Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 18 Mac 2010

Blog Feveret Aku Di GengBlogger ?

Haaaa...ada beribu ribu blog dalam GENGBLOGGER ... walah... memula aku join GB ni yakni masa tu aku org pertama yang join , aku cuma leh baca entri aku je la.. bermakna aku suka baca blog BEN ASHAARI la niiii... hahahaha...jgn meluat ... Setelah aku memperkenalkan sorang sorang kengkawan aku di Facebook , maka sorang sorang la join.. Tapi tak ramai dalam FB aku ni ada blog .. maka terpaksalah pemilik utama GB ni yakni @kong atau nama sebenarnya cik/en #$%!#^@$^2 kita ni melakukan blogwalking ... aku lak tak sempat nak buat semua tu memandangkan aku terpaksa buat 'workwalking' ...kalau tak bos aku nanti kasi aku 'memowalking' ....tak leh tak leh ..dengeres mind.. hehe

Berkat kerajinan @kong tu serta kecantikan / kekacakan yang dimiliknya dan juga aura aku , maka ramai la blogger join ... haaa...bagus bagus ... itu lah serba sedikit latar belakang aku di GB .. Apa hubungan aku ngan kong ? hehehe...ada skandal belakang tabir ... tu jer aku leh bagitau ..

Ok ...skang aku nak bagitau ..blog blog yang aku gemar baca di GB ... Bila aku log in jer GB , aku akan g ke FORUM tu ..kot kot leh kasi komen yang boleh menyakitkan hati disusuli lihat entri paling fofular .. maka aku akan belek la satu satu ...

Ini bermakna ...semua dalam GB ni adalah blog feberet aku !!! haaa.. tak kira la dia cerita tentang diri dia ke ...tentang jiran sebelah ke ..atau pun tentang lipas sekali pun .. jika entri tu unik , maka aku singgah ...nak komen tu je aku susah skit ... bukan pe ...banyak blog yang susah benor nak kasi komen ..tak friendly beno ... baik pos je komen tu guna poskad ..kan kan ..

Hehe..saja je aku larikan pala otak aku dari pkkan masalah aku ni.. ikutkan hati aku sedang menanah menahan kesakitan disebabkan ketensenan ..huhu.. tak elok tido dalam kemarahan ... kawan baik syaitan tu...Astagfirullah al'azim.. haih...

LOG : PENANG - 3

Akhirnya sampai jugak kat PISA .. huhu..penat ..lapar ....macam macam ada..tak sedap ati pon ada .... Sampai sampai je , terus aku call pengurus penganjur , En.Mirza ..

Kemudian , g turunkan semua barang barang .. Tiba tiba aku pelik ... nape skit sangat ? Ada dua kotak besar je ? Poster takde..ok , tak pe..bunting ada .. Aku rasa mcm tak best sangat je ni.. Aku bukak kotak besar ... tengok kandungan dalam tu ...adoiiii....souvenir jee ??? Mana broucher ? Aku tanya Rizal .. Dia pun tak tau ... En. Brahim yang uruskan semua tu tapi dia tak datang ... ermmm....bermakna tak bawak la ni ..

Nasib baik aku ada mintak Rizal photostate broucher milik Imigresen ... emm.. masak masak ..patut rasa cam tak best je..rupanya ada benda tinggal..banyak lak tu... booth sah sah 'bogel' esok ni .. haihh... ni yang aku tak suka bila g kelam kabut .. tak pe la.. aku ada idea esok camana nak settlekan semua ni ..skang yang penting , aku nak isi perut dulu ...

Sementara wife aku lak dah sampai umah ( Putrajaya ) dalam kul 9 lebih dari Perlis .. Dari KLIA dia naik Erl jer... dari sana dia naik teksi g opis dulu kat PARCEL E untuk amik keta .. ermm..Alhamdulillah...selamat..

Berbalik cita aku tadi tu , patut aku rasa tak nak naik kapal terbang .. kalau tak ? camana tiket yang dah booking tu ? haaa...aku gak kena g sorang sorang ... haihh..macam macam ...tu orang kata ..kita hanya mampu merancang ....

Ni la booth MALAYSIA MY SECOND HOME , Kementerian Pelancongan Malaysia manakala yang disebelahnya ialah booth agen MM2H ... hehe..plan aku esok , suruh je diorng letak broucher diorg kat situ ..hehee..kan mudah .. insyaAllah ok ..




Lepas settlekan booth tu ... kitorang g SERI MALAYSIA je..duduk sini dua malam ..pastu malam berikutnya baru g tido umah pakcik aku ..

Kelaparan menghantui perut aku ..huhu ... lepas check in , tak tunggu dah ... terus g cari restoran nasi kandar... jumpa gak... aku tak banyak cerita ..terus g amik nasi tanpa duduk dulu...lapaaarr...



Nak tengok aku buat magik ??? Ni nasi aku ... nasi , sayur , bendi , perut , telur , ayam kicap ...semua baru RM9.30 ..

Sebelum ...

Taraaa.... Selepasss... haaa... kosong je kan ...aku pelik mana g nasik tu... ni sah sah mamak tu amik nasi aku semasa aku g bayar .. haihhh...sampai hati mamak tu..

Hahahaha...ada je alasan aku kan ... belasah je la Ben ...janji ko bahagia ..

Ni la bilik kitorang...boleh la..untuk buat tido semalam dua .. huhu...Alhamdulillah ... murah je nih...RM140 semalam .. begitulah adanya ..ni pun tak mandi lagi..plan nak mandi pastu solat terus tido ..huhu.. pening pala dah ni... daaaa

LOG : PENANG - 2

Baru keluar dari Kamunting.. Erkk..awat lalu situ ? Panjang cerita dia...Minyak nak kering ! hehe...



Rizal ...pemandu pergi...balik pun dia kena pandu gak ..heheeh..aku duk sebelah dah laa..

Kesian bukit ni...gondol dah..kat sebelah dia ada kilang simen ...huhu...

Haaa..bermula dari sini perasan minyak dah menyala ...Perancangan nak isi minyak kat R n R Tapah tapi masa nak masuk simpang tu di halang dek lori tangki..terpaksa teruskan perjalanan dengan harapan kat depan nanti ada stesen minyak Shell.... kenapa Shell ? haaa... sebab ada subsidi minyak...Dulu Petronas skang ni Shell ... Aku pun tak tau nape kerajaan pilih Shell..
Takde Stesen minyak Shell !! Aku risau je keta mati tengah jalan...Jadi aku mintak Rizal masuk je mana mana stsn yang ada... Bayar dulu guna duit aku... hehee...Bayar je RM 20...naik la setakot...boleh kot sampai RNR seterusnya...

Stesen seterusnya..takde gak !! Hanya Petronas , Esso jer... Jadi Rizal amik keputusan untuk masuk ke Bukit Merah ..Carik kat sana...

Kat kawasan Bukit Merah pun takde Shell ..adehh... Terus ke Taiping ...Masuk ke Kamunting..Sepanjang perjalanan tu aku on GPS tapi tak de signal.. Alhamdulillah ..masuk kat Kamunting ada signal..terus aku cari stsn minyak yang berhampiran...

Alhamdulillah..ada gakk..2 kilometer lagi..hehehe... lega den ..kalau tak , kena guna duit sendiri dulu..Bukan kedekut..mahal siut..keta ni makan minyak beno...X-Trail..


Ni kad subsidi.. setiap kereta milik kerajaan akan dibekalkan kad ini untuk mengisi minyak ...haa...yang biru tu kad pemilik yang mana hanya dia je boleh guna...kalau apa apa terjadi , dia yang bertanggungjawab...


Isi minyak dah..tu haaaa..tengok berapa ...RM86 tu..tambah yang aku isi tdi tu ? RM20 ...cuba kiraaaa.. tak ke beribu ribu !!

Ok..sambung lagi nanti...skan ni lagi 10 km nak sampai Jambatan Pulau Pinang...nak terus ke PISA ...letak barang ..malam karang nak cari nasi kandar !!! hahahahahah

LOG : PENANG

Log 1:

Kul 3.40 bertolak ke Penang.. Berdua ngan Rizal .. Jadual asal bertiga.. Last minit En.Ibrahim tak dapat pergi kerana terpaksa pulang ke kg setelah mendapat berita kematian saudaranya.Takziah buatnya..

Dan sepatutnya pemandu asal ialah En.DIn..Pun tak dapat g last minit sebab tersalah jadual.. Dia ingat minggu depan sebab minggu ni anak saudara dia kawin...hehehe

Tinggal aku jekkkk..waaa...Nasib baik Rizal nak g ...ermmm..Tempat penginapan ? Emm.. Memula nak duk je kat Hotel Seri Malaysia sebab dekat ngan PISA...tengok la karang camana ...kalau tak , aku plan nak stay kat umah pakcik aku je... kat Tanjung Tokong...save skit ..hehehe..

Tengok la camana ..tunggu sampai sana nanti... Sebelum ke rumah sana , kitorang kena g PISA dulu..nak kena setting booth dulu... Tadi aku call penganjur , dia kata booth aku berkongsi dengan booth agen MM2H..hehee..besh besh..suh diorng je jaga nanti..bleh ngulor ...hahaha

OK..log out ..hahaha

Negeri2 Dlm Malaysia Yang Best Bagi Aku ..

Hehe..Sejak aku keje dalam Kementerian Pelancongan , aku dah g banyak tempat ..percuma..wow weee.... bukan sekadar pergi je tau , tempat penginapan , makan , pengangkutan semuaaa percuma..Ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan ..ahaks..jgn marah aa..

Tapi ada gak negeri yang aku pergi tu tidak ditanggung .. lebih pada duit sendiri...Tu yang best tu...hehe..tak de rasa bersalah.. Ok..entri ni adalah pandangan aku sendiri..maksud aku yang pengalaman aku ek ..

Paling best bagi aku .... seingat aku la...SABAH ...aku terpaku dengan keindahan dia lebih lebih lagi di Kundasang,Ranau .. Kira kawasan kawasan yang berhampiran dengan Gunung Kinabalu.. sangat indah bila dilihat pada waktu pagi ..Bila tengahari tu , leh tengok dengan jelas Gunung Kinabalu ..macam raksasa je depan aku tu...Aku baru g sekali je sana..tu pun dalam tahun 99/2000 gitu..


Langkawi ..satu tempat menarik untuk dikunjungi . Boleh shopping shopping ..pulau pulau disekitar Langkawi pun cantik cantik belaka .. Aku pergi Langkawi kali pertama pada 2007.. Aku suka gile g sana walaupun panas ..aku tak tau nape tapi aku mmg suka g pulau ..hehe...

Gambar yang atas ni aku g sewaktu Persidangan Global Meet Malaysia .. Bertugas masa tu...huhu.. lepak kat Hotel Awana Porto Malai ..

Pastu ada g lagi..Tahun 2008 .. Kali ni lak sebab retreat bahagian...Yang ni mmg best giler..sebab menginap di Pelangi Beach Resort .. bilik kitorang tu rate dia ...rm800 lebih selepas diskaun...ditanya harga sebenar...RM1000 lebih...Best ke ??? Best gilesss..

Ni masa kat Pulau Dayang Bunting ..hehehe... Aku tak mandi..segan tengok tasik dia berwarna kehijauan..huhu



Ok la..sampai sini dulu .. ada banyak lagi...nanti aku cita lagi ekk...Apa pun , aku cintakan negara aku neh...Luv u malaysia !! Bangga menjadi anak Malaysia

Jangan Bangga kerana anda cantik / kacak !

Manusia dianugerahkan oleh Allah pelbagai kelebihan .. Walaupun ada yang tidak sempurna tetapi tetap ada kelebihan tersendiri .. Kelebihan ini jika digunakan ke arah yang betul , maka berbaloilah anugerah yang diberi-NYA itu ... Jika disalahguna , maka sendiri mau hengat je la kan..

Pagi tadi , sewaktu aku dalam teksi menuju ke stsn LRT Cheras , aku terpandang satu perempuan ni yang kebetulan dia sedang berdiri di hentian bas .. Aku kenal sangat perempuan ni walaupun tak pernah bertegur sapa .. Aku selalu nampak dia sejak dari sekolah menengah lagi .. Rasanya dia penah ada affair dengan kawan aku .. Lagi pun sekolah dia tu berjiran dengan sekolah aku ..

Orangnya dari dulu sampai sekarang tak berubah cuma ... cumaaa....dari raut wajahnya ..Dulu boleh dikatakan dia cantik .. Jgn salah faham yer .. aku cuma menilai dari rupanya ..Jadi aku bercerita jujur je la.. Sampai la setiap kali aku g keje , pasti tersua dengannya di Lrt ..Orangnya simple..tak pernah bermekap .. manakala ditangannya senantiasa ada buku / novel .. Huhu..bukan aku bz body tapi dah nampak ... Aku dulu cita cita nak jadi spy , maka aku senantiasa perhatikan orang dengan sebaiknya...hehe..baekk punya alasan..

Hari ini , barulah aku nampak dia lagi setelah aku berpindah ke Putrajaya.. Dan ..dah nampak 'tua' pada rupanya ... Ermm... Tu la kan...secantik mana manusia , pasti tua jua satu hari.. Sedar atau tidak je... Tu belum lagi yang spesis mekap tak hengat tu... tebal giles..cuba buang mekap tu ??? CAmana la rupa ekkk

PESTA BUKU ANTARABANGSA 2010 - Part 2

Ni part 2 yer..part 1 , search la sendirik ek... hehee..

Kelihatan semua booth dah siap dipasang ..kalau tak silap dua tingkat digunakan untuk pesta buku kali ni...sebelum ni pun masih gak dua kan ..hehehe


Bagi yang tak bawak duit atau terlupa nak bawak duit , kat sini ada bank yer..CIMB namanya... boleh la mengeluarkan duit seberapa banyak untuk membeli buku ...hehe... Bab makan dan minum , jgn risau .. Dah tersedia restoran dan juga gerai gerai makanan minuman ... cuma harga dia ala ala hotel gitu..hehehe...kalau murah pun kira ala ala kopitiam giitu..walaahh..


Haa.... ni ruang khas untuk karangkraf...perghh..mmg khas untuk dia jee...banyak buku n majalah terbitan karangkraf ni .. heheeh...
Yang ramai ramai ni bukannya pengunjung untuk ke Pesta Buku ni... Belum dibuka lagi Pesta Buku tu... Sabtu ni boleh la ramai ramai g ...

Yang ramai ni ...diorng datang ke Simposium Open University yang dibuat pagi ni ... Ramai gak yang datang .




Sekian , siaran langsung dari PWTC .. Kembali ke Pentas utama..
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI