Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 25 Januari 2010

BELUM TIBA MASANYA !

Hurm ..pedih bila orang bertanya...bila nak dapat anak ? isteri dah berisi ke ? atau dah berapa org anak ?

Tu antara persoalan persoalan yang sering dikeutarakan bila terjumpa kawan kawan lama atau sedara mara yang tinggal berjauhan...Kalau soalannya bertapis , tu dah kira ok...kalau ada yang tanya dengan sinis ? mau gak makan sandal diadora aku yang 5 bulan tak basuh tu...

Aku yang baru masuk setahun dalam alam rumahtangga pon terjebak ngan isu isu panas begini...ni baru setahun..ada yang sampai bertahun tahun lamanya , camana ? Aku tak marah org tanya soalan soalan gini sebab bagi aku semua ni rezeki Allah...kalau DIA tak bagi yang ni , DIA bagi yang lain tu dulu..kita bukan tau semua tu...sekurangnya kita kena la bersyukur sbb kita tak merempat tepi jalan , pegang tongkat...atau terbaring di tepi jalanan meminta sedekah..

Ada yang berbangga sebab boleh mengandung ...hurm..tahniah..bagus la..tapi tolong jgn riak..aku cakap ni bukan sebab aku cemburu..tidak ..sama sekali tidak...aku cakap sebab nak ingatkan , semua ini pinjaman dari Allah..jgn riak...sekejap je DIA boleh tarik balik...doakanlah sahabat yang lain tu agar dikurniakan waris jugak..bukan tersenyum sinis...

Pada yang dah ada anak tu , aku tau ..bukan mudah nak jaga anak..penuh kesabaran..aku kagumi pada korang yang dah mendewasakan anak masing masing menjadi manusia..Tahniah..

Hujung minggu lepas , aku dan wife aku menolong adiknya menjaga anak sulung dia sbb dia nak g basuh umah barunya di Sg. Buloh..Baru sehari menjaganya , aku dapat rasa betapa penatnya menjaga bayi kecil lebih lebih lagi bila dalam keadaan tidak sihat...Seronok main ngan baby ni ..tapi bila dia buat 'peel' dia..haaa...masa ni perlukan kesabaran yang tinggi...huhu..tahniah pada ibu ibu di luar sana tu kerana berjaya mengharunginya dengan tabah...

Kawan kawan aku di Facebook ( BEN ASHAARI II , BEN ASHAARI ) , ramai jugak yang dah bertahun kawin tetapi masih tidak punya anak...aku tau camana korang rasa...bersabarlah...bykkan doa ...Ramai yang menceritakan pada aku tentang masalah mereka tu...seringkali menangis bila tengok anak anak orang lain...teringankan anak...mendukung anak sendiri...ermmm...Ada sebab DIA tak nak beri lagi tu..jgn pk bukan bukan...

Berapa ramai pasangan di luar sana ( termasuk aku ) inginkan anak sendiri tetapi kenapa ? kenapa yang ada anak ini tidak tau menjaganya dengan penuh kasih sayang ? Adakah terlalu mudah dapat , maka tidak perlulah menjaga sepenuh hati...atau dah terlalu ramai ? Malah ada yang kecewa melahirkan anak tersebut ! Ibarat satu badi terhadap dirinya..hurmmm..

Sahabat ku sekalian....berilah kata kata semangat dan bukannya kata kata sinis yang menambahkan lagi hirisan di hati mereka yang inginkan anak ini...JANGAN LUPA...KITA SEMUA INI SEMENTARA DI DUNIA INI...

KES DITUTUP !

Lelaki, bila umur dah cecah 34 keatas , mula mengelabah cari calon...hehehe...sebelum tu , baik punya dok 'salin' baju ...apa maksud aku ? sendiri mau hengat...tapi tak semua la lelaki gitu....tu bagi yang mempunyai 'harta' je gitu ...harta apakah itu ? heheh..mcm mcm adaaa...

Ok...entri kali ni berkaitan dengan persandingan istimewa best preng aku kat gym....Mr. bernard ...atau ADAM...waa..nama baru gitu...

Aku tak layak nak cerita tentang percintaan diornag..ada baiknya aku terus pergi ke tujuan utama yakni menceritakan detik detik mencemaskan itu...huhu..

Majlis diadakan dia Dewan Bandaraya , Bandar Tun Razak...bersebelahan dengan Gym Rakyat dan Komplek Renang Kuala Lumpur...Pada yang tau , bagus la..Pada yang tak tau pula , korang anggukkan je kepala wat wat tau..atau pun sebut je , ' ooooooooooooooooo..kat situ...tau tau " walaupun pada dasarnya korang tak tau...kan mudah...

Dari rumah aku ke sini..dekat je..mengambil masa 4-5 jam..dekat kan ? haa..aku kata dah...huhu..banyak laaaa...hahahaha....10 minit jek...rumah aku tu bermaksud di cheras..hehehe..umah mak aku la...aku tak mampu beli lagi rumah ...tunggu blog aku ni dihabis bayar dek pembeli blog baru aku tu..huhu..ingatkan dia beli cash..tau tau dia beli blog aku ni dengan hutang...korang tau tak cerita pasal blog aku ni dah jual ? pasni aku tak karang dah dalam ni..bos baru lak yang karang...aku nak g bercuti kat tanjung dawai..lalalala ..

Ok ok..aku teruskan cerita..haih..nak aku pendekkan ke ??? ...ok ...begitulah ceritanyaaa..sekiaann..hahaha...

Jangan marah aaaarr...ok..mari kita terus ke tempat kejadian tersebut...



Ni laluan utama ke majlis tu..
Ni lak geng geng gym aku yang kantoi diet diorng..hahahha..makan tak hengat punyaaa...

Aku ??? aku hanya mampu tengok jeee...mana bleh..kantoi arrr...







Sementara tunggu pengantin , si Brandon Lau menunjukkan kebolehannya dalam silap mata..abis semua budak terpinga pinga di tipu dek Brandon ni..Nasib baik aku bijak dengan tidak menonton persembahan si Brandon..hahahha

Bro Alim tak puashati..hahahahhaha...camana dia buat jadi..aku buat tak jadi ?????

Sampai dah ..sampai dah..

Majlis sangat sangat simple....pengantin masuk ke dalam dewan..hehehe..ni yang istimewanya...kawin campur....

Anak nanti tah camana punya cantik pun tak tau..kalau perempuan , cam kajol ke..aisyawarya rai ke....atau angelina jolie ke..kalau lelaki ? kalau tak cam muka aku mesti cam muka brad pitt masa zaman bujang dia dulu..hahahhaa..


Aku saja nak amik gambar si botak ni...hahahaha....rosak kamera aku sebab pantulan kepalanya itu..
SAbar bang..sabar....sat gi kat umah leh dah ..hahaha







Adik tu tengok aku amik pic dia..mesti dia kata dalam hati .." hensemnya abe tuhh..." kenyit skit dik..hahahah

bila dah abis edisi bergambar tu..aku tarik semua budak budak g bersalam ngan dia..hahaha...lambat salam lambat laah balikkkkk....


Pastu aku ajak semua bergambar beramai ramai...yang peliknya ramai gak amik gambar kitorang ni...ikutkan kamera kitorang sndiri..hahahah...

Tapi memandangkan kitorang ni ramai...tak cukup ruang lak..pastu ada yang malu malu..sebab kitorang berdiri depan orang ramai ...aku mmg dah biasa semua ni...ye la..takat orang ramai tu apa kehenya....lantak la...aku mmg tak malu dah..dengan selamba aku susun diorng ni..lambat gileee...tu pun nak ajar...anggap la amik gambar kelas untuk masuk dalam majalah sekolah..heheh

Haa..tengok..sekali makcik ni lak nyebuk..tah dari mana dia datang..terus kebas si BERNARD ni..adoi..kena tunggu lagi...makcik ni lak sibuk bergambar..dah la tu..bukan kamera dia..hahahhaa...
Tensen dok tunggu..kitaorng bergambar sendiri..hahaha..kan sonang...

Nyaris aku tak balik lagi..Bernard panggil semua sekali lagi..hahaha....maka berposing laaa kitorang ....pas tu..aku pun salam semua..n calo betehhh...balik la umahhh..dah leewat laaa..

Perut lapar neh...makan biskut oats je aku..huhuhuh....

BANGUNAN BARU KEMENTERIAN PELANCONGAN DI PUTRAJAYA ???

Hari sabtu lepas , selepas perjanjian tukar hak milik BLOG BEN ASHAARI tu , aku ngan wife aku bawak dia berjalan jalan sekitar Putrajaya...sungguhpun 'makan angin ' ini hanyalah melibatkan aku dan wife aku manakala bos baru blog ben ashaari tu , dah sampai 'PARIS' ..huhu..mmg niat nak bawak dia naik keta..baru dia leh tido..dalam umah tu tak leh tdo...panas la kot ..lagi pun dia tengah demam...oh ya..ramai ingat tu anak aku...untuk pengetahuan ...tu anak buah wife aku...ahaks...

Ok..tamo bebel dah..jom kita g usha ...



Bangunan baru tu berdekatan dengan PICC dan PULLMAN ...swimming pool pun dekat gak..hehe

Ini PULLMAN....





Berhampiran bangunan tu terdpt kuarters kerajaan sedang dalam pembinaan...dengar cita , sapa nak apply , dah boleh dah..huhu....

Bila nak siap ? ermmmm...kalau dari khabar angin , hujung tahun ni ..paling tidak pun tahun depan masuk dh..apa pun..tunggguuuu...

Kalau pindah sini...aku suka dan juga duka...pertama...dekat ngan rumah..kedua..aku tak leh g bionic gym dh..huwaaaaa.....sebab dah tak balik sana....huhu..cedeeeyynyeee....( aku tetap g gakkkkkkk )

PERSOALAN YANG DITIMBULKAN DISINI...ADAKAH MM2H TERLIBAT DALAM PERPINDAHAN INI ???????

JIMAT ATAU KEDEKUT ?

Semalam aku g Low Yatt Plaza dengan wife aku...ada 2 tujuan utama ke sana..Pertama , nak beli laptop adik ipar aku..dia minta aku tolong belikan..kedua , nak beli handphone wife aku..

Bertolak dari Putrajaya , dalam kul 12 tengahari..sampai kat sana sebelum kul 1...sebab ada jammed sket kat area Bukit Bintang..cuaca ada hot skeet...huhu

Parking time ni , jgn harap laa dapat kosong..aku dapat parking kat nun di B4 !! waaa..bawah gile tuu..kalau hujan..sah sah tenggelam keta..atau pun bangunan runtuh..waaa...kene pk semua tu skang..hehhe..musim bangunan runtuh skang ni..hahaha..

Masa nak naik lif lak , orang ramai queue..aku cadang pada wife aku , gunakan tangga je...senaman..haha...dia ok jee...sampai kat atas...tingkat 4 , yakni level komputer ...baru terasa mengah..huhu..

Baru la operasi mencari laptop...ermmmm...budget rm2k...yela, budak sekolah guna...tak leh mahal mahal..huhu...memula tengok brand LENOVO...ok bagi aku..harga pun cantik..siap ada banyak lagi baki.duit baki leh buat hantaran kawin tu ! hahahhaa...lepas beli cekodek ada la ..hahah

Bila aku dah berkenan , aku suh wife aku call adik dia...selepas bercakap dalam 5 minit...dia tak kisah apa brand sekali pn tapi kalau boleh tgk lain dulu..aku pun ok je..g tengok tengok lagi...naik kat atas tu..jumpa DELL...kalau beli ni , baki cukup beli selipar jepun jek..huhu.ok la..aku tengok pun cantik , luar dalam...so tanpa bnyk cita..sapu jee..

Satu dah settle..tinggal satu lagi...handphone...aku tanya wife aku..nak camana punya ? budget harga? ...dia kata biasa biasa je...murah...takut hilang...ermm....ok la alasannya...

Pada mula survey PDA ...HTC , BLACKBERRY n NOKIA...ermmm..aku dah berkenan kat BLACKBERRY BOLD tu...huhu..dia pun gitu gak...bila tanya harga...2k lebih..ermmm..bagi aku , leh dah tuuu...wife aku terpk pk..diam...hehehe...aku tau sangat la tu..diam tu tak nak la..

Bukan tak mampu tapi risau ilang...suka letak merata rata...aku bagi alasan beli BB tu sebab dia selalu outstation..bleh guna...ermm..diam gak...last last aku kata kat orang tu , nanti pk dulu..

Aku dh mula terasa penat ..ke hulu ke hilir...semua dia tak suka...waaaaaaaaaaa....tensen ...last last ..haaaaaaa...jumpa gaaakkk....adeh...lega....beli hp yang sesuai untuk budak sekolah..hahahaha....dia kata nak guna untuk call je..bukan nak guna application dalam tu..iskhh..

Kalau aku...sah sah amik blackberry tu...mental jap aku..hehe..turun g makan kat food court bawah tu..mental punya pasal , hancus diet aku...mkn keow teow sup..huhu..kasi rileks sat mental...

Pas makan tu , g naik atas semula..nak amik laptop yang dibeli tu...ermmm...aku tertengok netbook kat situ..comel..Dell ..aku tanya harga..dia kata dalam RM1k lebih..uik ...murah..aku cadang kat wife aku...amik satu sebab leh guna bila travel...dia setuju..dia kata yang ni dia setuju...erk...nak la pulak ..

Aku tanya nape ? dia kata ni banyak kegunaan n potensi tak ilang tu amat la tinggi...Dia ajak aku turun bawah..ke LENOVO..kat sana banyak lagi pilihan..ermm..ok la..turun bawah balik..

Dipendekkan cita...semalam bawak balik umah , sebijik laptop..sebijik handphone...dan sebijik netbook !! waaaaaaaaaaaaaa...

Hasil dari tu...penjimatan duit telah berlaku...jimat lebih dari RM1K ! ....ermmm....aku malas nak cakap ni...nanti kembang lak dia...ok ok..yelaaaa...wife aku bijak berbelanja tang ni ! tapi tang lain ???? hehehe..pun bijak gak..ok ok....aku bukan nak bagitau tu...tu kenyataan khas untuk dia..korang leh skip yang tu...hahahaha..dah baca pun kan...hehe..jgn marah atau geli ek..

MORAL entri ni...Kalau nak membeli tu , pastikan kegunaannya menyeluruh..kalau sekadar berlagak ...jgn la membeli ..kelak menyesal...cam aku..aku suka membazir beli gadget..pakai tak lama pastu rosak...rugi rugi..Apa pun , aku salute wife aku...nak harap aku ? sah sah aku tergolong diantara orang orang yang diistiyhar mulis oleh BANK DUNIA...wakakakakak
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI