapan kini..

Selangkah pergi terdengar bunyi..
Si putera berlagu mencari puteri..
Senyum Cinta sudah terpatri ..
Rindu dihati terubat kini..

Drama bersajak ...Sambung nanti..part II...

copyright : benashaari dot blogspot dot com..

Nama ku BEN....BEN ASHAARI...


Mesti korang pelik kan...pasal pe la mamat ni nama BEN....'Ben' bukanlah nama sebenar aku..Aku mendapat nama glamour ni kalau tak silap aku pada tahun 1999 gitu..

Waktu tu , aku bekerja di salah sebuah syarikat IT di Desa Melawati..ada seorang kakak (NOR ZAIMAH HOD ) yang memberikan nama itu pada aku...nama itu diberikan kepada aku kerana dia merasakan nama aku tu tak best untuk dipanggil..agak janggal bunyinya..lebih mirip kepada nama perempuan..nak panggil nama penuh , panjang lak..so dia punya pk punya pk...test punya test..dia panggil la aku 'BEN'..memula tu aku rejek la sebab segan..muka bangla nama mat salleh...wat gelak orang jer..

Dia berkeras gak nak panggil..aku terima jer la...lama kelamaan..nama tu melekat..sampai la skang ..

ada dua panggilan merujuk pada diri aku..kalau orng tu panggil aku 'BEN' bermakna dia antara orang yang baru mengenali diri aku...tapi kalau dia memanggil aku dengan nama glamour aku semasa kecik , aku tau dia kawan samada dari sekolah rendah , menengah mahupun semasa di kolej...

Apa pun , aku amat berterima kasih pada kakak tu sebab memulakan satu lagenda pada diri aku..pergh..lagenda tuuuu..hahahaha....pada kawan-kawan di syranet..terima kasih ...pengalaman bekerja disana amatlah berguna pada saya ............

Biarkan mereka ...

Semalam ada seorang kawan di Facebook meminta pendapat aku tentang masjid besi di putrajaya..aku memberitahunya bahawa aku tidak boleh memberi sebarang komen kerana aku belum lagi pergi ke sana ..mmg teringin..setiap kali aku lalu di precint 2 itu , pasti aku akan melihat keindahan masjid itu..subhanallah...amat indah bila waktu malam...

Baru-baru ini aku ada membaca ulasan mengenai masjid besi itu didalam surat khabar tempatan berbahasa melayu..aku amat tertarik dengan teknologi yg diterapkan pada masjid itu..

Ya..mmg betul nampak macam satu pembaziran tapi kita kena ingat...selalunya orang kita ni berbangga bila pergi ke negara luar..bercerita tentang teknologinya..tentang kecanggihan dan kecantikan negara tersebut..tetapi bila kita cuma buat dinegara kita , ramai kata membazir...kalau g shopping atau g melancong ke luar negara tu tak membazir ke ?

Bagi yang tidak berkemampuan , apa salahnya menikmatinya dalam negara..masjid setaraf bangunan berteknologi luar ini ada dalam negara kita ! tak payah pergi jauh jauh...ada kat putrajaya saja...bukankah itu satu lagi punca pendapatan ekonomi negara melalui pelancongan ...

jgn la kita asik dok cari kesalahan kerajaan..apa yang mereka buat salah tu , tu antara mereka dengan Allah di akhirat kelak..kita yang ada ni , bukakan lah minda...dulu kita bangkang pembinaan klcc...kereta proton saga...jambatan pulau pinang...pembinaan putrajaya..cyberjaya...tapi skang tengok ? bukankah semua itu tanda mercu kejayaan negara kita. ..ni asik asik dok bangga ngan negara luar...tak sudah sudah ngan bollywood..hollywood..

Aku bukanlah penyokong kerajaan atau pun pembangkang..bagi aku ..dua dua sama...sapa sapa naik , sapa sapa ada kuasa masa tu la syaitan datang membisiik...yang halal jadi haram dan yang haram jadi halal... letakkan diri kita ditempat mereka..adakah kita akan bertindak mengikut lunas lunas Islam ? belum tentu sekali...sebab apa..kita sendiri pun belum tentu berlaku adil pada diri kita , keluarga malah pada majikan kita ...

Bukankah patut kerajaan gunakan semua duit itu untuk membantu rakyat ? kalau kita tengok , dari dulu kerajaan mmg membantu rakyat...tapi adakah rakayat membantu diri mereka sendiri ? berbagai cara kerajaan cuba membantu..tapi adakah mencukupi ? bagi la apa sekali pun ...takkan cukup...dibagi naik gaji..bonus...cukup ? takkan cukup...kalau gaji seorg kerani rm10k sekali pun..kalau dia berbelanja mcm gaji rm20k, sama gak kan ??

Buat la camana pun ....kita takkan puas...sampai bila bila...apa yang penting , kita bantu diri kita sendiri..rasanya sekarang ni , boleh dikatakan setiap rakyat malaysia sudah berpendidikan tinggi..paling tidak pun dah memegang segulung diploma..takkan tu pun still nak mengharap kerajaan ? ermmm...rezeki ada di mana mana..yang penting berusaha...

Janganlah kita membantu anasir luar untuk menjatuhkan negara yang kita cintai ini..cukuplah negara lain membenci negara kita ..kalau kita sendiri yang membenci negara kita ? apa lagi yang kita tinggalkan untuk keturunan akan datang ? kalau tak suka , lakukanlah perubahan...dengan cara yang betul...

Bagi aku ....alhamdulillah...aku cukup gembira melihat negara aku yang semakin canggih walaupun tidak sempurna..aku tidak perlu lagi memandang ke negara jiran yang dulu jauh lebih maju dari negara kita kerana kita dah setaraf dengan mereka !!

Ini cumalah pendapat aku..tak de maksud nak menghasut sapa sapa ... hehehe..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI