Pagi kengkawan .. Broadband mana yang ok ..

Hehe..awal aku sampai pagi ni ... di kawasan booth PESTA BUKU ANTARABANGSA pun takde orang lagi ... aku rasa diorng belum sampai atau kalau dah sampai pun mesti g makan dulu kat 'tepi sungai' .. kawasan makan fofular di sekitar PWTC bagi staff yang bekerja berhampiran dengannya .. Harga ? Ok je... Kesedapan ? Tak sesedap MAT GEBU punya kot .. heeheh ..

Hari ni , aku pasti sangat di PESTA BUKU nanti akan jadi meriah giler memandangkan waktu rehat hari ini amat panjang lebih lebih lagi bagi penjawat awam .. Aku masih belum berkesempatan untuk ke PESTA BUKU tu walaupun tak sampai 5 minit pun perjalanan ke situ .. Ini disebabkan aku tak nak membazir lagi... Buku yang ada di rumah aku sendiri pun banyak belum aku baca .. Beli je lebih ...huhu.. Tu salah satu kelemahan orang kita kan ... Suka membeli tapi belum tentu digunakan 100% ..

Ada hadiah yang ditawarkan di PESTA BUKU ini .. aku rasa hadiah ini untuk pertandingan yang disediakan oleh penganjur.. Hadiah utama , motosikal dan selebihnya basikal .. Erm..Tergerak hati tadi nak amik gambar tapi ..heheh..malas lak nak keluarkan kamera .. Ada aku amik gambar semalam tapi belum diuploadkan ..

Ok..berkenaan hijau putih dan biru putih .. Secara jujurnya kalau korang tanya aku , mana yang ok ? Ada dua jawapan .. ini lebih pada pendapat aku .. Aku dah gunakan dua dua telco ni .. Maksud aku ialah broadband ..

Hijau putih : Signal sekitar KL termasuk di atas bangunan PWTC ini , sangat ok .. Aku boleh dapat full HSDPA dan 3G . Paling penting ialah di Cheras yakni rumah mak aku tu ... Signal , 3G tapi jarang nak dapat 3G ... walaupun tertera 3G ..ini bagi broadband yer ..

Biru putih : Signal disekitar KL termauk di atas bangunan PWTC ini , ermmm..setakat ni ok ..ada 3G tapi aku belum dapat lagi signal HSDPA .. Manakal di Cheras pula , rumah mak aku yer... ermm...ON dan OFF ...kalau sekali dia dapat ok , maka dia akan ok sangat..bila hilang signal , maka ada baiknya terus je tido ...

Hijau putih : Unlimited ? Tidak sama sekali ... kalau sesiapa yang teringin browse youtube atau blog , dinasihati jgn guna .. Jauh sekali untuk download movie ... mmg tak boleh ...cepat habis kuota yang dibeli..tak sampai beberapa hari je dah settle ..Bayaran ? Kena beli pakejnya ..ada beberapa jenis data yang ditawarkan .. Emm... yang tak bestnya , line pun kena bayar ..bermakna ada dua bayaran dikenakan ..

Biru putih : Unlimited ! Tapi ada kuota juga cuma bila dh capai kuota tu , speednya jadi perlahan ... Bayaran bulanan adalah tetap ...RM 68 atau RM98 ..

Area Putrajaya tu yang penting .. aku tak cuba lagi memandangkan aku tak balik sana .. Malam ni baru tau .. Dan Kelantan .. Signal Hijau Putih , ok sangat di kawasan rumah wife aku .. Biru putih , tak tau lagi ..

Menurut pembekal , jika kawasan tersebut tidak menerima coverage yang meluas , kita dikehendaki membuat laporan agar mereka akan meluaskan coverage di kawasan tersebut ..

Apa pun , kita tunggu dan lihat ... Kedua dua telco ini mempunyai kelemahan masing masing , setakat yang aku nampak .. Telco telco yang lain , aku tak try lagi ... jadi , tiada komen ... hehehe

6 ulasan:

  1. aqku guna P1WIMAX....sangat laju!

    MAXIS baru je terminate selasa lepas! service peling teruk!

    BalasPadam
  2. nina pnh pakai 2-2 jenis berukband, plg teruk adalah hijau putih dr segi billing.biru putih bill ok,takde ape2 cas tanbahan n kat kampung pn blh dapat signal walau pn low (stkt nak chek email 2 blh la,men facebook jgn harap)...but the best of couse streamyx..bill murah n line stabel.. :). Nina mmg dah x caye lnsg kat berukband...

    BalasPadam
  3. En Ben kerja kat PWTC ker??
    hehehehe

    Sumijelly.com

    BalasPadam
  4. sy pernah guna maxis ngn celcom punye broadband...tp 2 2 lembab gile...yg celcom, beli pakej RM98 pon lembab thp maxima ar. xtau la kenape..maxis pon same. slow gile. pastu asik dc..hmmm

    but now, sy gune celcom broadband gak tp bukan yang bulanan punya..subscribe per week. RM20/week..so sbulan RM80..memang ok guna ni.. laju dan unlimited :)))

    BalasPadam
  5. SUMI JELLY : Yer..di pwtc..motour..

    hidayah : info berguna..thanks

    eq : P1 dalam kl je kan ok ?

    nina : kalau streamyx tu mmg ok cuma nak travel tu masalah ..

    BalasPadam
  6. Salam Ben...yer sumi dh tau ben kerja kat Motour..
    sumi kat situ gak..hehehe...satu bangunan rupanya kita yek...

    bila agaknya dpt berjumpa..hahahaha...leh kenal lagi lanjut... susah woo nak jumpa org pemes nie...hehehehe

    mesti blogger luar jeles...hahahaha

    Sumijelly.com

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009


Dikuasakan oleh Blogger.