Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 28 November 2009

Akad nikad - Penang

Pagi Sabtu ..lebih kurang dalam pukul 10 gitu , kami dah sampai ke rumah bakal pengantin lelaki yang terletak di Bagan Jermal , Tanjung Tokong..sangat berhampiran dengan Jalan Gurney aka Gurney Drive atau Padang Kota ...kawasan jalan jalan cari makan antara yang popular di Pulau Pinang ..

Dijadualkan majlis akad nikah akan berlansung pada jam 12.30 tengahari nanti...kami diminta hadir ke rumah pengantin lelaki lebih awal ...hehehe..untuk bersarapan pagiiiiii..lapaq neeehh...

Semasa tiba di rumahnya , kami meletakkan kereta kami berhampiran mahligai dua ekor anjing german sheperd...wa wa wa...milik pakcik aku...huhu...tapi dijaga oleh seorang lelaki berbangsa cina...erk..garang anjing tu...tinggi lak anjing anjing tu...tarak brani aku nak g usha dari dekat...untuk pengetahuan , aku segan skit ngan anjing ni...bukan takut tau tapi segan..lain maknanya ni..



Nampak tak anjing tu ? tuuuuuuuuuuu....haaa...nampak ? bagus bagus...bukan topik penting pun..hahahah

Tu la umah pakcik aku...adik kepada mak aku....wa wa wa..ada sekali aku penah cita kat korang ( pada yang ikut baca blog hina dina aku neh.. ) dimana aku ikut wife aku meeting kat penang lalu g ke umah dia n makan tengahari disini..

Aku memanggilnya , Abang Nan ...pakcik feveret aku...heheheh..sempoi..


Disini , semua adik beradik mereka berkumpul sebelum bertolak ke rumah pengantin perempuan ..Sarapan pagi ini...ermmm..ada bihun dan mee goreng...sedap...hehhe..aku makan skit je..takut sakit pewutt..


Sampai sampai je..aku terus naik ke atas..cari pengantin lelaki..tengok keadaan fizikal dan mental dia dulu..waa....ok ok...mantap....tengok cool jek...

Atas katil tu , hantaran yang disediakan untuk diserahkan pada pengantin perempuan...menurut orang-orang tua dulu dulu ( acah je ) , hantaran tersebut disediakan oleh orang orang perempuan...aku pun tak paham maksudnya ..adakah belah perempuan yang buat atau dipanggil semua orang orang perempuan dalam Pulau Pinang untuk datang n buat ? heheehe..tapi aku percaya maksdnya belah pengantin perempuan yang buat..huhu..

Semasa aku dok tengok sana sini , aku ternampak ada satu majlis besar-besaran berhampiran dengan rumahnya...tak syak lagi , ada penyembelihan lembu sempena AidilAdha..waaa...menarikk..

Aku menghampiri mereka dan mengambil gambar kenangan...




Kemudian aku kembali ke lokasi pengantin lelaki...

Kelihatan adil lelaki aku ngan anaknya , Adam sedang mengusha maut kucing belaan sepupu aku tu aka pengantin lelaki..

Ahaks..ada parrot ..huhuh...usha gua konon...ingat gua takut sama lu ? tunggu lu ..nanti gua kerjakan lu..wa wa wa...
Ahaks..ni adik kepada Adam..Kimi..manja ngan ayahnya neh....susaah nak kat orang lain..lebih lagi aku sebab sah sah aku akan melambung tinggi diorng..

Berkumpul..borak borak...makan makan..minum minum...mabuk mabuk takda aaaaa...cuaca , alhamdulillah..cerah dan damai...

Untuk pengetahuan korang...kawasan ni terlibat dalam kes tsunami melanda pulau pinang satu ketika dulu dan umah pakcik aku abis dimasukki air n lumpur dari laut...

Tu diaa..bakal pengantin lelaki dah keluar...bersalaman dengan semua orang ...rakan rakan dan ahli keluarga terdekat ...



Orait...setelah berpeluh ketiak tunggu....maka tibalah saatnya untuk bergerak ke rumah pengantin perempuan...

Legaaa...




Sampai daaaaahhh...kat Jalan Sg. Pinang ....alamat penuh , aku tak hengat..jgn tanya aku....kitorang cuma ikut keta rombongan...
Panas sangat wooo..anak buah aku tu sampai tertido tido dalam keta..penat banget..

Menuju ke umah pengantin perempuan...
Budak-budak kompang pun dah bersedia ....
Meja untuk makan beradap pun dah cun...

Aku teringat ..bagaimana rasanya duduk kat tempat tu..perghhh..berpeluh beb...beratus mata tengok ..hahahaha



Ni la pakcik kesayangan aku neh....huhu....yang sebelah dia tu , sepupu aku gak..
Yang lelaki berbaju oren tu pun abang sepupu aku...bekerja sendiri...sebagai cameraman untuk majlis majlis rasmi dan perkahwinan...hasil ? cun !!! berpengalaman berpuluh tahun...
Tetamu dah memenuhi ruang rumah untuk menyaksikan majlis akad nikah..hehe..

Anak buah aku masih tetap lena tidur..pedulik hapa dia ek...yang penting tido..hahahhah
Bapa pengantin perempuan aka wali perempuan dah tiba...

Bab bab paling boring...dokumentasi...
R u ready ?????????????????

Semua mata dah tertumpu ke arah pengantin n bapa pengantin perempuan yang mana dia sendiri yang akan menikahkan anak perempuannya..


Erk...siapakah wanita itu ? sedang mengambil gambar aku ?????????????????

Cantik bunga ni kan... ( lambat sangat tunggu majlis bermula )
Yearghhhhhhhhhhhhh..mula daaaaaaaaaaaaaaahhhh....angle tak cun..tapi ok la....dapat amik pic gak..
Erk....second round...first tadi , kantoi..sendiri angkat , sendiri sahkan...tak bleh bang....saksi yang kena sahkan...hehehe...cool faddli cool...
Erk.....kantoi lagi....tersalah sebut mas kawin tak silap aku..gugup....sebab ramai sangat orang ...aku sendiri tak nafikan ...aku dulu , suruh buat kat surau sebab aku tau ..tak ramai leh masuk surau tu...hahahaha...aku selamat laa...bijaknyaaaa akuuuuuuuuuuuuuuu...


Berdebar menunggu....
Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....selesai sudaaaaaaaaaahhhhhhhh..alhamdulillah...legaaaaaaa.....wa wa wa.....aku pun lega..tak larat berdiri dah niiii...

Majlis menyarungkan cincin lak...
Pengantin perempuan kuar daaaaaaaaaaaahh...

Pengarah 'drama' dah bagi arahan...apa kena buat ....pengantin masa ni..tak leh lawan cakap..ikut jeeee..










Sabaq bangg.....halal dah tu...tunggu malam kang...hahahaha

Korang tak tertanya kah , dimana aku ???? di mana port aku mengambil semua gambar gambar ni ? hahahahah

Tu hhaaa aku..betul betul sebelah pelamin...tersorok di sebalik bunga bungaan itu..waaa...aku tak leh nak kuar...sian aku wehhh


Saja kasi korang sengetkan pala tengok..

Yearghh..tu bos sepupu aku..Dato' Ahmad Ismail..Presiden Persatuan Sepak Takraw Malaysia..


Para hadirin menyaksikan majlis akad dan menyarung cincin...

Korang tengok dulu pic pic yang aku amik dah ni ek..tak larat nak citer..






Yg berkacamata tu..ayah aku...hehehe..dia la Ashaari..wa wa wa..aku Ben..heheeh

Dah puas tido..baru nak kaco orang balik...

Ni masalah yang timbul semasa majlis persandingan belah pihak perempuan...kesesakkan lalu linta..ermmm..susah nak parking keta...huhu..mmg jammed..pakcik aku sendiri keluar n bantu petugas RELA..


Adoiyai..ada juga yang degil nak ikut arahan..abis lelaki cina tu kena langgar dek keta myvi tu...marah giler dia..huhuh..cepat cepat pakcik aku cool kan dia..

Aku kembali ke khemah kawin...tengok apa yg akan terjadi lak..




Persediaan untuk berarak pula...
Kereta membawa pengantin lelaki dah tiba...




MC majilis dah berpeluh tunggu..aku punnnnnnnnnnnnnn..tak mula mula lagi nihh
Ketibaan raja sehari !! jeng jeng jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeennnggg







Raja sehari dah duduk ...upacara bersilat lak..memberi penghormatan pada pengantin...








Bersanding ....



Aku !!! waaaaaaaaaaa...kepanasan....
Huhu...apasal cam tembam je muka aku tu ??? hah sudah..

Haa....sibuk la ini olangg...Selesai...jom baliiiiiiiiiiikk..tak tahaannn..panas..nak mandi ..nak tidoooo..





View dari apartment yang disewa kitorang...keluarga aku...

Masuk..aku mandi..solat...dan upload pic...sambil sambil dok tunggu..aku terlena...waaa...wife aku ambil kesempatan amik pic aku membuta..


Malam tu.....nak g umah pakcik aku semula....dia suh datang...datang je lee...

Singgah kat restoran nasi kandar ni...ermmm..



Dok beratoq nak amik makanan..huhuh..lapaaaaqqqqqqqqqqqqqqq....


tu diaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... nasi aku...

Sedap tak ? .....ermmmm..2/5 bintang

Selesai makan...terus ke umah pakcik aku..pelamin , khemah semua dah settle...huhuh
Aku kacao burung ni lagi..hahaha...
Kacau jap je..sebab aku ajak wife aku berjalan kat Padang Kota...








Ha..banyak pilihan..cuma kalau korang ke sini..berhati hati..tanya lah harga dulu sebelum order...kalau tak berminat...ada McDonalds berhampiran..24 jam buka !!
Pastu kitorang balik ke umah pakcik aku..aku sambung kacau burung tu..hahaha



Bergambar lagi kat pelamin..hahaha...

Dan makan maggie goreng..hehehe..

Haa...ni lak..kes blog...suami sepupu adik perempuan kepada pengantin lelaki berminat nak buat blog..nak buat bisnis..jual keta second hand online..waaa...hahaha...aku terangkan dia ...camana nak buat n apa yang perlu buat...


Tu diaa..kul 12 tengah malam baru balik ...penattt....penatt...

Ok la..aku nak mandi...hahahaha...lewat dah ni ..nak g kenduri belah lelaki lak...
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI