Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 19 Februari 2010

Lawak Bangang Di Subuh Hari ..

Awal giler aku bangun pagi tadi..dalam kul 5.30 pagi..terus mandi....bersiap ...solat subuh...dalam kul 6.10 tu , aku terus keluar g keje...Memandangkan wife aku cuti ari ni sebab dia nak studi maka aku bolehlah bawak keta sampai ke Cheras yakni umah mak aku...

Belum sampai 5 minit aku keluar dari umah aku tu , wife aku call ! ..Adoi...baru je kuar ni takkan dah rindu kot ?? Getus hati aku...aku nak cepat takut jalan sesak nanti..aku tak suka nak bersesak sesak gini..sebab tu aku nak parking je kat lrt cheras..pastu naik je lrt...padahal boleh je drive terus ke opis...hehehe

Wife aku tanya kat aku..." abang dah solat subuh ke ? " ....

" Laaa..dah la...dah kul berapa ni ? Nape ? " Aku tanya dia balik...

" Bang...baru je azan subuh ! Camana abang leh solat sebelum waktu ??? " Wife aku cakap kata aku..

" Erk..ye ke ??? " Aku terpinga pinga..

" Patah balik....solat dulu baru kuar " ..wife aku suh ...Aku jawab tak pe ..aku g solat kat opis..sempat ni..baru kul 620...

Seperti pelesit aku drive pagi tadi...sampai kat lrt cheras..dalam 630...naik lrt sampai kat opis dalam kul 650...hahaha..go ben go...terus aku g surau kat PWTC tu..hehehe..clear..tkde orang..hahahah....terus tunaikan kewajiban...

BEN BEN..APA LAAA NAK JADI NGAN KO NEHH..

Cinta Sebenar Benarnya Cinta

Khutbah Jumaat yang aku dengar tengahari tadi , benar benar menghilangkan ngantuk aku.Biasanya aku pasti tersengguk sengguk dibawah khemah biru yang didirikan khas setiap hari Jumaat di Masjid Indonesia yang asalnya hanyalah sebuah dewan bola keranjang dan dibelakannya sebuah surau...Digabungkan kedua duanya maka dapatlah jemaah bersolat Jumaat disitu.

Cuaca panas membuatkan tengahari tadi membahang dan kebiasaannya aku pasti mengantuk disebalik cermin mata hitam aku..Terpaksa pakai sebab terlalu silau..Aku kan rabun..kena la pakai untuk elakkan kerosakkan lebih teruk pada mata aku tu..

Bila khutbah mula dibacakan , aku dapat tangkap butirannya sedikit pada asalnya...Berkisarkan tentang sifat sifat Rasulullah S.A.W ..Aku rasa tajuk hari ini adalah kerana kedatangan Maulidur Rasul yang tidak lama lagi..

Pada mulanya aku dengar dengan ala ala kadar saja tapi apa yang membuatkan aku tersedar dari lamunan aku tu bila masuk bab perasaan cinta Rasulullah terhadap isterinya , Aisyah R.A ..
Membuatkan aku tersentak sebentar...Betapa agungnya cinta baginda terhadap isterinya..

Secara ringkasnya begini ...Dikisahkan baginda berpuasa dua hari berturut turut ( pada yang tak tau puasa Nabi ada khasnya...hanya untuk baginda S.A.W yang mana baginda akan berpuasa tanpa berbuka...) Sampailah sahabat Nabi perasan terdapat perubahan pada muka Rasulullah S.A.W ..Lalu sahabat nabi bertanya kepada baginda , kenapakah mukanya jadi begitu ? Pucat dan kelihatan tidak bermaya..Baginda menerangkan pada sahabatnya yang mana baginda sedang berpuasa dua hari berturut turut..Terkejut mendengarnya sahabat baginda memberikan roti pada baginda untuk bekalan semasa berbuka nanti...

Dijadikan cerita , Rasulullah S.A.W membawa roti tersebut balik ke rumah untuk makan bersama sama dengan isterinya , Aisyah R.A ..Sesampai di rumah , baginda S.A.W melihat isterinya sedang nyenyak tidur...Rasulullah S.A.W meletakkan roti tersebut di sisi isterinya sambil menunggu isterinya sedar dari tidur...Sampai ke tengah malam , Aisya R.A masih belum jaga dari tidurnya lalu Rasulullah S.A.W membuat solat sunat sampai ke subuh ...Aisya R.A masih belum jaga dari tidurnya..

Masuk waktu subuh , Rasulullah S.A.W pergi la ke masjid untuk bersolat subuh berjemaah..Sesudah solat , sahabat baginda tadi tu , menegur baginda S.A.W ..kenapa masih tiada perubahan pada baginda ...Baginda menjawab , dia masih belum makan roti yang diberikan semalam kerana ingin makan bersama sama dengan isterinya.Dimana ingin sekali baginda disuapkan roti tersebut ke dalam mulutnya dengan rasa cinta dan kasih sayang...( hurmmm...)

Selepas itu baginda pulang ke rumahnya...Rasulullah S.A.W melihat isterinya , Aisyah R.A sudah terjaga dari tidurnya malah telah bersiap siap mencantikkan dirinya ..Aisya R.A terkejut melihat keadaan Rasulullah S.A.W yang kelihatan sangat tidak bermaya dengan muka yang pucat lesi..Rasulullah S.A.W menerangkan yang dia ingin sangat menjamu selera roti yang diberikan oleh sahabatnya itu bersamanya..

Mendengar penjelasan Rasulullah S.A.W , Aisyah R.A menangis dan meminta ampun ..Beliau mengatakan yang beliau isteri derhaka pada suaminya ...Sambil memegang kaki baginda S.A.W , Aisyah R.A terus terusan meminta ampun ...Rasulullah S.A.W kehairanan lalu bertanya kenapa dia meminta ampun sedemikan rupa..

Aisya R.A menjelaskan roti yang diletakkan disisinya itu telah dia sedekahkan kepada jirannya yang kebetulan 2 hari tidak makan ! Mendengar penjelasan tersebut Rasulullah S.A.W , terus memeluk isterinya lalu berkata dialah ahli syurga dan syurga akan bersinar dengan kehadirannya...Lalu baginda berkata pada isterinya , biarlah dia berpuasa sehari lagi ...

Ermm...lebih kurang begitulah...kalau ada terlebih kurang tu , aku mintak maaf la ek..sebab speaker dengan aku jauh..puas pasang tinga...hehehe..tapi cam tu lebih kurang..so korang pk pk la..

Bab kawin 4 , ramai lelaki nak ikut...Bab sifat nabi sebegini , berapa ramai lelaki sanggup ?

Psstt...

Mudahnya nak cari pahala dalam dunia blog ni...Nak cari dosa lagi la mudah kan..tp tak semudah cari pahala...Selain menurunkan ilmu ilmu dunia , aku tengok ramai blogger di GB berkongsi bab ilmu agama juga..hehe...Alhamdulillah...sambil berlari makan aiskim ek..baguih baguih..

Aku tamo kata blog aku bagus tapi alangkah cantiknya dalam blog kita ada ciri ciri keIslaman...baru la ada beza ngan blog orang kafir...kan besh gitu...baru la orang kafir tau betapa blog orang melayu di malaysia ni walaupun bz berblogging tapi tak lupa agamannya..Ye tak ? ..

Apa apa pun , terpulang la..blog korang...aku bukan menegur..paksa pun tak ..habaq je...Lepas bahagian aku..kan kan...

Bagaimana hukuman sebat di zaman Nabi S.A.W ?

Filem "Semerah Padi " Mengelirukan Gambarn Hukum Sebat Dalam Islam

“Sebahagian masyarakat Malaysia terkeliru mengenai gambaran hukum sebat Islam disebab beberapa faktor. Salah satunya, filem P. Ramlee iaitu ‘Semerah Padi’. Di samping wujudnya unsur-unsur positif dalam filem berkenaan, tetapi cara hukuman Islam digambarkan amat tidak serasi dengan hakikat hukum tersebut. Cara kes dibicarakan, sehingga hukuman dijalankan menggambarkan hukuman sebat dan beberapa perkara lain kelihatan rakus dan kejam.

Hukuman sebat dalam Islam tidak sampai mencederakan sedemikian rupa. Gambaran inilah yang ada dalam pemikiran sesetengah masyarakat, samada yang pro atau kontra, lalu beberapa tafsiran salah dibuat terhadap hukum-hakam jenayah peribadi tanpa menyentuh hak individu lain seperti zina dan minum arak ....

Seterusnya >>> sini

3 dalam 1 !

Segera punya neh..sebelum waktu keje mula..aku ada 5 minit dari skang ! Go ben Go....

Pertama....kejadian ni berlaku sebelum aku g solat jumaat ( bukan nak tunjuk baik yang aku g solat tu..kang tak cakap , ada jugak lalat kata , " haa..tak g solat jumaat la mamat ni..blogging je keje" ..sebelum si yang berkata tu dapat dosa , aku selamatkan dia dulu..

Kat FACEBOOK tadi ..ternampak la satu status kawan aku ni..aku tak sure la yang aku penah tego dia ke tak..tak hengat...Status dia mmg menyedihkan la..maksud aku dia dalam keadaan serba salah dimana dia tulis kat situ , selepas solat jumaat dia akan mula delete kawan kawan yang ada dalam tu sehinggalah jumlahnya ialah 200...arahan tu datangnya dari suaminya yang dicintai..heheh..kalau tak silap aku skang ada dalam 600 lebih...banyak gak tu kena 'sepak' keluar..aku tak tau la aku pun mungkin jugak..maybe yang tinggal pun semua perempuan je kot..ok la..menghormati permintaan suaminya tu..

Tapi yang tak bestnya , ada jugak insan yang tak puashati..Dia siap tulis kat situ yang tak payah remove dia ..dia sendiri akan meremovekan dirinya ...ermm..sampai gitu sekali..Yelah , kata katanya ada kebenaran ..takkan nak berkawan pun ada limit ...betul tapi kena la fikir mungkin ada sebabnya suaminya mintak berbuat demikian...Lagi pun yang tidur sebantal serumah tu suaminya bukan kawan dalam facebook tu...Aku bukan peleceh kawan kawan dalam FB ni..bagi aku kawan dalam FB ni semuanya bagus bagus sekali ( cewah..jet lebeh neh...tapi betul ar ..ikhlas neh.. ) tapi berapa ramai orang yang faham tentang duna persahabatan dalam FB ni ? Orang yang terlibat dengan dunia sosial networking ni je faham...Kalau benar benar ikhlas berkawan , mmg membawa seribu kebaikkan..Betul tak ? haaa...aku tau aku betul..makasih..

Si sahabat tu terpaksa la ikut cakap suaminya..Tak ikut ,derhaka la pulak..Kawan sorang lagi tu pun tak payah la nak angin ..biar je la dia buat pilihan...masa ni la nak tau sapa kawan pilihan dia..tak terpilih tak semestinya bukan kawan...mungkin kalau setakat depan mata tak yah la nak add...g je la sepak terajang real real..tak yah tulis kat status FB tu , " kang aku sepak jugak budak ni" ...padahal depan mata je..betul tak ? Yang duk jauh jauh tu sesuai la sangat dikekalkan..Ok ?? Cool bebeh..Aku ari ari diremove dalam frenz list diorg..Tak kisah pun...Satu keluar , 10 tengah beratur nak masuk..berebut neh...aku pun pelik gak..bukan artis mahupun politician...iskhh...

Yang kedua ..Ni pun sebelum g solat gak tadi..Aku ada g tengok blog ...Yang mengatakan sapa sapa yang guna blogspot , jgn la melabelkan dirinya blogger..hahahaha....best tu..kena guna wordpress baru bleh labeh dirinya blogger...Ni la dia ...haih...malas nak komen.kang panjang ceritanya ..lantak la...Cuma ada dua tiga perkara yang aku tak setuju la ngan pendapat dia tu..Mungkin dia dah naik sebab dia dah lama dan di zaman tu blog belum popular...so dia boleh cepat naik...cuba skang ? aku rasa penat jugak dia nak bersaing ...terlalu ramai blogger skang ni ( aku tak layak dipanggil blogger sebab aku guna blogspot ..alallala ) ..Aku baca kandungan dia ..ermm..cerita dia ..cerita berdasarkan dunia internet..maklumat dia semua dalam tu je...Dia tak cerita tentang diri dia sebab dia kata orang tak kenal pun sapa dia ! Wat pe nak cerita pasal diri dia ...Hurm...iskh iskh ...Tak de pengalaman dunia luar ke ? Celik mata , tengok laptop...tutup mata , depan laptop...Haih...Panjang nak komen tapi aku tau , ramai pengikut dia ni..so malas la...Masing masing punya cara tapi jgn la kutuk kalau orang tu menulis tentang kehidupan dia dalam tu...kalau semua orang dok cerita pasal IT , pasal artis ..gossip sana sini , apa kes ?? Apa nak dapat ?

Ketiga ...ni satu sikap aku kureng gemar..aku rasa bukan aku je..ramai la yang kureng...Lepas solat tadi , aku g ke ATM untuk keluarkan duit...Bila dah selesai hajat aku tu , aku pun nak keluar dari kiosk ATM tu , depan aku ada satu akak ni...aku tarikkan pintu tu , kasi dia masuk dulu...dia masuk ,tengok muka aku pun tak..terima kasih jauh sekali !!!! Ya Allah..satu bangsa ni...dia pk aku nak ngorat dia ke ??? Huh..Exkissmeeee....akak oiiiii , tak lalu laaaa....ayooyooo...

Wat dosa tul aku neh...dah la..nak sambung kije aku...huh..

BUAT BLOG DAPAT DUIT ?? BIAR BETIK !

Haaaaaaaaaa..tak percayaa ???? Jangan ingat korang letak papan iklan kat blog korang tu je leh dapat duit...ni baek punya sumber yang boleh dipercayai...bukan mudah nak dapat sumber sumber dari agen agen perisik terkemuka dunia neh ! Apa apa pun , kalau korang dapat nanti , jgn lupa...TUAN PENASIHAT , 25 % !!!

Sebelum aku bocorkan rahsia ni.. ada baiknya aku bebel skit la ...ala..boleh laaa..sket jeeee...bleh ekkk...tak bleh ??? cheee....duit punya pasal , pantasss je nk tau ekkk..Aku bukan apa..bukan tamo nak bocorkan rahsia ni tapi aku takut ..takut ditangkap , kemudian ditutup mata aku...telinga aku ditutup ..haa..aku tak nampak apa apa..Cuba korang bayangkan ...haa....Kena ikat kat kerusi..dibogelkan !! haaa...yang bab bogel tu jangan bayangkan arr....tak bley tak bley...dengeres..Haaa..

Ni bukan MLM mahupun mana mana skim mengarut yang cepat duit tu..ni korang kena usaha...berusaha demi kejayaan !! Demi cintaku pada mu !! ..haaa..Yelaaaaaa..tak sabar betul ..

Kalau nak tau...kat mana ...kat siniiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ( sambil tunjuk lubang hidung ku ) ...hehehe..acah jeee..marah la plak....kat sini ha...klik kat siniiiiiiiiiiiiiii ( sambil tunjuk lubang hidung ku lagi ) ...hahahha ...yeee...klik sini ...suka la tuuuuu ...Huh.

JANGAN LUPAAAA...TUAN PENASIHAT - 25% !!

LALAT TAHI BLOG ! KE LANGAU ?

Kalau ikutkan aku , aku malas dah nak perli atau sindir org dalam blog ni tapi terpaksa gak buat..
Pagi tadi aku ada menjengah blog member yang mana aku rasa satu malaya kenal dia nih...hehehe...sapa lagi kalau bukaaaaaaaaaaaaaannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn ...pergh ..baek punya promosi..hahahah...tambah satu lagi teh tarik bro ! ...sapa lagi kalau bukan Bro EQ .. Korang baca dulu entri dia , baru mai kat sini balik ...tu pun kalau nak mai la...kot ' tersangkut' kat sana kan..hehehe...mana nak tau..hehhehe..

Aku bukan nak tegur tapi nak habaq mai kat lalat lalat tahi mahupun langau langau blog ni...Awat suka benar hinggap kat blog orang pastu buang tahi tu merata rata ? Cuba duk diam diam kat blog sendiri tu ..Kalau takde blog , g buat blog sendiri...tak tau nak buat ? Laagii mudah...ko main je online game tu ! ...Tak tau gak nak main ??? aku ada cadangan bernas...cuba gigit keyboard atau main je ngan mouse tu...kan senang ...ni dok kacao orang dengan komen mengarut tu...dah la tu , tak berani letak nama..Pandai lak menyorok ! ..huh..

Nasihat aku pada blogger blogger baru tu..yang terlupa nak kunci pintu komen tu...buat cepat sebelum lalat lalat tahi ni hinggap kat blog korang...Buat segera ...kang dah hinggap , buat sakit kepala je baca..nak balas , sah sah terbang mencicit dah..hahaha...Aku dah kena gak dulu...komen tah apa apa tah..tak de logik n takde dalil..mana dia kutip dalil tu pun aku tak tau...sah sah kutip kat loji kumbahan...

Sejak aku tutup , aman ruangan komen aku tu....hanya yang ada akal je berani komen..yang takde akal tu , pikir berpuluh kali gak nak komen...huh....

Wahai lalat lalat tahi sekalian , g terbang jauh jauh sebelum aku sembur ngan clorox !

Anti Lelaki ?

Tadi aku ada post entri yang aku kutip kat salah satu surat khabar terkemuka di internet ni ...Bila aku baca baca ...memula best la aku nak post..tapi bila difikir-fikirkan semua...ermm..ada baiknya aku tarik semula..Sebab apa ? Sebab setiap artikal dia tu mmg mengenakan kaum adam je...Kata-katanya ada betul cuma apa yang dia kata tu aku takut akan membuatkan wanita wanita diluar sana yang sedang di rundum kekecewaan bertambah kecewa..langsung takde memberi kata kata semangat dan perangsang..Membuatkan perempuan tersebut lebih kuat marahkan pasangannya..Tu bukan kehendak Islam..Sifat sabar dan pemaaf perlu ada..Tak kira la sebanyak mana kesalahan tu..Aku bukan nak pertahankan lelaki tapi kena la ingat , kita ni manusia..lelaki atau perempuan sama je..Beza antara lelaki dan perempuan , lelaki buat jahat ni boleh perasan tetapi perempuan susah..Pandai je sorok dlm dlm..

Bayangkan la kalau korang tengah marahkan bf korang ( ni untuk perempuan ) , bila baca artikal tu , korang lagi bertambah marah sebab ada 'geng' ...Mengiyakan lagi kenyataan tu..Ya betul ...lelaki ni kaki temberang..majoritinya...Nak tanya...kalau lelaki ni kaki temberang , perempuan kaki apa ? Jujur sangatkah ? Cuma selami diri tu betul betul...Jujur sangatkah aku ini ??? Mungkin pada manusia lain tapi pada Allah ? Mana yang penting ? Jujur sesama manusia atau pada Allah ? Ya betul..aku tau...dua dua penting ...Tak dinafikan..tapi sukar bukan ? Sebab manusia tu tak sempurna..

Apa yang membezakan wanita dan lelaki ialah dari sikap sabar...Disebabkan lelaki itu kaki temberang maka wanita menjadi sangat penyabar...Sebab itu hanya wanita boleh mengandung , melahirkan anak , menjaga anak , melindungi anak dan sanggup berkorban demi anaknya..Bukannya lelaki tak boleh ...boleh...Ya aku tau...berapa kerat sangatkah lelaki boleh jadi penyabar seperti wanita ? Lelaki bukan penyabar tapi ' cool' .. Camana dia boleh berlagak cool ? Dia wat tak tau..lantak korang la..asal jgn ganggu aku dah..hehehe...mudah kan..

Sebelum perempuan di luar sana tu menyertai geng geng 'anti lelaki ' , aku nak bagitau...kalau benar nak anti lelaki , cuba fikir ...fikir sedalam dalamnya...kaitkan dengan agama Islam...dari dulu sampai sekarang...Yang pasti lelaki akan terus wujud dalam hati korang ( wanita ) ..

BA2 : bila timbul perasaan benci atau anti , senantiasalah beristighfar ...meminta ampun pada Allah..tu yang terbaik...ingatlah , penyakit benci akan mencacatkan rohani anda... ;)

Maulid: Antara Sejarah Dan Amalan

Dalam Fatawa al-Azhar diakui bahawa ahli sejarahwan Islam tidak mengetahui sesiapa pun yang memulakan perayaan Maulid Nabi s.a.w melainkan Kerajaan Syi’ah Fatimiyyah di Mesir yang mengadakannya secara besar-besaran. Mereka turut meraikan hari kelahiran tokoh-tokoh Ahlil Bait dan kelahiran Nabi Isa a.s. Kemudian pada tahun 488H dihentikan oleh Khalifah mereka al-Musta’la billah. Kemudian dihidupkan kembali oleh sesetengah kerajaan dan negeri. Demikianlah sejarahnya.

Seterusnya >>> sini
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI