Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 3 April 2010

Boleh sakit jiwa dibuatnya !

Sapa sapa yang memandu kereta pasti akan terasa betapa pemandu pemandu kereta di Malaysia ni majoritinya mementingkan diri sendiri ! Sapa setuju ? Hehe.. ramai pasti akan mengatakan setuju ..

Petang tadi aku dari Putrajaya nak ke Sg.Buluh .. Biasanya masa yang diambil cumalah 45 minit tapi kali ni hampir satu setengah jam .. Hehe.. jgn tak tau ... jammed sana sini termasuk bz dengan pasar malam .. Parking sesuka hati jeee jer ..

Antara kes kes yang boleh mendatangkan kesakitan jiwa ialah bila berhenti di traffic light atau dalam bahasa melayunya lampu isyarat .. Ada pemandu yang suka giler makan angin bila berhenti di situ .. Sepatutnya dia kena la alert tentang lampu hijau tapi ni tidak .. sambil lewaaaa jer .. bila lampu merah bertukar ke lampu hijau , tanpa rasa bersalah dengan lemah longlai gayanya menukarkan gear keretanya lalu bergerak macam kuda kepang .. slooowww jeee .. Mentang mentang la dia depan sekaliiii ... boleh la dia lepas .. nun kereta yang dibelakang tu ? Sempat lepas 3 bijik kereta dah terus merah padahal pada kebiasaannya boleh lepas sampai 10 bijik ! Disebabkan gaya pemanduan ala ala model suar dalam yang tertelan getah sekerap maka pemandu yang berada dibelakang dia tu semua sakit jiwa termasuk aku !! Aku boleh perasan cara dia memandu bila aku memotong kereta dia ... muka dia selamba jeee... pastu sebijik sebjik potong kereta dia .. dia masih lagi memandu cam siput sedut !! arghhhh


Bila berada di atas highway ... ni satu hal lagi .. had laju 110 kmj .. aku bawak dah lebih dari t ...Datang lak makhluk asing yang memandu lebih laju dari kereta aku terus bagi lampu tinggi .. Aku mmg wat tak tau je memula ..tunggu 4-5 kali baru aku bagi dia jalan .. Masalahnya mmg kereta tengah banyak .. kalau dia potong aku pon , depan aku ada lagi ... kereta tu lagi la slow dari aku ... Habis semua dia bantai bagi lampu tinggi .. Nak kata emergency , aku rasa tak lak sebab biasanya kalau emergency mesti dia akan nyalakan lampu kecemasan .. Tapi ni tak .. bengong tol .. Aku ingat aku dah laju .. Berkali wife aku tegur upaya perlahankan keereta tapi ada lagi mangkuk nak laju .. haihh ...

Kalau korang drive kat utara negara kita ni terutama di Pulau Pinang .. haa ..siap la... satu lagi perangai orang sana lebih lebih lagi orang perempuan ( tu menurut kawan aku ) , jangan harap diorang bagi laluan kalau korang nak masuk ke lane lain .. hahaha ... kena lak kalau terang terang plate keta tu keta luar , jgn harap nak dapat masuk !! Huh...

Kalau parking ? Lagi la teruk ... kalau diorg nampak ada kereta dok tunggu diorng nak kuar , lagi diorng wat lambat .. hahaha ... tak patut betul .. Ego betul pemandu kereta di Malaysia ! Walaupun tak semua pemandu tapi di sebabkan nila setitik .... huh .. ngan aku aku terkena ... hahaha

Mari Memasak Bersama Ben Ashaari


Haaa.. ari ni aku nak mengajar memasak lak .. Camana aku leh timbul idea ni ? Gini ceritanya .. kebosanan sebab ketiadaan barang barang untuk lelaki di Shoe Exhibition tu membuatkan aku jadi kreatif .. menyelongkar blog blog akak akak dan juga abang abang masakaan yang fofular di internet ini memberi aku idea untuk 'memasak' kejap lagi .. Perut lapar dah ni ..

Aku akan memasak dua jenis masakan yang popular di utara Mongolia ..

Tara ... Ni namanya bihun tom yam mongolia .. Kenapa dipanggil dengan nama sedemikian ? Sebab pantangannya bila makanan makanan ni , tak boleh guna garpu !! kena guna sudu .. Udang tu ? Pon tak bleh di makan .. apa yang perlu dibuat dengan udang tu ? Kena bagi kat kawan sebelah jer .. kita boleh tengok je dia makan .. Kalau dia makan dengan lahapnya , sah la masakan kita tu sedap .. Jika sebaliknya , cari je hobi lain yer ...

Yang ini pula di panggil NASI GORENG TIGA RASA .. Bukan ' rasa masam masam manis ' yer tetapi ' rasa rasa tak sedap ' yer ..

Ok .. kita pergi ke cara cara pembuatan kedua dua masakan ini .. Amat mudah sekali ..

Sediakan :

2 belah tangan .. samada tangan kanan dan juga tangan kiri ..

2 helai kertas yang di ' leminate' yang dipanggil 'menu ' ..

Dua bijik mata yang cerah untuk membaca ..

Ok... itulah bahan bahannya ..

Kemudia cara membuatnya :

Angkat tangan kanan yer .. tangan kiri tak boleh diangkat .. tangan kiri tu kena sorok di belakang semasa mengangkat tangan kanan .. Kenapa? Jgn tanya aku ... mmg gitu caranya ..

Bila pelayan datang , baru tengok menu berkenaan .. Amik seberapa lama masa pelayan tersebut .. Masa inilah nak menguji kesabarannya ..

Kira kira 10 minit berlalu , baru la mintak bihun tomyam dan nasi goreng tiga rasa ..

Lepas makan , g bayar ... tak mahal .. murah jer ... belanja awek punya sekali tau ..

Begitulah adanya ... Kena pastikan kedua dua makanan ini habis di makan .. kalau tak , membazir ... Mudah bukan ???

Live dari PWTC

Hadehh ... ramai giler orang ... dah la tu diorng buat potongan harga kaw kaw .. dari 50% - 70% .. Karang kul 12.30 , ada lelong lak ... kasut bernilai RM1JUTA !! Di lelong oleh Jimmy Choo sendiri ...

Aku ? Tak larat dah nak jalan .. dari tadi mengikut je wife aku .. Last last jumpa port bleh duduk dan online .. Perkara pertama aku buat , update blog .. hahahaha .. giler kan ? Tapi tak pe la .. sekurangnya aku bleh kasi update terkini mengenai festival kegilaan wanita neh ..

Apa yang dah wife aku beli ? Dia sambar kasut brand paolo moda .. aku pun tak tau la sapa punya tu ..tapi satu butik ngan BILL KEITH .. Harga ? boleh laa..dari dekat rm200 , lepas diskaun dapat la bawah rm60 .. hehe..

Ni skang dia dok merayau cari flat shoe lak .. cari je lerr... pasni aku nak shopping lak kat The Mall .. lama tak tuka baju kerja ... hehehe

Makan pun sempat bedal cucur udang je .. tu pun makan masa kat umah mak aku .. SInggah sana tadi .. Mintak tolong adik aku buatkan road tax .. nak mati minggu depan .. Dah la minggu depan nak balik Kelatan .. ermm ...

P/s : Ayu , Kitorang tak sure lagi boleh jumpa Ayu di Putrajaya nanti sbb nak balik Kelantan .. haih ..

Salam..selamat pagi..

Senyum... senyum...ceria ceriakan diri ..Jom kita ramai ramai g shopping hari nieee ....hehe..byk karnival minggu neh wooo...
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI