Aku Blogger Tegar ?

Kalau aku blogger tegar , ko blogger apa ? Dikatakan blogger tegar ini untuk mereka yang rajin mengupdate blog ... Adakah layak blogger tegar ni dikategorikan gitu ? Seolah mereka tidak mempunyai kerja lain ?

Blogger yg bagus dikategorikan bagaimana ? Rajin memberi info ? Atau membuat tutorial ? Rajin blogwalking ? Rajin buat gathering atau perjumpaan ? Atau dok mengarut dalam blog ?
hurmmm ... Bagaimana korang mendefinasikan blog blog yang bagus ? Isinyakah ? Atau blog yang penuh dengan lampu lampu ? Atau sebab dia peramah ? Paling tidak pun , sebab dia lucu ? Hehe..

Susahkan ... lain orang lain cara .. lain orang lain gaya .. Mengupdate blog dengan kerap bagi aku bukan blogger tegar ... Mereka yg mengupdate dengan kerap ini sebenarnya mempunyai strategi ... Ada sesuatu sebenarnya dalam gaya blogging mereka tapi korang tak sedar ... Hari ini korang nampak blog tu cam mengarut ... tah hapa hapa dok bercerita dalam blog dia .. Satu hari sampai berpuluh puluh entri dia masukkan ..

Sedar tak sebenarnya yang dia bagi tu umpama satu umpan ... Mula mula korang tengok.. Apasal dia asik update je .. tajuk tak best... jap jap lagi dia update lagi ... korang tengok lagi tapi sampai bila ? Last last korang mesti nak tengok n baca ... walaupun tak best pada mulanya , blogger tu seperti membuat karangan ... setiap entri dia pasti akan diperbaiki sedikit demi sedikit .. Untuk membuat entri terbaru , dia memerlukan info ... mana nak cari info ? dia perlu baca ... bila dia baca , dia mempelajari teknik menulis artikal dengan secara tidak langsung .. walaupun tak sebagus mana namun dia telah membaiki mutu penulisan dia ..

Sedikit demi sedikit , entri dia semakin bagus .. semakin pandai mencuri hati pembaca ... lama kelamaan , blogger yang dikatakan tegar tadi akan perlahan lahan kurangkan entrinya .. kenapa ??? Setiap kali dia post entrinya , mereka yang telah tertarik dengan gaya penyampaiannya pasti akan menerjah ...

Apakah yang akan terjadi sekiranya dia tidak update ??? Pembacanya pasti merinduinya ... Inilah strategi blogger yang rajin mengupdate setiap saat ... setiap minit ... Hari ini mereka bergelar blogger tegar .. setelah meluaskan jajahannya , seminggu sekali pun orang akan tetap baca .. malah mereka akan mengorek semua entri entri lama blogger tersebut .. bayangkan kalau selama ini dia dah buat beribu entri... berapa pageviews yang akan dia dapat berbanding blogger lama tapi sehari sekali je update ? tidakah jumlah entrinya sama ?

Pada masa yang sama , keyword pasti akan terkena pada salah satu entrinya ... hehehe ... itulah strategi berblog namanya ... Gunakan ilmu yang diajar oleh cikgu dulu ... dalam mata pelajaran BM untuk entri ... karangan dan ulasan .. perdagangan untuk memasarkan produk .. dan matematik untuk statistik ... ;) .. bukan bodek blogger otai tau... tu strategi murahan .... lalalala

16 ulasan:

  1. oh..padan la sllu jumpa blogger yg rajin hapdet..

    tp x mau la tiba2 mnghilang mcm zack zuhkhairi..huhu da buat org gila bayang ngan blog dia, pastu tiba2 hilang.. ramai yg mraung2..huhhuhu

    BalasPadam
  2. strategi yang bagus, memang

    tapi tak terikut dek den

    BalasPadam
  3. wahhh.. didalam kata-katamu itu terdapat ilmu yang aku harus pelajari.Terima kasih Abg Ben

    Tajuk entri terkini adalah Wahai Ben Ashaari

    BalasPadam
  4. blogger tegar ke, blogger tak tegar ke yg penting kite hepy berblogging~

    BalasPadam
  5. blogger tegar ke, blogger tak tegar ke yg penting kite hepy berblogging~

    BalasPadam
  6. wah.. cemtu eh encik ben.. tetiba dni rasa nak update tiap2 jam la pulak,.. hehe.. tapi dni ado paer jam 9 besok.. dni ada masalah tak resah bila update blog tapi komen yang tersedia tak sempat reply.. ni gara2 kes ada yang cakap blogger tak reply komen tu berlagak diva. isk isk.. takut kena cop mohor tu je.. nanti khamis dni update ye.. ado sesuatu dni nak bincang ngan encik ben.. hehe tapi dok simpan.. adeh... lambatnya hari khamis..



    to cikgadis konfiuss


    yeppp! zack zukhairi telah menyebabkan beberapa orang p cari pasal dia dah...... kat blog dni.. terkujat dni. huk3

    BalasPadam
  7. setuju sgt2!!!

    ada entry baru kat my blog..

    ada tips2 yg berguna untuk berenang and jom lihat klon dato CT=)

    BalasPadam
  8. N3 ini gambaran tentang tuan punya blog "itu" sendiri...tapi bebel pun satu "seni"..bukan semua orang boleh bebel yang bess2.

    BalasPadam
  9. wahhh bagus2....sama la saya pown blogger tegar dan gegeh....sebb skang ni pown cuti sem mmg la tegar hahahah.....start kelas kang....bersawang la gamaknyer....

    BalasPadam
  10. ahha.
    tahu takpe.
    tu la nak kena perah otak.
    ahha~

    BalasPadam
  11. to gadis konpius : aku pon same, duk menunggu enchek zack zukhairi hapdate belog dye. haha best!!

    ben : aku berblog for fun maa. :D

    BalasPadam
  12. en ben..kalu tibe2 readers kite turun mcm mane ye? even update same

    BalasPadam
  13. sape yg layak nk pgil kita blogger tegar??kita sndiri ke or org laen yg declare mcm tu..huhu

    BalasPadam
  14. sy mmg hapdet blog tiap hari sekurangnya 1 entry 1 hari. Sbb suke share pengalaman ngan kwn2...:)

    BalasPadam
  15. Dalam apa juga bentuk bacaan, yang baik harus diikut...

    Ilmu itu tidak pernah habis.

    Thanks. Sharing is caring.

    BalasPadam
  16. janji kiter happy dengan benda yang kiter buat itu yeah.. hihihihi

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009


Dikuasakan oleh Blogger.