Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 1 Mac 2010

Cerita Petang - Petang


Korang pernah tak kena tipu hidup hidup ?? ..Haa..ni aku cita satu kes yang terjadi kat aku..original mari...Terbaek dari ladang Pak Ali !! ....sebelum tu aku nak tanya korang...korang dah daftar ke blom blog korang ek ??? hahaahhaha...lari ben lariiiiiiiiiiiiii...

Cerita ni berlaku sebelum aku jumpa my wife...( aku nak letak berbunga bunga kang , ada gak pembaca yang muntah darah...so aku letak je basic ..my wife...hehhe) ..

Ginie cerita dia ..

Sebelum aku aktif ngan FACEBOOK , aku dok sakan ngan Myspace...Friendster masa tu aku kureng sebab ...ermmm..ramai kanak kanak rebina...Seperti FACEBOOK aku skang ni , MYSPACE aku hanya penuh ngan perempuan sahaja..Pasti korang tertanya , nape laaaa Si Ben ni asik add perempuan je...Aku add perempuan ni sebab perempuan ni aktif...maksud aku bila aku mintak pendapat , diorng cepat keluarkan...n ikhlas...bernas dan yang penting mengikut perasaan mereka ! tu yang best..kalau lelaki , akan control skit..hehee...bgi pendapat yang logik yang mana aku sendiri pun leh pk....heheh..jgn marah ek bang...tu pendapat aku jek..ok ok..teruskan..

Iskh...panjang tul intro...diteruskan cerita...dalam ramai ramai frenz dalam MYSPACE aku ni , ada satu perempuan ni menarik perhatian mata aku....sebab nak kata melayu , tak...nak kata omputih pun tak....aku tengok gambar gambar dia ...ermm...ala tak cukup umur lagi...tapi dia tulis kat situ dah 21 tahun..ermmm..ok la..biar kan je..

Nama dia saja aku rasa mmg akan menarik ramai lelaki untuk add dia..kang aku puji lebih , aku kena tidur kat beranda umah lak..huhu

Satu hari tu , aku dapat mail dari dia...ermmm...simple jek....Aku pun balas...pastu senyap lamaa je...

Tiba-tiba dia muncul kembali dengan mail dia...tapi kali ni bahasa dia agak kasar..dan aku rasa bukan dia yang menulis mail tu..aku tak balas..aku biarkan je..

Tidak lama kemudian...dia send mail lagi..kali ni untuk mintak maaf..dia kata ada seorg budak dalam MYSPACE dia ni suka kacau dia ..n dia tau password myspace dia ..dia tau sebab budak tu tolong buat maintenance kat MS dia....tah betul ke tak aku pun tak sure...

Sejak tu aku pun mula rapat ngan dia...rapat tu dari segi chatting ...Menurut dia , dia tinggal di Cheras...dia kata dia tau tempat aku tinggal tu sebab dia selalu gi tempat aku selalu lepak...Dari cara dia gambarkan tu , mmg tepat ...Tapi kadang kadang dia balik ke Kelantan...umah makcik dia ...kat Pasir Mas seingat aku...ermmm...

Dia kata dia buat bisnis kat sana ...ada butik pakaian n kedai handphone..huhu....

Perkenalan aku ngan dia hanyalah di dalam internet dan juga telefon...belum pernah bersua muka lagi...Tapi dia kata dia benar benar sukakan aku...ermmm....aku tak tau nak kata apa la..memandangkan aku masa tu malas nak bercinta lagi...

Nak dijadikan cerita ...haaaa....

Satu hari tu dia ajak la aku ke rumah dia untuk makan tengahari..Aku ingat lagi dia ajak tu hari Ahad..Sebelum tu dia ada bagi aku alamat...ok...

Flashback 2 minggu sebelum ..

Ada sekali tu aku beria mintak alamat umah dia.Dia tanya wat pe ? Aku kata saja..padahal aku nak g cari memandangkan ada sorang kawan aku ni penah kena tipu kes lagu ni la...dua tahun bercinta ngan jin bukit mana tah..kena tipu bulat bulat...aku penah nasihatkan dia supaya tinggalkan je perempuan gile tu tapi dia kata dia nak tinggalkan perempuan tu tetapi perempuan tu dok kacau dia..dok call umah la..hp laa...opis la...untuk mengelakkan terjadi pada aku , aku dapatkan butiran diri dia...alamat rumah kat sini dan di Kelantan..Dia kasi...tapi dia kata tak yah la cari..dia bukan tipu pun..ermm..

Ok..aku cerita sedikit latarbelakang dia yang mengagumkan tu ek...nama dia ? pergh..panjang gile..siap ada Puteri kat depan tu..tapi dalam MYSPACE , tkde....dia letak singkat je..aku rasa kalau aku sebut nama dia , korang yang ada MYSPACE ni mesti penah tengok dia..lebih lagi lelaki..huhu..

Bermula dengan adik beradik dia..dia ada sorang along , angah...dan dia bongsu..Di Kelantan , dia ada pakcik , makcik n adik sepupu yang rapat giler ngan dia...adik sepupu dia tu masih belajar ..masa tu tingkatan 4 rasanya...

Gambar ? pergh..banyak kat aku...tapi semua dah delete la..wat sakit jiwa je tengok..bukan sebab putus cinta tapi sebab tak puashati !!! kenapa ? tu nanti korang tau... Setiap kali aku chat ngan dia setiap kali tu gak aku mintak gambar terbaru...bagi lak dia...pastu adik sepupu dia tu ada beli webcam...ermm..dia guna berwebcam ngan aku...takde perbezaan..Nak kata aku pening , bukti lengkap...semua wujud..

Aku rajin gak chat ngan adik sepupu dia ni..ermmm...cerita semua pasal awek ni..detail...apa yg dia buat ...apa yang dia ada termasuk parents dia kat KL...Adik sepupu dia ni terlepas cakap yang bapak dia ni...menteri dan mak dia pulak doktor di salah sebuah hospital terkemuka di Cheras...

Aku check ....sebab terlepas cakap nama ayah awek tu...wujud menteri tu...tapi ? yang bestnya... apa ek ? tu aku cita nanti..

Kereta ? ...dia cakap dia ada dua bijik kereta...satu toyoa satu lagi honda..aku paksa dia bagi no plate...dia bagi akhirnya...aku bagi kat kawan aku no plate tu..suh check....huhu...best...dah dapat keputusan..korang tau no plate tu no apa ? haaa..tu nanti aku cita...

Satu malam tu , member aku ( blogger kat GB kenai sangat org ni..@ Ben aka Kong ) , call aku..tanya wat pe..boring la tu..aku cakap takde apa..tapi aku ada satu projek..aku cakap nak wat pe..kawan aku ni berminat la sebab dia pun kes ni ha..

Malam tu , dalam kul 11 malam , g la mencari..perghh...masuk la kawasan kawasan Cheras atas nun..yang mana aku sendiri pun tak tau kewujudannya..

Cari punya cari ...last last ...iklan sat ..

Abis dah iklan..sambung balik ...

Jumpa la kawasan perumahan tu...huhu...pusing la mencari rumah dia lak...tak jumpa jumpa No rumah tu...sampai kat satu guard house ni..tanya la guard tu..ada tak alamat ni...

Dia jawab...Taman dah betul..tapi no rumah ni , tak de lak , setahu dia !!!! jeng jeng jenggg..Aku tepuk dahi..tapi aku tetap percaya..aku tak nak call dia sebab dah lewat malam n saja nak checking tanpa pengetahuan dia...Malas dah cari..aku ajak kawan aku tu balik...

Haaa...Bila aku tanya dia keesokkan harinya ..dia kata ..ada ...rumah dia hujung sekali..hahaha..hujung mana ? hujung dunia ? jenuh dah carik weh...tapi tak pe la...aku biar dulu..

Sampai masa yang dijanjikan...Ari sabtu..esoknya hari ahad...dimana aku nak g umah dia..

Tiba- tiba aku dapat satu sms ...aku tengok tak bernama...hurm...

Sms tu berbunyi gini...."#$%#! dah lari dari rumah ! "

Huh...biar betul..aku balas sms tu..dia balas semula...Angah..

Aku try call awek tu...Hp dimatikan...aku send sms semula pada Angah , tanya apa sebab dia lari dari rumah..

Angah baru bukak cerita...satu satu dia cerita...Dia menceritakan sebenarnya si Awek tu anak angkat keluarga diorng..Parents sebenarnya dia , orang luar...Maknya orang Filipina manakala ayahnya orang Ireland.Maknya pulak orang besar besar kat sana..Mereka kawin semasa studi kat overseas.

Menurut Angah , mak bapak angah ni kawan karib masa studi dulu.Kalau tak silap aku kat Ireland...haaa...pastu kawan ngan parents sebenar awek ni..Suka sama suka..sudah tangkap cintan , maka kawin la diorg secara sembunyi sembunyi..tak de bunyi kompang langsung la...kira tak bersanding la neh...

Keluarga perempuan ( si filipin tu ) dapat tau...mereka marah marah...( biasa la tu ..anak orang kaya ) ..Kebetulan dia pun dah ngandung ...haaa...Sebelum balik ke Filipina , dia serahkan anak kandung dia tu pada parents si Angah ni...korang paham tak nih ? tak paham , call aku..aku cita satu satu siap ada gaya lagi..Faham ?? ok bagus...nak aku teruskan atau sambung ni ??

Korang mesti nak aku sambung kaan....ni no acc maybank aku...masukkan rm10 sorang..baru aku sambung...lalalallala...cepat cepatt...

Yelaah..aku sambung..nak cepat ni..nak g solat..huhu..kang kata aku ponteng lak..

Baru la aku tau nape si awek tu lari dari rumah..Tapi sebelum dia lari tu , dia ada cita kat mak angkat dia ( yang sebelum ni dia anggap mak kandung dia ) , ada orang dok selalu call dia ..bagitau dia yang dia tu cuma anak angkat...tapi dia tak caya...

Aku cuba call dia lagi....berpuluh kali la gak..semua tak dapat..Aku buat keputusan , tunggu je la kat umah sambil tengok Astro...cita katun kot ..

Tak lama kemudian ...ada sms masuk...Aku tengok nama yang keluar pada skrin hp aku yang mahal tu , nama awek tu...Aku baca...

Sms tu berbunyi lebih kurang cam ni la...Dia kata dia dah tau segalanya galanya..Jangan risaukan dia..Dia selamat skang ni...

Aku tanya dia kat mana ? ..dia tak nak jawab...Aku tanya lagi..dengan sapa skang ni ? Dia kata dia ngan seorang lelaki...berumur...mengaku bahawa dia adalah abang kepada ibu kandung dia yang tinggal di Filipina..Tujuan dia datang tu adalah untuk....untuk...untuk...untuk...cam nak bersambung jekk...

Untuk membawa dia pulang ke Filipina atas arahan datuk dia ( org berpengaruh di sana ) yang mana tengah nazak ..teringin nak tengok cucu dia .. ( Walah weiii..dasat kann...aku tak sangka dia leh cerita sampai gitu sekali...teror siutt...cukup teliti ..macam macam watak ada ..)

Aku paksa dia bagitau kat mana..dia kata dia kat hotel sekitar ibu kota..Huh..Menurut dia , pakcik tu datang tunggu depan umah dia..Pastu suh dia keluar..sebab nak tunjuk bukti yang dia sebenarnya tak membohong..Demi nak percayakan semua tu , dia sanggup ikut..

Lelaki berumur tu bawa dia ke hotel tersebut ..Di sana , pakcik tu tunjuk semua album album dia semasa kecil..Dari baby sampailah ke umur 1 tahun..Sempat sambut harijadi sekali je ngan diorg..sebab tu ada album tu..

Dia kata , skang dia pun dah keliru...Semasa lelaki tu keluar , dia call aku...menangis teresak resak...dia kata dia tak tau nak buat apa..antara percaya atau tidak..antara nak ikut lelaki tu balik ke Filipina atau menolak saja...

Tapi menurut dia , lelaki tu nak suh dia balik juga...Sekejap je..untuk jumpa datuk dia..ni adalah amanat yang diberikan kepadanya..

Akhirnya petang tu , lelaki tu hantar dia balik ke rumah..

Sampai dirumah , dia tanya perkara tersebut pada ibu angkat dia tu....Ibu angkat dia tidak menafikannya..Dia tanya , surat beranak tu camana ? ...Itu semua kerja suami dia...boleh dibuat..huhu...adehh..

Dia terus berkurung dalam rumah..Dia sms aku. Tanya apa patut dia buat ?

Aku ? hurm...Suh mintak pandangan keluarga angkat dia la..Malam tu , ayah angkat dia balik..mereka berbincang...lelaki berumur tu pun ada ...

Akhirnya mereka menyatakan pendirian mereka...Nak bawak dia g FILIPINA...dan minta mereka tinggalkan dia kat sana untuk beberapa bulan ! ...

Walaupun keluarga angkat mereka tidak mahu melepaskan anak angkat mereka tu , tapi mereka tiada pilihan lain memandangkan mereka mengugut nak amik tindakan undang undang...( Sampai gitu sekali haa ) ..

Hari murung mereka bermula...

Malam tu , tanpa mereka sedari , awek ni mencuri curi dengar perbualan mereka..Lalu membuat keputusan , untuk lari dari rumah .

Macamana aku leh tau ? hehehe..dia sms aku la..dia cerita yang dia dalam perjalanan nak jumpa aku..dalam teksi katanya...

Dalam perjalanan tu , keluarga dia menelefon dia..mencari kat mana...ermm...lalu dia memutuskan untuk ke umah abang long dia ...nak menyorok kat sana memandangkan pakcik dia dari Filipina tu tak tau umah abang long dia..

Aku yang tunggu dari tadi rasa cam pelik ngan tindakan dia tu..lari sana sini lak ...jadi aku buat keputusan untuk tunggu je la sms dari dia...

Tunggu punya tunggu..akhirnya dia kata dia g menginap kat hotel je memandangkan diorng dah mula mencari...Aku tanya gak hotel mana..dia tak nak cakap...dia kata dia nak memenangkan diri akibat terkejut dengan berita tu..Ada gak aku call , tapi cakap putus putus..ermm...

Aku tanya adik sepupu dia melalui sms .. Dia tak nak cakap kat mana kakak sepupu dia tu duduk..Aku paksa gak ar...last last dia bagitau..Aku call member aku...ajak g cari kat hotel tu...( aku pun tak tau nape aku beria nak g cari dia ? mungkin nak pastikan yang awek ni benar benar wujud kot ? )

Member aku pun sampai...so bergerak la g cari menggunakan motor...aku g hotel yang adik sepupu dia katakan tu...sampai kat kaunter...

Aku tanya kat penyambut tetamu...ada tak nama sekian sekian ni menginap kat sini ? Dia check sistem..TAKDE !..ermmm..aku bagi nama penuh dia...pun takde...biar betul ! ...Ermm...aku call adik sepupu dia...tak berangkat....aku pun keluar...

Bila aku keluar dari hotel tu..dia sms aku..dia kata dia nampak aku dalam hotel tu......huh !

Aku balas balik...nape tak turun jumpa aku..Dia balas semula ...dia kata dia dah kat tangga lobi tapi dia nampak seseorang yang menyebabkan dia lari naik atas semula ! Aku tanya ..sapa ??

Dia bagitau , abang ngah dia datang kat hotel tu...tu dia lari naik atas semula...ermm..yang aku pelik , masa aku kuar dari pintu depan tu , takde lak orang selisih ngan aku...haih...

Tak pe la..aku biarkan je dia kat hotel tu..Dia kat hotel selama satu malam...Aku tanya dia..apa perancangan dia..dia kata nak lari ke Kelantan ..dia nak g sana sebab keluarga kandung dia tak tau kampung dia kat situ..


Selepas makan tengahari tu di keesokan harinya , aku mendapat sms dari abang ngah dia..bagitau yang orang orang ayah angkat dia sedang menuju ke hotel tempat dia menginap ...Ada kawan ayah dia nampak dia turun makan kat hotel tu...

Aku pon cepat cepat sms awek tu..bagitau...dia tak reply...Aku call...hp off ! ...Huh..Aku sms angah dia...dia kata dia on the way dah...harap harap dia sampai dulu ...dia kata gitu la..ERmmm...

Sesampai kat bilik dia ...dia tengok laptop , beg pakaian semua ada dlm bilik tu..bermakna dia melarikan diri tanpa bawak semua tu...Aku call dia lagi...tak dapat..

Dari tengahari dia lari...sampai ke malam..takde khabar berita...tiba-tiba..ada panggilan ...aku tengok nombor yang tertera...dari public phone ! ..area Ampang....mmg hotel tu kat area jalan Ampang...aku angkat...terdengar suara perempuan .......

"Ermm..." ...

Itulah perkataan yang pertama akan kuar dari mulut dia...aku cukup tensen kalau dengar perkataan gitu...cam bisu lak lagaknya..

Jap jap..aku baru teringat....ada yang aku terlupa..hehe..biasa la..cerita lama..nak ingat balik bukan mudah..


Malam dia lari kan diri tu , sepatutnya keesokkan harinya aku perlu ke LANGKAWI..ada events tourism kat situ...aku kena g ngan kawan aku..


Bila aku dah dapat tau dia dah selamat duduk kat hotel tu , barulah aku g ..Kalau tak ? aku tetap g gak..ye lah..bukan ada apa apa pun ngan dia ..

Kiranya lepas aku g cari kat hotel tu ngan kawan aku baru lah aku g LANGKAWI...aku terlupa bab ni.


Aku ingat lagi..hari tu hari jumaat dan sabtu memandangkan hari Ahad tu hari perkahwinan adik aku...Sabtu petang aku berangkat pulang dari langkawi , selepas events tu selesai..terus aku balik seorang diri..member aku nak stay dulu kat sana..

Sampai kat airport LANGKAWI tu la aku dapat berita yang dia diserbu dek kuncu kuncu ayah angkatnya..

Bila tiba kat KLIA , cepat cepat aku balik ke Cheras...

Haaa..part ni yang bersambung di mana aku dapat call tu...korang leh ikut tak ni ??

Gini..aku ringkaskan ekk...

AWEK LARI - SEWA HOTEL - AKU G LANGKAWI - AWEK DISERBU DI HOTEL - ABANG ANGKAT DIA CARI DIA - AKU BALIK KL - AWEK CALL AKU ..

Haaaa..paham tak ? kalau tak paham , korang ym je la aku nanti..

Dah dah...aku sambung...

Selepas aku dapat call tu , aku tanya dia..dia kat mana ? Dia jawab...Dia kata area KLCC..aku kata kat dia..jgn g mana mana...aku datang skang ...

Aku call member aku..dia datang ...Dia kata toksah la buang masa... " Hang kena tipu ja ni ! " ..aku tetap tak puashati..G cari dia gak..Pada masa yang sama , abang ngah dia tu msg aku..cakap dia pun tengah mencari gak...semasa aku lalu depan KLCC tu , aku ada nampak cam seorang budak lelaki kat hentian bas..memegang kertas seolah olah menanyakan sesuatu pada orang ramai..Aku rasa tu mesti abang ngah dia...

Sat..aku terlupa nak cerita kat korang..hehehe...korang ingat tak ..sewaktu dia sewa hotel tu...aku g cari dia..aku tanya kat kaunter..suh cari nama dia kan..penyambut tetamu tu kata takde kan...haa..aku tanya kat awek tu..sewaktu kat LANGKAWI tu..nama apa dia guna...dia kata...dia guna nama yang aku suka dari dulu..nama yang mana kalau aku ada anak..aku akan beri nama tu ! HUH !

Aku tanya dia..abis tu , orang tu tak tanya apa apa ke ? Dia jawab , orang tu nak kata apa..dia bayar cash ! bayar untuk 4 hari ! ...huh....

Begitulah flashback...hehe

Berbalik pada pencarian tu...aku ngan member aku pun g la pusing area KLCC...kejadian tu berlaku pada waktu malam..So mencari cari la..nak call dia , hp dia dah abis bateri...sebab tu dia call aku guna public phone ..

Cari punya cari..tak jumpa gak...haih..kitorng pun balik la..Tunggu gak dia call semula..

Kul 2 pagi...aku dapat sms...dari awek tu !!

" *&%# ada bersama saya..Dia selamat " ..begitulah kata kata yang tertulis dalam hp aku..

Huh..sapa lak ni ??? Aku balas...tanya.. " sapa ni ?" ..

Dia jawab...." Tak perlu tau..tapi yang pasti dia selamat."

Mak aih..kereknya jawapan...betul betul menguji minda aku orang ni...

"Esok kamu baru bercakap dgn dia ..buat masa sekarang , biarlah dia berehat disini .." ..

Hah ?? Disini ?? Mana lak tuu...hadus..satu babak ke satu babak tul la awek neh..

Aku terus menghantar sms...tidak balas ....aku call...dimatikan terus telefon..Apa lagi yang boleh aku buat melainkan ??? Tido je la..tunggu je esok..

Esok pagi pagi , ada sms masuk..kalau tak silap aku , time ni majlis persandingan perkahwinan adik aku..Awek tu sms aku..dia cakap dia mintak maaf banyak banyak sebab tak dapat nak datang majlis perkahwinan adik aku.Sebelum ni dia ada cakap nak datang ke majlis tu..sebab tu dia plan lari dari rumah tu ..Yang pertama , tak nak ikut diorng balik..kedua ..nak g majlis perkahwinan adik aku tu..Entah ya entah tidak..aku mengiyakan jer..

Aku tanya dia...dia kat mana...cam biasa..dia tak nak bagitau..dia kata semalam dia pengsan kat depan KLCC..kebetulan pulak tu ada sebuah kereta lalu...hampir nak langgar dia ...orang tu terus angkat dia bawah balik umah ..( tang sini aku dah confius....takkan senang senang orang nak bawak balik dia kat umah ?? sukar untuk aku percaya..tapi aku terus melayan je cerita dia ni ) ..

Dia bagitau aku , seorang perempuan bersama seorang anak lelaki dia telah selamatkan dia..sekarang ni dia ada kat umah perempuan tu..di Bukit Antarabangsa ..Aku tanya mana anak lelaki dia ? ..Dia bagitau anak lelaki dia tu keluar ke KLCC untuk beli pakaian untuk awek tu..Wah ..baiknya...

Aku mintak alamat dia..dia tak nak bagi..dia kata makcik tu suh rehat dulu...nanti dia antar balik ...aku tanya dia ..antar balik mana ? dia kata nak antar balik kelantan terus ...huhu..biar beno..rajin la pulak...Dia cakap makcik tu kesian dengan situasi dia...Ermm...

Aku terus mendesak dia ..mintak alamat dia..dia kata tak pe...tak yah cari dia..terus dia matikan hp..Pergh...Kalau korang la...nak wat pe ? nak percaya atau nak teruskan ? Aku ? takkan nak berenti sini kan..alang alang dah berlakon dalam drama ni..aku teruskan je la..nak tengok sampai mana..

Untuk pengetahuan korang...aku ada buat kat dia Friend Finder..memandangkan dia guna maxis...saja aku suh dia buat gitu sbb dulu aku tak caya ngan cerita dia...dia nak buktikan..so dia buat gitu..Segala tempat kejadian , mmg ada dalam Friend Finder tu..nak kata apa ?

Tak lama kemudian..aku dapat sms..dari Awek tu..Dia kata , dia baru sampai Kelantan bersama makcik tu.Hurm....dia kata makcik tu dah sayang kat dia ...nak wat anak angkat..huhuh..( cepat la pulak kan ) ..

Bila sampai umah makcik dia ( mak si adik sepupu dia tu ) ...mereka semua sangat sangat terkejut..sebab tak sangka dia akan datang situ memandangkan keluarga angkat dia baru je datang mencari semalam ..
Dia tanya mana keluarga angkatnya tu ? Diorg kata dah balik ke KL..bersama sama parents betul dia !! Diorng pun dah sampai KL kelmarin bila dengar dia dah lari dari rumah ...perghhh..wa caya arrr...

Bermula episod kehidupan di Kelantan semula...disini akan wujud satu watak yang sangat menarik....di luar jangkaan anda semua...hehe..

Sesudah makcik yang jumpa dia tu pulang ke KL , tinggallah dia di sana buat sementara waktu..
Keluarga kandung dia masih mencari cari di KL...tak tau yang dia sebenarnya dah berada di Kelantan..Dapat lah dia bernafas dengan lega..Dapat meneruskan perniagaan dia yang mana dia kata dia ada butik LEVIS di KB MALL..heheh..( sapa sapa yang g KB MALL mungkin leh nampak...)

Tapi dia kata akan menjualnya pada rakan perniagaan dia...dia kata laaa..bukan aku kata..Dia nak maintain kedai MAXIS yang dia baru bukak kat PASIR MAS ...

Untuk seminggu , keadaan tenang..cuma keluarga kandung dia buat keputusan nak stay di KL selama mana yang boleh sehingga jumpa anak kandung diorng tu ....waaalahh..

Tetiba disini timbul satu watak baru..jeng jeng jeng..apakah ? Watak abang kepada adik sepupu dia ..

Yakni abang no 2 ..yang sulung tu , aku tak ingat sangat ceritanya..Ni adik beradik sepupu dia..takde kaitan yang kat KL tu..

Yang no 2 ni ...dikatakan studi di luar negara...akan balik ke Kelantan tak lama lagi...Yang bestnya , tiba-tiba awek tu bagitau aku...selama ni , abang sepupu dia ni ada hajat kat dia ...balik ni nak kawin ngan dia ...waaaaa...dasat..tapi lama lagi tu..ada dalam sebulan kot kalau tak silap aku..

Erm...gile ke nak kawin ngan sepupu sendiri..eh...lupa lak ...nama je sepupu tapi takde pertalian darah..Ermm..patut la laki tu kata kat dia , boleh je kawin ...

Tak kisah la....dah aiman tak kisah , aku apatah lagi..sambung citer..Kat sana lak , ada cerita lain lak...yang mana ada pulak anak anak muda kat situ syok kat dia ..menurut dia la kan...sampai ada yang sanggup panjat rumah dua tingkat makcik dia tu semata mata nak letak bunga ! ...walahh....kalau aku ? guna botol kaca jek !!

heehehe...iklan.....walahh...sambung nanti..tengah takde mood nak bercerita...

Apa pun cerita ini adalah satu pengajaran buat pengguna internet..Berhati hatilah kerana terlalu ramai org yang kurang waras berada dalam dunia cyber ini ....sekian...

Seram lagii ??

Nampak tak kerusi tu ? Kerusi tu betul betul kat belakang rumah aku...tu tempat pejalan kaki..Sewaktu aku amik gambar ni .... masuk dah maghrib .. Saja je aku nak test kamera buruk aku tu..nak tengok kualiti waktu malam...Kebetulan lak aku tengah buat cerita KISAH PALING SERAM ...GENGBLOGGER.COM

Kalau korang perhatikan gambar tu...korang akan nampak ada perempuan berambut panjang berdiri memandang aku ...Pada mulanya aku tak percaya...tapi bila zoom in....baru aku nampak kelibatnya..aku tunjukkan pada wife aku...terus dia pengsan ..tu tak sempat tengok lagi tu...kalau tengok ???? haaa...Aku tau korang tak nampak...cuba korang klik gambar kedua tu untuk zoom kan gambar tu....

Ingat...aku tak bertanggungjawab atas sebarang ketakutan yang korang alami..Eeeeeeeee

ALhamdulillah...

Hujan jugak petang ni kat Putrajaya , Precint 14 ..Setelah beberapa hari asik panas siang dan malam , akhirnya petang ni turun jugak hujan...Dah beberapa malam tidur tak lena di sebabkan dek terlalu panas..Walau bagaimana pun aku tetap bersyukur , panas macamana pun masih belum terlalu panas di setengah tengah tempat di dunia ini..Tauuuuu..api neraka lagi panas...Aku rasa ramai tau gak tentang azab api neraka tu tapi wat selamba je diorng ?? Seolah cam biasa jeee azab Allah tu nanti ek..hehehe...

Semalam , di Sg Buloh pun cuaca terlalu panas..Aku berpeluh sokmo..duduk bawah kipas memanjang..Dalam kul 3 petang tu , baru balik ke Putrajaya..Dalam perjalanan tu ,cuaca panas ...Bila tiba di Kepong ...cuaca mendungg....gelap bangett....pastu turunlah hujan selebat lebatnya..Legaaaa...tapi tak la lega mana pun sebab aku yang drive...Kena 10x ganda berhati hati sebab jarak penglihatan menjadi terhad...Jadi aku bawak dengan perlahan..Disebabkan terlalu berhati hati , maka aku terlepas laa jalan pintas ke Putrajaya...Tak pe la..bawak je la..janji sampai...Sepanjang perjalanan tu , hujan masih tak berhenti lagi...

Aku berharap hujan lebat ini berterusan sehinggalah aku tiba di Putrajaya...Sejuk skit malam nanti kan...baru la best .....lalalala....Sayangnyaaaa.....Ku sangkakan hujan sampai ke malam , rupanya senja berenti dah....Bila masuk je kawasan Putrajaya , kering !!! Takde tanda tanda hujan dah turun mahupun dah penah turun..hahahah....Nampak sangat laaa kawasan ni kawasan penuh dengan kemurkaan..hehhe..memandai jee aku...Berdosa tauuuu...Mintak maaf yeee...guwau tak kena tempat..

Begitulah adanya , malam tadi aku tidur umpama tidur dalam kolam air ! ...Namun aku bersyukur , panas camana pun Allah tetap memberi nikmatNya yang tak terhingga yakni kehidupan yang selesa ....Alhamdulillah ...

Sampai gini sekali ke taksub bola ??

Hehe..aku malas nak bebel..sebab aku lama dah tinggalkan bidang ni ...Bagi aku bolasepak skang ni lebih pada business...Dah tak sebest dulu...Semua seolah dah dirancang jer..hahaha..boring siutt...Tunggu je la World Cup ...tu boleh la layan skit skit...tengok keputusan je..hahahahha..

Tapi yang ni..mmg menghinakan la...kot ya taksub pon , jangan la sampai gini kan..Gambar ni aku dapat dari blog seseorang...tapi aku tak rasa dia punya pic pun...kalau dia punya , lama dh dia letak nama dia kat situ..hehehe...Dan aku tak rasa Owen wat keje giler ni...ni saja nak provoke jer...huhu..apa apa je la labu...yang penting , aku tak layan dah..kalau layan pun ....aku sokong...er...er....er.. ada la..hahahahha

Demi $$ ..Ramai sanggup jual ...

Kuasa $$ mengatasi segalanya ...Macam macam cara orang skang ni buat untuk mendapatkan $$ ...Halal atau haram , semua tu belakang kira..Tu nanti akhirat jawab , kata mereka ..Tak pun nanti taubat je la..Tu pun kalau sempat..Diterima atau tidak , tu aku tak tau..bukan hak aku untuk memperkatakannya..

Kalau korang perasan , skang ni kat internet dah berlambak idea nak cepat kaya...klik sana sini..daftar tak sampai rm10 pastu cari orang...pastu leh dah beli LAMBOGHINI sebijik..tak pun dapat ESTIMA baru pon ok dah..Tamo la second hand kan..Duit banyak ! Pakcik kayoooo..apa kelas main kereta terpakai kan...duit banyak..ni pun masuk berpuluh ribu...Gitu laaa gaya mereka nak perangkap 'ikan ikan ' kecik yang nak cepat kaya tanpa berusaha nih..

Ok ..aku tamo cakap pasal internet ni...malas..boring..aku rasa ramai yang tau...Yang aku nak cakap ni ialah orang orang yang membuat perniagaan sah tetapi sanggup buat apa saja asalkan dapat keuntungan..sanggup menjual negara lagi !! ...

Banyak kes ...cuma ramai je tak tau betapa 'ular ular' sanggup menjual negara demi pulangan yang lumayan..aku tak bicara mengenai politik negara...tu aku tak masuk campur ..sendiri jawap nanti kat kubur ...Kalau korang perasan , harga rumah makin tinggi....Sapa yang mampu beli semua tu ? Berapa kerat org melayu boleh beli rumah dengan harga lebih dari 300 ribu ? Tengok kat Pulau Pinang ....apa dah jadi ? Orang melayu nak beli umah dalam pulau ? Mintak maaf la..g kat seberang..baru la boleh beli...

Itu baru skit..ada lagi...malas nak cerita je..ISA aku nanti...Aku hampa sangat...diorng tak kisahkan negara ni..sanggup jual asalkan kaya...diorng bleh lari g duduk luar negara ...diorng tak sedar ke , lambat laun bila jadi apa apa kat sana , mana lagi diorng nak lari ? Sekurangnya di sini , mati di tanah air sendiri !!

Orang orang luar yang datang masuk Malaysia..duduk dalam ni..dah buat serupa macam diorng tu warganegara sini lak ...Mana g pihak berkuasa ? Tengok je ? Tunggu orang buat laporan ? Atau tunggu ada yang mati ? Ke ......haih..

Sedih siut....aku sekarang ni nak g mana mana pun pk berkali kali...Bukan takut dek di patuk ular tapi takut dek di telan naga !!!

Hujan batu di negara sendiri ...

Orang kita ..

Tujuh puluh tiga pintu
Tujuh puluh tiga jalan
Yang sampai hanya satu jalan

Beribu-ribu Margasatua
Mencari raja si Muraq
Yang sampai hanya tiga puluh

Ooh... Sang Algojo
Ooh... nanti dulu

Lihat dunia dari mata burung
Atau dari dalam tempurung
Yang mana satu engkau pilih
Dalam kalut ada peraturan
Peraturan mencipta kekalutan
Di mana pula kau berdiri
Di sini

Ooh... Sang Algojo
Ooh... nanti dulu

Berikan ku kesempatan akhir ini
Untuk menyatakan kalimah/kisah sebenarnya
Berikan aku kesempatan akhir ini
Lai lai la lai la lai

"Tanya sama itu hud-hud
Lang mensilang
Kui mengsikui
Kerna dia yang terbangkan ku ke mari"

Tajuk : Tanya sama itu hud hud
Oleh : M. Nasir

Bebel sat ...kalau perhatikan lirik lagu tu , lihat betapa ianya sedang berlaku dengan ketaranya di sekeliling kita ...Haih...Gajah sama gajah gaduh , kancil cute mati tengah tengah ...kalau tenggiling tu best la gak...hahahhaha

Budak baru MM2H..

Akhirnya 3 orang staff baru MM2H masuk...Ini menambahkan lagi jumlah keseluruhan geng geng FACEBOOK aku berada disini ialah 3 orang....huhu...nak amik pic diorg , tak sempat lagi...tengok la nanti nanti..Berguna gak FACEBOOK ni ek..

Opis lak makin sempit...duduk je la mana ada...nak wat camana , mmg memerlukan ramai kakitangan memandangkan unit ni melibatkan operasi antarabangsa ..Huhu..Belasah je ler..

Kawan aku tni lak , makin cerah mata dia..maklumlah bujang..yang masuk anak anak dara..hahaha..Kalau tak dapat sorang tu , aku tak tau nak kata apa mamat ni...Dah nak senja dah tu...Adeh..


Kadang kadang aku terlupa ..

Penah tak korang buat sesuatu yang boleh dikatergorikan perbuatan bodoh yang tak disengajakan ?

Aku rasa perlakuan ini berlaku disebabkan otak dan perbuatan tak seiring...Otak pk lain tapi respon buat lain ...Korang paham tak ? Hehe..ini selalu terjadi kat aku ...Aku tak tau la apa yang aku pkkan sebenarnya tetapi lain aku nak buat , lain lak jadinya...

Contoh satu ek...ni bila aku nak bancuh 3 in 1 milo ek....aku koyakkan bahagian atas tu..patutnya aku tuangkan milo tu dalam bekas air tetapi berlaku sebaliknya...aku g tuangkan dalam tong sampah dan plastik tu aku masukkan dalam bekas air !!! Bukan sekali dua ...adoiii...aku tk tau laaa apa aku pk...nasib baik aku sedar sebelum berlaku ...huhu..

Tu baru satu...yang ni lak...aku g dan balik kerja selalunya naik ERL...tiket ERL dan tiket LRT berbeza..dalam kocek suar aku ada 2 jenis tiket dan 1 kad ..Ada sekali tu , dekat kaunter masuk ERL , aku masukkan tiket , pastu tulis error...huh..aku tensen la..nak cepat jadi lambat...sekali pengawal datang ..dia tengok tiket aku..."Bang , kad ni tak boleh pakai .." Aku tengok..hahaha...bangang tul....mmg tak leh pakai..aku guna kad LRT !!

Yang ni lak lagi best...aku nak masak maggie...cam biasa la kan..tapi bukan maggie goreng...nak cepat punya pasal....seperti biasa , aku koyakkan pembungkusnya....lalu aku masukkan pembungkus ke dalam periuk kecik dan maggie tu aku buang dalam tong sampah ! ...

Apa yang aku pk pun tak tau laa...semak n berserabut kot otak aku ni..
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI