Kecewa bila blogwalking atau tidak rasa layak digelar blogger ?

 

Hurm.. aku pernah buat entri ni dulu .. Ni bukan repost .. Setelah setahun baru aku faham ..

Bila kita blogwalking , kita akan jumpa pelbagai jenis blog dan perangai blogger .. Ada yang menarik , ada yang sederhana dan ada yang cool .. Yang lain lain tu , korang tau la sendiri kan .. Tak perlu dinyatakan kat sini ..

Ok.. bila kita masuk blog yang mana penulisannya mmg jauh beza dengan kita , apa kita rasa ??? Tiba tiba rasa macam ... Adus... jauhnya perbezaan aku dan dia .. Betul tak ? Entah dari mana datang satu perasaan  yang sangat negatif ... lalu melemahkan semangat berblog .. Maka kesannya , blog mula nak bersawang .. Takde mood katanya ..

Bila dah jadi gitu , nak buat camana ? Cuba korang bukak tv tu ... Ada berapa siaran kat tv lebih lagi yang ada ASTRO .. Apakah semua rancangan kat tv tu sama je ?? Tak kan ? Macam macam rancangan ada .. Macam tu jugak blog .. Ada yang serius ceritannya ada yang macam kartun pon ada .. Yang penting , kita tau ada orang baca blog kita .. Takkan la kita nak target macam Tun Mahathir atau Anwar Ibrahim mai datang baca blog kita atau pon si Brat Pitt ?? Paling tidak pon Lisa Surihani la.. Tapi kalau dia datang baca , 3 hari 2 malam aku banjer korang burger king wooo ! hehehe..

Sambung bebel .. Haaaa. Tak perlu rasa lemah semangat .. Jadilah diri anda sendiri .. Ingat , setiap apa yang ada dalam diri kita tu adalah unik .. Keperibadian kita diluahkan dalam bentuk blog .. Mereka membacanya lalu menilainya ..

Mmg benar kita tulis yang baik baik jer ... Mmg itu yang sepatutnya .. Yang buruk kita simpan... Kenapa nak dedahkan yang buruk ? Biar kita dan Allah saja mengetahuinya .. Yang baik patut dikongsi bersama agar mereka yang masih mentah dalam dunia ini dapat pengajaran dan tauladan darinya .. Itulah sebenarnya antara tujuan berblog ni.. Menulis sambil berkongsi maklumat ..

Jadi , mulai sekarang .. bila berblogwalking , cari yang positif.. Jangan cari yang negatif... Amik dan gunakan pada blog korang .. InsyaAllah dengan gabungan mereka dan korang , maka akan terhasillah satu cerita yang unik dan menarik ... Tak caya ? Cubalah ..

66 ulasan:

  1. Kalau dapat "Ben Ashaari" mai baca pun dah ok bangett kannnnn....betul tak ben?..Luu kenal tak mamat tu?

    BalasPadam
  2. ulasan simple & menarik.. thanks for sharing :)

    BalasPadam
  3. erm~~~setiap insan adalah unik,,mana ada mnusia yg sama dlam dunia nie
    mmg terbukti lah kita unik diciptakan sang pencipta yg maha genius

    jadi lah diri sendiri~~

    BalasPadam
  4. skrg ni berkobar-kobar nak rajin update

    BalasPadam
  5. nice one! bloody like this post! thnks bro ben.

    BalasPadam
  6. yeah!! hebatlah tips abg ben. time kasih banyak-banyak abg ben! jasa anda dikenang.

    BalasPadam
  7. thanks 4 the info...
    baek tuan...saya ingat semua tu....

    BalasPadam
  8. Lagi bertambah semangat nak berblogging lepas baca post ni :)

    BalasPadam
  9. yezza..btul ckp Mat Gebu!!hihi..
    btw setuju dgn abg Ben, bila kita masuk blog org laen tgok gaya penulisan dorang y jauh beza dari kita. kdg2 down jgk. tp scra tak lgsung itu y buat kita sbg blogger lebih rasa brsemangat nk perbaiki blog sendiri..
    p/s bersama berubah jum =p

    BalasPadam
  10. waah..sy pun kalau lisa datang blog saya memang xtidur malam la..hehe...

    bagus entri nie..boleh lah kita share skit dengan entri saya nie kan..maaf tumpang ruang komen incik ben =D

    blogwalking?
    http://iqbalhakimi.blogspot.com/2010/12/blogwalking-bukan-sekadar-bw.html

    BalasPadam
  11. sokong 100% and 10% entry bro ben neyp ... yupe ...

    luahkan apa yang kita rasa kita patut luahkan ...

    simple sentences pun orang akan menilai .. hihi ..

    ade orang follow ataupun tidak .. yang penting kepuasan yang kita dapat when kita menulis .. :)

    feel more better :)

    BalasPadam
  12. SETUJU infinity percent!!! wink3..;)

    BalasPadam
  13. maksud yg sangat mendalam utk blogger baru mcm zanna..ahakz.. tq 4 sharing.. :) t klu Ben Ashaari terjah blog zanna pun dh sonok sgt..heheh~~

    BalasPadam
  14. brader ben!
    andalah motivator+blogger terbaik abad inii..aaaa..bessstt22..=)
    p/s::memang bg semangat betol la!chenta la blog ni..=)

    BalasPadam
  15. emmm..betul apa yang d'kata en ben nie..ima dlu perna down juga bila rasa blog xbest..tp ima pikir balik..xkan nak biarkan..so ambil sikit2 idea blog lain dan aplikasikan dalam blog ima..so tercipta la blog ima skrg nie =)

    BalasPadam
  16. pencetus semangat! yay! telima kaseh~

    BalasPadam
  17. Jadilah diri kita sendiri.Dan jangan lekas melatah jika dikritik.Betul tu En.Ben.Setuju sangat!

    BalasPadam
  18. senyum lebor bace entry Ben 10 nih..hik3~~~

    BalasPadam
  19. stju btul dn apa yang dalam entri ni..huhu, pernah jugak kecewa bw dulu. TAPi sekrang dah mula sedar.

    BalasPadam
  20. Tetiba rasa macam kena penampar plak hehe..Sebab awal-awal dulu pernah mencuba untuk menulis sebagaimana idola2 blogger sy tulis, pastu cramp takde idea and tak dpt nak capai par yg diri sendiri tetapkan tu mula la nak emo. Hehhehe. Dulu... Sekarang, katakan tidak kepada krisis identiti blog. Haha! =p

    Tapi mmmg betul mcm yg ben ckp tu, setiap orang adalah unik. Jadi, tak perlu pening-pening, jadilah diri sendiri. ^_^

    (tetiba panjang plak komen. sorry! peace!)

    BalasPadam
  21. haah, sye dh cukup syukur klau ader yg bc blog sye yg xseberapa tu....

    BalasPadam
  22. kalau Ben Ashaari blogwalk dan tinggalkan komen kat blog saya, saya sanggup tak makan nasi seminggu! :D

    BalasPadam
  23. lisa surihani lagiii..
    aihhh..ade ape ape ke ni ?
    hehehe

    BalasPadam
  24. btul gak..rase cam truja gak sikit bile "Ben Ashaari" dtg melawat..huhu..lagi2 klo dia tgl comment:-)

    BalasPadam
  25. BEN

    nak mintak tolong boleh?
    mcm mane nak buat sticky post?
    boleh tolong ajar step die x?

    tq~

    BalasPadam
  26. ya betul tu..No rasa baik kita salutkan benda yg elok tuk dikongsi tuk panduan yg xelok tuk sempadan kita kemudian hari..ya la kan..kadang kita gnkan saluran ni gak tuk kita luahkan apa yang terpendam @ xpuas ati tp pandai2 jaga penulisan agar orang ada yg xtersinggung..

    *bace entri kali ni cam LELAKI MELAYU TERAKHIR lak kui kui kui..cam ustaz pun ada hihi..

    BalasPadam
  27. sgt mnarik entry ni..
    bagos sngguhn tips ni..
    tq En.Ben :)

    BalasPadam
  28. adeh, selalu tau rase macam tuh..tapi takpe amik yang positif kan..ok ok

    tenkiu en ben :)

    BalasPadam
  29. owh..gitu rupanya.. Mira pun pernah ada perasaan macam 2 dulu.. sekrang..entah la..

    BalasPadam
  30. yezzaa rasa hepi lak uols komen kt blog weols tadi huhuhuhu

    BalasPadam
  31. aa..sy stuju..tq Ben Shaari..i'll take that tips coz i'm a new bloggger here.mm am i?haha

    BalasPadam
  32. another good info bro.. :)
    akan ku igt sampai mati..

    BalasPadam
  33. yer pernah....pernah ader rasa macam tu
    dasyat nyer blog dia
    so momoy follow sbb momoy suka
    ader jugak yang bw ke blog momoy
    then bagi comment yang x bleh nak hingat ayatnyer - makan dalam
    sampai sekarang x bleh luper
    tapi ayat2 dia tu momoy berterima kasih amat
    sbb dia pastinyer ikhlas dan jujur ngan kata2 dia...
    dan mmoy cuba perbaiki...
    MY RECENT POST: KATAK PURU boleh dimakan ?

    BalasPadam
  34. Salam
    Tq BA,itulah yang LM rasa sejak 3-4 hari ni , makin jauh jelajah blog orang lain,makin sesat dan tak jumpa jalan pulang..huhu

    ok..sekarang lydia dah cool.tq tq tq atas tips ni.

    BalasPadam
  35. Salam.
    TQ for sharing this info, en Ben..

    BalasPadam
  36. Stuju gak ngan Mat Gebu!!! Kalo Ben Ashaari sudi menjengah blog kiter rs terawang2 jeeee...Hehehe

    BalasPadam
  37. setuju jugak dengan blogwalking macam-macam warna dan ragam hidup manusia dapat kita tengok, pemikiran diorang, lepas tu bleh dapat idea jugak tapi pastikan jangan copy paste entri orang kalau bleh olah dengan cara sendiri.

    Latest Entri :
    Ya Allah Masaku Dah Tiba

    BalasPadam
  38. semangat terus bila baca pasal ni...chaiyok...tq for sharing

    BalasPadam
  39. blog dn fesbuk tempat meluahkan perasaan secara jujur en ben..:)

    BalasPadam
  40. hehehe. entri ni dah naikkan smgt semua orang dah. thanks abg ben =)

    BalasPadam
  41. nasihat akan cuba dipraktiskan .
    trimas ye abg Ben ^^

    BalasPadam
  42. penulisan yang membina semangat.. thanks en.ben.. :))

    BalasPadam
  43. gejala apa la bdk ni borak.

    mai tgk blog aku..semua cita lucah.

    baru best~

    hua3

    BalasPadam
  44. wahh tengs post pasal ni..bg smgat utk bloger baru,mcm sy ngeh3

    BalasPadam
  45. teruskan beblogging..
    mantapkan penulisan kita

    BalasPadam
  46. sebab tu aku ckp...belog en.ben ashaari best!
    aku suka belowoking...sana sini aku jalan..
    n ya...yg baik...jdkan teladan...yg ehem2 tu...kita tukarkan ia jd positif..
    boleh tu...

    BalasPadam
  47. P O S I T I F !!!
    hehe setakat ni tak rasa apa lagi...
    cane tu Mr Ben?

    bagi saya yang penting keikhlasan nak taip post/entri tu...
    betul tak?
    tulisan akan memperlihatkan attitude betul kan..(jgn fikir muka aje leh pamerkan)

    nice ENTRI...i like....

    BalasPadam
  48. Yang penting jadi diri sendiri

    BalasPadam
  49. terima kasih..amat bermakna skali

    BalasPadam
  50. thanks for sharing..=)

    BalasPadam
  51. cekgu wardah kate dulu, kadang-kadang, org di luar memang nampak hebat.. tp, di dlm, tak siapa yg tahu...

    ade jugak org yg diluar nmpk macam hampeh je, tp, di dlm, die lebih baik dr yg di sekelilingnya..

    yg penting, jgn sesekali menjadi hamba yg riak...

    dan, kawan wardah pon selalu pesan, JANGAN SESEKALI KUFUR NIKMAT.. :))

    Allah itu Maha Adil.. :D

    okey, byk plak membebel.. da mcm blog sndiri.. hihihi..

    abg ben (erk?), u r DA BOMB la.. :D

    BalasPadam
  52. SETUJU sangat2...

    saya selalu buat blog saya ikut suka jari saya nak menaip..agak2 kalau owang tak suka..sila klik close aje...kalo owang amik peduli..wahhh saya sukaaaaaaa le..

    tapi selalu saya ckap dan buat kat blog saya camni..'ada aku kesah??' hehehehe betul x?

    BalasPadam
  53. thanx mr ben kerana mengembalikan semangat saya..hidup blog BA!!

    BalasPadam
  54. thanx mr ben kerana mengembalikan semangat saya..hidup blog BA!!

    BalasPadam
  55. btol ckp bro ben.. kadang2 rase diri kecik bile bace blog hebat2.. =)

    BalasPadam
  56. ni lah cara yang Dinaz sedang lakukan..moga berjaya.

    BalasPadam
  57. Thanks for d motivation .. me mmg rasa gitu & mmg blog dah lama bersawang, nak tutup sayang .. bila baca Ben punya entry kali ni, rasa "oh .. its not me alone rupanya.." .. thanks & thanks again.

    BalasPadam
  58. sebenarnya menulis blog nieh pun ikut mood gak dan pertukaran status..dulu tulis pasal hati yg kosong (hehehehe), lepas kawin tulis pasal anak-anak, pasal suami, pasal minat yang berubah..lebih kurang camtuh lah..

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009


Dikuasakan oleh Blogger.