Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 14 Mac 2010

Sarapan pagi yang sesuai ..

Hari ini di blog Mat Gebu ada buat sarapan yang mana aku rasakan sesuai untuk dibawa ke sekolah oleh anak anda atau anda ! .. Aku tak tau la nak kata mudah atau tidak , tapi bagi mereka yang pandai menyediakan makanan , aku rasa resepi yang disediakan oleh Mat Gebu ni mudah dan menyelerakan ...

Mesti korang pelik nape aku beria ngan blog Mat Gebu ni .. Pada mulanya aku tak kenal pun blog ni tapi ada sekali tu Mat Gebu mengomen di entri aku dan dibaca oleh wife aku yang mana kebanyakkan resepi makan malam aku selama ini dia amik dari blog Mat Gebu !! Waaa... jadi ini bermakna citarasa aku ni sebijik dalam resepi yang ada dalam blog Mat Gebu ... walaupun tak kesemuanya lagi sebab aku tak abis jelajah lagi blog dia ..

Aku tak leh sangat masuk blog Mat Gebu ni ... asal masuk , meleleh air liur ... asal leleh air liur aku masuk blog dia ! ... Haaa... Mesti korang tertanya , nape tak try blog lain ??? Jawapan ? Aku ikut je mana wife aku g dan dia rekomenkan ... Bila aku masuk n tengok , kalau aku berkenan , maka aku " follow the pungkoq" .. haaa...

Takat ni , blog masakan menyelerakan perut aku ialah blog Mat Gebu ... Kalau ikut tekak aku ni , semua ditelan .. Jadi , menu pagi tadi yang dibuat oleh Mat Gebu aka Pak Tua ialah egg benjo ... Aku suka bila bab bab telur ni !! Bayangkan kalau aku makan maggie dua bungkus , telur takkan kurang dari 5 bijik !! ... Kuning dibuang la..tinggal dua bijik je kuning .. Eh .. salah blog ni..bukan blog masakan ..hehehe..Bagi yang ada anak , boleh la buat egg benjo untuk dibawa ke sekolah ... sesuai gitu...

Pak Tua , pinjam gambar sat noo

Aku dah request menu khas untuk sesiapa yang berminat untuk diet dan juga ibu ibu yang baru saja melahirkan anak ...dalam erti kata lain , berpantang ..hehehe ...jadi ..kita tunggu jeeee Pak Tua menyediakan resepi tersebut ..InsyaAllah ..

Sesuai dengan gelarannya !

Datuk Lee Chong Wei dan Datuk Nicole David .. kedua duanya ahli sukan yang mengharumkan negara dalam arena masing masing ... Sangat membanggakan ...

Malam ni rakyat Malaysia pasti ternanti nanti perlawanan akhir perseorangan All England antara pemain no 1 dunia iaitu Datuk Lee Chong Wei dengan pemain tidak ternama dari Jepun..Satu kejutan yang diluar jangkaan .. Ramai ingin menyaksikan Chong Wei bertemu Lin Dan di final namun tidak kesampaian..

Perlawanan malam ini dijangka milik Chong Wei namun dijangka ditentang sengit berdasarkan prestasi membanggakan dari pemain Jepun , Kenichi Tago yang telah menewaskan Chunlai ( China) pada peringkat separuh akhir , smlm ..

Apa pun , kita tunggu malam ini.. Di tv1 , siaran langsung bermula jam 830 malam ...

Nicole David yang bertarung di Chennai Open pada minggu ini , aku tak pasti lak apa keputusan terkini .. tak smpat nak google memandangkan aku diganggu dek anak anak buah aku yang berkumpul kat umah mak aku ... huhuh...

Tak sabar nak tunggu final neh ... Chong Wei , tahniah buat anda .. kalah atau menang , anda telah mengharumkan nama negara !!

Sendiri cari pasal !

Dalam perjalanan ke Cheras tadi , aku terlihat satu awek ni naik scooter ... Emm... Dengan cara dia bawak tu aku rasa dia tercari cari rumah kot ... Tak pe la .. tak kisah pun ..bukan masalah aku...

Yang jadi masalah ialah , dia meletakkan beg tangannya di bahu kirinya !! Perghhh.. Bukankah itu memberi peluang keemasan kepada penjenayah ? Bukan sekadar membahayakan nyawanya malah pemandu dibelakangnya juga turut merbahaya.. kalau dia diragut , senang senang dia terbabas dari motornya .. dan aku tak rasa jika dia terbabas dia hanya akan cederta ringan tetapi boleh kehilangan nyawa terus !!

Ermm ..jika itu berlaku , siapakah yang harus dipersalahkan ? Nasihat kepada penunggang motor lebih lagi wanita ... jgn la bawak beg tangan yang mudah di ragut .. kot ye nk bergaya ,bertempat sikit... Gaya ke penting atau nyawa yang lebih utama ??

Makan nasi tanpa rasa bersalah ??

Tadaaaaa... hehehe ...ada satu cara nih yang mana aku sendiri dah mencubanya . Menjadi .. Korang boleh makan sebanyak mana pun nasi tu tanpa rasa bersalah !



Cuba korang beli beras ni ... heheheh.... aku jamin !! Satu periuk korang makan pun tak rasa apa ... perut tak buncit tapi rasa selesa ... kenyang ...tak jadi ulo sawa... haaa..

Tapi ada la syaratnya ... Jgn laaa melantak sampai lauk pauk berjenis jenis atas meja .... sah sah kenyang giler .... lauk tu , biar la ada ikan bakar ke..rebus ke...atau ayam ke...sayur atau ulam tu lagi bagus ... haaa .. kalau tak tau menu apa nak masak , boleh rujuk blog MAT GEBU .. Ada beratus jenis ( ke beribu dah ) masakan sebelum dan selepas makan ...lauk pauk lagi la berlambak ..kan kan Pak tua ..


Aku dah try dah ..satu periuk nasi ..tak kenyang kenyang gak .. Kalau nasik putih tu , satu pinggan dah buncit perut ...ni tak naik langsung !! Beras ni pun penuh dengan khasiat .. Tak cayaa??? g carii !! Aku beli ni kat Tesco Ampang...Tempat lain , aku tak sure laa... kan kan ..

Pasni mmg aku akan beli beras ni je la...harga ? er... rasanya masa beli tu RM30 untuk 5kg ..hehehe.. Org kata mahai ? Tah ..bagi aku ok jee selagi menyihatkan ... hehhe

Rawat jongang dari kecil

SUMBAT sahaja puting pada mulut bayi yang menangis namun formula mudah itu boleh membawa kesan negatif jika ia diamalkan secara berterusan.

Menurut pakar, amalan tersebut boleh menyebabkan fenomena gigi jongang. Malah selebriti seperti Os, Misha Omar, Allahyarham A.R. Tompel atau pemain bola sepak Ronaldinho, pernah dikaitkan dengan gigi jongang.

Pakar Perunding Kanan Ortodontik Klinik Pergigian Bangsar, Dr. Norlian Daud berkata, amalan menghisap puting botol atau puting tiruan perlu dielakkan sejak awal bagi menghindari masalah tersebut terjadi.

“Bahagian dalaman mulut ini amat kompleks kerana ia merupakan kombinasi tisu lembut dan keras,” ujar Norlian ketika ditemui Jurnal baru-baru ini.

Jelas beliau, bentuk mulut si kecil amat mudah berubah atau dilentur dengan hanya menghisap jari.


“Kanak-kanak bawah enam tahun lebih berisiko tinggi kerana pembesaran bahagian mulut dan rahang mereka amat aktif.

“Apabila ada tekanan di lelangit, gigi dan rahang, ia dengan mudah mengubah bentuk asal bahagian mulut,” jelasnya.

Banyak kajian pakar ortodontik mendapati amalan menghisap jari dan puting menjadi faktor utama perubahan struktur rahang serta gigi.

Selain suka menghisap jari, gigi berlapis, bentuk gigi yang abnormal serta kehilangan gigi akibat rosak atau kemalangan juga menjadi faktor kepada pembentukan gigi jongang.

“Jongang ditakrifkan sebagai perbezaan jarak antara gigi atas dan bawah yang berselisih melebihi empat milimeter (mm).


Tiga tahap jongang

“Secara umum terdapat dua keadaan jongang iaitu gigi dan rahang mencembung ke dalam atau ke luar. Keadaan tersebut diistilahkan sebagai poor bite dan deep bite,” kata Norlian.

Tahap keadaan gigi-gigi sebelah atas dan sebelah bawah yang mempunyai hubungan yang tidak normal ini dibahagikan kepada maloklusi kelas I, II dan III.

“Maloklusi kelas I merupakan satu keadaan gigi atas berselisih dengan gigi bawah pada paras normal iaitu dua hingga empat mm tetapi gigi tidak teratur, sesak ataupun jarang. Ia tidak melibatkan rahang dan ramai yang mengalaminya,” katanya.

Mandibular retrognathism atau gigitan berlebihan (over bite) diletakkan sebagai jongang kelas II. Ini menjadikan rahang atas dan gigi berselisih dengan rahang dan gigi bawah dengan jarak yang agak besar seperti pelakon komedi Os.

Jongang jenis ini bertambah teruk jika bibir bawah terperangkap di belakang gigi atas atau bibir atas seseorang itu agak pendek dan tidak dapat mengawal posisi gigi atas.

Kelas III atau prognathism pula berlaku apabila gigi bawah lebih menonjol daripada gigi atas.

“Dalam kes seperti ini, pesakit selalunya mempunyai tulang rahang bawah yang besar atau tulang rahang atas yang pendek,” jelasnya.

Perbezaan saiz dan struktur rahang juga mempengaruhi pembentukan gigi serta kecembungan rahang.

Terdapat pelbagai cara boleh dilakukan dalam menstruktur semula gigi dan rahang tetapi rawatan bergantung kepada tahap masalah dan umur pesakit.

Opsyen rawatan

Jelas Norlian, rawatan mengatasi masalah jongang lebih berkesan dan mudah jika abnormaliti rahang atau gigi dapat dikesan pada peringkat awal terutama pada fasa gigi kekal mula tumbuh kerana corak pembentukan gigi boleh dikenal pasti.

“Pendakap berfungsi merupakan satu daripada kaedah rawatan. Kaedah ini membabitkan sejenis pendakap berspring yang dipasang di antara geraham atas dan bawah,” jelas Norian.

Sambungnya, penggunaan alat tersebut membantu membetulkan kedudukan gigi atas dan bawah melalui tekanan pada tulang rahang.

Kaedah lain pula ialah dengan menggunakan pendakap tetap ortodontik membabitkan satu set dawai dan pendakap yang dilekatkan pada gigi.

Pendakap-pendakap tersebut secara umumnya dipanggil braces. Tempoh penggunaan pendakap adalah berbeza mengikut kes tetapi secara lazim, ia memakan masa sehingga 28 bulan.

Teknik tersebut menggunakan dawai gred perubatan yang disesuaikan dan diketatkan secukupnya untuk mengubah kedudukan gigi pada kedudukan yang dikehendaki.

Cabut gigi

“Bagi sesetengah kes, beberapa batang gigi terpaksa dicabut bagi memberi ruang pendakap menarik gigi lain ke ruang kosong ini,” ungkap Norlian.

Jelas Norlian, pendakap kekal atau pendakap berfungsi perlu dipakai sepanjang masa bagi memastikan rahang terus bergerak kepada posisi yang lebih baik.

Secara perlahan-lahan, alat tersebut akan mengalihkan kedudukan gigi bersama pembesaran rahang yang berlaku secara semula jadi.

Kaedah terakhir ialah penggunaan retainer atau penahan gigi. Alat tersebut berfungsi menahan gigi pada tempatnya selepas rawatan pergigian.

Sesetengah pakar gigi turut menasihatkan pesakit memakainya untuk satu tempoh yang tertentu bagi memastikan kedudukan gigi kekal pada kedudukan baru.

dipetik dari KOSMO ONLINE

Syaitan !!!

Ini yang mampu aku beri gelaran ini kepada kedua dua syaitan ini ! Yang betina tergamak sanggup ada menganiaya kaum sejenisnya demi kerana $$ dan si jantan pulak sanggup merogol pekerjanya sendiri ! Apa kejadahnya diorg ni ? Dah takde kerja lain ker ?

Mangsa pulak tak tau nak buat apa setelah dipaksa mengikut telunjuk syaitan syaitan bertopengkan binatang tak berhati perut ini setelah diberitahu bahawa mereka telah amik gambar bogelnya ! Ya Allah ! ...sampai hati diorng ni .. Mangsa pula tidak sanggup melaporkan kepada polis kerana takut kehilangan perkerjaan .. Sanggup dia ????

Rezeki Allah ada kat mana mana !!! Terbentang luas rezeki Allah diatas muka bumi ini .. Kepada yang pernah teraniaya , jgn bagi peluang syaitan syaitan ini bernafas !! Amik tindakan .. Laporkan kepada pihak berkuasa ...

Klik sini >> SINI

Lagi artis kena tahan pasal dadah ? sapa dia ? Aku tauuu..

Haa... selain kes Benjy tu ...ada lagi kes terbaru ... mesti korang tertanya sapa dia kan ? aku ni pun sedar masa tengok berita nightline tadi ... sapa ek ? Aku pun risik risik la memandangkan dia dari anggota kumpulan rock yang aku minat giler zaman dulu ...

Korang nak tau ke ? .... cam biasa .. aku bagi clue ekk ... Lagu popular dia ? hehehe .. berkaitan dengan jalanraya ... mudah je tu ... Ada satu lagi lagu dia ... ni lagi popular .. pasal sentuh menyentuh ... hehehe ... apa ekkk ? ... last clue ...vokalis dia keluar dan buat album sendiri ... haaaaaaaa... sapa ekk ? Nama vokalis dia sama dengan nama vokalis sebuah lagi group yang fofular dengan lagu .... apa ekk ... ala ..pasal jam dan qada qadar ... heheh ...

Pk la sendiri ek.. tak dapat ... nanti aku bagi tau ... ekk ekk..cam biasa laaa... aku malas nak bergossip ..hahaha ..saja suka bagi korang pening ....hahaha..jgn marah aaaa ...

Dadah dadah ...mmg tak dapek nak dipisahkan dengan artis ...tak kira la barat ke ...timur ke..sama jee... nak gak diorng telan binatang haram tu....pelik tull

Mereka kata mereka menganut Islam

Mereka kata mereka menganut Islam ..
Apakah agama itu satu pakaian ?
Yang sekadar untuk membezakan dengan yang lain ?
Atau sekadar satu fesyen ?

Mereka kata mereka menganut Islam ..
Adakah sekadar diatas kertas ?
Atau sekadar mewarisi dari nenek moyang mereka ?
Atau sekadar satu pegangan yang boleh dirujuk ?

Mereka kata mereka menganut Islam ..
Tapi kenapa tak buat apa yang disuruh ?
Meninggalkan apa yang dilarang ?
Malah tersenyum simpul melihat kemungkaran ..

Mereka kata mereka menganut Islam ..
Tahu membezakan yang mana haram ..
Tahu membezakan yang mana halal ..
Tapi kenapa mereka masih melakukannya ?

Mereka kata mereka menganut Islam ..
Kenapa berdiam diri bila rakan melakukan dosa ?
Kenapa berdiam diri melihat rakan melakukan pahala ?
Atau ikut saja yang melakukan dosa tetapi pelik diajak melakukan pahala ..

Mereka kata mereka menganut Islam ..
sedarkah kejahilan sedang menakluki diri mereka ...
sedarkah kemungkaran sedang menghampiri mereka ..
sedarkah mereka tersasar dari landasan sepatutnya ..

Mereka kata mereka menganut Islam ..
Islamkah mereka ? Atau sekadar di mulut ?
Dihatinya tidak ?
Hayati rukun iman ..
hayati rukun Islam ...
Kembali pada Al-Quran
Berpegang pada Sunnah ..
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI