Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 2 Disember 2009

BANGLA OH BANGLA...

Cuba korang perhatikan .....tengok betul betul....haaa...ada cerita disebalik gambar ni..

Setibanya dari Pulau Pinang semalam , aku ngan wife aku sibuk memasukkan beg-beg ke dalam rumah..sambil mengemas bahagian dalam kereta...Selesai semuanya , aku pun nak masuk ke dalam rumah..Tiba-tiba aku terpandang ada satu mamat ni..dok tersengih cam kerang busuk ..berdiri kat pokok keding tu...Cara dia berdiri tu sangat lawak la bagi aku...ala ala orang dok bercinta...dok pintal pintal ranting pokok tu..

Aku tengok dia...aku tau...ni mesti nak tanya pasal lalang yang aku ternak depan umah aku tu...
Maka aku pun bergerak ke arah dia....makin aku dekat makin dia tersengih...

Aku tanya kat dia ..." mau potong itu rumput ka ? "
Dia angguk....pastu aku cakap...." Potong je la "...rupa dia cam nak bagitau sesuatu..tapi tak leh nak cakap..sah sah tak reti cakap melayu....selain merah ka hijau , mesti dia tau maksud potong...haa..bukan iklan potong tu laaa...potong rumput laa...

Aku tanya kat dia...." mau kena bayar ka ??? "

Dia tersengih....huhu..dia ni nak pekena aku nih !!

Aku tanya kat dia ...." Berapa ?? "

Dia jawab ..." Lima .."

Aku tergamam ..." Lima puluh ??? "

Dia angguk...

Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...dia ni giler ke apa ??? Nak potong lalang yang hidup segar di atas tanah seluas kubur kucing pun nak sampai RM50 !!

Aku kata dia ..." tak paa...saya mau tanam itu lalang..kasi panjang...mana tau leh buat ulam "..

Aku terus berlalu pergi....

"Tiga puluh !! " dia kuatkan suara dia...huhuhu

Aku patah balik ..." Tiga puluh kalu , saya beli sabit , saya sendiri buat ! ...ari ari saya boleh buat sendiri !!! " ..aku cakap kat dia...entah dia paham ke tak , aku pun tak tau....

Dia masih peluk pokok tu..sebijik cam hero hindustan ....hahahahah..aparaaa...malu tapi mahu...luku pala tu ..baru tau..

Aku kesian gak tengok dia..." Sepuluh !! ....Saya kasi duit makan sahaja !! " sambil buat gaya ala ala menyuap makanan ke dalam mulut ...

Dia tersengih....aku ketawa kecil..

Aku menyoal dia kembali .." Bila mau buat ? Sekarang ka ?? "

Dia angguk...lalu dia beredar...balik ke rumah dia...yang kebetulan duduk beramai ramai kat sana nun....aku nak cita pun susah..korang bayangkan la sendiri..nun kat rumah pertama...ala..kat jalan masuk umah aku tuu...korang pura pura tau dah laa...angguk jee...tak pun jawap je " oooooooo " ..kan senang ...

Aku tengok dia pakai alat alat memotong rumput...cermin mata hitam....baju tebal....snow cap...waaa....dasat tu..mcm nak g berperang lak lagaknya...

Dia hidupkan mesin semasa menghampiri aku...maka kedengaran laaaa bunyi lalang ditebas...

Aku sedih...melihat lalang lalang yang hidup segar didepan umah aku tu ditebas tanpa belas kasihan...huhuh..subuh tanah tu rupanya...

Tak sampai 10 minit..selesai ! Ceh.....mcm ni pon ada hajat dia nak paw aku sampai RM50..adehh...

Aku menghampiri dia sambil hulur note rm10 yang aku pinjam dari wife aku...aku takde duit kecik aaa....semua beso beso...tak caya ???? tu la korang..ingat aku sengkek sangat ke...huh..

Aku cakap kat dia ..." ini duit makan aar...saya tau...sepatutnya sini potong free !! " ...dia tersengih..aku ucapkan terima kasih kat dia...aku masuk ke dalam..

Wife aku cakap...kesian diorng kan....ermm..aku angguk je ler....mmg pun...datang merantau mencari sesuap nasi...n antar balik ke kampung...ye la kan..dari diorng pecah masuk umah umah yang ada kat situ , ada baiknya dia ambil upah tebas rumput...dapat gak duit saku kan...orang malaysia ni pemurah ....kan kan ..sokong tak ??

Begitulah adanyaa cerita aku...

Seperti biasa...aktiviti aku hari ni..tak yah la cita..korang bosan nak baca..sama jeee....cuma aku kembali diet ...memandangkan berat aku nak menghampiri berat anak gajah..ada baiknya aku mengawalnya sebelum melebihi berat atuk gajah !!

Ok...dah...abis dah..esok lak aku update....kereta aku...plan sabtu ni baru antar bengkel...huh...nasib baik aku sempat beli kereta baru...kereta apa ??? tunggu je keluaran akan datang...waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....salam

SETTLE !!

Settle walaupun aku tak puashati ! Aku bukannya nak duit atau nak dia melutut mintak maaf tapi sekurangnya kena la tau aku akan susah kerana kesilapan dia tu..tunjukkan la simpati skit...tanya khabar ke tak ..camana ..dia pikir dengan claim aku leh settle semua ? dia tak pk aku kena ulang alik bengkel..macamana aku nak g keje ? ...haihh...ikut hati aku , nak je seret dia g mahkamah..tak kira la..bertahun tahun ke...janji aku puashati..biar dia rasa apa yang aku rasa...

Mmg kes kecik tapi disebabkan kesombongan dia , aku ngan wife aku susah...haih...ari tu beria nak settle luar..dia kena saman bukan salah aku..adik dia yang beria suh repot polis..pastu nak salahkan aku lak...huh..apa kejadahnya semua tu...ada ke anak dia cakap mak dia drive slow...sebab tak de orang mati !! nak tunggu orang mati ke baru tau mak dia drive laju ? rasanya kalau nak mati pun , sah sah mak dia !!! kan dah kureng bahasa aku ! ..maaf yer ..tapi ni la dia ...dah buat salah , uruskan la cara baik...manusia manusia.. ...

Ok la ..malas nak panjang panjang cerita..aku dah call insurance...dah call member aku...parents aku pun dah nak kasi pinjam keta dia..so antar bengkel je..tukar semua yang baru...kasi dia rasa..nanti dia renew road tax dia..tau ar...mengong...huhuhu...mengucap ben..istighfar banyak banyak..hehhe....seolah aku lak yang langgar dia ..huh !

Plan nak tengok Twillight pun dah terbantut sebab kes bengong ni..tapi sekurangnya , aku dapat pengajaran skit...n untuk korang gak !!!

1. Gunakan talipinggang bila memandu..tak kira dekat ke jauh !!!! gunakanlah...
2. Jarakkan kereta anda dari kereta depan...tak kira la anda sejaguh mana..
3. Jika sudah berkahwin , pastikan nama anda dan suami / isteri ada dalam penama insurance tu
4. Pastikan anda tau semua prosedur bila berlaku kemalangan ..mengelakkan anda ditipu..
5. Kalau kena langgar dikawasan sunyi ...jgn berenti..terus ke balai polis berhampiran..buat repot walaupun kemalangan kecil..jgn tunjuk hero..
6 cukup la tuuu.....ingat aku jabatan siasatan jenayah ke...adehh...
7. Lupa..hehehe...bila hujan , perlahankan kenderaan anda walaupun tayar kereta anda baru ditukar..tak yah berlagak....kalau anda tak melanggar , nanti anda dilanggar..hehehe..bukan aku doakan ..tapi ingatkan korang jeeee...nanti bila kena , pening pala korang..banyak masa terbuang..

Begitulah adanya ...

Satu lagi yang berlaku pada aku..aku terkejut bila melihat satu blog ni..ermm..hampir serupa dengan blog aku...dari tajuknya...gadjetnya..ermmm...hampir serupa..takkan nak tiru aku ??? kan senang cipta identiti sendiri....pada yang sedar tu , aku harap tukar la ye...terima kasih...

Hari ni aku mula diet semula...tamo makan nasi tapi gantikan dengan makanan yang mengandungi karbo yang seimbang..bukan pe..berat aku mudah naik bila makan nasi..tak leh jadi..lemak dah terkeluar keluar ni..hahahaha..malukan kaum jeee..huhu..

Esok...erk...ari ni dah ari Rabu..bermakna petang nanti aku mula g gym semula...liat balik ni..ermm...keje pun mula pagi karang...adeh...malaih tul....tak sempat bercuti !! geram geram !!

Penutup tahun yang tensenkan aku...huhu..apa pun..aku bersyukur , aku ngan wife aku selamat..tu yang penting..tapi aku tetap bencikan mereka ituuuu..arghhhh..tak baik...dosa...aku tak bencikan mereka tapi sikap mereka...huhuh...adeh..cam la aku baik sangat kan...apa pun...korang jaga laaaaaa diri korang ekk....korang bukan Micheal Schumacher...bawak keta elok elok ye....kalau mati terus tak pe..kalau cacat ??? sapa susah ??? sendri mau ingat la ek...
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI