Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 9 Januari 2010

ENTRI KHAS GB : SAPA KATA BERKAWAN DALAM INTERNET 'TAK BOLEH PAKAI '?

GENGBLOGGER ..SILA BACA ...
Tengok tajuk pun aku rasa korang mesti paham kan apa maksud aku tu ? Tak paham ?? meh aku paham kan...SAPA KATA KENAL ORANG DI DALAM INTERNET NI TAK BOLEH DIPERCAYAI ? ..haaa....mmg..tak dinafikan ramai tak boleh pakai ! tapi yang jenis boleh pakai ni , sah sah boleh dijadikan kawan baik !

Tak percaya ? Hehe..aku boleh bagi contoh ..byk byk lak tu..hahahaha...Ini kisah aku ye...kisah korang , tulis dalam blog sendiri pastu kasi geng geng lain termasuk aku sekali , membacanya...Aku berkenalan dengan dunia internet ni pada tahun...ermm....bila ek..aku rasa pada tahun 1998 ..masih aku ingat lagi pertama kali bapak aku beli komputer...ermmm....semata mata untuk adik perempuan aku belajar masa tu..so aku leh la join sekali menggunakannya...

Memandangkan aku je yang tau guna komputer dalam rumah tu pada waktu itu...( beb 1998 ..zaman windows 95..ahaks...dok guna systems DOS lagi..i like ) ..aku telah meminta kawan baik kolej aku pada waktu tu...RAMESH KUMAR..( tah mana tah dia ilang..rindu kat dia ..last dengar sambung belajar kat INDIA...) mengajar aku menginstall internet melalui telefon..waaaa....so aku ikut step by step la...huhu...

Bunyi modem ... rindu nak dengar bunyi modem tu..bising..haahhaa..kalau online malam malam , sah sah kantoi dek mak bapak....yela ..yuran bulanan internet masa tu mahal..masa tu yang popular ialah CC ( cyber cafe ) ...

Bila dapat masuk je ke internet , aku terus cuba masuk yahoo , utusan.com.my ...waaa..teruja giler..pastu aku berkenalan dengan dunia IRC , ICQ dan Telnet...perghhh...group chatting aku masa tu , popular giler....ANJUNGCAFE....boleh dimasuki dengan laman web www.anjungcafe.com ...atau melalui mirc...tak ingat dah server dia..huhu..

Ramai giler kawan masa tu..siap buat gathering...aku ingat lagi...masa kali pertama buat gathering tu kat Tasik Titiwangsa..siap buat sukan.huhu...geng satu Malaysia turun..meriah...meriah...4-5 kali gak la buat gathering...

Pastu zaman tu dah berlalu..aku bz ngan kerja...aku kurang dah berinternet ...siang malam aku kerja...seingat aku kerja di Ampang Hilir..

Tak lama kemudian , zaman ekonomi melecet...ramai kena berhenti kerja..termasuk aku...company IT byk terjejas...aku mula lepak umah...rehat...hehe.dalam rehat rehat tu , aku mula berjinak semula dengan intenet....tak lama kemudian aku dapat keje lagi...bz balik...

Pada tahun 1999 aku berhenti semula atas sebab sebab peribadi...lama gak aku nganggur...sehinggalah aku ditawarkan kerja sebagai guru sandaran di sebuah sekolah di sekitar Cheras...di sana aku berkenalan dengan ramai guru lelaki...dan menjadi rapat...ermm..

Aku mengajar mereka dunia internet..dunia chatting..dunia download mp3...muzik video..software dan macam macam lagi..

Inilah cerita yang aku nak ceritakan...

Tiap tiap malam aku g lepak kat umah cikgu cikgu ni...timbul idea aku nak mengajar diorg ni dunia chatting memandangkan diorng ni susah benar nak dapat awek ....pemalu la katakan..hahaha..kan Din kan..

Chatting kat YM , KUALA LUMPUR room 10...mmg popular n mmg penuh tiap tiap malam...di situ juga aku berkenalan dengan BEN ( korang boleh jumpa dia dalam GENGBLOGGER) ..cara perkenalan aku ngan dia agak unik...

Pada waktu tu , ada sorang awek sabah ni...mixed ...bapak dia American Italian dan mak dia Kadazan ..bayangkan la kecunan dia...ramai la syok kat dia ...heheeh..mesti korang kata aku syok kat dia gak kan...huhu..syok tu tak la..sebab tau aku tak layak..sapa la aku ni kan..cuma suka dengar dia menyanyi ...tiap tiap malam pasti dia akan menyanyi dalam room tu..hahahaha...suara dia ? cam suara perempuan jepun....lagu feveret aku masa tu...ialah MIRAE..1st time dengar dia menyanyi lantas membuatkan aku terpikat dengan lagu tu...

Memandangkan lagu tu lagu jepun , aku cuba cari maksudnya...aku tanyakan maksud tu pada awek tu...dia gunakan id MERMAID ...atau nama dia KIM ..dan dia suruh aku cari seseorang dengan menggunakan id ********...hehehe...sori tak leh pecah id dia..sebab tak dapat kebenarannya lagi..

Maka aku pun cari la diaaa....dia ni budak melayu..dulu studi kat jepun...jadi dia fasih la berbahasa jepun...aku pun tanya la kat dia ...hahahaha..

Sejak tu , aku ngan dia jadi rapat...sehinggalah aku berjumpa dngn dia kali pertama di Kelana Jaya..masa tu nak g main futsal...untuk kali pertama aku jumpa dia..mmg ..adeh...rock abis dia..ngan rambut panjang....mcm tarzan sesat...

Masa tu , aku ngan dia sama sama 'miskin' lagi....tapi skit skit perubahan kitaorg kecapi...dia mula rapat dengan kawan sorang lagi yang mana kawan kitaorg dalam YM tu gak...kehidupan dia mula berubah dan begitu jugak aku...

Aku ngan dia jadi rapat..sampai la sekarang...saat aku susah aku cari dia..saat senang pun cari dia..sama sama senang dan sama sama susah la...sekarang aku dah kawin ..tinggal la dia tapi tak pe...dia dah popular dia GENGBLOGGER...ahaks...tuan punya GENGBLOGGER..

Tu satu...kawan aku kenal di internet dan jadi sahabat baik...

Dua...aku kenal sorang awek ni kat YM gak..hehehe...memula tu macam anjing ngan kucing la...keje dok bergaduh je ...mesti perli memanjang...ada sekali tu , lama tak chat ..tau tau dia msg aku mintak tolong buat assg dia..huhu....aku pass assg dia kat kawan aku yang tadi tu ...empunya GENGBLOGGER tu..dia tolong selesaikan...

Pastu awek ni mintak tolong lagi..nak cari tempat praktikal..hehehe...aku tanya kawan tu lagi...maka dia pun berpraktikal la disana..hehe..tengok ??? sapa kata kawan internet tak boleh tolong menolong ??? haaa...

Habis praktikal..dia kerja lak kat tempat aku bekerja..haaaaaaaaaaaaaa.....sampai la dia dah berkahwin dan sekarang ikut suami dia ke MIRI...kan zila kan..hehehe..dengar dah ngandung lagi ek ?? ..alhamdulillah..

Eh...aku terlupa bab kawan kawan aku yang cikgu tu....dua orang dah kawin dengan awek yang diorng kenal dalam internet...hehehe..cikgu kawin ngan cikgu ..tengokkkkkkkkkk...haaa....beranak pinak punnn...

Ketiga...baru baru ini..aku berjumpa dengan seorg kawan FB aku...bila dia dengar aku kena darah tinggi maka dia mengesyorkan sejenis ubat pada aku...jumpa lagi...heheh

Keempat...hari ini..aku ngan wife aku berjumpa dengan Arlina Rosli...empunya RED GLOW ACADEMY ....untuk belajar kursus mekap..haaa...kenal dalam internet je ...

Ada banyak lagi aku nak cita ..tapi biar la..maybe untuk entri akan datang...okek ..

Jadi pada yang rasa orang orang dalam internet ni tak boleh dipercayai , kenal la dulu kawan kawan tersebut sebelum membuat penilaian..korang ada sebarang pengalaman nak berkongsi dengan rakan lain ?
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI