Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 30 Mac 2010

Din Beramboi : Hamba turut bersimpati

Terkejut aku bila aku baca entri blogger blogger berkenaan Din Beramboi .. Emm .. tak sangka lak boleh jadi begitu kan ... Teruk jugak keracunan tu .. Mmg makan dalam ..

Walaupun sebelum ni aku pernah kuarkan entri berkaitan tentang DIN BERAMBOI , itu tak bermakna aku benci dia .. Kalau aku benci dia , dah lama aku buat FAN CLUB I HATE DIN BERAMBOI ... Tapi sayangnya aku bukan jenis gitu .. kalau nak buat pun , lebih baik aku buat I HATE ISRAEL ... ada baiknya gak kan ... Lagi pun , sapa la aku ni nak membenci orang ... Aku sendiri pun ramai orang benci , kan .. Aku bukannya baik mana pun ... Jadi ada baiknya biar je la dia gitu .. Cuma masa tu aku tak suka cara dia je dan juga kes kes sebelum tu ..Tu je.. Abis rancangan tu , abis la.. Bukan benci pun .. Tak suka dan benci adalah dua perasaan yang berbeza.. Nak aku huraikan ke ?????? Hahahahah.. tau pun tak nak ... hahahaha

Kepada abang DIN BERAMBOI dan ahli keluarganya , saya doakan abang Din Beramboi cepat sembuh dan kembali ke Gelanggang Raja Lawak dan konti ERA .. Ampun maaf dari BEN ASHAARI .. kritik kena kritik kan .. kena terima ... hehe..

P/s : Berita berkenaan Din Beramboi boleh baca di sini >> klik sini haa

Aku giler blogging ?

Giler kah aku atau aku yang giler ? Kalau orang yang kenal aku tengok aku memanjang dengan laptop ..tak berenggang dengan laptop , maka mereka akan kata , aku gile berblog .. Atau kawan kawan yang di FB tengok aku asik dok update status dengan dok beritahu ' blog dah update' atau ' update sudah blog ku ' pasti mereka akan mengelengkan kepala .. " Mamat ni giler blog betullah ' ! .. Kan kan ?

Aku dulu begitu .. Kenapa ? Sbbnya aku tak tau apa itu BLOG ? Blog bukanlah batu belah batu bertangkup malah jauh sekali bukan batu blok ! Takde kena mengena itu semua .. Menurut wikipedia.com , blog ialah ... korang boleh google dan cari sendiri makna blog ! Lebih banyak kajian korang buat lebih bijak jadinya korang .. kan kan ... Biar aku terangkan makna blog pada pandangan mata kasar aku ... Kalau mata halus , aku tak nampak apa dah ... nampak katil ngan bantal jek ..

Blog merupakan singkatan dari "web log" adalah bentuk aplikasi web yang menyerupai tulisan-tulisan (yang dimuat sebagai posting) pada sebuah halaman web umum. Tulisan-tulisan ini seringkali dimuat dalam urut terbalik (isi terbaru dahulu baru kemudian diikuti isi yang lebih lama), meskipun tidak selamanya demikian. Laman web seperti ini biasanya dapat diakses oleh semua pengguna sesuai dengan topik dan tujuan dari si pengguna blog tersebut.
sumber > wikipedia.org

Tu kata wikipedia .. Kata aku lak ??

Hehehe .. kata aku tak penting tapi pemahaman aku terhadap blog ni penting ... Blog ni bagi aku satu medan (bukan Medan , Indonesia yer ) pengantara luahan hati , pengajaran dan penyampai sesuatu maklumat dengan pantas dan yang paling penting sekali , tiada suntingan ! Sebab itulah pembaca blog ini terlebih dahulu perlu memproses setiap maklumat yang diperolehi di dalam blog dengan membuat kajian terperinci sebelum menerimanya. Amat penting sekali jgn menerima bulat bulat lalu menyebarnya . Pastikan kesahihan maklumat tersebut .. Yang ini adalah untuk blog blog hiburan , politik atau gossip .. amat bahaya jika menyebarnya tanpa dalil dalil yang sahih ...

Bagi blog blog yang kandungannya lebih kepada 'diari harian' , pembaca boleh anggap ianya satu medan luahan perasaan di mana mereka sendiri boleh memberi pandangan atau komen .. Ada jugak pengomen memberi komentar yang pedas dan sadis .. Belum tahap kejam ala zionis tu .. kalau ada pengomen sebegitu , mereka ibarat pengebom berani mati laaa .. sebab tu gemar menggunakan nama anonymous atau che nony .. Ada yang gemar membaca blog blog sebegini . Secara tidak langsung boleh belajar mengetahui emosi seseorang dan cara cara nak mengawalnya .

Ok ...aku bagi dua contoh tu dah la... bosan nak baca panjang panjang kan ... Skang aku terus ke point sebenar aku ...

Di opis , rumah atau di mana mana .. aku senantiasa usung laptop .. aku tau ramai cam tu dah skang ... Tapi aku usung bukan untuk buat kerja atau bermain FARMVILLE ... aku lebih nak mengupdate blog ... KENAPA gile sangat budak ni nak update blog ??

Maklumat yang senantiasa hadir didepan mata aku harus sama sekali aku kongsi dengan orang lain yang berada 24jam di rangkaian INTERNET ... Sekarang , blog aku dimasuki lebih dari 1000 orang sehari ! ... Ini bermakna hampir seribu orang membacanya seterusnya akan menyebarkan kepada yang lain .. Bayangkan jika ianya sesuatu yang amat berinfo seperti , er...seperti apa ek ?? banyak la..cam JUALAN MURAH , LRT rosak , traffic jammed , Siti Nurhaliza lalu depan rumah dan lain lain lagi ..

Bayangkan aku tak de blog .. camana aku nak cerita ? Aku nak luahkan di FACEBOOK ? sah sah orang benci nak baca .. malah di hentam abis abisan ... Tu belum lagi yang hide status aku .. Terang terang tak suka nak baca status aku ... hahahahha..lantak la .. aku tak rugi.. dia yang rugi ..kot kot ada maklumat best ke... sapa tau kan ?

Ok .. pada yang tak tau .. blog boleh menghasilkan $$$ .. FACEBOOK ?? Bolehkah ??? Asik dok bergossip dan main game , apa dapat ? Ya .. FACEBOOK boleh juga menghasilkan pulangan jika pandai mengeksplotasikannya .. Haaa... perghh..ayat tak hengat ... Jgn asik main game atau bergossip dan mengutuk orang dalam Facebook .. Tak berbaloi ... Aku gunakan Facebook sebagai medan pengiklanan blog aku ... Cara paling pantas dan mujarab ... mujarab beb ! ..

Kesimpulannya , blog amat berguna pada yang reti menggunakannya .. Yang tak reti , maka baca je ... banyak maklumat di dalamnya .. Kalau tak nak baca pasal orang , maka baca tentang IT atau MASAKAN ... haa..blog tentang masakan ada beribu ribu lemon dalam internet neh .. Yang penting , CARI ... dan jangan buang masa dengan main game atau chatting jer .. ni baru buang masa ... BLOG , buang masakah ?? TIDAK SAMA SEKALI BAGI AKU ... kenapa tak ? SEBABNYA ANDA SEDANG MEMBACA TULISAN AKU !!! Aku dpt pahala sebab ada ilmu dalam tulisan aku ni ... tak banyak , skit pun jadi laa....lalalalalala

P/s : Beri aku 5 minit , aku akan dapat post 1 entri !

Malaysian International Footwear & Leather Expo 2010

Pergh... ari ni blog aku jadi cam kaunter pertanyaan atau kaunter pemberitahuan .. Adeh ... Tak kisah la janji korang leh dapat info dari blog aku ni kan .. takkan nak baca aku membebel je ... mak bapak pun benci .. kan kan ?



Ok .. dalam minggu ni di PWTC akan ada Shoe Exhibition kan ? Selepas tu ? Haa... Untuk akak akak dan juga abang abang yang berminat dengan kasut kasit ni , boleh bukak diari , catit dalam tu haaa.. simpan cuti cuti yang ada tuuu .. Rancang awal awal !! Aku dengar cerita , mungkin diskaun kaw kaw punya time ni ... hehe ...kalau dapat la .... Apa pun , serbu je nanti time tu ... Untuk lebih lanjut , sila klik >> sini

Diari Blogger Perantau : Sinar Kehidupan Ku

Kali ni , kita ke negara US lak ... sapa ada di sanaaaaaa di saanaaaa ??? Kawan kita ni haaa.. namanya NORHAYATI RAMLAN dengan blog masakannya , SINAR KEHIDUPAN KU ..

Yummy ...nampak sedap sekali masakan hasilan saudari kita ni ... benar benar membuka selera .. Nasib baik bukan bulan puasa ... mau gak serbu pasar Ramadhan kang ... huhu.. Cik Yati ni aku rasa sedang belajar di sana .. kan ?

Masih baru lagi dalam dunia blogging ni ..bagus bagus ..kita serupa ... hehee .. Dari merayau tak tentu hala , baik layan blog kan ..macam macam boleh tau .. Orang yang tak tau camana dunia blog ni je akan rasakan blog ni membuang masa .. Sebenarnya penuh dengan ilmu dan infomasi ... Huhuh.. Lagu kitaro lak background blog cik yati kita ni.. dan dan buat aku sedih .. Aku mmg suka dengar lagu kitaro.. huwaaaaaa.... dulu siap ada video konsert dia ... cd jgn cita la..siap koleksi ..tapi dh ilang tak kemana .. erk... lari tajuk nih ..

OK ok ..cita banyak tamo .. kalau aku dah listkan dalam blog aku ni bermakna , korang wajib singgah ke blog dia ni gak .. tak singgah rugi .... aku tak rugi sebab aku dah singgah .. hehehe..

Bukan sekadar masakan je ... ada macam macam info juga ....

Diari Blogger Perantau : blog.Ariff

Ariff Shah ... bagi mereka yang slalu melepak di GengBlogger.com atau GB , sudah pasti mengenali jejaka bujang ni .. Berasal dari Kelantan kot kalau aku tak silap ... Bro , kalau silap cepat betulkan ... Kang ramai mek kelate menanti mu..susah nanti ...

Jejaka ini sedang menuntut di Moscow .. Haaaa.. kali ni jauh kita g ... Russia lak ... From Russia With Love ...

Nama blognya amat mudah diingati ialah Blog.Ariff , lebih kepada blog tutorial dan sesekali saja menceritakan tentang peribadi .. Bagi aku rekabentuk blognya yang lebih kepada ciri ciri koperat dan kemas .. aku rasa ini mmg keperibadian dia kot ... kemas dan bergaya senantiasa ... Apa pun , korang nilai la sendiri ek .. sebelum dia balik Malaysia , ada baiknya korang ikuti perkembangan semasa dia di sana .... ;)

Diari Blogger Perantau : Aku , Sue dan Mummy

Kali ni kita ke Denmark lak ...Perghh.. tak sampai sehari dah tiga negara kita g neh ... Australia , Sepanyol dan Denmark ... Ketiga tiga blog ni pasti ada cerita bab masakan .. hehe.. mesti korang pelik kan .. nape lak aku gile nak masuk blog blog gini .. Mana la tauuuu satu hari aku kena masak lak ... blog blog gini la penyelamat aku .. kan kan ... hehehe

Ok..tamo panjang panjang , empunya blog ni namanya .. sat nak tengok balik ..kang salah , aku kena saman .. Di butiran peribadinya tertera SUEJOSHUA ... haaa.. aku pasti bukan nama betul ... mesti nama glemer.. cam aku gak ni ... hehehe .. kalau ikut nama betul aku , BRAT PITT .. heheh..jgn nyampah .. ok ok sambungggg..

Blog Puan SUEJOSHUA ni , mmg penuh ciri ciri kewanitaanlah ..ngan warna pink beserta bunga-bunga mataharii..anggun mesra..eh.. ternyanyi lak... bunga bunga gituuu ... haaa..Erk....

Aku tak leh lama lama kat blog ni ... Kelaparan wehh ... masakan sajaaaa.. tapi ada gak kisah peribadinya .. kalau korang g ke tahun 2008 , banyak gak la kisah peribadi ...

Aku rasa blog ini pun sesuai untuk melepak lepak kalau teringin nak keluar sebentar dari 'negara' kita ni .. untuk meredakan ketegangan urat sarat , boleh la ke sini ... menarik blog neh ..

Klik >> sini

Diari Blogger Perantau : Patin & Pasta

Yang ini pula , blogger yang berasal dari Mentakab ,Pahang dan kini berada di Sepanyol .. Wow wee... menarik tuh ... Blog ini lebih menceritakan pasal masakan ..Empunya blog ini namanya AIDA REZUAN .. Apa yang dia buat jauh benar dari negara dia ni ek ? Sat aku nak p masuk baca...

Antara yang aku jumpa ... blogger ini gemar menggunakan bahasa Pahang namun di sediakan ruangan terjemahan .. Hehe..Bijak bijak..tak la terpinga pinga bila orang baca kan .. Ermm... tak jumpa lagi ni .. apa tujuan dia ke sana ..

Adus .. aku tak jumpa pulak ... Cik Aida yang empunya blog ni kalau terbaca , tolong bagitau ek... pening den mencarinya ha.. dah tengah pening..heehe... nanti komen ek Cik Aida ..

Kalau nak masuk baca ..korang klik kat >> sini ..

P/s : Nak g spainnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn gak laaa

Diari Blogger Perantau : Salam Dua Benua

Mulai saat ini aku akan buat satu Ruangan Khas untuk anak watan Malaysia yang berada di luar negara .. Ruangan ini adalah idea aku sendiri bila aku lihat di traffic counter aku tu , ramai rakan rakan dari luar negara .. Dulu aku ingat , rakan blogger atau pembaca ni sekitar Malaysia jer .. tapi aku tersilap .. hehe ..

Jadi selain dari membebel , aku nak buat segmen terjah ke BLOGGER PERANTAU .. hehe .. apa pun pandangan aku tentang blog blog ni cumalah secara ringkas...kalau nak lebih lengkap , kena masuk dan baca sendiri yer ...

Untuk yang pertama ni , kita ke BLOGGER yang berada di AUSTRALIA, Puan LEMONGRASS ( nickname je ni ) dengan tema blognya SALAM DUA BENUA ..

Kenapa blog ini menjadi pilihan aku ? Aku bagi 5 je la ek .. selebihnya , boleh masuk n baca sendiri ..

1 ) Layout yang simple dan tidak menyemakkan ..

2) Menitik beratkan hal kekeluargaan dan kasih sayang ..

3 ) Tidak menceritakan satu kisah saja ... macam macam ada ..

4 ) Cerita yang mudah. Penyampaian yang ringkas ..

5 ) Menarik ..

Jika nak tau , sila masuk sendiri yer ... kalau korang berminat nak memperkenalkan pada aku blogger perantau yang lain , boleh tinggalkan di komen yer .. nanti aku g masuk check .. hehe...

Nak ikut ke tak nak ?

Nak sambung belajar ... mana lebih bagus ? Di luar negara atau dalam negara sahaja ?

Kawan aku , ada minta pendapat aku ... Yang isterinya nak sambung PhD .. tapi tak tau mana nak sambungnya .. Tapi wifenya tu berminat nak sambung ke luar negara katanya memandangkan masa buat degree n master dan dalam Malaysia .. Teringin nak rasa study kat luar negara .. Cuma tunggu green light dari kawan aku ni la..

Aku tanya kawan aku ni .. kalau wife dia nak sambung , camana ngan dia ? Dia sendiri dok pening kepala ( cam aku lak dok memanjang pening ) .. Takkan tak nak ikut lak kan ? Tapi kalau dia ikut , camana lak ngan kerja dia ? Bukan suka suka boleh amik cuti tanpa gaji bertahun lamanya atau ada cawangan di luar negara ... huhuh.. Tu pun nasib baik lom ada anak lagi ( cam aku lak ek ) ..

Aku cakap kat dia suh je wife dia sambung kat sini ..Bukannya tak boleh , berlambak IPTA ada kat sini haa... Tah katanya .. Nanti je dia nak fikirkan ... Cuma dia teringin jer .. Tu yang buat kawan aku ni fenin ... Nak dibiarkan dia g sorang , bermasalah nanti .. Dua dua bermasalah .. Jgn dibuat ... Zaman ni makin merosot disiplin diri tu ... hehe ... kaanggg... elok elok wife dia balik bawak PhD , laki dia lak bagi mD... haaa..sapa susah ??

Aku cakap , senang senang dua dua je g .. Berenti je la kerja..Balik nanti buat bisnis..kat Malaysia ni , semua tempat adalah lombong emas ... Lebih lebih lagi di Kuala Lumpur .. Nak ngan tak nak jer..kan kan ?

" Bukan tu masalahnya ... Masalahnya ialah " .. kawan aku mula nak membebel .. Dia pun meluahkan perasaan kat aku dan aku terpaksa order teh o kosong kat 'awe' di warung awe kelate tempat kitorang berjumpa selalu .. Maka aku pun tau dah apa masalahnya ...

Masalahnya ialah , dia ni spesis 'hujan emas di negara orang , hujang batu di negara sendiri ' .. eh...tersasul ganu lak... hujan yer ... bermaksud , camana pun dia nak berada dalam negara ni ..tamo duduk di negara orang bertahun tahun .. Seminggu di tempat orang pun dia dah pening aptah lagi bertahun ... Haa... tu la alasannya .. lagi pun dia rasa cam tak secure / selamat je bila berada di luar negara ...

Aku bagitau dia .. Dalam blog aku , ada ramai orang sedang menyambungkan pelajaran malah ada yang menetap pun di luar negara .. ok je ?? Takde masalah pun .. laki bini pergi ... Dia terdiam .. Entahlah katanya ... Nanti dia fikirkan ... Begitulah perbualan ringkas aku dengan kawan aku neh ... Yang mana aku ceritakan pada korang secara rumusan jer ..

Skang ni , aku nak mintak pertolongan korang .. Ramai blogger dan pembaca ( rakan rakan aku neh ) yang mempunyai rangkaian Al-Qaeda ..eh ..silap rangkaian sahabat di luar negara .. cuma tanya pendapat diorng ... Bagaimana dan apakah perbezaan belajar di luar negara dan dalam negara .. Kalau korang sendiri pun ada pengalaman , aku amat amat amat amat berminat nak tau ... ek ? Tqqqqq ...

Baru tersedar !

Tercari cari aku kah ? Hehehe..mesti pelik kan ? Biasanya awal pagi lagi dah post entri ..tapi ari ni , lewat pulak mamat neh .. pasai pa ?

Sakit kepala dari semalam akhirnya membawa ke pagi ni ... Kesannya ? Lepas solat subuh , aku terpaksa baring semula sebab kepala aku masing lagi 'berpusing-pusing' ... Nak tak nak , aku terpaksa makan ubat penahan sakit dan ubat darah tinggi yang mana dah berbulan aku tak makan..

Tau dek doktor sah sah aku lak kena bebel .. Aku pernah tanya doktor , adakah mempunyai kesan sampingan dari ubat darah tinggi tu ? Dia kata ada tetapi manakah lebih penting ? Kesan sampingan tu kah atau penyakit darah tinggi tu ?

Mmg tak dinafikan penyakit darah tinggi ini sangat merbahaya.. Kita dapat lihat berapa ramai orang yang telah kehilangan nyawa mereka akibat penyakit ini .. Penyakit ini boleh menyerang bila bila masa sekiranya tidak dijaga dengan betul terutamanya dari aspek pemakanan ..

Aku bukan tak jaga ... jaga sangat cuma kebelakangan ni , aku main belasah je makan .. Terlalu banyak garam boleh mengembalikan tekanan darah di tahap yang tinggi .. Tambahan juga dengan stress ( emm .. macam macam masalah aku pikir dalam kepala ni ) .. Kerja ? Kerja aku tak stress sangat tetapi stress dengan kehidupan persekitaran aku .. Kalau tak amik tau , tak boleh pulak ..

Bila tekanan darah aku naik , aku akan mula sakit kepala yang amat sangat .. Rasa mcm nak pitam pun ada .. Jangan sampai pitam wooo .. bahaya ...tu dah darurat .. Badan mula panas macam nak demam ..Bila datang tanda tanda ni , aku akan mendiamkan diri .. Cara terbaik ialah dengan tidur ... selain makan ubat laaa .. Bila tidur , aku akan mimpi jadi pilot .. Jadi tak la tension sangat kan .. hehehe..

Skang ni pun masih lagi sakit kepala aku .. Ermmm ...
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI