Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 10 Januari 2010

IDOLA KECIL - INIKAH CITA CITA ANAK ANAK KITA AKAN DATANG ?

Lepas aku update blog aku pagi tadi , aku turun ke bawah..saja nak tengok tv..ada cite best tak kat Astro ..hampehhh..pastu remote astro aku terhenti kat TV3...ermmm..aku tengok info..IDOLA KECIL...haihh....

Jumaat lepas , aku ngan wife aku g umah adik ipar aku kat Gombak...saja lawat anak buah wife aku..kat sana aku berborak la ngan husband adik ipar aku ni..dia ni seorang guru..mengajar kat sekolah area Damansara...ermm..cam biasa la..untuk awal persekolah , guru guru Tahun 1 pasti akan menanyakan cita cita anak murid mereka..biasa la..aku pun ada pengalaman gitu gak..Dia cerita kat aku la...ada yang penuh bersemangat bila mengucapkan cita cita mereka...ada nak jadi angkasawan lagi ! haaa....dan ada jugak nak jadi artis n pelakon...huhu

Bukan apa....ok la jadi pelakon atau penyanyi ni...tapi cuba la tengok artis malaysia ni...berapa kerat laaa yang mempunyai pendidikan tinggi ?? kot ye pun nak jadi artis , belajar la...ambik jurusan dlm bidang tersebut ...tengok kebanyakkan pelakon mahupun artis luar negara ....berapa ramai ada kelayakan tersebut ? siap masuk akademi lagi..bukan calang calang ...

Tapi kita ? cukup laaaa buat tv realiti..pasti undi....dah jadi artis...pastu ? hidup dalam dunia penuh kepalsuan ? tak abis abis ngan gossip ? yang laki , ada rupa buat apa ? jual album tak laku..jadi pelakon cam kayu ..yang perempuan ? usha datuk ? vvip ? perghh...mmg la..lantak korang la kan...

Tapi ni haaa..yang dok cungkil bakat kecil ni ? suh jadi penyanyi kecik kecik lagi ..sah sah kat sekolah dah berangan nak jadi penyanyi ...sah sah malas belajar ..nak kata apa ? " nanti besar aku leh jadi penyanyi..tak yah dah belajar tinggi tinggi..leh dapat DATUK " ...apa kes ?

Tak sedar lagi ke ? ke mana arah bangsa kita ni ..korang bangga dengan MELAYU...tapi MELAYU terpinggir ke? Zaman dulu , melayu bersatu...zaman sekarang MELAYU sendiri sendiri..

Ni kecik kecik lagi dah di suap dek hiburan....otak penuh ngan hiburan....tanya diorng sapa perdana menteri pertama negara kita ? sapa pahlawan pahlawan yang membebaskan negara kita dari cengkaman orang asing ? erkk...berapa kerat tau ??? ....cuba tanya....AF ari tu sapa juara ? ni sapa ni ? artis ni kawin dah ke belum ? sah sah teror ! adoi....

Bagi aku la...cam Raja Lawak tu ok la kot..sebab ramai yang masuk tu takde kerja..mencuba nasib dalam bidang tu...yang aku kesiankan sangat ni , anak anak kecik ni...kecik kecik dah pasang cita cita nak jadi artis...haihhh..entah la Malaysia...
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI