Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 16 Disember 2009

DARI MELEPAK KAT KEDAI ADA BAIKNYA BINA OTOT OTOT !!





Haa...lama aku tak gi gym..cuba tengok berapa berat aku skang ??? hahha..90kg tuuuu..wa tatak caya sama lu laa wehh...tapi tak pe...mmg enjoy bulan ni...awal tahun , siap la ko ben !! kerja keras seumur hidup !

Bagi yang penah baca entri aku yang sebelum ni...korang ingat tak kisah iraqi tu ? yang aku jenuh berspeaking ngan dia , last lasti dia bantai cakap melayu ngan aku..huhuh....tu yang baju merah tu dia ar...baru umur 24....haaa...anak orang kaya tu....tau tau la iraq kan...

Tutup cita dia..kang korang tanya lebih lak..ye la ye la..single lagi dia..umur 24 kalu tak silap aku..dah dahhhhhh..ni blog aku..bukan blog dia...hehhe..guwau jeeee arrr

Seminggu lebih aku tak g gym..kelmarin baru mula..semalam ponteng...malas giler skang ni...brother yang besar tu pun kata kat aku dia makin malas...musim malas kot...hehehe

Balik dari gym..aku makan nasi lemak...amacam ? hahahaha..mampus aku....

Lupa lak..yang awek tu...dok usha tunang dia...tunang dia bangsa india..baru convert islam...yang perempuan tu pakistani...heheh...ikut tunang dia datang gym..kasi cun body...memula datang tu , badan dia berisi..skang dah ok dah..tahun depan kawiinnnn..hehehe...pe lagi ??? turun gym laaa....takat telan ubat kasi kurus tak guna....

TAHAP MANA KITA SEBENARNYA ?


Aku percaya ramai yang tengok perlawanan separuh akhir bolasepak sempena Sukan Sea yang baru lepas ni antara MALAYSIA dengan LAOS yang mana MALAYSIA menang dengan jaringan 3-1 ...Tahniah yang tidak Tahniah ..kenapa aku cakap begitu ?

Bolasepak adalah sukan no 1 dalam negara kita, Malaysia ..Aku percaya banyak negara juga begitu..Budak budak lelaki , kecik kecik dah main bola..aku percaya setiap taman perumahan mesti ada padang bola..kira wajib ada..begitu juga dengan sekolah sekolah..ini bermakna , boleh dikatakan majoriti lelaki mesti tau main bolasepak..

Tapi kenapa mutu bolasepak kita ditahap yang sama ? atau menurun ...kita nak berbangga dengan kejayaan Sukan Sea ? Yang mana rata-rata pemainnya bawah 23 tahun ?? huhuhu..
Adakah untuk dijadikan pelapis pasukan akan datang ? Bila tu ? 3 tahun lagi ? 5 tahun lagi ?
Takkan tahap bolasepak kita hanya untuk Sukan Sea je ?? Kumpulan negara yang majoritinya negara miskin..Negara kita cukup segalanya..kemudahan...duit..cakap je nak apa..mesti dapat..tapi bila pergi ke pertandingan yang besar besar ? hancus...jadi tahap kita , SUKAN SEA ???? tu jee?? nak bangga ??? tidak sama sekali bagi aku !

Aku tengok perlawanan ari tu ...ermmm..macam perlawanan budak sekolah..paling tidak pun bawah 18 tahun..size badan ? ermmm..korang tengok sendiri..kurus kurus je pemain malaysia..kenapa jadi gini ? setahu aku terlalu banyak makanan yang boleh diorng makan untuk naikkan size diorg...adakah nak bagitau kalau kurus leh lari dengan laju ?? aiseyman...tengok la pemain jepun n korea..kurus tapi tegap !! atau tidak pun negara mexico..sama size ngan pemain kita...tapi nape tak leh lawan diorg ?

Sukan sukan besar lain sebagai contoh squash,hoki dan badminton mampu ke tahap dunia...ada ranking terbaik...bolasepak ? paling tidak pun , bersainglah dalam kelompok ASIA...baru leh bangga....ni memanjang je ngan SUKAN SEA atau kelompok ASEAN je...

Liga bolasepak kita..jap naik jap turun..aku nak tengok pun tak lalu..pemain pemain bola negeri pun satu hal..ada yang baru main tapi berlagaknya cam main liga eropah..pastu dengan masalah disiplin..bab ni aku tau sangat la..malas nak bukak bab ni..kang kena saman lak aku..

Satu hal lagi yang mematikan semangat sukan bolasepak ni ialah politik !!! ..sangat sangat teruk !! kenapa aku kata teruk..katakan lah...ada 50 pemain dipanggil untuk pemilihan ..bukan untuk negara la..ni contoh ..'interview' dijalankan ...yang buat spoilnya ialah 'kabel' !! atau pilih kasih !!
Pemain yang berkelayakkan takkan dapat kalau 'mangkuk-mangkuk' ni wat hal...aku pernah hadapi ni dan terus mematikan nafsu aku dalam bidang sukan ! apa apa jenis sukan di malaysia kalau main , takkan berbaloi kecuali pergi ke tahap profesional...sendiri training sendiri g pertandingan sendiri menang..sendiri puashati..

Jadi , apa jua keputusan MALAYSIA vs VIETNAM ( negara baru abis perang ? dah teror main bola ? ) ,tidak akan membanggakan aku langsung ! langsung !

PERMULAAN HARI YANG ..

"Selamat Pagi" ...Itulah ucapan yang aku terima pagi ini selepas aku 'menahan' sebuah teksi untuk ke stesen lrt..

"Oh, selamat pagiii.." ..jawab ku sambil memberi ruang pada isteri aku masuk dahulu ke dalam teksi tersebut..Aku tengok jam..baru kul 6.30 pagi...

Aku terkejut juga pada mulanya..sebab masa aku menahan teksi tersebut lalu terus memberitahu destinasi aku pada pemandu teksi tersebut..tetapi apa yang dibalasnya membuatkan aku tersenyum dan lega..

Sangat bersopan rupanya pemandu teksi ni..alangkah bagusnya jika semua pemandu teksi di Kuala Lumpur seperti dia..aku tak nafikan ramai seperti dia tapi nak jumpa mcm dia ni..hurmmm..susah la..

Ada kat tempat aku tu, sorang pemandu teksi berbangsa melayu ..haihhh...berambut ala rock zaman 80'an ...berjambang lebat nampak seolah tak terurus..pastu yang buat tak bestnya ( malas nak guna perkataan menyampah ) ialah sikap pilih kasihnya..aku pernah naik dengan dia...ada sekali tu , aku dah masuk tetapi dia boleh amik lagi orang...perempuan...yang bestnyeeee....dia borak ngan perempuan tu jee...aku hanya mampu tersenyum...bukan aku jeles tapi sebelum tu aku penah naik ngan dia , diam dalam tu...tak cakap ..jauh sekali nak senyum..perghhh....dasat siuutt...hahahahah...

Ok sambung cita pasal uncle tadi tu..

"Awal uncle keluar ? " ..dia diam ..aku cuba memulakan perbualan

Wife aku tengok aku..hehehe..sah sah dia ingat aku dok borak ngan wife aku..

"Uncle , awal keluar ? " sekali lagi aku bertanya ..aku mmg suka berborak ngan pemandu teksi..tu pun kalau dia peramah ..

" Oh, cakap dengan saya ? maafkan saya..Yer , yer ..keluar awal..tapi biasanya lagi awal dari hari ini sebab ada orang booking" ...agak fasih berbahasa melayu ..

" Booking ? awalnya..dia kerja mana ? " aku cuba jadi CIA Agent..hahaha..menyebuk tulll

" Mid Valley ..keje di hotel sana " ...uncle tu jawab...mesti Cititel tu...huhu

Aku tengok keadaan dalam teksi tu..ermm..teksi baru...selesa..

"Permit sendiri ke ,uncle ? ..aku soal lagi...

"Yer, sendiri..baru dapat..20hb hari tu "

"Senang la kan kalau sendiri punya " aku teruskan lagi siasatan aku..

"Tak juga..kalau duduk diam saja , mana nak dapat apa ? Kena banyak berjalan jugak..Kat sini saja tadi dua kali pusing..tadi ada sorang perempuan mengandung naik..mintak antar ke klinik..dia nak amik nombor awal.." dia mula bercerita ..

Maksud dia kat sini tu ialah kawasan rumah mak aku tu..cheras..

" Waaa..awalnyaaa..." aku agak terkejut..begitu juga isteri aku ..

"Tapi tak sepatutnya dia keluar awal awal seorang diri..orang sekarang ni ramai jahat jahat.."
Dia mengeluh..

Aku faham apa maksud dia ..hermm..aku tak nafikan dalam keadaan ekonomi teruk begini , manusia sanggup buat apa saja untuk terus hidup..samada halal atau haram je...aku respek kalau yang sanggup bersusah payah demi mencari rezeki melalui cara halal..yang haram ni ..ermmm..entah lah..nanti pandai pandai la jawab sendiri..

Cerita tak sempat dihabiskan sebab destinasi aku dah sampai...cuma makan masa hampir sepuluh minit dari rumah aku...

Aku serahkan duit pada dia ..Tambang pada meter dia cuma RM3.40 ....aku bagi RM4.00...baki , aku tak amik...mmg gitu...kira saguhati pada dia ..

Tiap kali aku naik teksi , aku akan tinggalkan baki..tak kira berapa , aku akan genapkan ..bukan aku banyak duit tapi aku tau camana peritnya pemandu teksi ni..sebab ayah aku dulu sendiri pemandu teksi !

Setiap malam lepas dia pulang dari 'kerja' , pasti ada cerita yang keluar dari mulut dia...

Jadi sejak tu la aku tak penah meminta baki dari pemandu teksi..seingat aku laa...

"Terima kasih " ..aku ucapkan pada dia ..

"Jumpa lagi " ..dia membalasnya ...

Sejuk hati pagi pagi ...

Ok la..korang sambung keje korang..hehe..pagi pagi dah baca cerita aku yang tak besh ni..hehehe..
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI