Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 1 April 2010

Jelajah Blog : Home Sweet Home

Kak Ummiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ... ooo kak ummii.. saya maiii niii .. nak singgah satt ... boleh ? Alaaa..tak yah masak laaa ...Dapat kari kepala ikan pun cukup dah ... hhahaha... guwau je kak ummi ..

Untuk pengetahuan korang , Kak Ummi ni aku kenal dari blog PAK TUA aka MAT GEBU .. Perghh... Blogger blogger otai masakan berkampung betul kat blog Mat Gebu ... Nasib baik aku tersesat situ .. kalau tak ? Sah sah blog aku dah berabuk ... Huhu.. Dah dah .. jom merayau dalam blog Kak Ummi lak ...

Diasaskan pada ..waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa .. lamanyeerrrrrrrrrrrrrrrrr... Oktober 2007 ... Mak aih.. aku belum lahir lagi masa tu woooo .. maksud aku lahir ke dalam dunia blog laa... Lama giler nehh... Ni lagi THE OTAIEST .. Jangan memain wooo .. haaa....

Akak Ummi ni bekerja lagi kalau tak silap aku ..Dalam sektor kerajaan ...( sama la kita ) .. Menetap di Pahang dan sudah tentu dimiliki... Takkan laa akak secun neh masih single .. Very the very gituu..Seperti wanita wanita lain , akak Ummi mengemari masakan , deco dan membaca ..buku masakan dan majalah kekeluargaan .. Fuh... ibu mithali nehh ...

Panjang lak review aku neh.. hehe.. Blog kak ummi ni bagi aku , nyaman je warnanya... lembut ... tak sia sia minat berdeco ye kak ummi ... hehe..comel je blognya ... Selain resepi , Kak Ummi ada juga bercerita tentang kehidupannya ...tak banyak la... skit .. tapi penuh dengan resepi resepi yang bisa mengalirkan air liur ... Waaa... mati aku cam ni.. asik bila buat review sah sah banyak makanan !! Adusss ... dah dah ... tak leh duk lama kat sini .. leh merangkak balik umah gini ...

Seperti blog lain , blog ni amat aku galakkan untuk singgah mencuri resepi makanan ... tak dikenakan bayaran !!! pe lagiii .. jom serbuuuuuuuuuuuuuu >>> klik sini

Jelajah Blog : Hidup Biar Sedap

Hidup biar sedap .. tak sedap camana pon kena bagi sedap .. tak boleh nak sedap ? pura pura sedap ... haaaa... tu tambahan dari aku ... Hehe... tadi cakap last jelajah ? Ni tambah lagi lak ? Heheh..boring....dok lepak kat Erl... jadi aku jalan jalan laa...

Skang aku nak masuk blog Kak Jie ... Pheeewwiittt ... Comey nama... hehehe..adakah secomey orangnya ? Sudah tentu yaaaa... tu baru orangnya , belum lagi blognyaaa .. Kalau tengok blognya , tersusun kemas .. rapi jeee... macam di susun dek Eric Leong lak ... tak kenal kee sapa Eric ni ??? Iskh... Google laa sendiri .. huhu ...

OOOO .. suri rumah sepenuh masa rupenyaaaa .. TAbik spring la kak jiee .. ingat pensyarah fakulti perubatan sebelum ni .. ada rupa rupa profesor wooo ... Tak yah tengok orang , tengok blog dia cukup ... Lengkap.. ringkas ..rapi ... tak macam blog BEN ASHAARI .. sakit mata wooo ... ibarat di panah arjuna dek mata tu .. hehehhe.. aku promote blog aku ke blog kak jie nehh ??

Tak sangka suri rumah boleh ada blog sebegini kemas ... Tu laa .. ingat suri rumah keje mengemas rumah je keeee .. tngok orang laaa .. ni buktinyaaa ... depan mata wooo .. tak caya ? G la masuk sendiri blog kak jie ni ... Tunggu apa lagi ??? Laaa..tak tau address ke ?? Kak jieee ... nak bagi ke tak ni ??? hehhee.. mesti arrr kan ..

Blog kak jie ni , mmg aku salute ... penuh maklumat dan tutorial pasal dunia blogging .. kalau tak tau , g la tanya dia..tinggalkan je komen kat blog dia.. dengan pantas dia akan membalas .. kan kak jie kan ... hehehe

Ok.. tanpa banyak bicara .. jom g tengok blog kak jie .... klik sini


Menjadikah Segmen Mejengah Blog Orang ni ?

Sebelum tu , aku nak habaq ni .. aku dok buat keje giler ... mengonlinekan diri dalam LRT .. hahaa .. rasa membazir giler masa dengan berdiri kosong .. eh..duduk .. ni kali pertama aku duduk .. sebelum ni aku berdiri jer ... boring pnya pasal aku pon duduk ..

Sejak aku mencadangkan idea men'jengah' blog , aku dah pon melakukannya terus.. Aku dh menjengah 4 blog ... huhu.. blog blog kawan dulu ... pasni akan akan jengah lagi blog blog lain .. tu sebagai permulaan jer .. Aku akan pelbagaikan entri dalam blog aku ni agar orang yang masuk baca , tidak boring ...

Hurm...camana hasil dari me'review' blog kawan kawan ni ?? Aku tersenyum sorang sorang ... tu baru bahagian aku ... Aku tak tau la kalau blog yang aku review tu sudi mereview aku semula kan .. hehehe.. tiada paksaaan dalam bab ni .. Tapi apa yang aku katakan .... apa yang boleh aku katakan ialah ... tersangat laaaa berbaloiii ... Sebenarnya kalau faham konsep yang cuba aku buat ni , pasti dia akan terus menjengah blog blog lain ... Serius aku kata .. sangat berbaloi ..

Aku tau ramai tak nak buat sebab kedekut traffic.. " kenapa nak bagi kat blog lain kan ? " hahahah ... kalau bijak , korang leh faham ... Takkan aku nak cerita semua kan ... Kena rajin buat kajian perjalanan traffic ni ..

Apa yang penting sebenarnya ialah kejujuran pada pembaca ... Sekali pembaca tau kita menipu , sah sah mereka taknak masuk baca ... hehehe

OK .. nak tau apa rahsia di sebalik segmen aku ni ? hehehe... nanti satu hari aku cerita ekkk..

Jelajah Blog : Kurasakan Something

Fuh ... ' blog panas ' the very very neh ... senantiasa panas dengan pelajar pelajar mahupun gadis gadis rupawan .. hahahaha ... OK ... ni blog terakhir aku nak jelajah buat hari ni .. Selebihnya , insyaAllah esok kalau umur masih panjang ...

Bro EQ .. tu lah nama ringkas yang aku kenal .. Kalau masuk blog sedara kita nih , mmg penuh dengan gadis gadis ... Pergh... pujaan neh ... Nak wat camana kan .. blogger aka lecturer kacak .. lalalala.. jgn pandang serong aaa... aku lurus ..takde senget senget.. dah aku nak review .. kena la jujur..kalau huduh , akan aku kata huduh ..dah kacak , kena la terus terang .. aku kan berhati mulia ..hahahha..

Ok..aku dah masuk ke dalam blognya neh .. kali pertama aku masuk , aku cam tak percaya ... setiap entrinya boleh dihitung patah perkataannya .. Kira korang baru nak panas , dah abis pun .. hahahaha... Tu la konsep blognya .. Unik ... susah nak jumpa ..banyak dah pupus ..kira ni je la last .. aku tak tau la kot kot ada lagi kat mana mana ... kalau ada bgtau ek ... nak serbu p tengok ..

Blogger kita ni , gemar mengambil gambar .. penah aku rasa gambar semut pun dia try nak amik .. excited punya pasal ...hahha... baru dapat kamera la katakan .. tak pe tak pe... janji halal ... hehehe ..

Bercakap tentang blognya , amat amat simple dan menyenangkan ..tak de semak samun ... tak caya ? Jom g tengok ... >> klik sini

Jelajah Blogger : Jari Intan Ku

Fuh....dua hari ni aku asik merayau blog orang je .. Bila dah merayau ni , teringin gak nak bagitau kat geng geng lain tentang blog aku masuk tu .. Setiap review aku tu hanyalah pandangan aku jer ...Pandangan orang lain aku tak tau la.. tu kena masuk n tengok sendiri la kan .. Dan aku bukanlah blogger yang pandai mengomen blog orang cuma aku beri atas pandangan aku sendiri .. Ok ? Paham ? Hehe...

Skang ni aku nak ajak korang jelajah blog yang penuh bunga bunga.. Fuh.. damai sebentar kat blog ni ... Empunya blog ni namanya Kak Intan .. sat aku nak check profile dia ... jeng jeng jeng ..

Mula berblog awal 2009 ... huhu..blog otai lagi .. hehehe... orang lama dalam dunia blog ..patut meriah je blog .. Tak jumpa lak profile dia ...haaa..aku tau..camana nak carik..satt.. Jumpa dah... Kak Intan ni tinggal di KL ..Suri rumah sepenuh masa.. patutlah banyak masa update blog ..huhu.. cayalah kak Intan ...

Kak intan ni penggemar pinggan mangkuk.. sama la cam Mat Gebu tu.. kalau gaduh nanti leh baling baling pinggan kan ... hehehe... Seperti biasa blog kak intan ni pun ada resepi masakan ... Pada yang gemar memasak tu , mmg best la nak curi idea idea geng geng chef yang berlambak dalam blog aku neh .. hehehe

OK la..panjang cita tamooo .. jom kita jelajah sendiri blog Kak Intan kita ni .. >> klik sini

Jelajah Blog : Deep in My Heart

Peeewittt ..Blog anak dara neh ... sat nak p tengok profile dia .. Aku nak ngorat tak bley ..aku dah kawin .. Kira aku nak rekemen kot pada mana mana geng blogger lelaki yang bujang .. hehehe.. Guwau jeeee ... Jgn le seyes sangat nooo .. hehee

Pemilik blog ni , namanya Nur Sarah Puteri .. Lama dah cik Sarah kita ni berblog .. Lebih lama dari aku ??? Wowwww.. kira blogger otai la niii .. hehehe ...Berbintang Sagitarius .. Emm.. sama la kita ek Sarah dan berasal dari Kuala Lumpur ..

Blog yang simple dan tak menyakitkan mata .. Kira bleh la nak membaca tanpa mengunakan cermin mata hitam cam blog aku neh ! hahahaha ... Silauuu blog aku tapi nak wat camana .. trademark aku .. Silau dan pedas ...

Cerita di dalam blognya lebih berkisarkan kisah hidup dia .. Jadi kalau sapa sapa nak ngorat tu , boleh la baca dalam ni .. Kot leh korek rahsia dia .. Perempuan ni kalau kita tau rahsia dia , mudah nak ngorat ..contoh bunga apa dia suka .. suka makan kat mana ... binatang apa dia geli dan macam macam lagi laah .. haaa...

Kepada kaki kaki novel , blog ni boleh dijadikan persinggah sementara di waktu lunch atau sebelum tido .. untuk meregangkan urat leher setelah penat bekerja ..

Apa kata jom g tengok dulu ... pastu boleh komen sekali mengenai blognya ... tapi jangan la pedas sangat .. kalau puji laaaaagi bagus .. hehehe ...

Joooommm >> klik DEEP IN MY HEART

Malaysia International Shoe Festival 2010

Pada sapa yg nak pergi , aku bagi layout nyer ... so bleh la korang pusing 'dunia' kat situ ek ... hehehe... Walaupun dia tulis 2hb tu mula tapi tu untuk official jer .. Korang yang nak datang tu , datang ari Sabtu dan Ahad yer .. kang datang ari Jumaat , frust lak ... hehe.. aku habaq jee nihh

Cadangan untuk Kengkawan Blogger

Ini merupakan cadangan aku saja.. kalau rasa nak berganding bahu , amat dialu alukan .. setakat ni , aku nampak berjaya ..


Setiap blog mempunyai silent reader ... Jumlah silent reader ni lebih tinggi dari pembaca yang selalu memberi komen .. Kalau korang perasan , sebenarnya award yang kita baru baru ni dapat adalah bertujuan berkongsi kongsi pembaca diantara blogger blogger ..

Begini , setiap blogger A akan memperkenalkan blogger B ..syaratnya blogger B pula mesti memperkenalkan blogger A ..Caranya , dengan membuat review di blog masing masing .. mesti satu page penuh .. Mesti dengan penuh kejujuran dan keihklasan .. Disini blogger akan bertukar pembaca mereka secara tidak langsung .. Pembaca pun akan dapat info info lain juga.. Jadi konsep di sini semua akan untung..takde sapa yang rugi ..

Cuba buat perjanjian terlebih dahulu dengan blogger yang anda berminat nak review blognya .. Mudah je kan ? Takkan nak harap blogwalking je kan .. Kena la pk dengan lebih meluas...

Apa pun ni cadangan aku jer ...

Meeting .. meeting ..

Meeting .. adeh ... ngan very the very big boss ... bermakna entri ari ni akan berkurangan .. dan aku kurang membebel ...huhu...


Biasanya kalau aku masuk meeting , mesti ngantuk lebih lebih lagi jika takde kaitan dengan aku .. dok dengar diorg berborak .. yang buat best pun , makanan dia .. tu pun bergantung ..

Makan pagi ni pun cuma biskut IKO jer .. lom terasa lapar dan lagi pun ada makanan free kang.
Harap semua berjalan dengan lancar dalam meeting tu .. keje berlambak gak ni .. Haih...

Plan nak balik Kelantan minggu ni pun dah ditunda memandangkan wife kena outstation awal minggu depan .. Terpaksa balik minggu depan lak .. Tu pun tk sure .. Dah lama tak pekena nasi kerabu neh .. huhu

PWTC : Hari ini dan Semalam

Aku masih lagi pelik .. tak nampak kat mana diorg nak buat MALAYSIA INTERNATIONAL SHOE FESTIVAL tu .. yang ada skang ni cuma ini jer ..

Semalam ..






Aku rasa kat atas ni la.. Sebab kalau tengok logo tu , tu logo penganjur ... hurmm...

Hari ini ...





Ermm...Aku rasa dewan besar kat sebelah sana nun la... tak pe tak pe .. aku akan jalankan siasatan lagi ... Nak aku bagi pantun tak ?

Diari Blogger Perantau : Adifstory

Wow ... wow .. wow ..sekali lagi .. wow ... Sorang lagi blogger dari Australia ... ni berlain sekali dengan blogger blogger dari seberang ... Kenapa ? Nukilan dia .. semua menarik sekali ... pergh.. berjiwa sentimental .. cam aku gak ... ni nak cari tisu nih ... sat sat ...

Lagu latar belakang yang slow .. menusuk jiwa... kena lak memalam gini aku dok review blog dia memandangkan esok ada meeting penting , hilang terus ngantuk ... pergh.. Bagi pembaca yang minat novel , aku syorkan layan blog ni .. tak layan rugi ... ni confirm rugi..hahaha...

Ok .. lepas layan tu.. jgn la tinggalkan gitu jeeee... jadi la follower .. kot ada entri terbaru dari saudari FIDA AISHAH ni ... bukan susah pun nak jadi follower .. klik follow tu jer .. abis cita ... kan kan

OK ... nak masuk baca kan ? .. tak leeehh ..tak mo bagi .. lalalala .. hehe.. sila klik >> sini ..

Semoga terhibur yer ...

Diari Blogger Perantau : Oh Malaysia

Kembali ke Australia ... Pelajar ini bernama Amir Said ( panjang nama dia sebenarnya ) .. Dibesarkan di na na na naa Ganu kiteee...Terengganuuuuuuuuuuu ... i loikeee Terengganu .. Latar belakang yang menarik ... orangnya pun menarik .. single atau sudah berpnya ,tu kena tanya sendiri laaa...

Mengenai blognya pula ... ermm.. dari dulu aku perhatikan blog saudara kita ni , mmg bermaklumat .. macam macam informasi di dalamnya ..pantas mengupdate segala berita .. Dan aku pasti sangat , orangnya adalah bersemangat patriotik ... kenapa ? Tengok nama blog pun dah tau kan ... Oh Malaysia .. perghhh .. salute la bang ...

Mempunyai pelbagai kategori didalam blog Amir ni ... dan time time bosan , tak tau nak buat apa ..dari buang masa layan Farmville , ada baiknya jengah blog saudara Amir ni ... Takkan rugi !! Kalau rugi , meh cari aku..bagitau tang mana ruginya ... haaa... Tak caya ? G masuk tngok... camana nak masuk ? sebut nama AMIR OH MALAYSIA , 3kali... automatik korang bleh masuk .. hehe... klik sini laaaa >> sini

Bro , nak tambah apa apa , cepat komen yer .. nanti kot ada awek nak bertanya ke.. senang ..heheh

Kadang kadang

Kadang kadang ..
aku terasa kesunyian
keseorangan diri
tanpa tujuan hidup

Kadang kadang ..
aku tak pasti
apa yang aku cari
di atas dunia ini

Kadang kadang ..
aku terkejar kejar duniawi
walaupun aku tak lupa Ilahi
namun sering tidak pasti
apa yang aku cari ..

Kadang kadang ..
aku tertanya sendiri
dimanakah akhirnya hidup ini
mati itu pasti
namun bagaimana
siapa di sisi ku nanti

Kadang kadang ..
aku berharap
biarlah kadang kadang itu
hilang dibawa angin lalu
agar aku kembali pasti
hidup ini penuh erti ...
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI