Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 17 Disember 2009

BANGGA KE ?

Pasti ramai akan menulis kejayaan pasukan Malaysia memenangi emas dalam Sukan Sea , hasil jaringan pemain Vietnam ...Berbangga ke ?

Aku tahu ramai akan kata aku ni tak bersikap patriotik...sebab tak sokong pasukan Malaysia..pertama , korang leh baca tulisan aku ni dalam BAHASA MELAYU yang sememangnya menjadi BAHASA RASMI NEGARA MALAYSIA...aku melayu yang menulis dalam bahasa melayu..aku cukup patriotik pada negara aku...bila bercakap bab sukan , jgn sesekali kaitkan dengan patriotik ..sukan adalah sukan..kalau nak sebut patriotik , kenapa bila PIALA DUNIA , korang sokong negara lain ? jgn la bukak tv sebab negara kita tak de dalam tu..tak layak nak masuk...kena patriotik...

Aku tengok mereka bermain ,menghampakan...aku bangun , g mandi ..pastu solat ...hilang sakit hati..Dari aku kecik sampai aku besar , takde peningkatan ! Kecuali aku leh berbangga dengan LIGA SEMI PRO pada tahun 90'an ...aku sure sangat orang yang kutuk aku ni tak sempat nak ikuti liga tu....sekarang sah sah sokong team team dari Eropah...Berapa kerat sangat la yang g tengok liga tempatan..pasal diorg tau mutu bola tahap mana...

Bagi aku , pingat tak penting tapi mutu permainan perlu tinggi ..Setanding dengan nilai pelaburan yang dah dihabiskan ! Duit rakyat tu !! Duit korang jugak...

Kalah atau menang adat permainan ...tapi biarlah kalah bergaya...gaya permainan abad ke 21 ...ni tahap ..tah bila punya...aku tetap kecewa ...

Aku bangga dengan badminton.....kerana yang masuk bertanding tu tiada had umur..bolasepak ada had ...kalau korang tak tau ..had umur ialah 23 tahun...ini bermakna yang bermain ni adalah bukan pasukan utama...

Dah lama aku kecewa dengan bolasepak Malaysia...aku rakyat malaysia..aku ada hak untuk kecewa...pada yang berbangga ,baguslah...teruskan sokong pasukan malaysia..jangan sampai satu hari nanti korang kecewa sebab tahap itu je kita mampu pergi...SUKAN SEA ... ;)

Oh ya ..aku terlupa...apa sebenarnya dalam benak pemain ? NEGARA atau GANJARAN YANG BAKAL DIJANJIKAN ??

Pada yang mengatakan aku bukan rakyat malaysia tu , cermin cerminkan diri...budaya mana korang ikut ?

KENANGAN 2009 (1)

Tahun ni bagi aku tahun yang mencabar bagi aku...cabar dari sudut individual dan suami...Alhamdulillah , setakat ni berjaya aku harungi dengan tabah walaupun beberapa kali tekanan darah aku naik..huhu

Ok..ni antara kenangan yang aku ingat la..yang aku tak sempat cerita dalam blog sebab blog aku mula hampir hujung tahun..

Ni semasa aku bertugas 'HARI BERTEMU PELANGGAN KEMENTERIAN PELANCONGAN" di Labuan..semasa PESTA AIR..hehehe..geng yang pergi masa ni , semua besh besh..huhu....tak jumpa dah geng tu pas ni..waaaaaaaaaaaaaaaaaa



Gambar bawah ni...kenangan paling manis..paling cun ..paling tk leh nak lupa...Michelle Yeoh ngna Jon Todt datang ke unit MM2H ..untuk mendaftarkan diri menjadi peserta MM2H...Peluang untuk berjumpa pelakon yang aku minat ni takkan dilepaskan..hehehe



Ni pulak ...bertugas di PISA , Pulau Pinang...3 orang je g..huhu...

Pelancaran Logo baru MM2h ....ermmmmm..tak cun tul logo baru ni..hahahaha

Ni kat Pangkor...semasa perkahwinan kawan baik isteri aku..hehehe...kira kawan aku gak ar..

Ni semasa wife aku konvo DPA...adeh..kena amik cuti semata mata nak g...kena hargai niii..hahahha

Huhu..ni kat Cherating..pantai feveret aku..



Ni ? hehehe...korang mesti tau nyer...teka la...
Semasa bercuti dengan wife...

17 'kenduri' 4 remaja !!!

Cuba korang baca ni berita ni ...klik ni ...kalau yang dah baca , ok la...bagi yang tak bukak newspaper lagi ni

Erm...bagi aku , penjara je tak cukup...sebat pun tak cukup...aku rasa binatang pun tk buat kerja giler ni..Aku pelik la diorng leh buat kerja macam ni ? Diorng tk sedar ke bila dah selesai kerja diorng tu , budak perempuan tu sah sah bagitau kat keluarga diorng ? Dah tentu diorng akan buat laporan polis !! Ingat senang senang ke nak lepas ?

Pelik betul la lelaki zaman sekarang ...yang buat kerja tu dari lingkungan 13- 55 tahun !!! Apa kejadahnya diorng pk ???

Semalam aku ada baca email dari wife aku..aku rasa diorng petik email tu dari blog sapa tah...Hukuman pada perogol....DITEMBAK DIKHALAYAK RAMAI !! ..huuhu...kalau tak silap aku , kat negeri Yemen ...perghhh..kalau la dibuat kat Malaysia ...camana ek ??


Ni untuk kes rogol kanak kanak ni..huhuuhu...

Sebenarnya banyak kes kes kenduri ni berlaku dalam negara kita cuma banyak didiamkan je ..ermmm..haih....entah la...nak kiamat dah dunia ni..tunggu je Dajal keluar ...huhu...

KERANA DUIT !

Tersenyum..itu yang mampu terluah dari riak muka aku bila teringatkan kenangan silam iaitu waktu zaman sekolah ..mmg best zaman sekolah...cuma ...

Bila dah dewasa ni , rupa tak tukar..fizikal berubah...hati ? lagi la berubah...masing masing penuh dengan tanggungjawab...ini bermakna tiap kali jumpa , mesti ada cerita bab $$ ..hurmm

Macam macam idea n macam macam sumber nak bagi kaya..bila cerita , semua contoh yang dah jutawan ...huhuh..tapi yang join tu ? cam tu gakkk..

Yang aku tak berkenan ialah ...ermmm..kawan tipu kawan...ada berlaku...pinjam modal..janji bayar sekali ngan keuntungan...ermmm..tapi haprak...hilang gitu jer..bila jumpa ? muka wat biasa je...haih....dulu kawan rapat , skang disebabkan duit ? abis semua kenangan manis..

Banyak lagi la contoh...entah lah...semuanya KERANA DUIT !

USAHA DEMI USAHA !!!

Fush...bila tengok gambar gambar aku ni...jadi geram nak g gym skang gak..hahaha...

Ni semua gambar aku dari tahun 2006 -2008 ....gambar sebelum tu , takde dalam koleksi sebab tak cun lagi masa tu..

Teruk giler diet masa ni..kat opis asik makan roti kosong je...asal lunch je , aku bedal roti je..ni je la hasilnya..aku tak layan 'dadah' aaarrr..usaha semua ni...ayam , telur , susu hl..n nitrotech..perghhhh...

2006




2007

Tahun ni , aku mmg besarkan lagi badan...sebab tahun sebelum tu , aku kurus skit..aku tak berpuashati..hehehhe...


2008

Ni tahun kira cemerlang la..dapat cantik....hehehe...


2009 ???

Tahun ni ? korang tengok sendiri kat KANDUNGAN - GYM ...bagi aku..mmg hampeh ar...betui la kata orang ...kawin ni buat nak perut je...huhu..tidaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakkk...

2010

Azam baru !! Nak cun kan semula ....tak kira tak kiraaaaaaaaaaa...aku nak jugaaakkkk..kerja keras pun kerja keras laaaa





BERSYUKURKAH KITA ?

Awal pagi lagi aku dah sampai pejabat...ermm...ramai lagi yang masih belum sampai..kebanyakkan masuk diantara 8.00 - 8.30 pagi..

Penjawat awam hari ini menerima baki bonus sebanyak RM250 manakal pegawai pula ( yang bergred 41-52 , kalau tak silap aku ) menerima RM500....yang kontrak pula , aku tak pasti ( huhu ) ..

Bagi sesetengah orang , jumlah tu kecil dan ada pula yang bersyukur..ada gak duit poket..

Tapi nak diikut ikut la kan , dalam keadaan ekonomi nazak , dengan kerajaan yang dah takde duit ni , jumlah tu tinggi ...setanding dengan tanggungjawab yang diamanahkan..tak yah la marah..cuba la pk sendiri...dari masuk kerja sampai abis waktu kerja...berapa percent yang benar benar buat kerja..haa..termasuk aku ni pun..huhu..lebih kurang je ...

Aku bukanlah nak kondem kan sapa sapa cuma bersyukur la (termasuk aku..huhu..sian kat aku kan )....berapa pun yang diorng bagi ,terima je...tak bagi pun ..ok jee...kan kan ?

fikirkan yang diluar sana yang masih tercari cari kerja...pening pala tau dok mencari kerja ! kalau yang ada keluarga ? camana ? aku pernah lalui semua tu...bertahun lamanya...kalau korang cari entri entri aku yang sebelum ni , ada aku cerita kan semua tu..

Apa pun , selamat pagi dan bekerjalah selagi boleh bekerja..jgn sampai meminta sedekah pada orang lain...gunakan keistimewaan yang Allah berikan pada kita...mencari rezeki bukan sekadar bekerja dengan orang lain tetapi dengan dengan kemampuan kita.."semua orang boleh kaya dan tak semua orang boleh miskin !" Fikir-fikirkan..







Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI