Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 20 Januari 2010

ENTRI KHAS : PENGUNJUNG DAH CECAH 30K !

WOW..hehehe...alhamdulillah...aku tak sangka la blog aku leh cecah ke angka gitu..aku mula dari 0 ...memula nak buat blog ni ,risau gak....yelah kan jadi blog syok sendiri...sendiri tulis sendiri baca...huhu...

Dulu aku tak kenal langsung maksung blog dan berblogging..huhu...walaupun hidup dalam dunia IT , tapi blog takde dalam kamus hidup aku..bagi aku , bloggging ni membuang masa...tapi bila aku baca blog org , aku rasa ..aku boleh buat macamana diorng buat..sebab apa ? sebab aku mmg suka mengarang , berceloteh ,membebel dan berjiwang...heheh..mmg tempat dia la nii..

Memula yang buat blog ni adalah wife aku...maksud aku yang berkait rapat ngan aku la...wife aku buat blog...beria ria dia buat....last last...tersangkut kat pelabuhan Klang...kapal dah siap...tapi bila dah loading barang barang muatan..kapal tak bergerak keluar..kapten kapal dah melambai nak bagitau nak berlepas...tak berlepas lepas gak...disebabkan tu laaaa aku buat..geram tengok dia tak bergerak dah...last last...aku nye gak yang dah pusing satu dunia...huhu...Apa pun penghargaan buat wife aku ...dia yang beria ria..aku yang bersemangat..

Bila aku mula beritahu tentang kewujudan blog aku ni , ada la sahabat sahabat di facebook memberi pendapat , cadangan , malah idea idea bagi memajukan blog aku...Dari satu identiti ke identiti aku buat..tak kena gaya...tak kena cara...tak menarik...tak 'bernafsu' bila membacanya..aku buat R N D ...last last aku tau apa yang menyebabkan org suka membaca...



Bukan mudah nak berblogging ni..masa yang amat banyak diperlukan ketika berblogging sebab perlu mencipta ayat yang cantik dan mudah difahami...macam macam resepi aku cuba ..Last last aku buat kesimpulan bahawa pembaca yang akan kembali datang membaca adalah mereka suka yang situasi ' live in action '..yang boleh membuatkan mereka tersenyum..ketawa dan kalau mampu membuatkan mereka berfikir , bermakna ' hiduplah ' blog tu ...bak kata seorang kawan di FACEBOOK , blog perlulah ada 'soul ' , barulah menjadi..


Sebenarnya aku teringin membuat cerpen dalam blog aku ni tapi belum ada masa .huhu..insyaAllah..satu hari nanti...

Apa pun , aku gembira bila blog aku ada pembaca...bukan nak bagitau blog aku ni glemer atau bagus tapi aku gemar berkongsi maklumat..tak kira apa pun la...baik atau buruk , jika mereka suka membacanya n dapat info dari situ , aku dah cukup gembira...

Kepada semua pembaca setia blog BENASHAARI.COM , aku amat hargai kalian...tanpa anda , BENASHAARI.COM tiada ertiinya..target aku...dalam tahun ni nak cecah 1 juta ..sehari nak ada lebih 1000 pembaca ...huhu.... itulah azam aku tahun ni...


TERIMA KASIH

APA AKAN JADI PADA DUNIA JIKA SEMUA ORANG KATA ' LANTAK KORANG LAH ! "

" Tadi aku nampak si Ahmad tu baeekkk punya cum mulut dalam kereta ngan awek dia ! " ..

Si A ni dengan selamba menjawab .. " Ahhh..lantak laaa..dosa dia..kubur masing masing ...! " ....jawab si B sambil makan pizza sambil usha awek-awek seksi yang lalu lalang depan dia ...

Kalaulah korang nampak seseorang yang korang kenali membuat sedemikian rupa , apakah yang akan anda lakukan ? YAAAAA...Tepat sekaliiiii..tengok jee laa..free show kan....nak tengok dalam tv , dah boring..ni member buat depan mata..tengok je la...kalau cakap lebih lebih , ada gak yang bertumbuk kat situ kan...hehe...

" Pak Ali sedang buat apa tuu ??? " ..Shah ( bukan nama betul..nama betul Arul ) menegur jiran sebelah umah dia yang sedang berusaha mengangkat tong gas yang sampai tadi...Terkial kial dia mengangkatnya...Yelah , umur Pak Ali tu dah cecah 70-an ....mana nak larat angkat kan..takkan nak tunggu pekena tongkat ali satu cawan baru larat angkat..sah sah membohong...huhu

Pak Ali berkata , "ni ha , angkat tong gas ni ...tengah masak tadi tau tau abis dah gas...makcik ko tu teringin nak makan asam pedas ikan pari ..nanti jemput la datang makan yer..."

Si Shah ( bukan nama betul ..nama betul dia Arul ) ni tersenyum bila dengar Pak Ali menjemput dia datang makan umahnya nanti..."InsyaAllah ..." jawab Shah dan terus masuk ke rumahnya..." Malas nak angkat tong gas tu..huhu..aku sendiiri pun penat ni " ..bisik kecil hatinya..

Dua contoh yang aku cipta sendiri tapi aku yakin ia berlaku di mana mana dalam dunia ni...manusia yang pentingkan diri sendiri ni wujud !

Apakah yang akan terjadi sekiranya semua orang bersikap begini ? Aku rasa...abis tamadun manusia ni...Macam skang ni ...bila berlaku kemalangan di jalan raya...berapa keratkah yang akan berhenti dan menolong nya ? aku rasa ramai !!!...rami yang berhenti dan tolong tengok...dan ada juga yang tolong tuliskan nombor kereta yang eksiden tu...paling best sekali...tolong sesakkan lagi jalanraya tu !!! Bila ditahan mintak hantarkan mangsa kemalangan ke hospital , berapa ramai yang sanggup ??? huhu...

Sikap MYOB ( mind your own business ) ni semakin menjadi tabiat utama dalam masyarakat kita...contoh dalam lrt...kalau ada perempuan tua atau mengandung...berapa ramai yang akan berdiri dan berikan tempat mereka...dan ada jugak yang tengok .." ooo..bukan bangsa aku..biarkan jeee " ermmm..sikap prejudis yang tak patut wujud langsung di negara kita ini !!!

Aku cukup tensen bila orang bersikap prejudis ! Aku sendiri berkawan berlainan bangsa...seronok apa ??? aku tak da masalah dengan bangsa lain...kalau nak bermasalah pun , ngan bangsa sendiri pun aku leh bermasalah !

OK..lari tajuk lak...hehehe...aku malas nak bebel panjang panjang..cuba korang tanya diri sendiri..skang ni kita bersikap MYOB ..kan kan ?? hehehe..ada jawab , yelah...demi keselamatan terpaksa buat gitu...ermmm...takut mati katak kan..gitu la ada nya...

Tapi betul..amik berat pun kena..tak amik pun laaaaagiiii kenaaaaaa..... jadi camana ? ditelan mati mak..diluah mati ....sendiri mati laaa

PELIK ??

Ini isu basi..tapi aku nak tanya je..bukan nak cari gaduh atau nak cari pasal...cuma nak tau...dulu aku penah postkan entri berkaitan ini tapi ramai yang kurang selesa..tapi aku tetap pelik...

Ni terjadi tadi..semasa aku dalam lif ..on the way nak masuk ke pejabat..ermm..dalam lif tu ada la 4-5 orang...laki dua orang je...berhampiran dengan aku , ada seorang perempuan..berselendang kat kepala dia ..aku nak kata bertudung , bukan bertudung..hurm...pastu baju dia , aku tak ingat tapi yang pasti cm berkemeja butang...dan berseluar panjang hitam ( ketat cam suar orang g main basikal racing..huhu ) ..hurm..

Aku bukan nak pertikaikan yang tak menutup aurat ni..yang tak menutup ni , lain kes..cam aku kata ari tu la..yang aku pelik jenis gitu tu...atas berselendang aka ' bertudung ' ...yela kan ada cam 'orang orang besar ' kita ni..ada yang berselendang tersembul jambul...baek punya contoh...

Aku tak mo cita bab dosa pahala kat sini...tak mo kata yang bertudung belum tentu baik...yang tak bertudung pun belum tentu jahat...aku cuma pelik kenapa boleh jadi gitu ? Fesyen ? Tolong lahhh...kalau fesyen , biarlah kena gaya..ni nak campur aduk awat ? nak tutup pala , tutup betul betul..kalau nak bukak , bukak je..sampai seru nak tutup , tutup..ni setengah setengah...ayoo...segan la kat org bukan islam tengok...atau orang yang baru masuk islam tengok..fesyen ni , aku nampak orang melayu banyak buat...

Nanti ada gak yang bukak cari gambar wife aku ..haa..wife dia pun sama...adoi..apa kes ??? bila aku cakap , korang pk la...mana baik mana buruk..bukan g cari lagi salah orang yang cakap ni...untuk pengetahuan korang , wife aku pun baca blog aku ni..kalau terkena batang hidung dia , dia sendiri mau ingat la..sama la gak ngan aku..aku tak kata aku baik..aku pun tak betul gak...aku tulis ni supaya semua orang nampak n sedar...termasuk aku...nak berfesyen , boleh , tapi jangan malukan agama Islam...cakap 'AKU CINTAKAN ISLAM..AKU CINTAKAN ALLAH..AKU CINTAKAN RASUL " tapi ???? jgn kata aku iman tak kuat lagi...iman tu ' percaya ' ....kalau tak kuat bermakna tak percaya lagi tu...

Entah ler....aku geleng pala je tengok ...nak kata apa dah ? tengok je la..aku ngumpat dalam hati.. aku dapat dosa , dia lagi dapat dosa...

AURAT ATAU FESYEN

HANCUR ! SEGALANYA HANCUR !!

Penat ! Itulah yang termampu aku luahkan pagi ni....naik erl ..berdiri..dalam lrt..berdiri..huhu...jalan kaki lagi..

Semalam , hari kedua aku dalam minggu ni aku workout...Dah dua minggu aku berlatih bawah bro Aie...huhu..mmg diseksa betul betul...bukannya guna weight yang berat pun..ringan je..tapi disebabkan teknik yang digunakan tu...perghh....mmg tak tahan...

Bayangkanlah..awal awal datang selepas kardio tu..dia suh layan abs dulu..lower abs..perghhh.....buat 6 set lak tu..korang tau camana dia suh buat..haa..memula dia kasi aku enjoy dulu...buat tersengeh sengeh..diaa biarrr jeee...aku pun dengan happy buat la..kira sampai sepuluh..bila nak sampai sepuluh , baru dia datang...baru start kira !!! dengan cara yang betul..dia sentuh bawah perut tu..."guna bahagian ni !! tarik kaki tuuu guna perut..bukannya angkat kaki tu..tarik guna perut ! " ..bermakna tenaga tu dari perut..serupa cam menyanyi la..gunakan perutt...huhu..

Pastu bergayut lak...haih...yang ni mmg aku tak tahan...serius tak tahan...tapi kena buat gak..nak tak nak kena gak buat ! Bila turn aku selesai..turn member aku lak...sementara aku dok curik angin , aku cakap ngan dia...aku bagitau dia yang aku kurang tenaga sebab dok makan skit je..makan keow teow goreng je ari ni...hangin satu badan dia..camana nak dapat lean body kalau dok "masuk minyak" !! ...huhuh..aku dha tak tau nak makan pe sebenarnya..hahahah...

Nak makan oats , takde..nak g beli , malas ..ahahaha..kira keow teow tu , aku tapau kat kawan aku jek..sedap..hahahaha..

Mmg rosak diet aku dari minggu lepas..sebab nak cover tenaga aku...tapi salah pemakanan..huhu....

Minggu ni...bermula hari ni..aku mulakan sekali lagi ..selepas dapatkan tips dari kawan aku...yang mana cara dietnya agak berbeza dari aku...aku nak cuba..

Pagi - roti yang penuh serat

Tengahari - hurmmmm...ni yang susah skit..pilihan kurang...menurut member aku tu , cari oats...ada satu jenis oats ni...aku tak hengat nama dia..nanti sat g nak g cold storage the mall carik..

Malam - lepas workout , pekena red beans...atau sayur...ermm...yang ni kena harap wife aku buatkan la..

Air suam kena banyak minum...tu wajib tu..

Jadi , itu yang aku nak try skang..perlu buat...bila aku buat cam ni , automatik memberi kesan pada tekanan darah aku...terjaga kesihatan..

Keletihan aku berpunca dari corak pemakanan yang tak seimbang..tu pasal jadi gitu..aku perlu amik juga suppliment protein yang mana aku skang tak amik lagi..

Em...nak kena beli menda ni lagi..harga dalam pasaran malaysia , lingkungan rm350 - 400..huhu..mahai kan..sebotol je ni...1.8kg...cukup tahan sebulan je...dah byk kali amik...mmg bagus la..cuma masalahnya , badan tu tahan atau tidak je...ada org tak leh tahan..sebab 'panas'..entah le..bagi aku je..cuma kekadang tu muak sebab terlalu pekat...nak bagi sedap , kena layan ngan ais...blend sekali ngan ais..jadi ice blended..hehehe..tu mmg beshhhhhh..

Cuma nak beli ni tak tau bila lagi memandangkan buat masa skang ni , ' pengurus kewangan ' sedang berusaha mengcut kos kos demi masa depan ..huhu...

Training aku berakhir dengan biceps..huhu...mmg mau pitam gitu...belasah aja la....begitulah adanya...bermula kul 6 petang sehingga 8 malam..sempat kejar maghrib..hehe..tu yang penting..

Ada yang tanya aku , camana nk besarkan biceps, back ,wing dll....sebenarnya gini..apa sekali pun , isikan diri tu dengan membaca ...google teknik teknik yang ada dalam internet ni..tengok video video yang ada...kemudian g gym...tanya otai...gabungkan....nak besar tak semestinya guna plate yang banyak....teknik perlu betul !


Bila dah dapat lean body cam ni..baru laaaaa aku turun beach....tak yah pakai baju...ala ala baywatch gitu..hahahaha

Sekian..terima kasih...ahaks...gilosss
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI