Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 1 Februari 2010

WAJIB BACA DAN FAHAMILAH !!

Aduka Taruna: Antara Sultan Dan Isteri Nabi S.A.W

maza_umrah.pngOleh: Dr. Mohd Asri bin Zainul Abidin

Tiba-tiba nama Aduka Taruna menjadi masyhur disebabkan penghinaannya kepada Sultan Iskandar, Sultan Johor yang sudah meninggal dunia. Siapa Aduka Taruna sebenarnya, tidaklah saya ketahui. Namun di sini ada beberapa perkara mengenai isu beliau yang saya hendak sentuh:

1. Menghina atau mengungkit kisah orang yang sudah mati, tiada gunanya lagi. Jika hendak nasihat, atau mengkritik, kritiklah yang masih hidup secara membina atau membetulkan keadaan. Jika hendak memberi amaran kepada yang zalim, sebutlah kepada mereka ketika hayat masih di badan. Mungkin ada perkara yang boleh dibaiki, atau sekurang-kurangnya mereka diingatkan.

2. Menghina seorang sultan atau raja dan menghina seorang rakyat sama sahaja nilaiannya. Islam tidak pernah membuat kasta-kasta seperti ini. Seperti mana sultan tidak boleh dihina tanpa alasan yang benar, demikian juga seorang rakyat bawahan tidak boleh diperlakukan demikian.

3. Malanglah kita jika ada pihak yang hanya marah apabila golongan atasan dihina atau dipersendakan, tetapi tidak punya marah apabila rakyat bawahan menerima nasib yang sama. Jika ada pihak atau individu atau ulama yang demikian, mereka itu memang pengampu yang berat sebelah.

4. Saya mendapat maklumat bahawa Aduka Taruna sebelum ini dalam blognya pernah menghina isteri Nabi s.a.w yang mulia iaitu ‘Aishah r.ha. Setelah saya sendiri baca, amatlah buruknya budi dan bahasa beliau. Dia menyatakan kepada isteri Nabi yang mulia itu ‘bangang’, ‘dua ekor mangkuk’, ‘bangang tukil’ dan berbagai lagi perkataan-perkataan yang amat biadap terhadap seorang wanita yang dibela oleh al-Quran dan al-Sunnah. Amat menyedihkan. Sila lihat lampiran.

5. Tuduhan-tuduhan beliau kepada Aishah dan Muawiyah tidak berasaskan fakta sejarah yang sebenar. Saya cadangkan beliau dan sesiapa yang terpengaruh dengannya membaca apa yang telah saya tulis dalam buku PERTELINGKAHAN PARA SAHABAT NABI SAW : ANTARA KETULENAN FAKTA DAN PEMBOHONGAN SEJARAH.

6. Malang sekali, ketika beliau menghina isteri Nabi s.a.w, tiada pula bantahan, campurtangan menteri, desakan agar diambil tindakan dan berbagai lagi. Siapakah yang lebih mulia antara dua insan yang dihina itu?

7. Sepatutnya sejak dahulu beliau dibantah. Namun ketika dia menghina isteri Nabi s.a.w, mereka yang melayari blognya tidak bertindak, bila dia menghina sultan mereka bantah ‘sakan’dan naik angin. Jiwa melayu kitakah yang lebih tebal, atau jiwa islami kita yang telah nipis?

Lampiran 1

Sembang Mazhab.
Oleh : AdukaTaruna

Wujudnya aliran mahzab ini ialah keupayaan mentafsirkan bahan mentah berbeza-beza oleh manusia. Keupayaan dan hasil tafsir ada banyak pembolehubah. Pertama genetik, seterusnya budaya, emosi ketika tafsiran itu dibuat, persekitaran kehendak dan politik ketika tafsiran dibuat dan sebagainya. Maka, guru yang berkarisma akan menjadi tokoh. Tokoh akan mempunyai pengikut. Kedua elemen ini akan membentuk mazhab. Keupayaan satu-satu mazhab mengembangkan fahaman mereka adalah pembolehubah kepada besr atau kecilnya mereka. Gua ulang balik, mazhab adalah Islam 3rd party. Mazhab adalah hasil tafsir kepada bahan mentah; yakni Al-Quran, hadis dan sunnah. Cuma masalahnya, kenapa harus bangang menjadikan tafsiran 3rd party sebagai bahan mentah? Bahan mentah kita ialah Al-Quran, hadis dan sunnah. Dan diimbangi oleh pendapat mazhab sebagai rujukan. Kita sendiri yang perlu tafsir bahan mentah. Kemudian ambil mana-mana tafsiran yang paling kukuh, paling sesuai dengan keupayaan diri dari 3rd party.

Takda maknanya, mak gua Shafie, gua kena Shafie sampai mampos. Sambung ke anak cucu. Ada bahan mentah yang suruh lu terikat dengan keturunan dan terikat dengan tafsiran 3rd party? Pada gua, ada banyak tafsiran Shafie yang mengarot, sebagaimana banyak lagi tafsiran mengarot dari mazhab lain. Kerana apa? Kerana kuasa mentafsir bahan mentah, Allah tak beri kepada hanya 4 ekor mazhab ni secara mutlak. Refresh beb… refresh sket.

Contoh. Bahan mentah ialah perkataan SUNNAH. Pada gua, sunnah ialah KETETAPAN. Sunnah Allah adalah ketetapan Allah. Sunnah Nabi adalah keketapan Nabi (juga dari wahyu Allah). Sunnah Allah adalah berpusingnya bumi, siang malam. Ketetapan. Ketetapan Allah, setiap yang terjadi ada sebab. Ketetapan Nabi ialah cara-cara, prosedur, law yang ditunjukkan nabi.

Tapi masuk bab ulama, terutama Melayu nih, sunnah Nabi ialah full set total kehidupan nabi. Punya stupid. Pakai serban sunnah Nabi. Itu bukan ketetapan yang Nabi wartakan. Abu Jahal mabok todi pun pakai serban. Kayu sugi bukan ketetapan. Ketetapannya ialah menggosok gigi.

Sentuh kulit isteri batal wuduk. Sentuh taik tak plak batal wuduk. Apa kejadah sungguh la pendapat Shafie. Pendapatnya tu apa kejadah, bukan imannya. Bahan mentah cakap apa? Nak ikut bahan mentah dulu atau 3rd party dulu? Dia suruh gua campakkan ke dinding, ni gua campakkan la nih. Gentle punya campak kasi Melayu berfikir sket. Anjing kalau sentuh kena samak. Kesian gua tgk anjing tuh.

Lu nak ikut Shafie buleh beb. Lu ikut la total sampai ke mati. Takda masalah. Tapi kebebasan hujah lu kena telan lah. Gua ingat kalau Shafie masih ada skang, dia pun banyak tafsiran sendiri yang nak dimansuhkan tu.

Muawiyah + Aishah plak.

Lagi 2 ekor mangkuk. 2 ekor mangkuk bukan pada ahli syurganya atau pertalian darah Nabi, tapi kepada tajuk. Isteri Nabi Nuh jatuh hukum bangang, tetap jatuh hukum bangang. Anak Nabi Nuh jatuh hukum bangsat, tetap jatuh hukum bangsat. Anak Nabi Adam jatuh hukum sohai, tetap tiada kompromi. Sohai sebab bunuh saudara sendiri.

Anak Nabi Muhammad SAW kalau mencuri, potong tangan dia. Seandainya dia bertaubat selepas itu, atau redha Allah lebih tinggi dari perbuatannya mencuri, dia tetap Allah masukkan dalam syurga.

Aishah penyebab kematian ratus ribu nyawa dan darah muslim, dia tetap jatuh hukum bangang nak mampos. Dalam tajuk itu.

“Jumhur ulama menetapkan keduanya tidak salah. Tapi Ali menghampiri kebenaran.”

What the fuck? Berapa ramai mampos sebab kerja bodoh dikatakan tiada yang salah? Hanya kerana status elite Aishah? Hanya kerana dia kerabat diraja atau hanya kerana dia keturunan Syed? Islam itu Allah punya atau ulama punya? Niamakahai.

Kalau sentuh taik, wuduk sah. Tapi solat tidak sah. Kan ke ada pengasingan tajuk tu. Wuduk sah, tidak batal. Tapi masuk bab solat, tidak sah. Kalau ada pengasingan tajuk, apa kes hanya kerana hanya status elite Aishah dia melanggar segala pengasingan tajuk? Bangang tetap bangang la bhai… salah tetap salah la bhai…. kalau mencuri, potong jer tangan dia. Peduli apa dia isteri nabi atau tidak, anak nabi atau tidak.

Isteri Nabi Nuh jatuh hukum bangang, tetap jatuh hukum bangang. Anak Nabi Nuh jatuh hukum bangsat, tetap jatuh hukum bangsat. Anak Nabi Adam jatuh hukum sohai, tetap tiada kompromi. Sohai sebab bunuh saudara sendiri.

Boleh plak ulama tukar2 bila kena tang batang hidung Aishah. Lepas tu lu suruh gua follow mazhab secara mutlak. Islam 3rd party. Skang lu nampak tak kenapa gua buat N3 Aishah dalam N3 mazhab?

Dalam tajuk; Muamiyah + Aishah bangang tukil. Penyebab kepada perpecahan, punca kematian ratus ribu muslim di jalan sia-sia, punca jutaan anak-anak muslim hilang bapa, punca puluh ribu institusi muslim diambang kekafiran, punca puluh ribu muslimah menjada dan menderita.

Dan mazhab boleh bersatu mengubahsuai Islam demi kepentingan elite tertentu. Noktah.

AdukaTaruna

Lampiran 2

Aishah R.A bangang dalam tajuk
Oleh : AdukaTaruna

Kerana status elite, Aishah mendapat standard berbeza dari Islam. Aishah wanita biasa. Kalau dia tak kawin dengan Nabi, dia adalah nothing. Seumpama Rosmah tak kawin dengan Najib. Melenting? Tapi fakta tetap fakta. Melenting tidak dapat mengubah fakta.Aishah ditakdirkan dan dipilih Allah menjadi isteri Nabi Muhammad saw. Tapi Aishah tidak ditakdirkan Allah bijak dan tepat dalam setiap bidang seperti suaminya. Silap tetap silap. Bangang tetap bangang. Antara Aishah yang tiada darah nabi-nabi, lebih mulia Qabil kerana Qabil adalah darah syurga, darah Adam, darah Hawa, darah makanan syurga, darah udara syurga. Namun, Qabil tetap bangang apabila apabila membunuh satu jiwa.

Jika Qabil yang berdarah Nabi tetap bangang, Aishah berjuta kali lebih bangang (dalam tajuk) kerana penyebab kematian ratus ribu jiwa. Sudahlah tiada pertalian darah, malah menjahamkan banyak nyawa, banyak institusi keluarga. Owh.. lupa. Kerana Aishah kerabat diraja Pahang, maka, askarnya syahid, dan askar kerabat diraja N9 yang diperanginya juga syahid.

What the fuck is that? Ini bahan mentah atau 3rd party ulama? Tentera Ulama Mazhab Hanafi berperang dengan tentera Ulama Mazhab Shafie. Dan Ostad level bawah ulama segan campur pening kepala ambil jalan mudah.

“Kedua-dua mereka benar. Tapi tentera Shafie hampir kepada kebenaran. Tentera yang terbunuh dari kedua-dua belah pihak mati syahid. Ijtihad Aishah dapat 1 pahala, ijtihad Ali dapat 1 pahala. Ijtihad ana kepada ijtihad mereka dapat 2 pahala.”

What the hell is this? Salah tajuk A, tetap salah tajuk A. Islam itu tinggi. Bangang tetap bangang.

“Jangan hina sahabat nabi. Ini hadis sahih. Ini bahan mentah.”

Yess, hadis itu bahan mentah. Tapi bila lu cedok bahan mentah tu dan hidangkan kat gua dalam tajuk perbahasan ini, dia sudah menjadi 3rd party. Apa takrifan hina? Sekor pemuda angkat pedang untuk luruskan khalifah tu bukan menghina?

Aishah angkat pedang memerangi Ali bukan menghina sahabat nabi? Atau hadis itu Nabi ada letakkan nota kaki yang menjelaskan kecuali sesama sahabat dan isteri gua, maka tidak jatuh takrifan menghina?

Kalau Aishah dan Muawiyah hina Ali dengan mengatakan Ali lembab, pemalas, perut boroi, bodoh tukil, at least tak sia-sia mati tentera. Ini bukan tahap hina dengan lidah lagi, tapi hina dengan senjata.

Kita skang dalam tajuk. So, bangang dan bangsat dalam tajuk. Gua tak pertikai keahlian syurga dan gua tak bahaskan langsung antara diorang dengan gua, siapa ahli syurga. Fakta beb, fakta.

“Lu dapatkan bahan mentah dulu, sebelum kutuk Aishah, aduka.”

Lu bawakan kepada gua, bahan mentah yang membuktikan sebenarnya Muawiyah dan Aishah itu benar. Diorang tak terlibat langsung. Tapi ada rupa macam saya, suara macam saya, tapi bukan saya.

Jadi la makmum yang baik wahai Muawiyah dan Aishah… Jika mazhab dan ulama tidak berani menyatakan salah kepada anda, hari ini gua mengatakan anda berdua adalah salah. 2-2 pihak salah, tapi lu berdua lebih dasyat dari salah. Qabil bunuh satu jiwa, dia salah. Aishah dan Muawiyah bunuh ratus ribu jiwa, dia bangang.

DIPETIK DARI WWW.DRMAZA.COM

"UNITY THROUGH SPORTMANSHIP"

Aku perkenalkan kat korang....BIONIC GYM MALAYSIA ...gym paling sempoi penah aku masuk !

Gambar gambar ini bukan diambil semata mata untuk pertandingan ini tetapi diambil untuk koleksi tahunan...Gambar diambil secara spontan...Dalam gym ni terdapat berbilang bangsa termasuk juga dari luar negara ..

Semua yang join gym ini adalah suka suka...membuang masa dengan berlatih
membesarkan diri...dari melepak tak tentu hala..


Yang penting apa???? KERJASAMAAAA
Kerjasama penting dalam bidang ni ...takkan boleh maju dengan
berlatih sorang sorang ..












Berat sama dijinjing ....besar biar sama sama besar !






"UNITY THROUGH SPORTMANSHIP"
ONE BIG HAPPY FAMILY !!!!!! 1 MALAYSIA !!!!
GO BIONIC GYM GOOOOOOOO

weekend @ sheffield

BAIK PUNYA GADUH !!

VIDEO SAMSENG JALAN RAYA !

Saja nak kongsi nak korang...entri 1 jam je ni ..

Kena ada acc FB ..

KLIK -> SINI

AWAS BLOGGER !

Dunia IT makin berkembang luas .. tanpa sempadan .. tak kira muda atau tua menggunakannya ..tidak lengkap jdunia cyber jika tidak memiliki acc sosial network dan terkini adalah blog ! .. ramai menggunakan blog sebagai pengantara untuk meluahkan pendapat dan juga perasaan ! ..

Sejarah membuktikan bahawa blog memainkan peranan penting menyampaikan sesuatu maklumat dengan pantas ... Ada buruk dan baiknya..

Untuk memiliki sesebuah blog tidak sukar...cuma perlu mendaftarkan blog di web..Tapi awas !!

Anda kini diperhatikan dari jarak yang amat dekat !! ... Perlu dipastikan apakah entri yang anda nak keluarkan ! ... Ramai yang nak cepat dapat hits dengan mengeluarkan isu isu sensitif tapi tidak tau sebenarnya kebenarannya...

Aku syorkan , lebih baik keluarkan entri berkaitan dunia anda sendiri atau entri entri bersifat maklumat yang boleh digunakan oleh orang lain...entri yang bersifat peribadi pun tiada masalah ..lantaklah orang nak baca atau tidak memandangkan tu blog anda ! ...kalau diaorg komen mengarut , tak yah accept jer....wat sakit hati ...

Jgn sesekali tunjuk pandai ! nanti tak pasal pasal makan nasi free jee ! .. Kalau anda nampak atau terlihat sesuatu yang mana anda rasa terlalu sensitif seperti isu agama , negara ada baiknya laporkan terus kepada pihak berkuasa...baru keluarkan isu tersebut ! kalau tak.....tak pasai pasai...korang kena dulu ...

Jangan jadi blogger tin kosong ( bak kata ada sorg blogger popular masa kini )...tulis bersembur sembur ! tapi takde tindakan ...marah mmg marah..tapi takat tulis marah dalam blog , wat pe ? Ambik tindakan sewajarnya...buat laporan pada pihak berkuasa...yang senantiasa bawak kamera , amik gambar..ada bukti..bawak g buat laporan..ni bawak masuk blog ? wat pe ? cari hits ekkk....tak pe la..janji jangan kantoi dah ! ...tak pasal pasal persatuan blogger malaysia g lawat korang kat situuu ( sendiri mau ingat kat mana )

Tak yah la buat GROUP I HATE .....buat popular orang tu je...

INGAT...KEMENTERIAN DALAM NEGERI memantau blog anda !

Apa pun ni pendapat aku jek....suka atau tidak ... korang g daftar dulu blog korang kat www.sendirimauingat.gov.my baru leh komen tak suka kat sini !!

Disini aku sertakan satu web agensi kerajaan yang mungkin boleh membantu korang dari makhluk makhluk perosak dunia IT......sila klik -> MYCERT

LIVE FROM HOSPITAL

Hehe..cuti aku bermakna sekali.....4 hari termasuk hari , semuanya digunakan ulang alik ke HKL...dari g shopping , ada baiknya ke sini kan....selamat skit duit ..

Keadaan Ammar semakin sembuh tetapi masih menantikan keputusan dari pihak pakar memandangkan keputusan dari 'air tulang belakang' hanya dapat dalam tempoh 2 hari bekerja ..ini bermakna...ermmmm..amik ari jumaat...sabtu , ahad ,isnin cuti....selasa ..haaa..hari rabu baru tau keputusannya...

Bermakna , aku akan ulang alik ke sini sampai hari Rabu...nak wat camana kan..tanggungjawab...si Ammar tu anak buah kesayangan wife aku....aku faham la camana situasi dia memandangkan aku sendiri ada ramai anak buah...huhu...give n take la kan...bagus bagus..

Cuma ada berita tak best gak....aku dapat tau anak buah aku ( anak adik lelaki aku ) masuk hospital gak...Hakimi...semalam lepas aku g amik wife n mak mertua aku , aku g terus ziarah diorg memandangkan dah dekat.....kat Gleanegles Ampang ( betul ke aku eja ni ? )

Masa aku sampai , adik aku takde..g turun makan..tinggal diorng je kat dalam bilik tu....yang besar tu abang dia...anak buah aku yang pertama ...heheheh....Adam..


Pada masa yang sama sorang lagi anak buah wife aku demam....yang ni kat Kelantan...ermmm...Ryyan...ermmm..menurut wife aku , mak si Ryyan pun dah dimasukkan ke dalam hospital , kelmarin kerana demam panas ...

Tu kakaknya,.....dok kalut tak nak g sekolah sebab budak budak tak nak kawan ngan dia sbb diorng kata dia anak cina !! hahahaha..dah pandai perkauman budak skang ni !! haihh


Ni gambar terbaru Ammar...dok tidur...huhu...

Ni anak buah , Hakim...

Kalau tak silap aku 2 minggu lepas pon si Adam ni masuk hopital gak...ermmmm...musim budak budak sakit...skang ni aku kat HKL pun penuh ngan budak budak sakit..katil semua hampir penuh...ermmm....

Pemilik blog Ben Ashaari , sedang tengok aku update blog..." meh sini ammar update ...pakcik ben ( keje bank ) tak pandai tulis ! ngarut lebih...ammar teror lagi dari pakcik ben.."


Last last aku dukung dia....huhu
Meh la ammar taip...lagi teror dari uncle ben..





Sekian sahaja berita dari HKL.....kembali ke Angkasapuri...
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI