Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 16 Februari 2010

MASA REHAT DAH TAMAT

Pergh.....4 hari cuti..aku guna sepenuhnya dengan .....hahahahha...berblogging....celik je mata , terus bukak laptop....walaupun dengan sebelah mata , aku tetap tengok laptop ...nak tau samada on ke tak je menatang tu....mana tau semalam aku terlena depan laptop..hehehe..Wife aku pun tak marah pun ( kot..hahaha ) ..Asal aku dalam umah..bukan g lepak kedai kopi atau g main snooker mahupun g memancing kat tengah laut...haaa....Bagus aku nih...nganga je dalam umah...Naik turun naik turun je umah aku tu...tengok astro tengok laptop...

Dari dulu aku mmg suka surfing net...bukan sekadar cari info terkini tentang dunia IT tetapi aku suka gak mencari maklumat tentang ISLAM...maklum la..dah tua..kena dalami skit kan..Nak wat camana kan..jahil bab neh...

Mmg seronok bila dapat tau sesuatu info yang mana kita tak tau sebelum ni tentang ajaran ISLAM....yelah kan , takkan nak harap semua kat ustaz zaman sekolah atau pun sekadar dengar kuliah dalam tv tu..

Ramai kata , jgn memandai mandai belajar tanpa guru...hurm...Kalau nak berguru , kena ada yang orang yang pandai ...Ya betul....tapi tak semestinya 100 peratus kena ada guru depan mata...semua orang anggap mesti ada guru depan mata...camana lak dengan PJJ ? nun jauh tu gurunya..sesekali je ada guru depan mata...sama la gak kan...Bila kira membaca , kita jumpa maklumat tu yang mana kita kurang pasti kesahihannya...Perkara pertama kita buat , kajian...cari jawapan....Kedua , baru rujuk pada yang pakar...kena ingat , tak semestinya ustaz sebelah umah tu boleh jawab semuanya atau tok imam masjid tu...kena cari yang sebenar-benarnya pakar ....Bila dihujahkan jawapan tu , pastikan ada dalil yang sahih..dari mana sumber jawapan tersebut..jgn la main terima bulat bulat...


Iskh..susah isu ni...ramai ada pendapat masing masing...tapi yang penting , jgn la menganga tunggu orang suapkan semuanya...kena la g cari..ISLAM ni agama yang penuh dengan ilmu...orang kafir giler giler kaji Al-Quran dan hadis sebabnya diorg tau , betapa tingginya ilmu dalam tu...orang kita lak gile gile kaji ilmu dari orang kafir tu...hahaha..ni sudah terbalik ...

Ok...aku nak lari dari topik tu...nanti orang kata aku ni memandai mandai lak dalam bab agama ni..sapa la aku neehhhh....kuman dikalangan bakteria jek...kalau korang rajin , g la usha link link blog /web otai otai agama neh..psstt...jgn pening pening ek..byk rujukan..tak paham , korang antar je email kat diorng..insyaAllah diorng jawab...aku punya pun penah diorg jawab..hehehe..Alhamdulillah..

Tajuk aku tu , masa rehat dah tamat sebenarnya aku dah 3 minggu cuti rehat dari gym....diet aku pun aku dah stop..bukan apa , masa aku diet n g gym tu , aku betul betul jadi slim..kurus jek perut aku..waaa..aku tak suka...baju n suar aku jadi longgar..jadi tak smart...so aku amik peluang cuti rehat ni dengan menaikkan semula badan aku tanpa usik langsung besi besi yang ada kat umah aku nieh...terbiar sepi gitu je...kasi peluang kat labah labah lak layan...sian dia kan..dia pun nak besarkan badan..nak lawan ngan tarantula...hehe..

Esok bermula la episod menghadirkan diri ke gym..dan ini bermakna , entri aku akan datang pun banyak la pasal gym...tu pun kalau aku rajin amik gambar kat sana..tgk la camana ..coach pun kalut tanya nape lama tak datang ..member pn ada gak call..hehehe..mesti diorng ingat aku sakit ke apa..yelah memandangkan aku ada penyakit yang serius..tnggu masa je nak...ermmm...haih..tu la..aku sedang menyediakan wasiat..nak wariskan blog aku ni kat sapa....Yelah yelah..blog huduh aku ni sapa la nak kan...semak samun cam laman umah aku tu..hahahaha...lalang yang naik depan umah aku tu pun satu seni apa...kalau aku togelkan laman tu , tak comey lak..yelah..togel jee...so aku biarkan lalang lalang tersebut demi menyahut seruan HIJAUKAN BUMI ANDA ( baek punya alasan ) ..

Erm...ada seperkara dua yang aku nak bicara di sini...(alaa..mamat ni tak abis abis membebel laa ) ...sementara nak tunggu SUPERNATURAL n 24 start , biarlah aku abiskan masa dengan membebel kat sini...cam biasa kalau tak suka ...nak kata pe kan...

Yang pertama , aku mintak maaf la pada pembaca aku yang tak suka baca entri panjang panjang ni...Aku syorkan pada pembaca berkenaan ,sila ke GENGBLOGGER.COM ..kat sana ada beribu ribu ribu blog untuk korang pilih dan baca ...ibarat kedai buku la....pilih je mana korang suka...aku tak halang pun..

Dalam blog aku ni aku sediakan kotak undian yang mana aku nak tau berapa ramai pembaca tak suka akan blog aku ni...Yang suka , aku tau ramai..hahaha..ada gak tak suka tu...hehehe...bagus bagus..tak marah pun...suka lagi ada ...dengan adanya tak suka tu , aku tau diorng tak suka bebelan aku nih..macam makcik makcik....Aku tau golongan mana yang tak suka tu ...dan aku tau golongan mana yang suka ni...Apa pun aku mengucapkan terima kasih pada yang sudi memangkah kotak undi tu...hehehe

Keduanya ,tentang blog aku ni....ada yang nak samakan blog aku ni dengan blog blog lain...seperti entri aku yang sebelum ni , aku dah panjang lebar cerita kenapa dan mengapa...cuma aku terlupa sesuatu..kalau korang tengok blog aku ni semak samun , itu lah aku..Aku spesis makhluk yang tak suka terikat dengan disiplin ! Dari kecik sampai la ke tua nak mampus ni pun tak suka terikat dengan disiplin ! Pada yang mengenali aku secara langsung , mesti diorng tak nafikan...Aku terima teguran orang , cuma cara tegur tu...dan tengok jugak la...jgn la sesuka je nak tego kalau tak tau hujung pangkal..aku tak marah tapi aku tak suka..walaahh..

Bukannya aku tak boleh buat blog yang kemas...nak buat 3 column ? boleh...malah dah ada pun...cuma aku buat setengah jalan..bila aku tengok , KEMAS la pulak blog ni , terus aku berenti...cam bukan identiti aku...aku suka SEMAK...hahahah...sama gak kat umah aku..bila wife aku kemas umah...atau katil , aku tengok..alahai...kemasnya..maka aku akan selerakkanya sedikit..hahahah...YES !! Baru la cool...maka selepas itu aku pasti akan dibebelnya...neehh...boring dah dengar dia bebel...hahahahah...

Ok la..malas nak panjang panjang..bukan senang aku nak bebel panjang time kije..dah tu , nak mula gym ..pasni entri aku sah sah dua tiga baris je..mana taknya ..ngantuk je sampai umah...hehehe...

Dah dah..aku nak solat ..pastu turun basuh pinggan..erk...tu macam wife aku basuh dah je..hehehe...aku kena iron baju laa jawabnya..hahahahah...turn aku minggu ni..ermm...minggu lepas pun turn aku...minggu depan pun turn aku...turn dia bila ek ????
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI