Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 22 Januari 2010

SALAH SIAPA ???

Cerita ini mungkin panjang berjela...pada yang tak gemar membaca , boleh la melihat iklan disebelah..atau lihat muka saya 3 tahun lepas tu...hehe...panjang neehh cerita ni..nasihat saya..sila baca dengan penuh teliti..anggap macam nak amik exam esok ! final paper..yang paling penting ni..kira kalau gagal anda kena repeat dari tahun 1 balik..haaa..ni dah tahun akhir..bayangkan gitu laaa..

Sejak semalam handphone wife aku rosak...rosak tang mana pun tak tau la...tak leh nak charge..aku ajak beli baru..dia tamo..nak beli nanti masa cuti...nak cari dalam harga rm100..nak jimat katanya..huhu..aku pun tak tau la motif penjimatan yang sedang dilakukannya..ikutkan jimat sangat dah ni..tak pe la..terpulang pada dia..

Bermakna sejak semalam la dia tak leh guna hp dan aku pun tak leh nak contact dia..dia kata tak pe la...sehari je..ok la..masuk akal gak alasan dia..sehari je kan..segala perancangan diatur dengan teliti..termasuklan malam ni yakni menjemput aku di ERL stsn Putrajaya seperti biasa ...dalam kul 9 malam gitu..

Setelah dipersetujui di kedua dua belah pihak maka berpisahlah kami di stsn ERL sewaktu dia antar aku untuk pergi 'berkhidmat untuk negara' ...erk..apa kemenda ayat ni...cam ni la..aku mudahkan...dia antar aku ke stsn erl.dalam tu bincang pasal mlm ni.so dah dah setuju , aku turun kat stesen n g kerja...ok ? mudah ? oraitt...guna bahasa rock je la..

Kat kaunter Erl , aku beli tiket dua hala yakni pergi-balik..so nanti tak yah nak beratur dah..sampai opis cam biasa...skip cerita kat opis..

Balik ari ni lewat skit memandangkan hujan terlalu lebat diluar nun..tapi aku tetap g gym..hehe...plan ari ni nak layan 'kaki ' tapi aku tamo sebab aku takut takde tenaga nak balik umah nanti..penat nanti siut..so aku cakap kat Bro Aie , nak bebas jek...dia pun ok je...lega aku..tapi aku tetap berlatih dengan serius..hehehe..penting ni...nanti kawan kawan kat FB n Blog nak tengok hasil perjuangan aku..huhu...

Dalam kul 7 lebih , selesai training aku..balik le ..pe lagi kan...aku tengok handphone aku dah merah..adeh..Si Bro aie guna tadi..dok layan FB..sampa umah aku terus charge..

JANGAN BOSAN TAU..SETIAP PERENGGAN ADA KAITAN.. KE NAK AKU SAMBUNG NI ? TAMOO ?? HEHEHE..TAU DAH..

Sementara tu aku g mandi..solat..pastu lepak borak borak ngan parents aku..sambil bergaduh dengan anak buah aku..huhu..kemudian aku g kemaskan beg aku..ermm

" baju kerja tadi ..nak bwak balik ke tak nak ek ? ke biarkan je kat sini...nanti mak tolong basuhkan sekali je..huhu..tak pe la..biarkan je la kat sini " hati aku berbisik..

Dalam kul 8.15 gitu , aku pun kuar ..check poket aku ..duit ada dalam rm20..tadi ada banyak..aku bayar duit gym...aku beli oats...red beans...pastu beli air lepas workout..so duit yang ada kat aku , lepas untuk bayar tambang teksi..nak jalan kaki , penat sangat dah...

Lrt sampai awal lak ari ni..dalam 830 gitu...aku janji ngan wife aku , dalam kul 930 gitu...Erl akan datang dalam kul 9.10..so banyak masa lagi la..aku leh jalan dengan penuh bersantai...

Bila sampai ke stsn lrt bandar tasik selatan ....aku keluarkan beg duit aku..cari tiket ERL yang aku beli pagi tadi...

Errr...mana tiket Erl aku tadi tu ?? Aku cuba ingat semula ...kat mana aku letak..last last....nun dalam poket baju kerja aku !! aku tinggalkan kat umah ! ..ah sudahh..camana ni...nak beli tiket baru ??? duit dalam poket tinggal rm3 ! tambang erl rm5 ! tadi aku baru beli tiket LRT untuk seminggu pnya..RM20...arghhhhhhhhhhhh..camana ni ??? Satu keputusan yang silap membeli tiket lrt terlalu awal kah ??? adoiyai..

Aku pk masak masak tindakkan aku...haaa...aku call adik ipar aku..dia kata dia nak datang umah petang tadi..mesti dia ada kat umah..aku nak suruh wife aku ke stsn Sg Besi..dekat skit ngan umah...

Bateri hp aku..merah dah...charge tadi tak sempat penuh..Aku call adik dia..tak berjawab...1..2...3...4....ermm..takkan dia tinggalkan hp kat atas bilik n lepak kat bawah ? ( rumah setingkat ) ..

Aku cuba call adik ipar wife aku lak...langsung tak dapat line....ermm...camana ni ? Bukan apa...wife aku sah sah tunggu aku kat stsn Erl sana nun ...risau dia nanti tengok aku tak kunjung tiba.. nak call tak leh lak..pk ben pk...aku tengok jam aku..dah hampir kul 9 malam...arghhhhhhh

Last last aku buat keputusan.... aku patah balik ke rumah mak aku kat cheras nun....bermakna aku kena naik lrt dan berjalan kaki sekali lagi..haihhh

Aku tengok hp aku..nape la dia tak call aku lagi ? ..

"cari la public phone kat stsn tu..ermmm...tak pe la..kang kalau dia call , aku suh dia balik umah terus je...tak yah tunggu aku..." pujuk hati aku..

Smpai stsn cheras..aku pun melangkah longlai kembali ke umah mak aku...penat siutt wa cakap lu..nasib baik aku tak training kaki tadi..kalau tak ? huhu..

Sampai umah..peluh mencurah curah keluar...anak buah aku sambut aku...dia dengar suara aku masa aku muncul depan pintu..huhu..

Mak aku tanya nape aku balik ? huhu..panjang citanya mak...hahahah...memikirkan aku ada tekanan darah tinggi ( dah lama tak kena kan..ubat pun dah tak makan..waaa..hasil diet tuu )

Aku cita seringkas yang mungkin...pastu aku tanya mak aku...kunci keta serena tu mana ?
Mak aku tanya wat pe..aku jawap , nak pinjam ...tak larat nak balik naik erl dah...lagi pun takut nanti bila sampai ke stsn , wife lak takde....dia mesti tercari cari aku..aku lak ternanti nanti kat situ..sebab tu aku buat keputusan bijak untuk pinjam je keta tu..

"Minyak banyak lagi tak ? "....aku tanya mak aku....Mak aku tanya bapak aku balik....bapak aku jawab banyak lagi...ok la...sempat sampai..esok baru isi lain..

Aku g start enjin keta...ermm..tengok minyak...setakok lebih..lepas la ni...takkan nak jammed memalam gini..dah kul berapa dah ni..sambil tengok jam...dah kul 9 lebih...ermm..

Aku pun gerak ke Putrajaya...minyak skit ni..ermmm..nak isi dulu ke tak ni ?? depan tu ada shell...cash tadi aku baru pinjam kat mak aku...nak kuar duit , malas nak turun ke atm..ermm

Nak isi ke tak ni..kang ..haa..salah perhitungan...susah aku....ermmmm...ermmm...ok la..tak yah..teruskan perjalanan...clear je jalan..aku bawak slow je..cuba jimatkan minyak..

Bila lalu Bandar Tasik Selatan...jalan clear..huhu..tetiba...nak masuk Sri Kembangan jammed..waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...banyaknyaa ketaaaaaaaaaaaaaaaaa...diorng beratur beli tiket wayang keeee ???? cita apa yang besh niii ??? huhuu..gilee..

Aku mula tensen...camana nehhhhhhhhhhhhh...nak patah balik ke tak ni ?? adehh...kang minyak abis....haa...takkan aku sorang sorang tolak serena yang bapak gajah sizenya ni...mana larat..dulu boleh la...zaman muda dulu..takat steamroll tu aku tolak sebelah tangan je...jgn tak tau ...haaa..tu baru bukak rahsia skit je...dulu aku ngan superman tu ada pertalian tau..sama sama dari planet kryton..haaa...

Sambung cita...aku tengok meter minyak..setakot lebih..nasib baik aku tak pasang aircond..kalau pasang tadi ???? haaaaaaaaaaaaaaa..mau masak aku dalam ni...
Start dari sini jammed...haihhh..

Kat situ dari kul 10..bergerak setiap 5 minit..slow slow jeee...aku tengok keta sebelah...ermm..tutup tingkap...pasang aircond..waaa..besh nyeeee.....aku bukak tingkap..hirup bau asap keta..hahahaha...nyaman sekali dongg...

Tetiba aku terdengar ada kereta dihidupkan enjinya..ermmm..ada jugak keta nak abis minyak cam keta aku ni ?? hehehe..ada sedara rupanya..hahaha..sama sama laaa kita abis minyak yeee...aku tercari cari la..keta mana...last last aku nampak keta waja..hehehe..cian abang yee..hahaha...

Tindakan dia tu memberikan aku idea...nape aku tak ikut je cara dia ? hahahaha..aku pun matikan enjin..hahahaha...bijak tak aku ? hahahah..mati , hidup..mati ...hidup
er..tetiba aku cuak...camana lak kang , bila aku matiikan enjin..tak leh nak idupkan semula ??? waaaaaaaaaaaaaaaa..aku buntuuu..aku tak ikut dah cara diaaaa..takuttt....hahaa..apa yang aku cuba buat...tak main minyak..aku release je break..hehehe..ok la...berhasil...

Tiba tiba ada call masuk...adik ipar wife aku call ...haaa...aku terus tanya mana wife aku ? dia kata dia g amik ben..adehhhhhhhhhhhhh.....aku jelaskan kat dia apa yang sedang berlaku...Aku mintak dia g cari wife aku kat Stsn erl...suh dia balik je ..tak yah tunggu aku...

Nasib baik leh call lagi hp aku..bateri dah merah..tapi still power..cam ultraman la..bila lampu merah ,baru dia teror..hahaha..

Dalam setengah jam kemudian..wife aku call..haaa..berleter sat aku...huhu...tensen siutt..
dia pun bebel gak kat aku..kata aku yang cuai..huhu..dah dah..toksah gaduh gaduh..skang ni tunggu je...bateri hp nak abis..minyak pun nak abis ni..standby tong kosong ..isi minyak nanti..

Aku angkat pala..tengok keadaaan kereta kereta di hadapan..aku tengok di depaaann sekali..eh..lancar la pulak..ini bermakna jammed ni sampai kat depan skit je lagi..




Punca kesesakkan lalulintas !!!!


Alhamdulillah...dalam 10.50 gitu , aku berjaya harungi jammed tu..tengok minyak pun tak luak..hehhee..leeeegaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ...

Sampai gak aku kat umah....masuk masuk je..rasa cam nak pengsan...nasib baik ada tamu..diorng pun dok tunggu aku ..ajak makan sekali...

Hehe..aku makan red beans aku laa...tengok muka wife aku..lega dia sbb aku selamat tiba..hehe..aku lagi laaa.bersyukur amat sangat..kalau tak , aku dah jadi sazali samad...tolak keta tu !!!!! hahahahah ...

Moral of the story ...ada banyak ni..pertama...kalau hp tu dah rosak , g beli terus..kot kot ada emergency ke...sapa tau kan...kedua , pastikan tiket erl lepas digunakan , masukkan terus dalam wallet...ketiga , senantiasa ada duit emergency dalam wallet...jgn gunakan..sapa tau kes kes gini..keempat...jgn suka tunggu minyak nak abis , baru nak isi !! ..kelima..bila jadi kes kes gini, banyakkan bersabar...berdoa..beristighfar...ingat padaNya..mohon dipermudahkan perjalanan...insyaAllah... huhu...sapa salah dalam cerita ni ? hehehe..toksah pk la..yang penting dua dua selamat...alhamdulillah....abis dahhhhh

APA TINDAKAN KITA BILA ORANG KAFIR MENGHINA ISLAM ?

Hurm....tengok tajuk pun tau dah kan....skang ni isu agama sangat sangat sensitif...aku tak nak sentuh bab tu...bahaya..hehehe..yang aku nak bagitau ni...satu blog yang aku rasa datangnya luar negara kita...sebab bagi aku , sejahil jahil org malaysia , dia takkan berani buat gitu..kalu dia berani buat , aku rasa sah sah dia dah lari dari sini..kalau tak ? sendiri mau hengat la kan...

Cuba korang baca blog ni...aku harap bila baca , korang tersenyum walaupun sakit hati..kenapa perlu tersenyum ? sebab mmg tujuan utama dia nak bagi umat islam marah..bila marah , kata kata dia adalah benar..yakni orang islam ni terorist...pengganas..skit skit nak marah..nak mengamuk ..

Marah tu boleh...tapi ada caranya..jgn terus mengamuk sebab ada pihak sedang menunggu masa untuk 'menelan' kita..

Bagi aku la...blog cam ni jgn dilayan sebab tulisannya tiada ilmiah..tulisannya ibarat budak tadika dok mengarang cerita..bila ditanya , cita cita....nak jadi cam ayahnya..pemandu lori hantu..atau nak jadi mat rempit sedangkan mereka tak tau kebenarannya..

Yang aku nak cakap ni , satu jeee...kita marah orang kafir menghina ISLAM...tapi sedarkah kita , kadang kala kita secara tidak langsung atau tidak kita sedari , kita ada juga menghina agama yang kita cintai ini...tanpa kita perasan...hurmm...cuba buka mata luas luas..tngok sekeliling kita....

Tak cayaa ????? hehehe......rujuk semula apa yang disuruh agama...berapa ramai yang ikut n berapa ramai yang ikut ala ala kadar , janji buat...atau tak buat langsung....tidakkah itu menghina secara tidak langsug ...

Ibarat dikatakan...undang undang negara melarang penggunaan dadah ..ada gak buat..bukankah itu satu penghinaan..melanggar undang-undang negara adalah satu kesalahan..dan dihukum..

Agama Islam lak camana ? suka suka je nak ikut ? suka suka je nak buat ? ..tak nk tak pe..nanti nanti je buat...mintak je ampun...bukan ke tu satu penghinaan ? Kata je muslim ? Tapi tak ikut ?

Macamana la orang kafir nak respek orang islam terutama di malaysia ini..aku cakap sebab aku duk malaysia..luar negara aku tak tau..aku rasa korang faham maksud aku ni..

Contoh cam ari ni...solat jumaat...berapa ramai lelaki akan berada di shopping kompleks sedangkan masjid ada berdekatan....atau berada dalam karaoke ? dok melalak sebab waktu rehat yang panjang...bila ditegur.." ala...baru sekali tak g jumaat..ada 2 kali lagi!" ..tahukah korang , sekali tidak bersolat , anda perlu bertaubat !!! korang paham kan maksud aku tu..haaa...tu bukan aku kata tu..tak caya..korang leh cari sendiri...tu baru solat 5 waktu..solat jumaat adalah wajib ! sekali tak g hukumnya...hehehe...lu orang cari sendiri...takkan nak aku suapkan gak....

Aku bukan ulama , ustaz dan jauh sekali orang yang arif tentang agama tetapi aku malu bila lihat semua itu didepan mata aku...bila orang kafir sentuh bab islam , kita marah ...bila orang islam sendiri yang buat ? sapa nak marah ? tengok je ???? adehh..sabo je leee...

kat bawah ni..url yang tengah kecoh skang..korang baca n pk la sendiri...yang mana satu kita sebenarnya ...

http://beritamuslim.wordpress.com/

BERKESAN !!


Pada yang nak mencuba...silakan....bagi aku...berkesan...walaupun baru sehari tapi perut aku rasa lapang je....

Pagi pagi ..korang sarapan ngan 3 in 1 quaker oats ( aku bukan duta quaker oats untuk pengetahuan korang ekk ) ... korang amik satu atau dua paket ..

Tengahari pun gitu...satu atau dua paket...

Petang ..sebelum balik kerja...amik satu paket lagi...tujuan untuk elakkan perut lapar semasa pulang ke rumah..kalau tak..nanti singgah ke pasar malam ke..atau mana mana pasaraya , selera makan jadi pelik..tengok semua menda nak ! tengok tu nak ..tengok ni nak..untuk elakkan dari semua itu berlaku , sila ikut nasihat saya...hehe...tak nak tak pe...tak marah pun..selili lugak lugi looo..

Malam ....jgn makan oats lagi..muak nanti...hehehe..malam , sila makan red beans...samada ngan roti atau beans tu saja...sediakan biskut jacob yang mengandungi oats..itu untuk persediaan bila lapar...cicah ngan teh o...ingat yer..teh o..yang tiada susu pekat atau gula yang tinggi ! ..

Kalau kat opis..senantiasa sediakan buah..samada buah epal atau pisang...buat pengetahuan anda , takde rekod lagi orang gemuk makan pisang ..

Elakkan sama sekali makanan bergoreng !!! elakkan yeeeee....sup sup yang mengandungi minyak...garam ...ajinamoto gitu ek..elakkan..yang berlemak lemak tu..tolong jauhkan...tak peee..korang dah rasa semua tu dulu....skang masa untuk cantikkan diri lak..hehehe..pasni leh makan balik....

Nasi lemak..roti canai ...makanan berkuah semua tu kalau leh elak..elakan..

Kalau betul betul nak ilangkan perut tu..cuba la...kalau dapat g gym , lagi cantekkkkk ..

Nape aku pagi pagi ni dah cakap cam ni ek ? Sebabnya semalam aku buat cam tu...terasa sangat bezanya...suar longgar...

Yelah ..ni baru sehari kan..tapi tips ni aku dapat dari sorng geng gym yang mana badannya mmg lean betul...slim jee....kurus tapi berotot...

Apa kata kita cuba beramai ramai..kita mulakan ari isnin ni....ada brannn ????

Sabtu ni , korang g beli QUAKER OATS 3 in 1 ( VITAL ) , RED BEANS , buah epal...stok untuk seminggu atau dua minggu..haaa....aku nak g beli kat TESCO ahad ni.kalau nak jumpa , jom laaa..hehe..

Selamat mencubaaaaaa

BAEKK PUNYAA !


Kalau korang rujuk entri sebelum yang ni , masa post entri tu jam 8 malam...pastu , terus aku tertido depan laptop...ni kira baru bangun balik..huhu...nampak sangat aku terlalu penat kan...bangun terus solat dulu baru online...sebelum mula online , turun bawah , amik coklat , air suam sebotol..huhu...online sambil makan............

Plan malam tadi , pas post entri nak turun g tengok chuck ... nak layan sit up n nak buat crunch sambil tgk tv semuanya terbatal gara gara terlena ..tapi best gak...fresh je masa bangun tadi...lega...lega sebab dari petang tadi aku dok tahan bijik mata ni...tersengguk sengguk masa dalam keta tadi..

Esok lak , menurut wife aku , ada tamu ....adik dia nak datang tido sini...aku lak nk tutup minggu ni ngan rutin workout yang paling aku tak suka.....legs...arghhhh....sah sah merangkak balik umah..

Mesti korang tertanya , napa la nak seksa diri sampai gitu sekali..hehehe..semua ni ujian ketahanan minda..mampu atau tidak sebenarnya...tubuh mengatakan yer tetapi minda jika terlalu lemah akan mengatakan kita tidak mampu...kalau berjaya mengatasi minda , semua perkara akan jadi mudah..erti kata lain , kawal minda kita sendiri , semua jadi senang ..

Disamping tu , dapatlah tubuh yang cantik..seronok apa dapat tubuh cantik...sedap je bergerak ke sana sini..cam aku la kan ..lelaki...ni pendapat aku sendiri...jgn marah ye abang abang kat luar..lelaki 'berperut' ni , aku tau ..cute ,comel...tapi sebenarnya la kan aku rasa perempuan suka lelaki yang berbadan maskulin...mana ada perempuan suka lelaki berperut..bila dah dapat yang berperut , maka diorng cakap gitu..diorg suka..maskulin bagi aku bukan la berotot otot...cukup cam ala ala keanu reeves...brad pitt atau david beckham...tak perlu terkeluar keluar otot cam mamat bawah ni..ni poyo namanya...entah sapa la mamat ni..


Tu cuma pandangan aku la..sebab apa lelaki pun cam tu gak...cakap suka perempuan berisi....tapi bila nampak perempuan berbadan lentik ....cantik...haa..terpusing pusing bijik mata...tak dinafikan ada lelaki yang suka perempuan berisi..tapi kena faham...berisi tu camana...bukannya berisi dengan lemak lemak ikan paus...haa..

Maaf ye ..aku bukan nak kutuk manusia manusia yang 'berisi' kat luar sana.. tapi aku nak bagi peransang...korang boleh lakukan semua tu..dulu aku sendiri pun berisi ! hampir 100kg tu...seluar aku dah masuk size 40 ...bayangklah...pakai baju...tang dada nampak mantap tapi tengok bawah..perut pun nampak..bila bukak baju ? lemak terkeluar...ermmm..tak smart bro..sis....comey mmg comey...tapi bila nampak orang lain yang macho atau mantap , tertelan air liur gak kan..cam tu la aku dulu....

Bukan tak boleh buat...bagi aku semua orang boleh buat..jgn la bagi aku alasan tkde masa ! Cari masa tu..curik masa tu...tak dapat malam , buat pagi pagi buta b4 g kerja...kalau g kerja kul 7 pagi , bangun la kul 5...workout sejam...pastu mandi , solat..g la kerja..malam tido la awal..b4 12 , tido...anak anak ? sebab tu aku kata...buat pagi pagi b4 diorng bangun...dapat seminggu 3x pun cantik dah...tak perlu heavy heavy..ada cara dia...bentukkan tubuh badan tu...kasi mantap ...baru la nampak geram jeeeee orang tengok..

Tapi apa pun , niatkan la kerana nak menjaga kesihatan...kalau semata mata nak bagi cantik , bagi aku pasti korang guna jalan short cut...huhu..terpulanglah ...bagi aku...aku suka berpeluh ..maksud aku berpeluh tu ialah bersenam...puashati...kurus , slim tapi tak berpeluh..wat pe ? tak sihat ...hehehe...apa pun semua ni cuma pendapat aku....pada yang terasa , aku mintak maaf..aku bukan niat nak perkecilkan sapa sapa..aku dulu pun cam korang..berlemak sana sini..bukanlah kata skang ni dah perfect..aku still mengejar apa yang aku cita cita kan...hujung tahun adalah dateline aku..aku ada 11 bulan lagi..bukan mudah..ari ari penuh penderitaan tapi aku sukaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa dan aku puasssssssssss !!
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI