Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 23 Februari 2010

Gambar Membohong ??

Psst..jom terjah FB,FS,TWITT,MS dan banyak lagi...jom jom....Aku nak tanya..Apakah perkara pertama korang akan tengok ??? Infonya kah ? Ataauuu ???? Gambarnya kah ??? Kah kah kah...haaaa...sah sah korang tengok gambar dulu kan...pastu baru tengok info..info kalau tengok , tengok lokasi dan seterusnya status...Penting nak tengok tu kan lebih lebih lagi yang masih ada passport kegemilangan kebujangan ...Pergh..mmg meriah memilih masa ni...

Yang lelaki , sah sah akan memilih berwajah anggun, comel , ayu , jelita ...tu kalau bukan kawan dia la...Kalau kawan dia , balun je accept..tak kisah semua tu .. Yang perempuan , aku tak sure sangat la camana kriteria dia....Aku rasa kebanyakkan susah nak add lelaki ...diorg tunggu je laki add diorng...nak kata pe lagi kan...nanti dikatakan perigi cari timba lak kan...Tapi aku tak caya dah tu..aku sendiri pun hari hari ada awek add aku..tak kira camana pun , kalau ada kekosongan dalam list aku , aku terus accept..Tu pun kalau diorng tu add aku bukan semata mata nak berbisnis ..Kalau berbisnis cam MLM semua tu , aku tak kisah selagi tak kacau wall aku...kalau kacau pun , aku mungkin biar je la....aku delete je post tu..Baik aku kan ?? ...

Ok, bukan isu tu aku nak cerita kat sini...Isu utamanya ialah , gambar profile..hehehe...ni aku rasa semua orang akui ni termasuk aku ...Kebanyakkan pengguna sosial network ni gemar meletakkan gambar terbaik dan tercun abis la....termasuk aku ( tapi skang lagi macho dari gambar dulu tu ) ..hahahahah....Tah berapa tahun lepas punya gambar pun still ada dalam tu...Ini akan memancing orang orang untuk add sebagai frenz...hehehe...btui dop ??
Hanya segelintir saja yang berani meletakkan gambarnya tanpa diedit atau memilih yang terbaik..

Hakikatnya ??? Samakah seperti yang ada dalam gambar tu ?? Hehehe..Aku rasa tak ramai yang sama...kan ? Aku sendiri penah mengalami beberapa perjumpaan member member chatting ..Penggunaan nickname dlm tu , jgn cakap la betapa ayu atau machonya ..Atau bila letak gambar , sah sah dah edit atau amik angle yang menarik mata memandang....perghh.wa cakap lu....Tapi bila jumpa ...mak aihhhhh.....berbeza siuttt...

Aku teringat ada sekali tu..zaman YM tengah popular bagai nak rak...masa tu aku bujang lagi...muda belia gitu...Ada sorang member aku neh..dia cita dia kenal satu awek ni kat dalam YM..Gembira dia siuttt..Dia siap cita awek tu bagi gambar..cun giless ...Waaa..aku tanya dia , nak jumpa kat mana ? Dia tamo cakap...dia takut aku ikut..hahahaha..ada ke gitu...

Nak dijadikan cerita , keesokkan harinya , aku terserempak ngan dia kat padang bola ..aku tanya dia , apa cita dating semalam...dia cakap kat aku...

" Ko bayangkan la Ben ,aku tunggu dia kat Sinar Kota ( skang Myden ) dengan smart giler..Dia sampai...pakai skirt..ok lagi...dia makeup..Erk..aku rasa semua orang kat situ tengok aku...Muka ngan leher berbeza siutt....kira cam kuda belang laa..."

" Habis tu , ko bawak dia g mana ? makan kat ne ? "

" Ko giler ke ? Aku cakap aku nak jumpa kawan..ada hal...tapi dia nak ikut aku lak! "

Hahahahhaa...aku gelakkan dia...padan muka koooo !!

Kes kedua ...ni sorang lagi kawan aku..zaman aku ni ramai buat blind date..hehehe..

Dia pun terkena virus YM ..giler chatting..tiap tiap malam mesti ke CC...nak berchatting..perghh..Pastu kenal awek ni..siap bertukar gambar thru email....Maka buat la temujanji...walaahhh....Nak jumpa kat CM ( Central Market ) ...Aku ada pesan kat dia..hati hati..jgn percaya sangat pada gambar..dia tak nak dengar gak...tak pe la...nak wat camana kan...hehhe..Ok..sambung nanti ek...heheh..

Nak hangin la tu..sabar sabar..aku sambung nii..

Tiba harinya , dia pun g la ke sana...Teringat kata kata aku , dia pun ada pesan kat awek tu suh tunggu kat Mcdonalds...Berdiri kat sebelah patung Mcdonalds tu supaya senang nak jumpa...dia kata dia akan pakai baju warna sekian sekian color...

Masa yang ditunggu pun tiba....Kawan aku ni kata , dia g awal lagi...sejam lebih awal...duduk kat satu tempat tu sambil baca suratkhabar...hehehe...bertopi bercermata hitam...pakai baju color lain....Akhirnya perempuan tu datang....

Begitulah adanyaa...sekarang ni pun aku rasa dlm web web sosial network ni , toksah la percaya sangat..kalau nak berkawan tu ,terima je seadaanya...tak kisah camana pun orangnya yang penting adalah keikhlasan dan kejujuran...Kalau tengok rupa , mmg babai laaa...abis semuanyaa..

ok la...aku nak layan cita lak..24 ...apa pun , ni semua cuma pandangan dan pengalaman aku ek..jgn marah...errr.....aku ada lupa apa apa ke ????? oooooooooooooooooooooooo....cita tak abis tadi ek ..hehehe..aku sambung balik ..hahaha...sat sat...

Member aku kata...awek tu datang...Tertelan air liur dia...perghhh...dia tak mampu berkata apa apa...tapi dia still berlakon...wat selamba.....5 minit dia duduk kat situ, terus dia bangun ...dan balik ke rumah...Sejak tu , dia tak chat dah ngan awek tu....hahahahhaha...korang pk la sendiri nape ek...hahahahaha

Wanita Dan Tarikh Istimewanya ..

Tarikh adalah sesuatu yang penting bagi wanita.Kerana dengan tarikhlah wanita akan mengingati segala kenangan.Samada manis atau pahit , suka atau tidak wanita pasti mengingatinya. Wanita lebih gemar mengingati dari mengambil tindakan.Tetapi bila tiba masanya , gunung berapi pasti meletup..

Lelaki lak , lebih gemar mengingati peristiwa tersebut dari mengingati tarikhnya..Hehe...Mmg..bukan semua gitu..segelintir je ingat..Masa memula cinta je , lelaki akan 'sedaya upaya' ingat agar kekasihnya tu terpikat dek keprihatinan perhubungan mereka tu...Bila dah dapat ?? heheh..

Aku amik satu contoh tarikh keramat ek...First time dating ? Berapa ramai lelaki yang ingat bila kali pertama dating ? Hehe...Berapa ramai perempuan pulak yang ingat ?? Haaa..potong jari la ramai lelaki ingat...terkial kial nak jawab..pastu ada je alasan nak bagi bila tak hengat ..

Tapi cuba la tanya laki tu , apa yang terjadi pada 1st dating tu ? Mesti dia ingat punyaa..haaa...Perempuan , pun aku tau dia ingat tapi diorng suka lagi ingat tarikh...Aku tak tau la nape tarikh dan perempuan tak dapat dipisahkan..Rasanyaperempuan ni mmg gemar akan subjek sejarah kot ..

Ada dua tarikh yang benar benar keramat..Kalau pasangan ( lelaki ) tak ingat , boleh berlaku gempa bumi berskala 13.05 Ritcher yang mana boleh mengakibatkan tsunami besar dan boleh menenggelamkan pulau pulau kecil yang berhampiran..

Tarikh - tarikh itu ialah , harijadi dia dan juga ulangtahun perkahwinan ( bagi yang dah kawin )..kalau tak hengat tarikh tu , korang leh nampak muncung jet pejuang depan korang woo...merajuk tak hengat punyaaa...boleh makan tahun woo dia ingat korang lupa tarikh keramat tu...aku pun tak tau la napee la penting sangat semua tu.

Kalau sekadar nak bagitau 'i luv u ' , bila bila boleh..tak yah la tunggu tarikh tu..g je kedai kad..beli je kad ...kasi jee...pakej sekali ngan hadiah..tak yah tunggu 2 hari tu...Tapi ye la kan , mesti perempuan kata , eleeee....sehari tu pun susah nak bagi hadiah , ni kan pulak tiap tiap hari atau minggu atau bulan...Kita ( perempuan ) bagi sehari setahun pun lelaki susah nak ingat , ni pulak ari ari ? Hehehe...btul gak kan..

Sebenarnya kan ( alasan lelaki ) kitorang ni bukan la tak nak ingat tetapi saja malas nak ingat..Nak ingat lagi perkara perkara penting seperti camana nak kaya , rumah apa nak beli nanti bila kawin , kalau ada anak nak letak nama apa dan banyak lagi la..sampaikan masalah PALESTIN pun lelaki nak pikir...bukan pe , kedamaian kat Palestin akan memberi kesan terhadap emosi lelaki...kan..sampai gitu sekali wooo...dasat dasat...

Akhir kata , lelaki tetap mencintai wanita walaupun terlupa nak ucap selamat atau meraikan harijadi pasangannya.Kena la ikut sunnah kan..nabi tak buat kan...kalau tau nanti asik kata , bab kawin semua ikut sunnah ....haaa..bab ni pun kena ikut gak ni...lalalalalalalala

Mereka ..

Ketika mereka melaungkan keprihatinan ,
Mereka terlupa kami-kami yang di belakang ,
Terkapai kapai mengharapkan ehsan ..

Ketika mereka melaungkan perjuangan ,
Seketika saja mereka insaf ,
Selebihnya mereka ketawa kegembiraan ,
Harta melimpah tak kunjung habis ..

Ketika mereka melaungkan kejayaan ,
Mereka terlupa kejayaan suatu kegagalan ,
Yang mana mereka pernah kecapi ,
Satu tika dulu ...

Sesungguhnya aku kecewa pada mereka ,
Memperkotak katikkan kami kami yang dibelakang ini ,
Dengan senyuman manis seribu makna ,
Seolah tiada apa yang berlaku
di dunia kini ...

Aku tidak pasti kini masa depan ku
Perlukah bergantung pada mereka ?
Atau mulakan hidup baru
Dan berdoa agar Allah berikan hidayah pada mereka
Sesungguhnya tanah ini tanah kami cintai
Tidak ingin sama sekali aku meninggalkannya ...

Mereka ...Mereka.. Mereka ..
Sedarlah...hidup ini hanya sementara ..
Amanah yang kamu pikul
Amanah rakyat yang bakal dipersoalkan di akhirat kelak..

Mereka ..mereka..mereka
Insaflah...
Kami tahu dunia ini mereka yang punya..
Kami tahu akhirat nanti Dia yang punya..

Bertaubatlah mereka....

Dalam Mencari Cinta ..

Sejenak terfikir ,
Cinta adalah segalanya dalam kehidupan ini ..
Tiada cinta bererti tiadalah jiwa..
Tiada cinta bererti pudarlah kehidupan..
Tapi sebenarnya dimana cinta itu ?

Sejenak terfikir ,
Cinta datang dan pergi ...
Yang asli mahupun yang palsu ..
Tidak pasti mana kaca mana permata...
Yang pasti bila datang cinta ,buta mata hati..

Sejenak terfikir ,
Cinta biarlah kerana Allah..
baru temui yang mana sejati
yang mana satu duniawi...
Hati suci jiwa murni ...

Tak perlu aku berfikir lagi..
segalanya telah diatur Ilahi ..
yang pasti aku disini...
menanti bertemu dikemudian hari...

Aku ngan Dia

Ni la 'dia' yang lama dh aku perap dalam bilik kecik...bukan tandas la...lebih pada bilik maid...haa...semalam aku dh kembali gunakannya setelah lama disimpan...Bukan pe , saja je nak rehat ..tapi gym tetap g..

Mulai semalam , aku dah kembali layan 'dia' ni..haaa..kat bawah ni antara teknik yang aku gunakan...





Masa yang aku amik cuma setengah jam...non stop ...hehehe..pastu rehat 5 minit...sejukkan badan...mandi..solat ...g kejeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...sampai opis...aku bebel kat korang dulu baru nak p cari makan...ermmm...oats je la jawapnya...huhu ..ni semua John Statham punya pasal la !!!!
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI