Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 15 Oktober 2009

Petang - $$$


Bila bercakap tentang $$ ...ramai pening kepala..tak kira dari yang kecik sampai la yg nak ....tak elok nak sebut..selagi bernafas , $$ memainkan peranan penting...kekadang tu tak tau la nak wat pe..asalkan nak pegang $$...saja nak kasi banyak dalam simpanan..bukan nak guna pun kan...

Kepentingan $$ mmg tidak dapat dinafikan lebih lagi hidup dalam dunia berteknologi moden...apa saja memerlukan $$...nak masuk tandas pun kena bayar...pendek kata ..takde menda percuma dlm dunia ni...

Kerana $$ ni jugak ramai mati dibunuh , membunuh dan juga terbunuh..camana tu ? lu pk la sndiri...wa tak larat nak pk..wa kasi bercerita mengikut pala wa...wa cerita , lu pk...ok? adil ? hehehe..

Paling teruk , yang bercerai kerana $$ ..cukup $$ pun bercerai...apatah lagi kalau tak cukup $$...nak hidup camana lagi ? mewah ? sederhana ? biasa biasa je ? apa saja pilihan semua memerlukan $$..

Gaji setinggi mana sekali pun , belum tentu cukup...' aku kalau dapat gaji 2 ribu sebulan, dah cukup dah ' ...kata hati..bila dah dapat 2 ribu , hidup macam gaji 3 ribu...mana la nak cukup...

Kes tipu ..kawan makan kawan...member tolong member , pastu member lesap...mcm mcm lagi la...yang aku pelik tu..diorng tak pk ke akhirat nanti ? atau paling tidak pun satu hari nanti tersua di mana mana ? ermm...

Bagi orang yang bagi pinjam tu...mmg sakit hati n sakit jiwa...tapi nak buat camana..takde hitam putih...takkan nak g bunuh orang tu ? takkan kerana duit sanggup duduk dalam penjara ? tak sanggup aku...

Aku sendiri penah tertipu dek kawan kawan...tapi nak wat camana..dah kawan datang mintak tolong kata isteri nak bersalin..dah la masa tu aku sendiri pun tak de duit...nak tolong kawan punya pasal , kasi laaaa...bukan skit..siap call kawan kawan lain..kata member dalam keaadaan 'nazak'..pakat la kawan kawan turun..kasi pinjam...tau tau ???? haihhh....

Bagi yang bercinta lak...jgn la sesekali meletakkan kepercayaan 100% pada pasangan anda itu...kalau benar la dia nak duit , suruh la dia usaha...kalau takat nak guna buat belanja harian tu ok la..ni kalau cerita nak buat bisnis juta juta tapi habuk pun tarak...banyak sangat la contoh...

Yang dah berkahwin ....tak kira la berapa lama sekali pun..still kena berhati hati..kita tak tau masa depan...apa sekali pun antara suami isteri , kena ada hitam putih gak ...penting...masa depan...kita bukan boleh jangkakan...$$ boleh mengubah manusia...

Jgn tipu la $$ tak penting...kalau tengah hangat bercinta , boleh la cakap macam macam..dah kawin ??? baru nak bergaduh..gaji kecik la...nak itu tak dapat...nak ini tak dapat...sapa salah ? sapa suh cari laki gaji kecik...cari gaji besar lak..ada risiko lain..haaa...camana tu ?

Apa sekali pun laa....bila melibatkan $$ , ingatlah Allah...gunakan untuk yang penting saja..sesekali boleh la enjoy..yang bujang beringat nak kawin..yang dah kawin ingat ada anak...walaupun semewah mana pun anda...tetap kena beringat...ada $$ , bersedekah...beramal...kan lebih baik...sesekali boleh la g enjoy laki bini , ngan kawan kawan..tapi pastikan la enjoy berlandaskan agama..jgn terlajak lak..

Penutup , jangan jadi hamba $$$ .....sederhana...pakaian semahal mana sekali pun , takkan membuatkan anda masuk selamat diakhirat kelak...amalan anda yang penting..apa salahnya ada duit lebih , berkongsi dengan yang sepatutnya...orang lain gembira , anda pasti gembira...

; )

Tengahari - Jom ronda ronda

Haa...apa kata tengahari ni aku bawak korang g umah aku yang milik kerajaan ni...hehehe...saja je...asik dok baca topik poligami jek..sahih bengkek je hati kan..so kita ringankan kepala otak tu dengan tengok rumah aku yang bukan milik aku ni...hehehe..

Dipendekkan cerita la.....haa..gitu la ceritanyaaa...ok tak ? ....hehehe..jgn tensen..sabaq sabaq...
Ala..bukan nak berlagak pun ngan rumah tu...kalau duk kat reban ayam sekali pun akan aku bercerita tentang rumah tu...saja nak bercerita kat korang...tak bleh ??? tak bleh tak pe la..aku tukar topik..kita bercerita tentang rumah jiran aku ...amacam..hahaha...tamooooooooooooo....tak beshhh...

Ok..umah aku terlekat di Putrajaya..Precint berapa aku tak hengat...( bahaya ..nanti ada penyamun baca..tak leh caya woo ) ...sebelum ni aku duduk kat apartment kat precint...berapa ek ? tak hengat gak...biar la...pastu bila dapat teres...wife aku ajak pindah..walaupun aku berat hati nak pindah...setelah aku ringankan hati aku ni ..maka berkemas la nak pindah...( wife aku je rajin mengemas ..aku ? angkat satu barang, rehat sebulan.. )

Sebelum pindah tu , g la usha rumah tu dulu..nak tengok rekabentuk dan design dia...( sama la tu ben oiiii ) ..ermm..aku kurang berminat sebab besar sangat..nanti bila gaduh...tak tau bilik mana wife aku g nyorok...kuat nyorok wife aku ni..bila sebut 'momok , datang amik diaaa' ..baru takut..hahahaha...tak la..tipu jeeekk..

Setelah dibincang di mesyuarat majlis tertinggi , dipersetujui oleh semua pihak untuk berpindah....setelah undian dibuat ( 2-0 ) , aku ikut kan je laa...

Maka sebelum berpuasa pada tahun ini , sejarah tercipta bila mana kami berpindah dengan jayanya,....setelah adik lelaki aku membekalkan lori 3 tan nya untuk mengangkut barang barang aku ke rumah baru ku , yang bukan milikku itu...tak leh nak bangga ...hahahaha.

Dengan menggunakan kederat aku , wife, kawan aku (1 orang je, yang lain bz...hehe..no komen ) dan orang upahan ....maka , selesai semuanya..Alhamdulillah..

Dibawah ni , gambar gambar yang telah aku amik sebelum pindah...hehehe...ala..kecik je..tapi alhamdulillah..ada gak tempat berlindung..

ni kawasan depan dia...haaa...kalau pandai hias ni ..cantik wooo
ni laluan utama....yang macam 'kurungan' tu, boleh bela singa atau harimau dalam tu...tak salah...pihak PERHILITAN bagi kebenaran...bela la...tapi kalau kena 'ngap'..sendiri mau ingat..hehehe..tak laa..tipu jeee...ni dipanggil courtyard...air hujan boleh masuk dari atas...korang boleh letak pasu bunga kat dalam tu..letak pasu je..bunga tak yah la...hehehe..letak kat luar je...kena pandai la menghias...panggil Eric datang tengok....
korang perasan tak ??? pagar dia belah dalamm..biasanya pagar kat luar kan..magic betul...aku tak sangka semagic gini..
haaa...ni dapat free...pakej....sewa umah dapat almari tu...best tak ?haaa..toilet bowl tu pun pree...biasanya diorng suh beli sendiri je..hahahaha....tipu je laani betul..kipas , lampu , tiles..semua diorng buat..tak payah bayar..kerajaan bayar...rakyat bayar..duduk jee...yang penting , jaga ..jgn kasi rosak !!!

ni bahagian atas...nun di sana tu bilik ...ada 4 bilik ke semua nya..
kitchen cabinet...pun preeeeeeeeeeeeeeeeee..wehhh...besh nii..pe lagi...mintak la keje gomen..hahaha
ni la aku buat bilik mini gym aku..sebelah tandas..kot nak termuntah , g je sebelah..hehehe
ni barang barang nak dibawa pindah dari rumah lama..amacam ? banyak tak ..aku pening tengok..tak mungkin aku nak pindah lagi..
adoiyaiii..peninggggg..hahaha...aku pelik la wife aku bleh serajin ni...nak harap aku ? sahih aku upah indon je...hehehe...bayar je..keje siap...malaaaaaaaaaaaaaaas ...hahahahha..

Amacam ..ok tak rumah milik kerajaan ni..kalau korang nak..pon boleh..mintak la keje ngan kerajaan...besh besh..hahaha....

Kalau nak tengok yang dah siap dihias...kena tengok entri entri yang sebelum ni...hehehe..

ok la...time lunch.....jom g makannn....erk..awal lagi...neehhh...jom jeeee... ( pssst..rahsia kerajaan)

Pagi - 'Ter'lewat ...

Terlepas Erl....bermakna aku kena tunggu lagi setengah jam ! ...nak wat camana kan...dah guna public transport...bukan saja nak terlepas erl tu tapi ada masalah skit tadi kat umah...masalah orang tua..hehehe..budak budak tak yah tau..g main congkak tuu..

Turun dari lrt , tengok ramai pakai baju melayu....hari jumaat ke ari ni ?? kalau setakat sorang dua , tu sahih aku faham yang diorng ada open house..tapi kalau dah macam nak g solat raya je lagaknya ni...ye la..pagi pagi penuh orang pakai baju melayu......aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...ok ok..terlupa lak..perhimpunan umno....tengok kat kaunter tiket parking - 'PERCUMA PARKING SEPANJANG PERHIMPUNAN ' ....perghhh..menarik nih..hehehe..tak guna bagi aku pun..bukannya aku drive ke opis...




Parking, sahih penuh..kalau nak datang , jgn laaa bawak keta..menangis korang nak carik parking...

Rajin diorng datang pastu lepak depan skrin utama tu kan..kalau aku..sahih g lepak kat The Mall ..layan kenny rogers...atau..tak yah datang langsung..hehehe..

Ok la..nanti aku sambung lagi ek... daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI