Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 11 November 2009

Aku di sini !! MM2H 2006 - 2009

Sedar tak sedar rupanya aku kat Kementerian Pelancongan ni dah hampir 4 tahun...huhu..rasa baru semalam je..tapi orang orang dalam MM2H ni dh silih berganti...hehe...

Bekerja dalam unit ni , byk membuatkan aku bertambah matang..haaa...

Ni gambar kenangan raya tahun ni....yang tengah tu ...nama dia TRIPLE Z...yang kanan tu...Abe We..


Ni semua geng geng unit MM2H 2009...ramai lagi..tapi malu nak bergambar..aku pun tak tau apa sangat yang diorng malukan



Yang gambar ni....ni tahun 2006...kalau tak silap aku bos aku open table sebab dpt tunggakan kot..rasanya..dia banje PIZZA HUT..huhu...



Masa ni..berapa kerat je laaa staff mm2H...kira setiap orang kena buat macam macam keje..takde maknanya buat keje tertentu je...sama rata..kecuali keje bos n asst bos ar...hahaha
Ni pic semasa aku belum bergelar laki orang...hahaha...lama dah ni..2006 gak...kareeen gitu..hahaha
Yang ni pulak...bergambar semasa perasmian MM2H di Seri Pacific...masa tu dia panggill PAN PACIFIC..
Raya tahun 2007..waaa..lama tu..ko tengok ar aku...siap berantai lagi..perghh..cam gigolo plak !! insaf insaf..
Ni ahli keluarga mm2h tahun 2007...ramai skit dah masa ni...pertengahan tahun aku rasa.

Yeah..disebabkan masuk mm2h ni la aku dapat jejakkan kaki secara percuma di langkawi..dok hotel awana porto malai lagi..semua pree arr..dr tiket kapal terbang sampai ke tambang teksi balik...lalalala
yeah...ni pic tahun 2008..meriah tahun ni..cam pasar dalam opis...kecohh...ngan adanya minah kecoh tu..skang dia dah jadi dj..sesuai ar ngan mulut dia tu..hahaha..jgn marah ar touch..

NI 1st time aku berbuka hotel nikko..kalau harap nak guna duit sendiri ? mintak mangap laa..ni pergi atas undangan ni...haaa..tahun 2006 rasanya..

NI event pertama aku join....Perasmian Tahun Melawat Malaysia 2007 ...huhu

Lama dah kan...tak sangka aku bleh lama kat sini...biasanya 2 tahun je aku dah mula wat kerenah..boring !! hahahah..tapi kali ni , lama lak...mungkin sebab aku selesa sangat kat sini..hehe..

Aku masuk kat sini pada tahun 2006....sebelum april kalau tak silap aku..memula aku masuk sini , ngeri gak aku tengok tempat ni...satu , kecil....kedua , kena deal ngan expat @ foreigner...pergh..kena speaking tu...

Aku bab speaking ni..haih...bukan la tak reti cuma segan...hahahaa...masa lapur diri tu...aku tengok dua staff lama dok entertain pelancong ...dok bz bari penerangan..dalam bahasa inggeris..ah sudahhh...sure pasni aku kena gak...tapi bos kata aku kena buat IT part je..hahaha..legaaaaaaaaaa...

Aku kena maintain website ..create database...maintain sistem n techincal ..haa..pc kong ke...ajar ajar bab IT..tu semua part aku...legaaa

Tapi semakiin lama semakin ramai org tau pasal programm MM2H ni , makin bz...haa..aku yang buat keje keje IT pun dah kena buat keje keje lain...termasuk la g buat inspection company yang memohon lesen untuk jadi agen bertauliah MM2H..kena entertain org yang nak tau pasal mm2h..waaa...kena gak cakap omputih..dah la tuuu..kalau takat US ke...British ke..tak pe ar..ni macam macam...bermacam slang aku kena peka...berbelit belit lidah haaa...kalau dah tak tahan sangat ..tak paham sangat apa dia kata..mmg aku g panggil geng aku yang senior ar..hahaha..suh dia lak pening...hahaha..tu satu hal...

Kalau datang lak orang dari India , Bangladesh atau Pakistan ..bila cakap ngan diorg...ngan aku aku geleng pala..ikut retak diorng..hahaha...adehh...tapi diorg ni , kalau bagus ,bagus betul..kalau haprak...ermm,...sabo je leeee....mmg tekanan jiwa..

Kat sini gak aku belajar memberi senyuman palsu..haaa..bila nampak je 'orang luar' terus senyum..haaa....adeh...palsu sungguh...

bila teringat bab tu , aku rasa member aku yang dua orng ni mmg menyampah kat aku..sebab aku wat dek je kat diorng bila kaunter pertanyaan dipenuhi orang...diorng tak menang tangan...patutnya aku kena g tolong ar..tapi aku wat tak tau disebabkan bukan kerja aku !! hahaha....mengong tul aku...

Bos aku kerap ar buat meeting...membahagikan tugas....ada pusingan...kena rotate...jaga kaunter..jawab email..jawab telefon..haaa...mmg masing masing tunggu je masa nak balik umah..tak tahan..hahahaa..tensen siutttt...

Lama- kelamaan , bila unit mm2h ni bergabung dengan unit imigresen bahagian visa , baru la nampak ok skit ...paling ramai staff , tahun lepas...hampir 30 orang ..pergh...dasat

Skang ni..dah makin stabil walaupun tak stabil mana sangat pun...kira boleh kawal la...semua ada ..hehehe...apa pun mmg aku suka giler keje sini....dengar cita bos aku akan sambung belajar...ermm...sapa la yang bakal ganti dia....jangan poyo dah ler...

I'm back !

Huh...lama gak aku tak bercerita dalam ni...kebelakangan ni aku banyak mengarut...terbawa bawa emosi dengan apa yang berlaku dalam negara kita..Tak pe la...biarkan mereka yang ada kuasa menyelesaikan..apabila khidmat kita diperlukan , barulah kita salurkan ke arah yang betul..kan kan..

Hari ni perjalanan hidup aku paling berbeza sekali...sejak aku ada lesen kereta , ini lah kali pertama aku memandu dari putrajaya ke cheras untuk ke pejabat...Semua ini berlaku disebabkan wife aku nak g kursus kat Nilai , bermula hari ini sehinggalah Jumaat..

Dia akan pergi ngan kawan dia ...kereta , akan aku bawak la...so boleh save skit dari lrt tu..kalau tak , dari lrt ke rumah mak aku setiap kali pergi dan pulang gym , rm8...kali ni leh save skit ..

Semalam ....lepas aku menguruskan badan kat gym ,g makan malam kat bangi...ari tu kan aku ada cerita kat korang yang aku g makan kat yunkies hutt...pastu aku kata aku nak makan kat restoran yang berhampiran dengan Yunkiess Hut tu kan..haa...semalam termakbullah impian aku tu..haaa..dah asik dok tengok je tempat tu , dapat gak makan kat situ..

Nama tempat ni, Rimba Klasik...kat area Bangi..kalu korang nak alamat penuh , nanti aku carikkan ek..Dari luar , mmg nampak menarik restoran ni..dengan lampu yg banyak , hiasan yang simple menghidupkan selera makan malam aku..

Dari Putrajaya , wife aku datang jemput aku dalam kul 9 gitu..kemudian dengan menggunakan highway ke bangi cuma mengambil masa dalam 15-20 minit...dekat je...sementara tunggu nak sampai , aku amik kesempatan melelapkan mata sekejap...tersangat mengantuk dan letih..

Sedar-sedar je dah nak sampai...ermm...perut dah menyanyi nyanyi tanpa had dah ni...dah bercampur aduk irama...Tengok la sendiri tempat ni...ok kan ? bersih dan cerita..layanan pon , boleh tahan la..tak sombong...aku tengok ramai orang muda ke sini..yang bawak keluarga pun aada...sesuai untuk berdating..

Cuma dari segi makanan , bagi aku..ok je..cuma wife aku kata kat Yunkiess Hut tu sedap lagi..lebih lagi tom yam dia...aku tak nafikan yang tu la...










Punya la lapar..aku terlupa nak amik gambar makanan yang aku order...aku order tom yam ,bistik ,kerabu mangga ,kailan goreng belacan ,udang goreng lemon dan air barli ...manakala wife aku , teh o jer...jumlah harga semalam dalam rm31...ok la kan ...kenyang..alhamdulillah...

Malam ni pulak , aku tak tau nak makan pe memandangkan aku keseorangan..yang aku nampak maybe la , nak beli char keow teow...tu pun kalau aku rajin..kalau tak , lepas workout kat gym , sah sah aku terus je tido...hahaha...ngantuk ...ni pun ngantuk giler...beshnyaaa dapat tidooo...

Sekali lagi , aku mohon maaf sebab entry yang sebelum ni tidak membina langsung..huhu...bukan kering idea cuma aku tak bergerak ke mana mana dan kekurangan mood nak menulis...kalau paksa gak menulis , hasilnya macam hari tu la...mengarut !...kan kan..

Pada wife aku yang nak g kursus kat Nilai tu, hati hati....jgn merayau...luv u..miss u...
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI