Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 26 Februari 2010

Apa punya Giler !!

Dalam aku dok merayau sambil membaca kawan kawan punya cerita di GENGBLOGGER , aku ternampak laaaa satu mamat ni punya entri ....baeekk punya tajuk ..."Dato CT Nurhaliza tak pakai bra ? " ...Perghhh...Sampai gitu sekali dia punya ' zoom in ' terhadap gambar tu...

Aku malas la nak komen kat situ...mengarut !! Sebab apa mengarut ...Yang pertama , satu Malaysia kenal dia ...kenal dia yang dia ni berbangsa melayu beragama Islam..Sah sah dia tau camana perangai perangai orang yang sebangsa dan seagama dengannya...Cuba la tak pakai ?? aku rasa mau runtuh KLCC nanti atau gempa bumi malaysia ni wooo...

Aku bukanlah peminat CT ...lagu dia , kebanyakkan mmg aku tak nafikan aku layan...nak wat camana kan ...dah best didengar...takkan nak sombong mahupun ego nak kata tak best kan...haaa...apa saja lagu yang best dan sedap didengar dek telinga aku , aku layaaannn..termasuklah dangdut karya Iwan..best apa !! ..hahahaha..

Berbalik pada entri mamat tu , aku rasa dia saja wat gitu untuk mendapatkan perhatian pembaca ...dan dia berjaya..Ada yang sound dia tepat..hahaha..buang masa je sound orang gini...Sebab mmg dia wat gitu untuk tarik perhatian orang lain...termasuk aku !!! Aku masuk sebab pelik la..sepanjang aku tengok dia dalam tv mahupun dalam media cetak , tak penah lak dia berpakaian pelik ...ada tu ada la tapi still tertutup kecuali...yang tu semua orang tau la kan...haaa..nak wat camana...sendiri jawab je la..

Satu lagi..penggunaan bahasa English dia...erk...adusss...

Aku tak mo bagi address mamat tu...nanti korang masuk n baca ..buta buta jeee kasi dia hits...tak berbaloi....

Kesimpulan....berhati hati la bila korang ( wanita ) letak gambar dalam facebook atau blog....ada je malaun akan salah gunakan nanti....jgn terlalu asik sangat...bahaya...wokeyyy ??

Anak Teruna Vs Duda ..

Asik asik laki vs perempuan jek..mana best...malam ni aku nak bukak kes ni lak...Teruna Vs Duda..
Zaman skang ni susah nak jumpa teruna suci memandangkan semua muda mudi zaman ni dah terlalu 'terbuka fikiran'nya namun masih ada laaaagii yang menjaga kesucian maruah diri dan paling penting ialah maruah keluarganya...Ramai lagiii yang masih suci walaupun adakalanya tergugat gak tuuu..kan kan..

Anak teruna ni secara umumnya ialah lelaki yang belum pernah kawin / nikah ..Aku tamo cita yang dah kawin tapi lom nikah ni ..Tu lantak p la....antara dia ngan Allah..Biasanya lelaki teruna yang dah keluar dari kepompong mak bapak ni di antara usia 25 keatas...bawah dari tu , aku rasa still lagi di dalam buaian...Jgn laaa nak nafikan....walaupun ramai yang dah merantau sampai ke luar negara namun sebenarnya masih lagi anak mak ayah...Sebab pe ? Sebab setiap tindakan yang akan dibuat akan terlebih dahulu dirujuk pada ibu bapanya terlebih dahulu..Majoritinya gitu...kalau ada yang tak tu , no komen la...Aku tak kata salah , bagus la gitu...Aku dulu pun gitu gak..

Lelaki jarang membelakangkan mak bapak dia..Perempuan , aku tak tau...sebab perempuan ni lebih cepat matang dalam segi pemikirannya dan disebabkan matang tu la ramai yang 'terbabas' dalam membuat keputusan ...Bermaksud kebanyakkan keputusan yang dibuat , tak betul...erm..ok..tu topik lain...

Kita bandingkan mereka ini sekarang :

Lelaki teruna ni , majoritinya ....masih lagi panas baran....ego....rasa diri tu senantiasa kacak dan ramai perempuan nak....haaaa...suka keluar malam...kawan kawan adalah keutamaan..kuat cemburu !!! ...romantik ?? ermmm...memula jeeeee...kematangan fikiran ? tak kot...

Lelaki Duda atau Dude ..majoritinya ...dah cool down...malas nak marah marah sebab ramai dah ada darah tinggi ...ego ? haaa..ni ego ego orang tua...ego nak bermanja sebenarnya...Keluar malam ? paling lewat pun sampai 12 tgh malam sebab badan dah sebu..mudah masuk angin..hehe...kawan kawan adalah no 2 ..no 1 , samada kerjaya atau anaknya ...kuat cemburu ? aku rasa tak sangat dah..ada tu ada la..tak la tahap cemburu sampai nak terajang gf dia...romantik ?? haaa...cool je spesis ni...wat biasa biasa je..sebab dah pengalaman....tak mau gopoh gapah...kalau ada jodoh , ada laa...hehehe..takut pisang berbuah 4-5 kali ! ...kematangan fikiran ? pengalaman mengajar erti kehidupan ..kalau tak gak , mmg sah duda tak reti bahasa ..

Dari segi $$$ ...

Lelaki teruna ...majoritinya masih belum stabil .. sebab ramai baru abis belajar ...tak reti menyimpan duit...joli sana sini...shopping untuk bergaya..abiskan duit untuk gadget atau kereta..

Lelaki duda / dude ... majoritininya ..dah ok dah....poket penuh senantiasa ...stabil ? aku rasa ramai dah stabil ...diorng ni gemar simpan duit..untuk masa depan...samada untuk kawin lagi atau pun untuk anak diorng....malas nak membazir ..

Tu dua perbandingan aku bagi je..banyak lagi...tapi nanti jadi panjang lak...jadi wahai anak dara atau gen2 yang berada diluar sana tu , sebelum memilih , senaraikan semua sifat sifat yang korang nampak pada bakal korang tu..tak kira baik atau buruk..apa yang korang nampak , terus tulis dalam buku nota kecik..kalau takde buku nota kecik , bagitau aku ..nanti aku pos kat korang....Apa pun , jangan takut bercinta ...hehehe...hidup sekali je kak oiiii..sekian....

Macam tak percaya !!

Aku baru balik dari pasar malam Putrajaya..Di sana aku belajar satu perkara baru yg mana aku sendiri tk sangka begitu sekali penangan pada aku..

Aku beli bihun goreng, maggie goreng ( bukan aku buat tau ) , murtabak ayam ...tu jee..Wife aku lak beli nasi kerabu dan selebihnya barang basah ..dia kata dia teringin buat ikan 3 rasa..sah sah pagi tadi dia bukak blog Mat Gebu utk cari resepi..Tapi yang aku perasan dia bukak resepi cup cake ! ..Apa kene mengena cup cake dengan ikan ?? Apakah Mat Gebu mempunyai resepi istimewa ??? Aku pun tak pasti...

Berbalik pada topik aku tadi...Semasa menunggu wife aku memilih ikan kat situ , aku dok perati sorang penjual ikan ni...Suara dia saling tak tumpah suara Mawi arrr..dok berulang kali dia jerit , " Ikan segar , ikan segar dari Kuala Selangor...Mari mari mari..singgah singgah singgah.." Lebih kurang gitu la..

Yang menarik perhatian aku ialah ikan keli yang dia jual...hidup lagi....Erk..aku tengok cam tak percaya...Maklumlah , org bandar...ehehhe...Bukan tak penah tengok ikan keli tu cuma tengok gelagat ikan tu...hidup lagi dan berada dalam bekas plastik tu..

Teringin aku tengok camana salah seorang tu penjual kat situ mengambil ikan tu sebab ikan keli kan licin ...pastu ada sengat lak tu kan...haaaa....Aku tunggu je pembeli..hehehe...Ada sorang tu..mintak 4 ekor..waaa..best tuuu...

Brother tu dengan selamba dia amik ikan tu dengan kedua tangannya...kemudian , satu tangan pegang kepala dan satu lagi tangannya pegang badan...lalu dipatahkan kepalanya...Erk...dipatahkan gitu jeeee...aku siap dengar lagi bunyi tulang kepala ikan tu dipatahkan...Mak aihhhhh....

Aku tak tau la selama ni nak matikan ikan tu dengan cara gitu jee...just like that !!! Patahkan tengkuk dia..Err..ikan ada tengkuk ke ?? huhu..Aku ingat selama ni , lemaskan je dia dalam air..kasi mati lemas laaa...kan....haa...ikan mati lemas ???? Aiseyman...bengong tul aku....

Walaupun aku segan sikit ngan ikan keli hidup tapi aku tak segan langsung bila bab membedal ikan keli masak cili mahupun masak 3 rasa...Ada ke ikan keli masak 3 rasa ??? Mat Gebu ?? Penah dibuat orang tak ??

Geram : Aku mmg menunggu masa je nak kerjakan kau !!!

Setiap pagi dan petang ..mmg aku tengok je dia ...Geram giler tengok dia ..Dia seolah olah tersenyum sinis bila aku memandangnya..Dah berapa lama perkara ni berlarutan..Aku tak boleh nak biarkan lagi...Bulan lepas pun aku dah dapat amaran dari pihak berwajib agar selesaikan masalah ini atau aku akan diambil tindakan !

Semalam..akhirnya aku membuat keputusan...Aku ngan wife aku g Tesco Ampang...Aku membeli sesuatu sebagai senjata aku.TERPAKSA !! Aku bukan nak sangat beli..Duit gak tu ..Bukan murah ! Terbang la gak dalam Rm30...Aku periksa ketajamannya...

Balik dari Tesco , setelah memasukkan semua barang barang dapur yg dibeli tadi termasuk dua kotak aiskrim yang bakal menemani hari hari cuti ku ini , aku memandang ke arah dia lagi..Huh..Siap kau esok !! Aku takkan bagi peluang lagi !!

Tadi , selepas solat Jumaat , sesampainya aku di rumah...Aku segera keluarkan senjata yang aku beli tadi lalu membawanya masuk ke dalam rumah...Aku tukar pakaian..Buat senaman ala kadar..Meregangkan otot otot dan urat urat ....Huh..Aku turun ke bawah...Belum sempat buat apa apa , wife aku dah bagi arahan dulu .." Abang , tolong jemur carpet ni kat luar " ..huh..potong stim betul ! ..

Lepas settle bab tu ..aku g amik senjata aku tu...Aku tersenyum melihatnya..Test power sat...Ok OK ..tajam ni...mmg bakal terputus dia nanti !!

Aku keluar...g ke laman umah aku...Aku tengok dia...aku keluarkan senjata aku tu...Yearghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....habiss semua lalang lalang aku tebas !!!! hahahahaha....akhirnya ko pendek juga wahai lalang !! Hahahahaha....depan belakang rumah aku sapu dengan gunting pemotong lalang tu !! Aku puas !! Aku puas !! Hahahahahahha

Akal Mengukur Maklumat

Masalah paling besar dalam kalangan sesetengah yang memakai gelaran ‘agamawan’ atau tokoh agama adalah apabila mereka tidak memiliki manhaj atau method yang betul dalam memahami sesuatu fakta yang dikaitkan dengan Islam ini.

Lalu, atas kurang teliti, atau ‘kurang fikir’ atau ‘memang tak fikir’ mereka menelan semua perkara yang dikaitkan dengan agama samada hasil percakapan orang atau bahan bacaan. Dari situlah lahirnya khurafat, karut marut, tokok tambah, kekartunan pemikiran yang diberikan lebel agama.

Jika hal itu berterusan, maka kekeliruan terhadap agama akan berkembang lantas agama akan dipersenda dan didustai.

Seterusnya >> disini

Haji: Antara falsafah, tokok tambah dan nas

Seorang penceramah haji dalam satu penyampaiannya menyatakan bahawa apabila seseorang melontar di jamrah, dia hendaklah melontar dengan sekuat mungkin dan penuh kemarahan terhadap syaitan yang selalu menghasut kita. Menurutnya, ini kerana jemaah haji ketika itu sedang melontar syaitan yang berada di situ.

Para hadirin ada yang terfikir: Apakah syaitan yang begitu bijak menipu dan menghasut manusia menjadi begitu bodoh sehingga sanggup tunggu di jamrah-jamrah pada waktu haji untuk membiarkan diri mereka dilontar oleh jutaan manusia? Dia bertanya saya tentang kekeliruan itu. Saya berkata, syaitan memang jahat dan dilaknat, namun saya juga tidak fikir untuk mereka menunggu agar dilontar pada hari-hari haji. Saya rasa syaitan tidak sebodoh itu. Beliau kehairanan dengan jawapan saya. Dia bertanya kebingungan: Habis, apakah agama menceritakan sesuatu yang bohong? Saya katakan: Tidak! Tetapi ustaz itu yang cuba berfalsafah tentang ibadah tanpa merujuk kepada dalil dan akal yang waras.

Seterusnya >>> sini

Sempena Maulidur Rasul ..

LUASKAN RUANG, MANFAATKAN PELUANG

Dalam sejarah dakwah Rasulullah s.a.w, baginda banyak mengambil manfaat daripada berbagai ruangan atau kesempatan selagi mana ianya tidak menggadaikan prinsip-prinsip Islam. Gerakan dakwah para pencinta Rasulullah s.a.w juga hendak mempelajari fiqh al-Sirah untuk kegunaan dakwah. Mempelajari tentang keluasan pandangan dan kehalusan strategi adalah sesuatu yang dituntut demi menjaya agenda dakwah dan seruan tajdid yang kita bawa.

Seterusnya >> sini

Ringkasnyee

Allahumma solli ‘ala sayyidina muhammad ..Wa ‘ala alihi wasohbihi wabaarik wassalim....

Ringkas..gini..pada yang sudi nak add aku dalam FB , bolehlah berbuat demikian dengan search wunanthegreat@yahoo.com ...atau search je BEN ASHAARI , KELAB BLOGGER , BEN ASHAARI BLOG , BIONIC GYM MALAYSIA dan KELAB WANITA ( khas untuk wanita berbincang isu isu sensitif ) ... KELAB BLOGGER adalah khas untuk mempromosikan blog korang di FB..ada yang cuba add BEN ASHAARI II ...harap maaf kerana dah tak boleh nak accept sebab capai dah maksimum..dibenarkan hanyalah 5000 kawan...

Jadi , jika berminat nak jadikan aku sebagai kawannya , boleh lah berbuat demikian yer...Aku bukan artis tapi seorang kawan saja..Terima kasih .Semoga Allah merahmati anda semua..sambung tido balik neh..

18 SG , PL dan SX

Masih segar lagi ingatan aku terhadap peristiwa tersebut .. Bagaimana ketika itu kawan aku bersama tunangnya pegi ke Melaka untuk melawat salah seorang rakannya yang terdampar di hospital Melaka kerana kemalangan jalanraya.

Jam menunjukkan pukul hampir pukul 10 malam.Keadaan jalanraya amat sunyi..Bagi memecahkan kesunyian malam itu kawan aku memasang cd manakala tunangnya dah lena diulit mimpi .. "Dah dekat ni " ..hatinya membisik..

Tiba-tiba ada dua buah keta baeekk punya berlumba dari belakang lalu memotong kereta kawan aku neh....Pergh..." Giler la diorng tu..Cari pasal betul ! " ...member aku membebel sorang diri...Nun kat depan dalam 200 meter ada selekoh tajam..." Kalau diorng bawak laju gitu , entah lepas ke selekoh tu ? Kalau lepas , sah sah teror ar " ...

Huh..masin gilerrr kata kata kawan aku tu....Terdengar bunyi dentuman yang kuat secara tiba tiba yang mana dia pasti bunyi tu datang dari selekoh tersebut...Dia memperlahankan keretanya..Sahh...mmg kereta tadi tu terbabas !

Dia kejutkan tunangnya...Dia memberentikan kereta lalu mengeluarkan telefon bimbitnya dan menelefon rakannya yang sama sama konvoi ke Melaka tu tapi berada nun jauh kebelakang disebabkan terlalu kerap berenti..

Dia memerhatikan ke arah jalan raya..Mana tau ada kereta yang lalu dan boleh sama sama membantu mengeluarkan mangsa ..Tiba-tiba dia ternampak satu cahaya dari arah jalanraya tersebut...Diperhatikan betul betul...kereta rakannya baru tiba...Lega dia.. Cepat cepat dia tahan...ajak g tolong keluarkan mangsa...

Ada dua orang di dalam kereta tu...Sorang sedang mengerang kesakitan manakala sorang lagi diam...disyaki dah mati di tempat kejadian...Dia menelefon polis dan ambulan..Yang sorang lagi mangsa tu minta ke hospital ..Kawan aku ni pun berbincang ngan kawan yang lain..Untuk pengetahuan korang , kereta satu lagi tu , penuh...ada 4 orang dalam keta tu..Jadi mereka beramai ramai pakat untuk tunggu polis dan ambulan datang manakal kawan aku tu bersama tunangnya , nak hantar mangsa tu ke hospital memandangkan mmg mereka nak ke sana...

Mereka angkat mangsa kemalangan tu lalu dimasukkan ke dalam kereta...Mangsa diletakkan kat belakang ..Tunang kawan aku ni mmg tak cakap pe...ikut jee...nak wat camana..bukan kereta dia..huhu..lagi pun kan menda baik..tolong orang tak bernasib baik...

Maka bergerak la diorng....Sepanjang perjalanan tu , keadaan dalam kereta tu sepi...Kawan aku tengok ke arah tunangnya...tunangnya seolah olah sedang merenung sesuatu ke arah jalan raya...terbeliak matanya...Kawan aku ni dah mula pelik...dia panggil tunangnya...Tiada respon !!!!

Kawan aku dah syak sesuatu....Dia rasa tunangnya dah dirasuk ...Lantas dia mencari cd surah Yassin yang berada dalam kereta tu....Jumpa...lalu dipasangnya...Tanpa melihat kearah cd player tu , tunangnya dengan pantas mematikan cd player tersebut !

Member aku tu dah cuak...dia tak tau nak buat apa...Tidak lama kemudian...dia ternampak ada sebuah stesen minyak berhampiran...Lalu dia memberhentikan keretanya dia situ .Dia ternampak ada seorang lelaki tua berkopiah sedang mengisi minyak ke tangki minyak keretanya..

Kawan aku ni pergi ke arahnya lalu memberi salam...Pakcik tu melihatnya dengan keadaan muka yang penuh tanda tanya..Kemudian dia memandang ke arah kereta kawan aku tu..Muka dia berubah..

Mereka bersalaman...Kawan aku menceritakan kejadian yang baru berlaku sebentar tadi..Pakcik tu kata dia tau apa punca tunangnya jadi begitu...Pakcik tu kata .....Ada mayat berdarah berada atas bumbung keretanya sedang merenung tunangnya !!!!

Tiba-tiba murid murid dalam kelas aku tu menjerit ketakutan...Adoiiiii....potong stim betul la ...Diorng suruh aku berhenti cerita kerana takut...huhu...Pastu ada yang takut dah nak g tandas !! Tak pasal pasal aku lak kena teman diorg ...

Gitulah antara pengalaman aku semasa mengajar sementara di sekolah rendah area Cheras..Ada yang best , dan ada yang kurang best....huhu ..
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI