Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 3 Mac 2010

Yahudi - Menurut Al-Quran , Taurat dan Injil : 2

Pada yang tak berkesempatan membaca bahagian pertama ari tu , boleh la berbuat demikian dengan memuat turun dari laman blog ini atau dengan menaip butang TURUN YAHUDI dan hantarkan ke 3299019 ...hehehe..acah je...sila klik >> sini untuk baca episod awal ...Tak baca rugi..hehehe ...

Hari ni aku baca bab ke dua....berapa muka surat je sebab perjalanan terasa cepat lak sampainya...Kena lak tu aku terlupa nak bawak kad id kerja...hehehe...Biasa la kan..'kadang- kadang aku terlupa " .. Di dalam bab ini , penulis buku tersebut membawa pembaca melihat beberapa perangai buruk bangsa Yahudi antaranya penakut , keras hati , kafir , fitnah memfitnah dan lain lain lagi..

Lihatlah bagaimana Al-Quran yg telah diturunkan begitu lama , menjangkau 14 kurun yg lalu , telah menceritakan perbuatan Yahudi ini.Cuba bayangkan Allah sendiri membongkar sifat keji mereka di dalam Kitab Suci Al-Quran.Bahkan , merekalah bangsa manusia yang paling keji di atas muka bumi Allah.Apa tidaknya , tidak terdapat satu bangsa pun yg dibicarakan oleh Allah di dalam Kitab Suci-NYA kecuali 2 bangsa ...iaitu bangsa yang dimurkai ( Yahudi ) dan bangsa yang tersesat ( Kristian ) .

PENAKUT

Aku ringkas kan ekkk...

Penakut adalah sifat semulajadi yg terdapat dalam diri org org Yahudi. .Di dalam Surah al-Maidah :21 , Allah memerintahkan Musa bersama sama kaum Bani Israel , berperang menentang kaum yang berada di Palestin.Namun mereka takut dan enggan.Seterusnya mereka hanya mengharapkan Musa dan dua orang pengikut setianya bersama TUHANnya saja pergi berperang.Sedangkan mereka hanya duduk berpeluk tubuh.

Firman ALLAH S.W.T :

Maksudnya : " Musa berkata : Wahai kaumku , masuklah ke Tanah Suci ( Palestin ) seperti yang telah diperintahkan oleh ALLAH kepada kamu.Janganlah kamu berundur ke belakang.Jika kamu berundur , pasti kamu kelak menjadi orang orang yang rugi di dunia dan akhirat " - Surah al-Maidah : 21

Mereka menjawab: Wahai Musa, di dalam negeri itu ada kaum yang gagah perkasa .Oleh itu kami tidak akan memasukinya sehinggalah mereka keluar.Jika mereka keluar daripadanya , kami pasti akan masuk ke negeri itu.

Di sebabkan mereka enggan berperang , ALLAH telah menyesatkan mereka selama 40 tahun di padang Tehh ( Saina' )

Setelah 40 tahun , barulah mereka dapat memasuki Palestin.Tetapi mereka hanya tinggal sebagai pelarian yang menumpan g di tanah itu.Mereka masuk ke bumi Palestin di bawah pimpinan Yusaak bin Nun.Beliau ketika itu merupakan khalifah yang dilantik selepas kewafatan Musa dan Harun a.s. Setelah hampir 400 tahun mereka hidup sebagai pelarian di Palestin , mereka memohon utk kali kedua kepada ALLAH supaya disyariatkan semula kepada mereka perintah berjihad mendapatkan bumi Palestin . Namun ALLAH menolak permintaan itu.

Begitulah gambaran Al-Quran mengenai sifat semulajadi bangsa Yahudi,. Hakikatnya ketakutkan itu sentiasa wujud dalam diri mereka.Lihatlah apa yg berlaku semenjak Rasullullah s.a.w dan para sahabatnya , pelbagai tipu helah dan tipu daya diatur oleh mereka yang terlalu bimbang dengan kekuatan Islam.Sekarang ini , mereka sanggup membunuh golongan yang beriman dengan mengunakan alatan yang canggih .

Adeh..panjang...ok...sampai situ aku baca ...Tajuk seterusnya KERAS HATI , DERHAKA dan PENJENAYAH ..tu nanti nanti la pulak ek..huh

Begitulah secara ringkas aku taipkan kat sini ...panjang woo..aku cadangkan korang cari n beli buku ni.Berbaloi baloi..

Makin pelik manusia zaman sekarang ni ..

Huhu...bukan yang ni la pelik !! Ada ceritanya jap lagi ..tapi saja je nak tunjuk aktiviti ringkas aku serta gambar terbaru aku kat gym...
Malu sebenarnya nak tunjuk muka tu ..Yelah orang tak hensem la katakan....Nak jual rupa pun tak laku..heheh..

Baru jap tadi wife aku hangin seluruh badannya . Ni disebabkan dia baru mendapat panggilan telefon dari adik lelakinya yang mengatakan rumah lama adik iparnya dipecah masuk ...disyaki oleh jirannnya sendiri !

Begini ceritanya....kan ari tu adik ipar aku tu pindah ...Semua barang barang abis dah dibawak ke rumah baru kecuali barang yang nak diberi kepada adik lelaki wife aku ni..Barang barang tu ialah , set kamus dewan dan juga peti ais .. kira peti ais klasik dah ni..

Petang tadi , adik perempuan wife aku ni g la umah lama dia untuk ambiksaki baki baju dia yang masih kat sana..dia terkejut tengok peti ais dia yang berada dalam umah tu dah tak de ! Suami dia yang kebetulan ada kat situ terus call jiran dia ... Dia call jiran dia tu sebab kunci umah tu dia yang pegang...mustahil dipecah masuk sebab takde tanda tandanya..

Tau apa katanya jirannya ??? Dia ingat peti ais tu dah tak nak ..jadi dia jual je ...dan dia kata adik ipar aku tu berhutang lagi dengan dia sebab dia tolong angkat peti ais tu ! ...Tak ke bangang ??? Dah la dia jual ..duit dia amik...siap mintak lagi upah angkat tuuuu...Ya Allah..spesis yahudi mazhab mana neh ?? Tu satu kes ..

Kes kedua ...adik ipar lelaki aku..datang nak amik kamus dewan tu dalam jam 6 petang...Ghaib !!! Ilang beb !! Petang tadi ada sebelum adik ipar perempuan aku balik , ada lagi..kira kira masa tu ialah jam 3 petang....Adik ipar aku ni tunggu la sampai jiran ni balik...Dekat maghrib , baru sampai...Bila sampai je...g la adik ipar aku ni tegur dia..Bagi salam..Si jiran ni angkat tangan je..pastu hidupkan motor dia , terus blah gitu je...si isterinya lak masuk umah...terus tak bukak pintu !! Ketuk berkali kali pun tak bukak..Adoihhhh...Hangin satu badan la adik ipar aku ni...

Kunci umah tu adik ipar aku tinggalkan pada jiran tu sebab kalau tuan empunya rumah tu datang nak mintak kunci , boleh bagi dia...tu pun kira kira sehari dua lagi...Sebelum tuan tanah kedaun tu datang , maka diorg nak amik la peti ais dan barang barang lain...Tau tau si jiran berperangai yahudi ni dah kebas dulu !! Yahudi je kebas barang kepunyaan orang lain..haih

Kalau korang ....korang nak wat apa ??? Takkan nak biar je ? Fyi , diorng tu baru je pindah situ..kira kira baru sebulan berjiran..sebelum tu jiran tu tinggal kat bawah sikit dari rumah skang ni..ALasan pindah , bawah sana banyak indon ....Pendapat korang ??

Aku anti kain pelikat !

Mesti pelik kan...Anti tu bukan tak suka...Aku yang tak suka pakai kain pelikat tu haaa...

Kenapa ek ?? Aku masih ingat lagi satu kejadian yang amat memilukan hati aku..Aku terasa sedih amat bila mengenang kisah tersebut...Kejadian ni berlaku semasa aku kanak kanak rebina lagi...

Nak dijadikan cerita , orang tua aku senantiasa suruh aku pakai kain pelikat bila kat rumah..Aku tak tau laa nape beria benar ..Satu malam tu ...aku tido dengan lenanyaaa...hehehe...Sedar sedar..esok mak aku kejut aku ...

" Awat hang tidoq bogel ? "

Haahahahha..insaf dah wehhh..aku tamo dah pakai sejak tu !!!!

Terharu ..

Aku cukup tak suka perasaan ini..Bila terlihat budak kecil meronta inginkan mainan tetapi dihalang oleh bapanya..Kalau bapanya marah tu , aku tak kisah la sangat...mmg aku rasa bapanya taknak manjakan dia tetapi ni jika bapa dia sendiri pun melihat mainan tu seolah olah dia ingin membeli dan memberikan pada anaknya namun tak mampu membelinya atas faktor faktor tertentu..

Aku melihat dari atas sampai ke bawah bapanya itu...Dari percakapannya aku tak rasa dia penduduk bandar sini..Pakaian bapanya itu kemas biasa biasa jer..manakala anaknya pun terurus..Alhamdulillah...Cuma aku 'terasa' bila tengok mereka berdiri di luar kedai mainan sambil memerhatikan penjual mainan tu melayan salah seorang pengunjung kedai tersebut..

Mereka mampu melihatnya dari dekat ..namun menjarakkan diri dari kedai itu ..Dari riak lelaki itu ingin je dia belikan ... anaknya meronta meminta namun dengan perlahan dia pujuk anaknya...Ermmm...lembut benar ayahnya tika tu..

Aku sendiri pun tak pasti lagi bagaimana reaksi aku jika anak aku bersikap begitu !

Warga Lubnan sering liwat

KUALA LUMPUR: Isteri kepada warga Lubnan, Ellie Youseff Najem, Farinnie Mohd Farid memberitahu Mahkamah Rendah Syariah semalam, suaminya pernah memaksa beliau melakukan persetubuhan di depan kamera web supaya perbuatan itu boleh disaksikan oleh orang lain.

Farinnie, 24, yang menuntut cerai fasakh, berkata suaminya kerap meliwat beliau sejak mereka berkahwin pada 6 Oktober 2005, selain melarangnya solat dan berpuasa.

Plaintif berkata, selain kerap diliwat, defendan turut memaksanya melakukan persetubuhan walaupun dalam haid atau berpantang selain menyuruhnya makan dan minum di khalayak ramai ketika Ramadan.

sambungan di >> sini


BA2 : Aku pelik satu jee...kenapa dah begitu lama baru nak tuntut cerai ? Sedangkan terang terang dalam syarak dah kata tak boleh , tapi dibiarkan ? Agama atau suami lagi penting ? Pelik betul la .. Kot ye pun cinta , berpada pada la...Ni sampai tahap giler gini !! Aku rasa ni pun sah sah Yahudi ni..nak rosakkan orang Islam....

Pelajar mengadu dirogol bergilir-gilir 15 lelaki

IPOH: Seorang pelajar Tingkatan Tiga dipercayai dirogol bergilir-gilir oleh 15 lelaki selepas mengikuti seorang lelaki yang dikenalinya keluar bersiar-siar ke kawasan perkelahan air panas, Sungai Kelah, Sungkai, Ahad lalu.

Ketua Polis Daerah Tapah, Superintendan Roslan Bek, berkata mangsa dikatakan dirogol di dua tempat berasingan termasuk dikurung di sebuah rumah kosong di Felda Sungai Klah, Sungkai sebelum dihantar di perhentian bas Sungai Kruit, kelmarin.

sumber : berita harian online


BA2 : kaitkan berita ini dengan artikal YAHUDI aku tu...erm..serupa tak ?

FB : Berbaloikah add/accept orang-orang yang tak dikenal ?

Aku lontarkan soalan ini di dua tempat iaitu Facebook sendiri dan GENGBLOGGER.COM ..Keputusan yang diperolehi adalah seimbang ..Blogger kurang yakin dengan mengaccept orang-orang yang tak dikenali ini manakala rakan rakan di Facebook pula merasakan berbaloi mengadd atau mengaccept orang - orang yang tidak dikenali.

Kenapa aku kemukakan persoalan ini ? Aku terlihat status salah seorang rakan aku di Facebook yang meminta pendapat rakan-rakannya mengenai mengaccept orang-orang yang tidak dikenalinya.

Antara alasan mereka yang menerima rakan rakan yang tidak dikenali mereka ini ialah :

  • " xlangsung,cz i make a lots of fwen fb..new friendship.."
  • " lau add yg kita knl ja busan lak arr... ya arr dh knl... add arr yg blm knl... blh arr kenal2... hehehe~ "
  • " tak kenal ben pun tp add jugak! "
  • " yuppp btl 2... x knl pun ngan ben... tp add kan... tp x rugi pun add... happening g da arr... :)) "
  • " x seronok langsung...mcm x berkembang je....duk men tang tu jugak...huhu!!~~ "
  • " rugi ooo..bek kite cr kwn sramainy yg mungkin lor..;) "
  • " x sronok!! cmtu baik x payah wat fb...sedar @ tdk kwn2 yg kita ada skg ni asalnya knl dr bnde alah ni "
  • " nk katakan org yg kita kenal tu tak lah ramai sgt.. yg tak kenal lg ramai.. tu yg wat meriah.. "
  • " s0 x semestinya add or accept yg mane kitew kenal jerp. melalui SN kita akan dapat kenalan baru kan. new friendship :-)
    tapi masing2 ada persepsi n prinsip. kita harus h0rmati.
    yg penting kita harus guna sebaiknya n jangan salahguna :D "
Manakala ramai yang berfikir 4-5 kali termasuk melakukan penyiasat ala ala James Bond terlebih dahulu memastikan orang yang bakal di accept tu 'waras' atau wujud ...Antara alasan mereka ialah :

  • " tak seronok pun...org yg tak dikenali pun ramai kan...cuma diorang tu mcm batu. ntah wujud ntahkan tidak. "
  • " hmm..if aku la..ssh ckit nk approve org yg ak x knal..cuz da penah accept org yg x kenal n then ajak sembang mende2 lucah..yuckss..ak sgt jijik ok org cmtu..so ak tapis je skunk ni..lau org tu btol2 nk jd frens org tu akn kasi msg..or lau x kasi msg ak akan assume dye juz maen tekan2 je :) "
Ok..jawapan mereka ini berdasarkan pengalaman masing-masing..Baguslah berhati-hati kerana mereka yang berhati hati ini menganggap rangkaian sosial ini adalah sesuatu yg peribadi..

Bagaimana pula dengan aku ? Bagi aku , rangkaian sosial ni adalah satu platform untuk menambahkan lagi kenalan di serata dunia lebih lebih lagi dalam Malaysia..Kalau aku nak add sekadar yang aku kenal , ada baiknya aku bukak group sendiri..tertutup..semua kenalan aku tu letak je dalam tu...so boleh cerita apa saja..

Peribadi ? Ermm..bagi aku rangkaian sosial ini tidak boleh dikategorikan khas untuk peribadi.Cuba bayangkan , staff2 yang bekerja di FACEBOOK ni boleh access mana mana acc sesuka hati mereka kerana mereka yang mengawalnya.Kalau kita letak gambar gambar yang tak sepatutnya seperti wanita Islam yang bertudung tetapi didalam tu letak gambar yang tak bertudung atau yang agak seksi ..Tak ke mereka boleh tengok gitu gitu je ? Kena ingat bahawa FACEBOOK ini adalah milik orang YAHUDI ..kalau orang YAHUDI kenapa ? Aku syorkan baca entri aku berkaitan dengan orang YAHUDI ni sebelum melemparkan persoalan tu pada aku ..
Tidak sepatutnya jadikan FB sesuatu yang peribadi..TIDAK SAMA SEKALI SELAMAT !

Atau bayangkan FACEBOOK anda di hack...terbocor password ...camana ? Kita ni manusia...kadang kadang leka atau lalai...Ok..terpulang la ek pasal peribadi tu..

Ramai yang add tapi diam ...Aku rasa cara nak bagi mereka mereka yang diam ni bersuara ialah dengan meletakkan status status menarik dan mencabar...contoh persoalan persoalan menguji minda yang mana akan menimbulkan interaktif empunya dan rakan rakan yang lain..

Aku sendiri...dah lebih 5 ribu kawan aku ada . Adakah aku kenal semua ? Aku rasa ramai dah aku kenal ..Malah ada juga yang secara diam diam minta pandangan atau nasihat..Aku sendiri senantiasa menarik perhatian mereka dengan status status yang 'hot' ...Ada juga yang diam tapi bila tiba masanya mereka bersuara ...Mereka kata mereka lebih suka melihat dan membaca ..Melihat pendapat rakan rakan lain membuatkan mereka terhibur..

Memang betul , delete jer yang mengarut ngarut ni..Skang ni pun byk gak acc FB yang buat bisnis mengarut..Yang benar benar bisnis ok la ..ni yang cepat nak jutawan ni...yang ni patut je rejek...

Bulan ni saja , aku membawa masuk 3 orang rakan FB yang aku tak kenali langsung malah dulu ada yang ala ala sombong gitu , bekerja di sini...maksud aku sekali ngan aku la..Dulu tengok je rupee...baca je status..baca je komen...Bila ada info menarik , maka akan diupdatekan di status , maka beribu orang akan membacanya lalu tersebar dari mulut ke mulut...

Kelebihan lain ...setiap hari kita akan update status .....tuliskan yang baik baik...contoh cam satu doa...mereka baca ...sapa dapat pahala ? Bagi salam pun cukup la...Mudah benar dapat pahala...tapi mudah juga dapat dosa jika disalahguna...

Apa pun bagi aku , FB membawa seribu makna pada aku...Kerana FB aku jugak , blog aku meriah yang mana majoritinya pembacanya dulu adalah dikalangan rakan rakan FB..kalau tak kerana FB , aku tak rasa blog aku 'hidup' ..

Bagaimana aku kawal FB aku ? Setiap kali aku update status , jika ada yang komen mengarut atau cuba memprovoke orang lain , aku terus delete...tak payah buang masa..Ramai dah aku delete...Satu lagi , kalau nak add tu , aku syorkan add yang suka membaca ....Jgn tengok rupa...

FACEBOOK milik YAHUDI ...Tapi jika bijak gunakan , Islam boleh berkembang dengan begitu cantiknya dan merapatkan lagi silatuhrahhim ...Jgn singkatkan pemikiran ...Kalau sekadar nak add kawan kawan office , sekolah , buat je group ...sebab tu FACEBOOK ada GROUP dan FAN PAGES...

Pendapat aku jer ...GUA DAH PUAS PK WEHH.
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI