Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 16 Oktober 2009

Tengahari...Lagi ??? - Kenangan Trauma

Kejadian ini membuatkan aku seringkali trauma bila wife aku datang jemput aku ( dengan keta la )...tapi kejadian ini bukan berlaku semasa dengan wife aku sebaliknya nun 4-5 tahun lepas..

Tarikh : Tak ingat \tak ingat \ 2003-2004
Masa : Malam ( atas kul 10 )
Lokasi : Depan blok aku , Flat Sri Melaka ( sila rujuk gambar yang lepas , kat mana sri melaka tu )

Planning nak g makan downtown ...uptown ni kat pj nun...masa ni masih kat sana sebelum pindah kat damansara nun...ek..ke kat damansara ? aku pun tak ingat ..tapi apa pun mmg satu satunya uptown , kat situ je..takde lain dah...

Sampai masa...member aku call kata ada kat depan dah ...diorng kata g ngan dua buah keta..satu kancil satu lagi wira kalau tak silap aku...

Berjalan ibarat model antarabangsa , aku sengih kat geng2 aku kat dalam keta wira tu...apa giler diorng duduk penuh dalam satu keta..apasal tak naik keta satu lagi ? aku tertanya sendirian..kemudian aku masuk dalam keta kancil warna hitam yang berada depan keta wira tu..

"apahal la keta ko ni kotor sangat ...kata ari ari cuci...keta cikgu cam ni ke ? " aku terus membebel dalam keta tu...

"dok tunggu apa lagi ni ? " aku bercakap tanpa paling ke muka pemandu tu...

Kemudian aku rasa pelik..nape tak bercakap lak member aku ni...aku pandang muka dia ...hah !!!

1.15 petang ..Sambung nanti ek..nak g solat...daaaaa

2.25 petang ..

ok..sambung balik..er ..sebelum tu , kita ke iklan dulu ek..korang ada baca tak kisah pengemis dalam jurnal aku minggu lepas ? ade ke tak ? kalau takde ... g baca dulu...cari laaa...tak jumpa ? guna kalendar cari..hahaha..ok ok....minggu lepas ..jumaat persamaan 9/10/09 ..haaa..ni aku tunjuk kat korang pakcik tu..ermm...aku tak boleh nak sedekah ari ni sebab semua duit aku besar...kalau ada rm10 tu boleh la bagi..ni semua rm50..masak aku nak bagi..bukan kedekut...aku pun nak guna duit gak..kalau aku bagi..minggu depan sahih aku duk sebelah dia lak..sapa nak jawap tu ??



Semasa aku nak ke masjid tu , aku ikut jalan bawah PWTC ...mak aih orang...ramai giler...aku patah balik...sebab aku dah berwudhu..kang langgar awek awek kang...tak ke batal wudhu aku..hehehe...so aku patah balik..ikut jalan atas...panas skit ikut jalan ni...err...panas banyak gak..berpeluh la gak...sempat aku menoleh ke bawah semasa aku menuju ke masjid tu...ramai orang laki ni...pakcik pakcik n brother-brother , politik politk gak kan...tu masjid dekat jeee...tak g solat jumaat keee ?? hehhe..tapi aku tak la tego...bior le..masing masing dah besar...dah boleh kawin 4 pun...heheh..bab ni tak nak ikut sunnah lak kann..hahahah...isu sensitif..

Lepas solat..aku balik iku jalan yang sama...kali ni aku amik pic untuk dikongsi bersama...









OK..sambung cerita aku tadi tu haa...

Aku pandang je muka dia..dia tengok aku !!! Terpinga pinga muka diaa...

'aiseyman ! ....aku salah keta laaa....adoi...' ..

aku cakap kat brother tu...'er..sori ek..salah keta lak...' aku sengih aku kuar...beb...aku rasa cam nak bunuh diri masa tu...

Aku kuar..aku cari keta kawan aku..rupanya dia kat belakang keta wira tu...bukan yang depan wira tu...

Aku jalan ke keta member aku tu...Budak-budak dalam keta wira tanya aku semasa aku melintasi keta diorng..' wei sal, member ko ke ? ' aku sengih je...nanti aku cita la...

Bila aku masuk dalam keta kawan aku tu...dia tanya...'member ko ke ? ' aku tengok muka dia...ko percaya tak aku kata..aku dah salah masuk keta..aku ingat tu keta ko ' ...member aku bantai gelak cam nak mati ! aku ??? mmg dah mati masa tu !!!

Bila sampai kat uptown..aku cita kat diorng...adus...mmg jadi bahan aku malam tu...

Tu bukan kali pertama...ada 2-3 kes mcm tu terjadi kat aku..semua waktu malam ..malam aku tak nampak sangat ...lebih lagi kalau keta tu warna gelap..

Skang ni..kalau wife aku datang jemput..aku kena tunggu ..tengok betul betul...sampai dia tengok muka aku , baru aku g kat keta..hahahahah..selagi dia tak tengok..aku wat dek...hehehe..bukan pe...ramai sangat yang datang jemput anak beranak diorng kat erl central tu yang guna MYVI...warna sama lak tu...haaa...tak rela aku dituduh perogol atau penculik !!! hahahahahaha...


Tengahari - Ilmu untuk dikongsi bersama

Artikel-artikel yang aku amik dari www.drmaza.com ni adalah bertujuan untuk berkongsi dengan para pembaca....sebab bagi aku , sangat menarik sekali...dikupas satu persatu...diselitkan dengan dalil dalil dari al-quran dan juga hadis nabi muhammad s.a.w yang sahih..

Mungkin pasni setiap ari aku akan letak satu artikel milik beliau....aku sendiri dah beli dvd2 kuliah agamanya ....sangat sangat sangat menarik..kalau korang tanya aku...mana best untuk ditonton bila ada masa lapang ? PAPADOM ke kuliah agama Dr. Mohd Asri..aku akan jawab...korang tau jawapan aku..malah isteri aku pun tau sangat ..hahahaha...bukan skit koleksi nya..ada 4 kotak..satu kotak ada 10 disc....tu baru dvd...ada gak cd....

Aku penah membicarakan bab solat dengan kawan aku....seorang ustaz sekolah..dulu aku amat jahil bab ni...skang ni pun jahil gak..hehehe..tak la baik mana pun cuma ada la sedikit ilmu bab ni..sekurang kurang nya..kita kena tau...tak la diperbodohkan oleh orang yang mengambil kesempatan bab agama ni...hehehe...apa yang aku tau , akan aku kongsi dengan korang...cuma terpulang pada korang , nak terima atau tidak..yang penting..part aku dah selesai..hehehe... aku pun nak gak ada saham akhirat..nak bina masjid , tak mampu lagi...insyaAllah kalau aku jutawan, mana tau..kan kan..

Pagi - Semalam dan hari ini

Awal aku sampai pagi ni...mengikut jadual...hehehe...dah la dalam lrt tadi very very big bos aku ada dalam tu...erk...so bila turun je dari lrt kat pwtc tu , aku membuka kelajuan semaksimum yang boleh...bukan sebab apa..aku tak pakai kemas pagi ni..sebelum dia tego , ada baiknya aku mencabutkan diri..hehehe..sampai je opis..aku tego geng opis aku dok makan pagi dalam bilik meeting tu..

Perghh..sedapnya bauuuu...nampak pon sodap nii..sambil memuji tu aku mengambil bau bau makanan tu...huhu...tanya la berapa ringgit n kat mana beli...

Yang ini..nasi lemak ..ada sotong satu , telur ,kerang ..sambal....hargannya ? hehehe...jeng jeng jeng....RM6...jgn tak caya..hehhe..tu la harga nasi lemak kat PERSIDANGAN UMNO skang ni....dia kata dia beli kat bawah tu..kat tempat tu la...adusss...
Yang ni pulak...RM3.50..kesedapannya? diorng kata ok la...boleh layan...hehehe..no komen...janji kenyang....aku tak makan lagi ni...Aku parking beg aku..duduk..bukak laptop...g minum air dulu..kemaskan baju...baru nak on laptop , bos aku kata , ' Ben , Saya bawak mee goreng..jom makan ramai ramai ' ....huhuhu..rezekiiii..makan preeeeeeeeeeeeeeeeeeee...

Abis makan tu , aku tanya diorng...dah tengok ke PAPADOM ? diorng jawap belum la..hehehe..aku je kaki wayang dalam opis ni ..ada la sorang lagi tu tapi tak la tahap kronik cam aku ni..

Aku jarang nak tengok cita melayu kat panggung..membazir..last aku tengok , SIFU DAN TONGA....perghh..aku tengok sebab aku minat nabil ( semasa raja lawak ) n Apek...sesuai digandingkan berdua...tapi bila tengok cita tu , aku tak larat nak bukak mata..cam nak tido...cita SIFU DAN TONGA tu...sangat sangat sangat sangat sangat..tersangat laaa sangat sangat menghampakan aku...orang lain tk tau laa....frust gile...rugi bakat Nabil..haihhh


Berbalik pada PAPADOM , apa yang aku boleh katakan cerita ni...mmg tak best..sangat sangat tak best ...tak best kalau tengok sekali..kena tengok 2 atau tiga kali....kalau mcm ni punya cerita , aku layak mengatakan , orang malaysia patut membantu menaikkan industri filem negara kita !! ini baru dikatakan filem yang bermutu...ada cerita dan ada pengajaran...mmg mudah untuk difahami...para pelakon lak , tip top...salute kat Afdlin Sauki...

Aku tak perlu la nak bagi review tentang cerita tu sebab aku rasa ramai dah tengok TMO PAPADOM ni kat tv kan...apa pun , g la tengok..support filem kita..wajah kita..hehehe..ni kali pertama aku promote filem melayu ni ! sebab mmg layak !!!!!!!!

Last aku tengok cerita Afdlin , SOAL HATI..cerita tu sendiri , berkali kali aku tengok...bukan sebab aku minat dia ke apa..tapi sebab lakonan dia menjadi n selamba...tabik kat Adflin...

Cerita dia yang lain aku tak tengok sebab dia digandingkan dengan pelakon lelaki yang lain ...ada sebab aku tersendiri...tak boleh nak komen sebab tak adil nanti bagi dia...heheh..

Semalam , waktu tengahari aku tak keluar ...malas...panas satu hal..pastu ramai orang kat bawah...ermm..tak larat nak tengok orang ..hehehe..so keje aku , update apa yang patut...pada masa yang sama aku minta kawan aku tapau kan keow teow goreng..aku tak tau nak order apa lagi dah..hehe..tu je feveret aku...n mintak dia belikan sesuatu untuk aku semasa dia dalam perjalanan pulang ke opis..

Aku minta kawan aku belikan satu produk keluaran DCL di francais dia kat PWTC ni..stok aku abis dah..aku minta dia belikan NU AGE...ermm...aku makan NU AGE ni dah 3 bulan rasanya...mmg bagus ...terbukti kehasilannya...hehhe..bukan promote tapi memberitahu..tak bagus , aku cakap gakk !! tapi dah bagus , kena la jujur...cuma masalahnyaaaa...

Sebelum ni , aku beli kat francais tu , aku cuma perlu beri no ic wife aku memandangkan aku tak ingat no id dia...jurujual kat kedai tu kata , ok je bagi no ic...wife aku lak ,mmg tak ingat langsung no id dia..mmg dia dah jadi ahli..lama dah..cuma tak aktif..dia membeli untuk dia je..

Nak dijadikan cerita , semalam...kawan aku sms bagitau...orang tu nak no id ...ermm..aku kata la..aku tak ingat..menurut member aku , orang tu nak no id...so tak jadi beli la ! aihhh....ni la dia ...satu kelemahan francais...kedai tu , aku tengok mmg cantik..hiasan dia mmg sedap mata memandang...cuma....mana dia sistem rangkaian IT dia ? kalau ahli datang , nak beli , tak ingat no ID dia , camana ? takkan nak datang semula ? sekurangnya kena ada satu pc n linkkan pada pusat DCL...ahli boleh check point bila bila masa atau ahli yang tak ingat no ID dia..boleh terus rujuk kat situ..bagi no ic ...kan senang tu...ermmm...

kelemahan yang perlu dibaiki...baru la hi tech skit bisnis tu..haihh....so aku tak jadi beli la...padahal sebelum ni , ok jeee...dah berkali kali aku beli kat situ...siap ada sekali tu , jurujual yang lama tersalah kira...memulangkan baki yang berpuluh ringgit kat aku...waaa..kira aku untung hampir sekotak..haaa...tapi aku memulangkan semula bila wife aku kata , ni benda makan..hehehe..jadi darah daging..kalau ikut akuuu.....dah buat down payment kereta dah ni..hehehe...cam la cukuuuupp..

Tengahari karang aku nak g sendiri..nak beli sendiri...aku nak bagi no ic gak..tapi aku bawak gak no id setelah wife aku menyelongkar semua barang barang kat stor tu..haihhh

Persidangan UMNO lak...ermm...berpusu pusu orang..ada la gak muka muka yang aku kenal...dah jadi orang besar...hehehe..malas nak komen..spesis tak boleh pakai !!! aku pelik orang camni boleh pk diri dia layak nak jadi pemimpin...aku tak kata pemimpin besar ..maksud aku ni , yang kecik kecik ni....yang jadi ahli kawasan tempat aku...perghh....tak boleh blah...aku bukan anti UMNO..tak langsung...cuma anti orang yang rasa diri dia layak jadi pemimpin sedangkan dia tu senget !! arghhhhhhhhhhhhhh..sebab orang macam ni la aku tak isi borang umno sampai skang !!!!
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI