Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 14 Oktober 2009

Malam - penat banget...

Sepanjang hari ini aku sakit kepala..berdenyut-denyut pala aku ...mmg tak tahan la..ingat nak g klinik je..tak pe ..biar dulu...kalau tak tahan lagi , aku g gak la..aku suspect tekanan darah aku naik...punca dari ikan masin yang aku makan semalam...kalau makan kat kedai , diorng takkan rendam ikan masin tu..untuk mengurangkan kemasinan ikan tersebut...kalau makan kat umah , samada mak (mak aku atau mak mertua ) dan juga wife aku akan merendamnya terlebeh dahulu...kalau tak...aku makan tak hingat bumi...selagi tak abis..selagi tu telan ...pastu sendiri sakit..bila dah sakit , susah kan orang...haaa...padan muka aku !!

Dalam pening pening tu , aku sempat gak g berposing kat tingkat 6 , pwtc tu..bahagian aku buat open house yang tertutup sebenarnya..hehe...ok skit la pening tu..bila dah abis tu..aku naik atas..upload pic2 yang ada sambil buat keje yang bos aku bagi..dia nak g sarawak esok..so ada la dia mintak aku buat sesuatu..settle yang dia punya pastu sambung balik upload ...

inilah bos aku...yang kanan sekali...dan di kiri n tengah tu , kawan-kawan dan merangkap bos bos utama dibahagian lain..hehehe..boooossssss..

ok...yang ni big boss kepada small small bos tadi..hehehe...kalau big boss ni cakap , kita kena cakap..yes boss...hehe..tak la...big boss ni sporting sangat...sangat menjaga anak anak buah dia...bukan bodek ni..hakikat..tapi bila bab keje..haaa..dia bagi ari ni..kena siapkan ari ni..lekas lekas....hehehe...yang belah kanan tu tau..yang belah kiri...merangkap small boss ke pada big bos aku ..korang paham tak ni ?? tak paham ? tak payah paham la..bukan masuk exam pun..yang tengah tengah tu , cam muka P.Ramlee ...haaa...tak leh cita bab bro ni..kang korang terpikat...bahaya...hehehe...

Tepat 230..selesai orang datang ke majlis open house ni..aku cabut ke opis aku kat tingkat 23...majlis ni buat kat tingkat 6..kira branch la...hehe...

Tapi yang aku peliknya....bila lagi setengah jam nak balik , ilang terus sakit kepala aku !! haihh..tadi beria sakitnya...

Dah kul 5 ! rupanyaaaa...jam aku baru menunjukkan 430 !!! huwaaaa...jam aku buat hal daaahhh..patut la aku rasa cam lambat je masa bergerak..

Aku turun bawah..perghh..ramainya makhluk Allah kat bawah ni...colorful ! aku redah sambil amik gambar...





Dapat gak tembus...esok lak camana ? nasib baik sabtu ahad cuti..kalau tak..masak

Kul 6 petang , aku gerak ke gym...tak la tepat 6 petang..terlebih la dalam 15 minit gitu..

Ari ni...nak bina otot kat tengkuk ni..diorng panggil apa tah...ada bahasa saintifik dia...aku lak tak hengat..nak google carik , malas lak...trapezius..haaaa..baru ingat..adik beradik t-rex gak la..

Mcm biasa la..acara memanaskan badan dimulakan dengan streching...meregangkan otot otot diikuti berbasikal 40 kmj mengikut arah angin..

yang ni dipanggil teknik meregangkan bulu ketiak..haaa...kot la ada bulu ketiak tersimpul masa kat opis tadi kan...korang pun patut buat ni semua kat umah..bila time , line clear..haa..sesuai..tak yah dah g buat pedicure...erk..apa kaitannya ??
setelah diregangkan tadi , kita ketatkan semula..kena buat ini 3x ...amacam ..ada brani ??

yang ni..bukan senaman..tapi dok perah otak...apa la entri aku malam ni...haa..tengok ! sambil workout pun dok pk blog...dasat tak ??? korang support la skit...klik klik la iklan tu..hahahaha..

bila dah dapat idea...aku masukkan dalam note ...kot nanti aku terlupa...penting ni...pergh..blogger betul..

kadang kadang kena bincang dengan otai blogger..ni otai blogger ni...www.akutakdeblog.com ..tu dia punya la tu...
aku sebenarnya tak paham apa brother ni cakap...nak kata dia cakap siam , bunyi melayu...nak kata melayu...ada bunyi siam skit...tengok muka ..ada iras jawa...iskhh

brother baju putih kat belakang tu...dah lama usha.."bila aku bg pandangan aku ni..asik diorg diorng je cakap"...bisik hati kecilnya..aku ada keistimewaan skit..leh depan bisikan hati orang..hehehe..jgn tak cayaa...aku pun tak caya..hahaha

kata putus dah dpt...hehehe..tu yang tunjuk muscle..eheheh..dasat bro nehhh...

dah masuk waktu maghrib....radio diperlahankan...semua berenti..hormat ....ada lagi 15 untuk workout...huhudah abis azan.....pe lagi..baca la doa...pastu...sambung laaaa...

orait..untuk penutup..balun sebalun balunnya...haaa..main berat abis..tapi buat sekali jek...yang brother ni..dah penat sangat ni..nak pengsan ..sian diaaa...
ni set yang paling aku larat angkat..heheeh..masuk banyak banyak....
ringan je ni...abis la semua roti jala , nasi kerabu tadi ..dah burn dah..ceeh...
dah main , tak reti nak simpan keeee ??? ..berat ni aku rasa la..dalam 35kg...haaa....amacam..sebelah je tu...
"no photo plsss"..tu la ungkapan yang mampu brother sebut sebab dia nak pengsan dah ni..penat katanya..biasa la..nak cecah 60 tahun dah ni..lagi 20 tahun laa baru nak cecah..hehehe..bikin gempakkk
aku terbuang duit syiling untuk tambang ERL karang ..tak cukup 10 sen..adeh..
camana gambar brother ni lagi ? hiskhhh..meluattthaaa..ko tengok..brother ni tenganga mulut dia..korang rasa kenapa ? haaa..pk le sendiri..
haaaa...datang lagi brother rambut panjang..sebenarnya aku dok tunjuk iklan yun nam hair care kat brother ni...kot la nak tanam rambut cam brother rambut panjang ni.hahahaha...sori ye bro..
ok..korang jgn terkejut tengok aksi begini kat gym..hahahahaha..aksi ni mmg nampak 18SX skit..tapi ni la gaya nak bantu partner...tapi aku tak rela diperlakukan sebegini rupa..ahahahha

Dalam jam 735, aku pun gerak balik....seperti biasa , mandi , solat maghrib....layan anak buah aku jap...ajar dia camana nak gigit mak dia..pastu aku cabut bila mak dia mengamuk...

Sampai putrajaya ( dalam perjalanan tu , sama cam stori yang lepas lepas ..sila rujuk hari hari yang sebelum ini ) ...dalam kul 9.....wife aku datanng jemput...sampai umah..makan...ermmm..makan nasi ari ni...sup sayur , sotong masak apa tah...pastu ada ikang goreng...sodappp...dia teringin nak makan nasi..so aku ikut kan aja laa...

Selesai makan..borak borak ...sambil makan...pastu..ala tak yah cita laa....kul 11 lebih aku naik atas ..solat isya' pastu update blog..wife aku ada kat bawah..dia suka la kalau aku naik atas..ini tv ana yang punyaaaa !!! kalau aku tngok tv sekali ngan dia ,jwapnyaaa, aku control remote..heheh....begitulah kesudahan kehidupan aku hari ini...mana daa ubat darah tinggi aku neh...iskh...ok la ..jumpa lagi esok pagi..bos aku takde esok..so leh entri banyak banyak..ada menda nak aku masukkan untuk korang baca..hehehe..daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...salam...selamat malam dan sampai ketemu lagi..korang jgn lupa gosok gg , basuh muka tu..iskhhh...

Malaysia My Second Home Centre - Imigresen Unit ...Open house

Hari ni bahagian MM2H lak buat open house....bukan open pun tapi ada jemputan khas je...tak besar pun buat...hehe..no budget..


tengok la akak - akak ni..rajinn jeeee...kan kan

ada yang bz , ada yang buat buat bz...cam aku..lalalalal


bila ada yang bz...maka ada yang bz makan gak..mentang mentang preee makan pagi ni...hehe
sila sila..
-ini antara jemputan ...antara orang terawal join program MM2H...ni datang dari melaka ni..
walaupun jamuan bermula kul 1 tghari , mereka dah mula beratur dari subuh tadi..diorng teringin air sirap yang disediakan tu...air sirap tu campur daun serai..sedap woo
ni antara jejaka jejaka penghias MM2H..yang lain tak gemar nak bergambar..takut langgar pantang...iskh..mcm mcm..
- ini juga jemputan khas...dari NIGERIA...sementara menunggu tu , mereka bagi anak jin makan asap dulu..
- 'nak start dah...nak start dahh '

serbuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu....
-antara feveret aku di sini...tuu..nampak tuu?? aku gemar giler jam brother ni...
- haa..kat sini la majlis ni...kat mana ??? kat sini laaaaaaaaaa..mana ??? lu pk la sendiri..
-jemput makan ye akak akak dan abang abangg....auwww....nasi kerabu niii..
-gendang gendut tali kecapi...dah kenyang perut pe lagi ? balik opis buat keje laaaa
- erk...ramai beno bersantai kat sinii
Ni la skuad khas MM2H..hehe..dikepalai oleh Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Pelancongan...Dr Junaida Lee dan En . Hamid , Penolong Pengarah Imigresen..ramai lagi sebenarnya tapi tak nak bergambar...poyo la diorng niii

Pagi - Lelaki Anak Manja ??

Hujan pagi ni...pagi pagi kena redah hujan..Syukur renyai jek..kalau lebat..aku tarik selimut balik..."bos , mc ari ni.." ...hahahah..tak mungkin..kena g gak sebab aku ada majlis kat opis tengahari ni..Tapi rela redah hujan dari redah panas..hehehe...sejuk skit..

Sampai kat Pwtc..eermm..aku tengok ramai makcik makcik berbaju merah putih...haih...makcik makcik...udah udah la tu..tak payah la berpolitik..jaga je pakcik kat umah tu..kang pakcik ..haaa...cakap kang..hahaha....jgn marah aa makcik...anak cik ni gurau jer..berpolitik la wahai makcik-makcik sekalian..semoga dapat membangunkan negara kita ni...ikhlas ke aku cakap ni ? hehehe...tah..no komen...ke tamo komen ? atau takut nak komen..hehehe...tamooooooooo..nanti aku kena ISA lak...apa pun..makcik makcik nampak comeeey sangat pakai baju merah putihh tu..hehe.. ( bodek nehh )

Semasa kuar dari rumah mak aku di cheras tu..masih lagi hujan..renyai...aku dengan membawa beg yang berat...mengandungi barang-barang penting aku...haa...jgn nak rompak lak aku..tak berbaloi !! ...ada sampin , songkok ( nampak kacak lak aku ari ni ..bukan aku kata laa...bila aku masuk lrt je..awek-aweks mengusha...hahahah...siap depan aku tu pakai baju sedondon ngan aku..aduhhh...jadi sepasang lak...jgn mara haa ) ..mmg berat la..aku kena jalan kaki untuk ke bus stop..semasa redah tu , ada kawan aku la..lalu dengan keta dia...dia hon jek..angkat tangan..aku pun angkat je tangan...oh ya..wife aku dah keluar awal sebab pejabat dia kat putrajaya...jauh gak la dari cheras ni...takut jammed..kena kuar awal..dalam 645 dia dah keluar..

Dok tunggu teksi ni...haram satu pun tak nak berenti..haih...bila aku nak , semua jual mahal ...bila aku taknak...lalu siap hon ! mengong...ni la dia..bukan aku anti teksi..aku kalau naik teksi , selalu bagi lebeh..bukan nak ungkit tapi aku tau camana penderitaan pemandu teksi ni sebab ayah aku dulu penah bawak teksi gak..selalu dengar cerita dia ..ermm...macamana orang melayu ni..kedekut nak bagi lebey..bagi mesti tunggu baki walaupun 10 sen ! ...haihh...sedekah je la..

Tunggu punya tunggu...dah nak lewat...nak jalan kaki , sahih aku yang berbaju melayu ni akan basah kuyup lak...hilang kehenseman aku..dah la tu..aku sendiri lak dok pening pala ni..aku rasa tekanan darah aku naik balik semalam selepas makan ikan masin yang secuit tu !!! ...aduss...Teringin..hehe..teringin yang membawa padah..

Tiba-tiba aku nampak sebuah bas sekolah..kenal sangat bas sekolah ni....aku tahan bas sekolah tu..aku naik...aku berdiri kat tangga...ada ramai budak sekolah agama dalam tu...mak aku tanya aku , ada open house kat mana ? aku cakap , kat opis ...pastu berborak sekejap..topik lebih menjurus ke arah keluarga aku..ermm...ada kes besar tapi aku tak leh la cita kat sini ...personal..hehe...

Mak aku antar sampai ke lrt...pergh..glamer beb..naik bas sekolah ngan baju melayu..hahaha...usha org..tapi aku nak malu apa ...yang antar tu mak aku ! aku patut rasa bangga...untuk pengetahuan korang , ahli keluarga aku mengusahakan perkhidmatan bas sekolah...ada setiap seorg ada 4 buah bas besar dan sebijik van sekolah...dari sekolah menengah aku naik bas tak penah bayar satu sen pun..hahaha..jimat..

Semasa aku dalam lrt..aku terfikir...semalam aku ada buka satu topik di FB...agak panas skit la topik tu...ada yang menjawab , antara punca wanita berpaling dari pasangannya adalah kerana lelaki itu anak manja atau anak mak...ermm...aku tersenyum..betapa tertutupnya minda dia..

Ini pandangan aku...sebagai seorang anak ..sebagai seorang suami dan sebagai seorang lelaki..
Tugas seorang anak lelaki kepada ibunya takkan berhenti walaupun dia dah berkahwin..masih perlu menunaikan tanggungjawabnya...walaupun begitu , jgn diabaikan langsung keluarganya sendiri..

Manja ? manjakah ? sebenarnya bukan nak bermanja tapi lebih nak berkasih sayang dengan ibunya...sementara ada ...nanti dah takde ? masa tu baru nak menangis ? Berguna lagi ke masa tu ? Atau setiap kali menjelang Aidilfitri , nak ziarah kuburnya ? Semasa hidup , jual mahal...tak nak bermanja..malu...bermanja ngan isteri ok je...ngan mak ?? sapa yang bela sebelum kawin ? yang menahan segala perit dari kecil sampai laaa besar panjang..dari baby , masuk sekolah...menunggu kat sekolah...tanpa rasa malu...menjaga semasa sakit..pada yang dah berkawin , tahu la camana rasa kan..ni yang baru kawin ? baru nak amik alih tugasnya menjaga anak lelaki ibunya tu , dah nak rasa cemburu ? jgn la gitu..nanti ada anak lelaki gak ...camana ? kalau anak lelaki tu lebihkan isterinya dari anda ? terhiris tak ? kalau terhiris , apa hukum nya ?? kena la ingat..kita hidup atas dunia ni , sementara jer...jgn la pentingkan diri sendiri...

Aku bukan lah nak back up lelaki tapi cuma terkilan pada sesetengah wanita yang pentingkan diri sendiri...bagi aku...ibu hanya seorang...tak ada penganti walaupun ayah kawin lain..hehe..ibu tiri takkan sama dengan ibu kandung...

Wahai para isteri ...ketahuilah ...suami mu itu amat mencintai anda ...tapi suami anda itu tidak mampu menghiriskan hati ibunya yang telah membesarkan suami mu itu dengan sempurna..dengan memberikan didikan dan pelajaran....dan memberikannya kepada anda !! dengan cukup sifat sebagai manusia...skang terpulang pada anda sendiri untuk 'mendidik' suami anda sendiri...seorang ibu takkan tinggalkan anaknya walaupun dalam apa jua keadaan...adakah seorang isteri begitu jua ???

Ini cuma pendapat saya..hehehe..luahan hati saya...alhamdulillah , isteri saya amat memahaminya..semoga Allah memberkati hidup kami....
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI