Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 24 Disember 2009

TEKSI OH TEKSI ( 2 )

Petang semalam , lepas meeting ICT , terus balik umah..pening pala..ingat nak lelap jap...sampai kat LRT cheras , aku dok pk...nak naik teksi ke jalan kaki...ermmm..naik teksi , sah sah rm4...nak jalan kaki , pala pening...huhu..panas lak tu...

Last last aku buat keputusan...naik je teksi...kebetulan ramai pulak nak naik teksi...teksi yang queue lak banyak..so bnyk pilihan...

Teksi kat depan aku , amik satu penumpang...orng asing rasanya...nak ke celcom taman segar...ermm.jauh tu dari stsn cheras...sah sah berpuluh...lantak la...bukan hal aku...aku terus masuk dalam perut teksi ..

Aku beritahu dia aku nak ke mana...sambil tu aku dok belek fn aku...aku terdengar bunyi meter teksi tu cam bunyi loceng..non stop action..laju je

Sampai umah aku..aku tengok...waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...rm4.70 !!!!! dia siap offer aku antar sampai dalam blok umah mak aku tu ..semata mata nak kasi cukup rm5 !!!

Aku mengamuk kat situ gak...aku kata , ' lu gila ka !! saya hari hari naik baru rm4 ! tu pun tak sampai rm4 !!! lu mau tipu ka...lu kasi ubah meter ka ? haiyaaa...lu mau cepat kaya ?? '

Apek tu jawap...'mana ada...kan ada berenti berenti...traffic light ' ....

'Kasi lu punya nombor...saya mau buat repot...lu gila ! .Saya ari ari naik sini tak penah sampai rm4..lu punya mau rm5 !! ...' aku terus bebel...aku bagi dia rm4 , pastu terus keluar..mampus la ! geram giler aku...

Pagi tadi ...dalam kul 630 ..aku kuar awal ari ni..sebab wife aku nak g ICU , JPM..meeting kat sana..so kena cepat skit...

Naik teksi dari umah mak aku tu...teksi gak...heheh..kalau jalan kaki ,sahih berpeluh..dah la pakai baju batik..tak sanggup aku...

Masuk je teksi..pemandu tu wish kitorang , selamat pagi..pada mulanya aku tak dapat tangkap...bila dia ulang , baru aku faham..aku balas semula...

Tak lama kemudian , aku tanya pada pemandu tu...org cina ..

Aku tanya tentang tambang ..dari stsn cheras tu ke umah aku tu..biasanya la..berapa..dia cakap la..paling mahal pun rm4.20...tu pun kalau jammed teruk...huhu

Aku cakap kat dia...kalau rm4.70 ..mahal tak ? Dia kata giler..mahal la..takkan sampai harga tu..

Pastu aku cita kat dia...aku rasa mesti dia tahu sapa..sebab apek tu mmg selalu ada kat stsn tu..huh..gile nak mampus..sampai skang geram aku tak abis !!!

Benarkah ada hari dan cara tertentu untuk potong kuku

Sy ingin bertanyakan soalan, adakah ada dalil al-quran dan hadis sahih berkenaan dgn dapat pahala, keluar dosa, tidak dapat pahala, masuk dosa dgn mengerat kuku pd hari2 tertentu, cth nya: hari jumaat dan isnin dikatakan hari yg paling baik utk mengerat kuku kerana kerat kuku pd hari itu akan dapat pahala dan keluar dosa.
Dan ada hari yg dikatakan tidak elok untuk mengerat kuku kerana dapat dosa jika mengerat kuku pd hari itu.
Adakah ini benar..?
Jika ada dalil al-quran atau hadis sahih diharap panel feqh dpt memberikan dalil secara jelas di hari bila dapat pahala, keluar dosa atau apa yg dikatakan pd hari itu..harap soalan ini dijawab kerana jika benar,sy bimbang jika terkerat kuku pd hari yg masuk dosa.
Insyaallah, syukran…

jawapan:

Bismillah
Wassolatu wassalam ‘ala Rasulillah SAW,

Tidak ada dalil al-quran dan hadis sahih berkenaan dengan dapat pahala, keluar dosa, tidak dapat pahala, masuk dosa dengan mengerat kuku pada hari-hari tertentu.

Imam Sakhawi menyebut:

قص الأظفار، لم يثبت في كيفيته ولا في تعيين يوم له عن النبي صلى الله عليه وسلم شيء

” Tiada suatu pun yang thabit dari Nabi SAW berkenaan cara-cara mengerat kuku dan tidak juga pada menentukan hari-hari untuknya.”

Wallahu a3lam

Rujukan:
- al-Maqasid al-Hasanah.

al-ahkam

http://soaljawab.wordpress.com/2008/10/18/benarkah-ada-hari-dan-cara-tertentu-untuk-potong-kuku/#more-1095

Soalan soalan lampau ada di BEN ASHAARI 2.


Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI