Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 14 November 2009

Jumaat - Ahad = Perancangan ke Teluk Intan + Masjid Jamek

Jumaat -13hb November Rain 2009

Wife aku dah abis kursus time dia datang kat The Mall ni..dalam kul 4 petang gitu..tujuan dia datang adalah untuk g ke Pesuruhjaya Sumpah (PjS)...nak amik cop untuk adik dia ...untuk apa..tak yah la korang tau...huhu..peribadi n personal ...sama le tu..haih

Aku tunjukkan tempat kat mana..erk...tak gak sebenarnya..tercari cari kat mana pejabat PjS tu..melilau punya melilau..last last..tanya org...cam biasa..aku pasti suruh wife aku g tanya...bukan pe..kalau aku tanya , nanti jadi kes panjang...dok borak kat situ..siap g beli air..kira nak bukak table n minum minum ar ngan orang tu...yelah ..dah terhutang budi kan...tu pasal aku suh wife aku je tanya ..sebab dia tanya straight to the point..aku ? to ampang point !! ..

Bila dah tau kat mana...dia n adik dia g la tunggu dalam pejabat tu..aku dok lepak kat luar ...sambil dok layan FB aku..memberi soalan soalan yg acapkali kuar dalam benak aku nih..

Tetiba ..aku nampak sorang laki tu...erk..cam kenai....

'Zul !! ' aku jerit nama dia...

'Weh..hang wat pa kat sini ? ' aku tanya dia....dia ni kawan lama aku ..seorang guru sekolah rendah ..

Pastu ..borak borak borak..bla bla bla..dia cerita apa tujuan dia..aku cerita apa tujuan aku..selepas peluk cium lapan belas kali..hahaha..tak laaaaaaaaaaaa...memain jeeeee...lepas wife aku settle...aku suh wife aku p lepak kat port feveret aku...Kenny Rogers !! hahaha..kang aku lepas keje ..kita g makan kat situ jeeekk..


Lepas kul 5 petang..aku g The Mall balik...makan makan makan...kemudian bincang serba sedikit untuk perancangan esok..nak ke Teluk Intan...umah abang ipar sulung aku...

Malam tu...aku g gym..cam biasa..hehehe..aku tamo cita pasal gym ari ni..korang sure boring...lain kali lak ek

Berakhir ari Jumaat ...


Sabtu 14hb Novermber Rain 2009

Dalam kul 9 pagi (bukan tepat tapi lebih lebih skit)..aku dan wife aku memulakan perjalanan dari Putrajaya ke Sentul..g amik adik ipar aku tu...

Lepas tu , g ke arah Jalan Duta...dan ke utara...

Sepanjang perjalanan , ok belaka..alhamdulillah..walaupun terdapat eksiden yang melibatkan kenderaan lain...tapi jalan still lancar ...ok ar tu kan...



Ni muka aku yang serius menumpukan perhatian pada jalan raya ...padahal dok pening pala ni...ngantuk lagi...lapar lagi...haaa...
Ni semasa menunggu adik ipar aku , wife aku sempat menyolekkan diri..aku pelik tul arr...dah la dalam keta..sempat nak nyolek ?? sapa nak tengok ?? aku ??? aku tengok keta kat depan ,kiri dan kanan..mana sempat nak tengok muka dia ..huhuhu...sempattt...hahahaa..wat lawak je nihh..
Dah puas menyolekkan diri..amik pic diri sendiri lak..tengok cun ke tak cun ? Aku ? no komen...

Haaahahaha..cun senantiasa bagi aku... ;)

Perjalanan diteruskan..dalam kul 1 tghari tu..baru sampai ke Teluk Intan..aku drive slow slow jek...siap berenti makan kat RnR Sg. Buloh...huhu

Bila sampai kat depan Menara Condong Teluk Intan , kelihatan geng geng Digi baru abis buat promotion..huhuh...
Kenapakah kitaorg ke sini ? Ada apa kat Menara Condong ni ? sebenarnya yang nak kesini ada sebab nak ke kedai abang ipar aku ni..dia ada bukak kedai kat sini haa..

Kat dalam Komplek Menara Condong inilah kedainya terletak..haaa..

Tu haaa..adik ipar aku tengah baek punya posing dengan ngan kedai abangnya..hhuhuhu..kat kedai ni lebih pada menjual barang barang wanita...haaaaa..pe lagii...

Saudara saudari sekali...diperkenalkan......Menara Condong Teluk Intan

Ni berposing ngan adik ipar aku ...huhuh..sementara tunggu abang ipar tak sampai sampai sampai lagi...
Dah kul 2 petang...abang ipar aku tak sampai sampai lagi..dia g antar wife dia dulu..ke stu tempat..tempat inilah tujuan sebenarnya kitorg datang ke Teluk Intan ni..
Sampai dah dia..nak uruskan kejap kedai dia ni...settle skit skit sebelum pas pada pembantunya...

Selesai urusannya tu..kitorang pun bertolak ke ....

Hospital Teluk Intan...nape nak ke sini eh ??
Seperti biasa..keta ambulan tu , takde kene mengena ngan cerita ni..

Suspen..suspen..suspen..erkkk


Taraaaaaaaaaaaaaaa...ni la diaaa....wife abang ipar aku ...selamat melahirkan anak ketiganya ..walau pun tak cukup bulan...alhamdulillah...selamat..berat dia skang..1.4kg..kecik je kan...still duduk dalam inkubutor..cukup 1.8kg , baru doc benarkan baby keluar..

Aku sementara menunggu ...layan apa yang patut dilayan..

Bila settle...baru bertolak ke rumah mak mertua abang ipar aku ni ..kat Sg, Jejawi..perjalanan dari Hospital ke sana mengambil masa dalam setengah jam...leh tahan jauh gak...sepanjang perjalanan...panas terik..huh..cam nak hujan lebat je kang ni...

Sampai dah...erk...untuk masuk ke halaman rumahnya...kena lalui jambatan kecik ni..erk..muat muat satu keta !!!!! arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..tidakkkkkkkkkkkkkkk...aku telan air liur terus...lepas ke tak ni..lepas ke tak ni..kalau abang ipar aku lepas...aku mesti boleh !! yakin boleh beb !! aku tekan je minyak...huhu...tak berani tengok kiri kanan..hahahaha...tawakal je la...

Pergh..lepas gak...nak balik kang camana ? Tu lain cerita..yang penting dah lepas dulu...hehehe
Parking je keta...aku terpesona dengan keindahan alam kat situ...mmg cantek banget...suker suker suker...

Terus aku kuarkan kamera kesayangan aku ni..amik je apa sahaja yang aku nak amik..hahaha

Menurut abang ipar aku ....kat paya ni banyak ikan..haaaaaaaaaaaa...aku suka aku suka...mmg pasni aku g..aku nak tuba..hahahaha..kejaaaaaaaaaaammmm..aku nak sauk anak ikan..nak letak dalam aquarium baru aku..huhu..
Cantikkan ? haaa..pandai aku cari angle...dah jadi wallpaper laptop aku...haa..korang nak amik...kena tanya aku dulu...royalti nehh..

Anak buah wife aku pon mula la bz dah ngan basikal dia..hahahaa...

Manakala adik ipar aku tu..dah dikebas oleh ayah mertua abang ipar aku..dia ajak pusing kampung..huhu...aku lak ? hehehe..korang tengok le sendiri

Yearghhhhhhhhhhh.....layan beskal beb..hahahaha...main kat area sawah ni..huhu...tapi sejak naik aku asik tolak ngan kaki..tak leh nak kayuh..pala lutut asik kena kat handle..adehh
Berposing ibarat model basikal..perghh..ngan pala botak tu..ilang terus kehenseman aku..

Settle bermain basikal yang mana aku tak leh nak kayuh sebab kaki aku terlebih panjang dari basikal tu , abang ipar aku panggil aku....huhu..satu perkara yang aku tak terduga akan berlaku..

'Jom pergi sawah..amik gambar kat sana !! '

Erk...aku telan air liur...Tau nape ??

Aku tak reti pandu motor !! hahahaha...lawak kan..haa..jgn tak tau..

Aku cakap kat dia..aku tak reti bawak motor..

Tapi penah bawak ar...dulu member aku penah ajar..huhu...5-6 tahun lepas..hahaha..tu pun sekali dua je aku bawak

Wife aku dah gelakkan aku....Ceh..mencabar aku neh...

Aku kata kat abang ipar aku...'Meh..nak bawak...' Boleh ke diatanya aku...aku kata..try....

Aku start moto...hehehe..



Akhirnya...berada ada jalanraya gak ...hahaha..ni gear satu je ni...mana bleh ni..

Sebelum tu cam naik unta sakit la..terloncat loncat..hahahaha..

Yearhh..ni gear 3..kejar ni..hahahaha....wife aku ? ada kat belakang..dok peluk aku..haaaa...memula mengigil gak dia nak main ngan aku..hahaha...

Satu pose yang menarik dari mereka....hahaha....mahai nehh..

Yearkhhh..aku bangga neh....hahahaha..tak tgk hidung aku kembang kuncup tu !! hahaha...bangga bangga...hahahaha..aku penakut sebenarnya..nak bawak moto n keta...skang ??? jeng jeng jeng..

Abis bergambar kat sawah padi ni...abang ipar aku ajak g beli udang galah kat muara....ada jeti kat sana...aku ikutkan ajer...

Ingatkan time ni ada orang naik bawah udang galah..takde lak..so..bergambar la..pe lagi kann
Hehehe..sempat gak bergambar kat sini...masa ni hujan lebat dah ...tak kira ..amik gak gambar..ngan kepala aku pening...tetap takkan lepaskan peluang bergambar kat sini..aku mmg suka tempat tempat menarik gini...best bergambar...

Ni rumah api..takde kene mengena ngan semut api atau kayu api..
Pose yang menarik...cewah...tinggi ni..gayat nak panjat...hahahah

Pastu baru g beli udang galah...hidup hidup lagi ni...sekilo dalam harga rm35...mahal ....kalau bapak mertua abang ipar aku tu yang datang..leh dapat dalam rm 25-30...huh..apa nak buat..mmg diorng tekan skit..belasah laaa..
Aku beli sekilo untuk bagi kat mak aku kat kl nun..hehehe..orang tua kena ingat gak beb..jgn ingat tekak sendiri..

Selesai beli..balik umah ...solat ...pastu aku baring jap selepas makan ubat..sakit sangat pala.....sementara nak tunggu makan malam ..

Lupa nak cita la..sejak aku sampai tadi , bekalan letrik kat kg ni terputus..menurut abang ipar aku , dah 2-3 hari dah gini...ada kabel bawah tanak wat hal ..dah call TNB...diorg buat keje malam..huh ! sementera tu ? haaa..takde letrik ar..guna lilin..hahaha..best best...

Haa..pe lagi...candle light dinner arrr....best best...makan udang galah....buat masak cili je...sedap ar tuuu..rezeki...


ni rupe kalau gune flash...hehehe..sempoiii..baru rasa kekampungan ....asik asik style bandar jek..


Lepas makan..solat ...lepak lepak ..borak borak...sambil tepuk tepuk nyamuk yang besarnya , jgn dibayangkan..mmg besar n keras keras..haa...kena gigit mmg menjerit ar korang..

Kul 8 lebih , selepas bersalaman bertolak la kitorg balik ke KL..sebelum tu g antar kakak ipar wife aku ke hospital dulu..dia nak jaga anak dia malam ni..heheh..manakala abang ipar aku tu , ikut balik sama..kira konvoi dua bijik keta..ok la kan...cuaca ? hujan lebat..kekadang ok...

Alhamdulillah..dalam kul 12 sampai kat cheras..pass udang galah kat mak aku , terus balik putrajaya..

Sampai je umah , masing masing cari sofa ...zzzzzzzzzzzzzz...tak tahaaannnn penat n ngantuk plus aku pening pala....huhuh..kul 6 pagi , baru naik atas ..solat subuh..pastu ? zzzzzzzzzzzzzz...
ZZZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzZZZZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzz

Ahad -15hb November Rain 2009


Lepas subuh ...aku tidur balik..bukan saja saja nak tidur...tapi kena tidur..aku perlu recover tenaga aku ....aku sangat sangat sangat sangat letih...seminggu guna tenaga...ibarat kata , masuk 10 , keluar 50...haa...yelah..mesti korang nak kata korang lagi penat kan..aku tak tau la kan..tapi setau aku , mmg aku penat giler..satu lagi , dengan makan tak betul..ermm..lately ni mmg tak teratur makanan aku...Nasi ? erm...macam semalam ngan ari ni je , sekali ngadap , 3-4 pinggan..penuh ! Aku seolah macam malas nak jaga badan dah...huhu..Tapi aku tak heran..mmg cam ni aku ..dalam sebulan atau dua bulan , akan datang satu penyakit..aku malas jaga badan ! biar jer buruk...makan je apa aku nak makan...tatak kisah punya..

Dari Putrajaya , aku ngan wife aku plan nak ke Cheras terlebih dahulu..nak makan tengahari kat sana ..heheeh..kan ada udang galah...lalalala...

Tapi bila sampai...mak aku takde ! kuar g makan kenduri kat block berhampiran..ada anak kawan diorng kawin..tapi ada keow teow..aku sukeeeeeeeeeeeeeeee dari makan udang galah tu..satu satu kuali lagi..huhu..banyak lagi ni..

Aku amik pinggan..cari black pepper..ermm..takde ...ada bawang goreng...ada serunding ayam..kena dah..hahaha

Abis 2 pinggan...perghh..mak aku balik dah...

'Laa , awat tak amik cili potong dalam bekas tu ? ' , mak aku tegur ..

'Haaa ?? cili potong ? mana mana ? ' ..aku tercari cari ..

Tu dia..depan mata aku jer !! ...

Tambah lagi 2 pinggan..dalam erti kata lain , abis satu kuali ..aku sorang je lantak ...erkkk..alhamdulillah....

Selesai makan...lepak jap..borak borak n sakat anak buah aku ...

(ni gambar semalam...masa diorg g tesco....tak nak balik..adik aku rasuah dia 100 bijik bola kecik kecik tu..haa..baru nak balik ..hahahahha )

Lepas zohor , baru nak kuar umah...

Dah gerak...terlupa lak kamera..patah la balik haa...hehehe..semata mata nak amik kamera ..

Sampai kat lrt..parking port biasa...hehehe...senang nak cari n selamat sebab pak pak polisi suka lepak depan tu..secure skit...

Dari jauh aku nampak dah group group brother ni..geng superbike..huhu..saja je tayang kat org lrt neh...semasa aku amik pic ni..ada awek berdiri sebelah aku ...bukan sebelah aku haa...berhampiran aku laa..sebelah aku , wife aku ! nak mampus awek tu berdiri sebelah aku ? hahahaha...takde korojo...

Dari cara awek tu..aku tau dah..sah sah awek ni cuba nak memancing brother brother motor tu..hahahaha...aku cakap kat wife aku...wife aku kata , aku saja saja wat dosa..g mintak maaf balik...haaa...

Aku cakap la...' mana ada...tak caya..kang tengok..'

Tak sampai 5 minit..aku suh wife aku tengok kat brother2 motor tu...

Kan dah kata...diorg dah pakat pandang kat awek tu ...hehehe..umpan awek tu mengena..hahaha
Pastu awek tu jual mahal kat diorng..dia pusing ngadap ke arah depan..hahahaha....lawak tul arr

Lrt sampai..naik....turun kat masjid jamek..saja turun kat sini..nak lalu area masjid india...










Tujuan utama ari ni....wife aku nak p mydin..kat kelantan p mydin..kat kl p mydin..awat la tak jadi duta mydin je ??
Jakel ada bukak butik carpet lak ? perghhh...dasat dasat...tapi betul la..kain kain dia mmg murah m berkualiti...huhu...duta jakel lak aku ni..



Sebelum shopping kat mydin..wife aku nak beli manik...dia ada hobi baru..nak menjahit manik..belasah je la..jgn dia jahit aku dah..

Dekat sini ..berlaku satu kejadian....ada satu letupan kuat berlaku...kelihatan ramai cam melarikan diri..hahahaha...aku nak ketawa..tapi kang betul betul ada letupan ..aku lak naya..tapi aku sure sangat..letupan tu berpunca dari sebuah bas awam yang lalu kat situ...sebab apa..aku nampak asap berkepul kepul kuar dari ekzosnya...pergh..asap ? tak hengat asap dia...pencemaran sungguh...

Korang tengok betul betul..nun di hujung sana..haaa..berkumpul diorng..terpinga pinga..depan aku ni tadi ada satu mamat indonesia..terus dia lari masuk dalam kedai..hahahah..aku perasan..tapi wat dek jek..ni sah sah masa kat indonensia dulu ada pengalaman bom mengebom...

Wife aku beli manik dalam ni..sementara dia membeli , aku mengangakan diri depan kedai ni sambil amik gambar..
Atas kerusi ni la aku melepakkan diri..iskh...tua tua pun lepak lagi

Aku dok memerhatikan makcik ni...dok minta derma..aku tak derma pun..hehehe...

Pas wife aku kuar...terus g mydin...shopping..beli barang dapur...macam macam ar beli...

Selesai beli...balik arr..pe lagi...

Otw balik...lalu depan masjid india tadi tu..ada satu kejadian best berlaku depan mata aku

Ada satu brother ni..dia mmg bukak kedai kat situ...dok terbaring kat atas kerusi malas dia ..
Tau dia dok buat apa ? haa..sebelum tu..aku tengok rupe dia..haa..hensem la gak kan...wehhh..aku bukan gay laaa

ok ok..terus cerita...pastu aku tengok dia...dia masukkan jari dia dalam lubang hidung dia..haaa...sendiri mau ingat ar...dia korek hidung..hujung hujung..pastu..

Dia tengok jari dia..gentel gentel..jentik..hahahahahha...baik punyaaaaaaaaaa....Yearkhhh

Kat stesen lrt lak..ermm...ramai org...ermm...balun je la balik....nasib baik dapat duduk



Sampai umah....lepak lepak..aku upload pic dulu...baru makan nasi...mak aku masak sambal udang...

Ada sekor tu..besar giler..hahaha..aku saja je amik yang tu...masukkan dalam pinggan aku...mak aku tegur ..'adik hang mau yang tu ' ...hahaahah..aku tau daaahhh....mesti jual nama adik aku...sebab adik aku tu mengandung..haa....dia tau aku mmg tak sampai ati nak..lagi pun aku mmg tak nak pun..aku bukan antu udang...aku antu kerang..hahahah...

Aku letak balik...amik yang biasa biasa je...ermmm..ada sambal belacan n timun...sup sayur pun ada..haa..cukup lengkap...aku makan...selesai 3 pinggan...perghhh....tu pun dok ratah sambal belacan beserta timun..hahahaha...

Lepas maghrib , kitorang balik ke putrajaya...singgah kat Macy's ..wife aku kaa ada sale...ok la..dia g masuk n aku teruskan upload pic...

Sampai je umah..ermmm...buat apa yang patut buat sebelum aku update blog ni..sampai skang !! pergh..pe lagi..dah kul 12....esok nak kije..pagi pagi nak antar wife g opis dia sebab dia nak g sabah lak ..selasa baru balik ...ini bermakna.....aku.....B.U.J.A.N.G lagiiiiiiiiii..yearkhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...erk..tapi apa yang boleh aku buat ? g gym ? malam nganga kat umah...tu je la..bukannya aku nak g lepak mana mana pun...tapi rasa nya..tak kot..member aku dah call semalam..nak jumpa...huhu..geng lama...lama tak jumpa..boleh la kot..jumpa sat sat..minum barang 20-30 gelas teh o ..n maggie mee..sedap tu..hahahahahah....

Sebelum tu...aku nak cita skit tentang hobi baru yang dah lama aku minat ni...ikan..hehehe..aku dari kecik mmg minat tengok ikan..tenang je dia dalam aquarium tu ..hehehe...

Ni hadiah dari adik perempuan aku sempena harijadi aku akan datang..sah sah dia nak nambahkan masalah pada aku..suh jaga ikan..

Pada masa yang sama... aku planning nak tanam ( erk..bukan aku..wife aku yang akan tanam ) ulam...haa..dari tanam pokok bunga , ada baiknya aku tanam ( bukan aku..wife aku ) ulam ulaman..leh makan ari ari...hehehe..kan kan..nak jaga pun tak susah..biar je matahari dan cuaca menentukan..hahaha..

Ok la..aku nak tido...baju pun tak iron lagi ni...esok je la iron...ni pun pala pening dah ...silap silap tekanan darah aku naik lagi..tadi dah balun durian..skit je...3 ulas....teringin..sesekaliiii
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI