Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 25 Januari 2010

JIMAT ATAU KEDEKUT ?

Semalam aku g Low Yatt Plaza dengan wife aku...ada 2 tujuan utama ke sana..Pertama , nak beli laptop adik ipar aku..dia minta aku tolong belikan..kedua , nak beli handphone wife aku..

Bertolak dari Putrajaya , dalam kul 12 tengahari..sampai kat sana sebelum kul 1...sebab ada jammed sket kat area Bukit Bintang..cuaca ada hot skeet...huhu

Parking time ni , jgn harap laa dapat kosong..aku dapat parking kat nun di B4 !! waaa..bawah gile tuu..kalau hujan..sah sah tenggelam keta..atau pun bangunan runtuh..waaa...kene pk semua tu skang..hehhe..musim bangunan runtuh skang ni..hahaha..

Masa nak naik lif lak , orang ramai queue..aku cadang pada wife aku , gunakan tangga je...senaman..haha...dia ok jee...sampai kat atas...tingkat 4 , yakni level komputer ...baru terasa mengah..huhu..

Baru la operasi mencari laptop...ermmmm...budget rm2k...yela, budak sekolah guna...tak leh mahal mahal..huhu...memula tengok brand LENOVO...ok bagi aku..harga pun cantik..siap ada banyak lagi baki.duit baki leh buat hantaran kawin tu ! hahahhaa...lepas beli cekodek ada la ..hahah

Bila aku dah berkenan , aku suh wife aku call adik dia...selepas bercakap dalam 5 minit...dia tak kisah apa brand sekali pn tapi kalau boleh tgk lain dulu..aku pun ok je..g tengok tengok lagi...naik kat atas tu..jumpa DELL...kalau beli ni , baki cukup beli selipar jepun jek..huhu.ok la..aku tengok pun cantik , luar dalam...so tanpa bnyk cita..sapu jee..

Satu dah settle..tinggal satu lagi...handphone...aku tanya wife aku..nak camana punya ? budget harga? ...dia kata biasa biasa je...murah...takut hilang...ermm....ok la alasannya...

Pada mula survey PDA ...HTC , BLACKBERRY n NOKIA...ermmm..aku dah berkenan kat BLACKBERRY BOLD tu...huhu..dia pun gitu gak...bila tanya harga...2k lebih..ermmm..bagi aku , leh dah tuuu...wife aku terpk pk..diam...hehehe...aku tau sangat la tu..diam tu tak nak la..

Bukan tak mampu tapi risau ilang...suka letak merata rata...aku bagi alasan beli BB tu sebab dia selalu outstation..bleh guna...ermm..diam gak...last last aku kata kat orang tu , nanti pk dulu..

Aku dh mula terasa penat ..ke hulu ke hilir...semua dia tak suka...waaaaaaaaaaa....tensen ...last last ..haaaaaaa...jumpa gaaakkk....adeh...lega....beli hp yang sesuai untuk budak sekolah..hahahaha....dia kata nak guna untuk call je..bukan nak guna application dalam tu..iskhh..

Kalau aku...sah sah amik blackberry tu...mental jap aku..hehe..turun g makan kat food court bawah tu..mental punya pasal , hancus diet aku...mkn keow teow sup..huhu..kasi rileks sat mental...

Pas makan tu , g naik atas semula..nak amik laptop yang dibeli tu...ermmm...aku tertengok netbook kat situ..comel..Dell ..aku tanya harga..dia kata dalam RM1k lebih..uik ...murah..aku cadang kat wife aku...amik satu sebab leh guna bila travel...dia setuju..dia kata yang ni dia setuju...erk...nak la pulak ..

Aku tanya nape ? dia kata ni banyak kegunaan n potensi tak ilang tu amat la tinggi...Dia ajak aku turun bawah..ke LENOVO..kat sana banyak lagi pilihan..ermm..ok la..turun bawah balik..

Dipendekkan cita...semalam bawak balik umah , sebijik laptop..sebijik handphone...dan sebijik netbook !! waaaaaaaaaaaaaa...

Hasil dari tu...penjimatan duit telah berlaku...jimat lebih dari RM1K ! ....ermmm....aku malas nak cakap ni...nanti kembang lak dia...ok ok..yelaaaa...wife aku bijak berbelanja tang ni ! tapi tang lain ???? hehehe..pun bijak gak..ok ok....aku bukan nak bagitau tu...tu kenyataan khas untuk dia..korang leh skip yang tu...hahahaha..dah baca pun kan...hehe..jgn marah atau geli ek..

MORAL entri ni...Kalau nak membeli tu , pastikan kegunaannya menyeluruh..kalau sekadar berlagak ...jgn la membeli ..kelak menyesal...cam aku..aku suka membazir beli gadget..pakai tak lama pastu rosak...rugi rugi..Apa pun , aku salute wife aku...nak harap aku ? sah sah aku tergolong diantara orang orang yang diistiyhar mulis oleh BANK DUNIA...wakakakakak

5 komen :

eQbalzack berkata... [Reply to comment]

aku kalau ke low yatt bawak 5 ribu pun tak cukup...tak tahan tgk gadget yg baru2....hehe

touyakaruma berkata... [Reply to comment]

Waaa , bagus gak klu berjimat nie. Netbook tu best tak guna ?

CiKaLi berkata... [Reply to comment]

huhu.. btol2..
tetibe rase nk g sne la...
huhu... cikali mmg ske lepak kt sne..
stakat berangan jela..
duit? enggak ad..

BEN ASHAARI berkata... [Reply to comment]

eq ....5k tak cukup ? ikutkan aku nak beli terus je low yatt tu..huhu...adehh...bawak rm100 dah la...

touyakaruma...ermm...basic je ...untuk surfing n buat keje skit skit je...heavy duty tak bleh ar

cikali..ala...lepak pun ok pe..nanti satu ari beli barang kat situ gak

CiKaLi berkata... [Reply to comment]

lupe plak..
picnya takde ke?
nk tgk gak.. hp ngan laptop tu..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI