Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 4 April 2010

Jelajah Blog : Ardini Humaira

Hehe.. malam ni blog yang aku jelajah besar besar headernyer .. Kali ni aku jelajah blog milik ARDINI HUMAIRA .. Satu lagi blogger remaja yang sedang meningkat usia .. Masih belajar dan mengambil jurusan perakaunan .. Dah mula berblog pada 2008 .. lebih lama dari aku tapi aku rasa mungkin kurang aktif sebab dok mengira 'duit' .. heheh kan Dini kan ?

Blog cik dini kita ni simple jer ... aku rasa dia lebih menekankan entrinya .. Cik dini ni seorang yang berjiwa sentimental kah ? Pemanja ? Emm ..blognya dan entrinya membuatkan aku rasa orangnya mmg begitu .. Hehe... kalau salah sori ek .. Tamo bercerita tentang peribadinya ..

Berbalik pada blognya , aku amat syorkan korang masuk dulu dan nilai sendiri .. Bagi aku , blog Dini nie bleh dijadikan 'tempat' untuk menghabiskan waktu ... maksud aku dari bermain game dalam internet ni , lebih baik g lepak kat blog dia dan membaca entri entri miliknya yang lebih merupakan pandangan peribadi dia .. Ada gak cerpen wooo ... Menarik !!

Tunggu pe lagi .,. gi tengok sendiri lerr >> Ardini Humaira

Jelajah Blog : MATH SENSEI

Cikgu matematikah ? Hua hua hua .. subjek paling aku tak suka masa sekolah tapi skang 'terpaksa ' suka .. Kenapakah ? Biarlah rahsia .. hehehe..

Kali ni aku nak jelajah blog lelaki lak ..dari tadi asik perempuan je kan .. Mana tak nya ..dah ramai perempuan yang mintak .. takkan nak salahkan aku lak kan ?

ARIED , nama pena pemilik blog ini .. Mempunyai cita cita untuk menjadi blogger terkemuka satu hari nanti .. InsyaAllah .. aku doakan tercapai .. jgn lupa daku yer .. hehehe ..

Blog yang 'senang mata melihat ' tetapi berwarna warni .. heheh .. ibarat pelangi muncul selepas hujan... Patut ler .. cikgu rupenya .. hahaha .. dah dua blog cikgu aku jelajah ... tak pe tak pe .. aku dulu pun cikgu gak .. tahu la camana dunia cikgu sedikit sebanyak ...

Satu semangat yang aku rasa patut ada semua cikgu ..dalam bz bz pun tetap berblog .. Aried , teruskan berblog ... aku doakan agar tercapai cita cita menjadi blogger yang top ..

Tips .. cikgu biasa ada banyak cerita ... luahkan dalam ni ... kenapa ? bukan semua orang cikgu dan pengalaman masing masing berbeza.. Gunakan kelebihan tersebut ..

Apa lagi ? Jom singgah blog cikgu sorang neh >>> MATH SENSEI

Jelajah Blog : Sutera Kasih

Header paling besar penah aku jumpa setakat penjelajahan ini .. Tapi cun ! I likeee .. tak tau la korang camana kan .. hehehe .. Kali ni aku terpaksa komen skit jeeee ... skit je ekk .. Bukan apa ..blog ni bleh g jauh ... Aku nak masukkan dalam blog list aku setelah dia ubah nanti .. hehe .. sesuai gitu .. 'besarkan sikit font ' .. tu je .. Kenapa ? Kena ingat pembaca blog bukan semua cerah mata .. ada yang rabun cam bro neh ... hehehe...

Ok ... Pemilik blog ni menggunakan nama SUTERA KASIH .. Dengan mengunakan warna hitam sebagai latar belakang dan warna merah pada tulisannya membuatkan pemilik ini nampak misteri dan 'garang' .. Realitinya aku tak tau la kan .. Cam singa atau cam kucin ( takde 'g') .. hehe .. Kira blog remajagituh .. gini la rupenye .. Blog orang tua , cam blog saya tu haaa ... hehe ..

Masih baru lagi katanya dalam dunia blogging dan mencari kawan kawan baru dalam dunia blog nih .. Jadi kita jom kita meramaikan lagi kawan kawan dia yang sedia ada ni .. Tak rugi kan ? hehehe


Meh singgah >> SUTERA KASIH

Kalaulah 'dosa' itu boleh dilihat ..

Dosa dan pahala .. kedua duanya akan kita terima diatas setiap perbuatan dan tingkah laku kita. Aku rasa semua sedia maklumlah kan dari sapa kita terima kedua dua tu ...

Semalam aku pergi ke I-CITY, Shah Alam dan baru petang tadi aku g Alamanda yang jauhnya tak sampai 5 minit dari umah aku .. Isunya ? Terlebih dahulu aku mohon maaf ye... Isu yang aku cuba sampaikan di sini untuk semua termasuk aku ....

Sepanjang malam aku berada di I-CITY , majoriti yang datang ke sana adalah bangsa aku sendiri.. Yang bersessi fotografi pun bangsa aku sendiri .. Tadi aku g Alamanda pun , majoriti adalah bangsa aku sendiri yang memenuhi pusat membeli belah tersebut .. Aku tak mo cakap tentang bangsa lain di sini .. Aku cuma nak cerita tentang bangsa aku yang beragama ISLAM ..

Aku tengok , ramai yang datang di kedua dua tempat ni berpasangan ... LELAKI dan PEREMPUAN .. dan aku pasti sangat mereka belum ada apa apa ikatan jauh sekali dah menikah .. Minta maaf yer , aku bangkitkan isu ini adalah kerana pembaca yang baca blog aku ini aku anggap sebagai kawan aku sendiri .. Kalau aku tak cerita maka ramai tak sedar .. Aku tak kata aku bagus .. aku sendiri terkena pada batang hidung aku sendiri ..

Berpegangan tangan tanpa ada ikatan .. Berpelukkan semasa mengambil gambar ... Berpakaian ketat namun bertudung ... Dan mendedahkan aurat ..

Aku tamo ulas lanjut bab tu sebab aku rasa semua dah besar panjang ... boleh pk sendiri .. di mana mereka meletakkan maruah mereka sendiri .. Mereka tidak merendahkan maruah agama kerana maruah agama bukan terletak pada mereka tetapi mereka yang merendahkan maruah mereka sendiri sebagai penganut agama Islam .. tu saja .. Mereka itu termasuk aku sendiri ..

Bayangkan dua situasi ini ...

Kita baru saja kehilangan pelawak terkemuka negara : Allahyarham Din Beramboi ..
Setiap hari sebelum kematian Din Beramboi , hari hari kita lihat senyum riangnya .. kita dengar di radia Era .. gelak tawanya tiba tiba tup tup , dia meninggal dunia .. Bayangkan korang sendiri bagaimana ? Baik punya dok buat dosa ... tiba tiba balik rumah , eksiden ... atau terjatuh .. lalu .. sendiri pk .. Aku tak doakan perkara buruk ni berlaku pada korang atau aku sendiri tetapi aku mengingatkan ... Kalau dok asik buat dosa dan pk , ala balik karang bertaubat la ... Kalau sempat ! Kalau tak ? Tau kan apa janji Allah pada mereka yang berbuat dosa ??

Kedua ... andaikata kita boleh lihat dosa ... di setiap kepala manusia .. kita boleh nampak dosa yang dilakukan ... atau ada nombor di kepala .. ibarat markah peperiksaan .. bayangkan berapa banyak markah korang dapat ? Betapa Allah tidak memperlihatkan dosa kita agar kita senantiasa bertaubat padanya .. Kalau boleh nampak laa.. camana kita nak tunjukkan muka kita pada orang lain ?? Disebabkan tak nampak , maka terang terang buat dosa .. dengan alasan , kubur aku , aku jaga .. ko jaga kubur ko sendiri .. !! Patutkah kita berfikiran sedemikian ?

Kita mati , sorang sorang ... kita bawak dosa pahala kita sendiri .. Kekasih yang asik pegang tangan atau tak kisahkan kita mendedahkan aurat takkan berlutut berdoa agar segala dosa kita diampun kan Allah malah sah sah dia cari lain ... !!

Sendiri mau ingat ...

Jelajah Blog : A walk to remember

Ya ini , kita patut g jelajah .. Cuba tengok antara petikan yang aku amik dari blognya kenapa dia nak aku jelajah blognya ...


" blog saye ni lebih kepada blog diari harian..
tapi boleh dishare oleh ibu2 yang senaseb..
berkerjaya dan membesarkan anak tanpa suami disisi
meng"opendiary"kan aktiviti harian..
mane yang boleh dishare..kite share..
pehtu entry pasai anak-anak..yang bikin ayah (dan sumtimes pembace lain )nak keluar ayaq mata.. "


Selebihnya ? G masuk n baca sendiri >>> A WALK TO REMEMBER

P/S : Kasi sokongan moral sket ekkk ... tQQQqvm

Jelajah Blog : Atiqah

Kawan kawan , ada blogger baru yang perlu kita jelajah bersama ... Baru 2 bulan beblog ( katanya la ) dan memerlukan semangat dari kita yang dah lama skit ni .. Tak kira la berapa lama pun , mari kita jelajah bersama ...

Sebelum tu , biar aku cerita sedikit tentang blognya tu .. Pemilik blog ni namanya Atiqah .. Template yang misteri digunakan olehnya .. Ada makna tersirat di situ yer .. Aku pun tak pasti apa yang tersirat tu .. Huhu .. wow wee .. dengan status terkini di FB nya : aku mahu kawen .. hehehe.. sabaq sabaq Atiqah .. InsyaAllah akan tiba jua ...

Tak jumpa pulak profile nyer .. kekenyang kot aku ni .. bedal aiskim tadi .. hehe ..tak pe ..ada satu cara lagi nak jumpa .. hehe ... sat no .. Jumpa dah ... berada di utara Malaysia rupanya .. dan berumur 20 tahun .. muda lagi ..boleh g jauh ni blognye ..

Ok .. pada yang berminat nak jelajah blognya >> ATIQAH

Terima kasih ...

Waa .. aku tak sangka Segmen JELAJAH BLOG BEN ASHAARI mendapat sambutan di luar dugaan .. Ada yang terpaksa aku tolak kerana tidak menepati syarat yang aku minta .. Minta maaf yer .. Yang selebihnya aku akan update satu satu ... Kalau semua sekali keluar tak best la kan .. Tak berpeluang la pembaca nak g tengok satu satu .. mesti diorg akan memilih .. jadi ada baiknya aku buat skit skit...

Pada blog yang aku dah jelajah , bagaimana skarang ? Ada sebarang komen atau perubahan ? Kalau takde tu , sabar sabar la .. lambat laun pasti ada ... Dalam dunia blogging ni , kesabaran amat penting .. Bukan mudah nak jual blog pada orang ... Aku sendiri pun mengambil masa yang lama .. Aku tak boleh berbangga lagi dengan pencapaian aku skang tetapi aku tetap bersyukur... Cita cita aku , aku nak lihat pada 'online counter' aku tu seperti online counter yang terdapat pada Utusan Malaysia.com atau Hmetro online ... sekali masuk tengok ada beribu tengah baca ... Bagaimana aku nak lakukan semua tu ? Aku sedang mengkaji dan terus mengkaji .. Bukan tamak tapi kepuasan ..

Pada blogger-blogger baru , aku ada satu tips bagaimana nak orang kenal blog korang tu .. Banyakkan menulis .. Jangan la satu hari satu entry .. NI ada sampai satu minggu satu entry tapi harap orang nak tau ..camana tu ? Blogger nak letak dalam blog list diorng pun pk berkali kali ..

Jgn hiraukan apa yang korang nak tulis tapi pastikan ada isu dan moral dalam tu .. tak perlu banyak ..sekurang kurangnya dapat membawa pembaca ikut berfikir .. kalau dapat buat pembaca ketawa lagi bagusss ... Bukan mudah nak bagi diorng ketawa .. Nak bermain dengan perasaan diorng ... Haa..Belajar buat gitu .. Cuba buat satu entri tapi jgn post lagi .. suruh kawan korang baca depan korang .. tengok reaksi dia .. kalau macam takde perasaan , cuba baiki lagi .. Lama kelamaan , aku jamin korang pasti boleh memberi entri yang baik ..

Kena ingat satu ... korang bukanlah wartawan atau penulis profesional .. korang cuma penulis biasa yang ingin menulis tapi tak semestinya penulis biasa tidak sebagus penulis profesional ! Mana tau kan .. korang antaranya .... Aku doakan korang agar berjaya satu hari nanti .. Teringin gak nak tengok geng geng aku berada di persada kejayaan .. Mana tau kuar dalam paper ... kan kan .. cuma harap , jangan la lupa diri ... tu jeee

Aku bagi contoh entri aku yang aku anggap berjaya bemain dengan perasaan diorng

1 ) Maggie goreng

2 ) Akta Rahsia

3 ) Mencari Cinta

4 ) Artis wanita berbogel

5 ) Blog BEN ASHAARI di jual !

dan ada banyak lagi la kalau korang rajin jelajah entri dalam ni .. Ok ?? Selamat berjaya aku ucapkan ..

Jelajah Blog : Edriena Hazelina

Tangkap tido dihujung minggu .. huhu ..Celik mata jer , aku tgk ada permintaan dari blogger lagi untuk aku g jelajah blog mereka .. Takkan nak nganga je kan .. P singgah la sat noo ..

Kali ni aku nak g usha blog milik Edriena Hazelina .. Baru berusia 24 tahun ..Berbintang sama dengan aku .. ahaks .. Dah dimiliki ... Dan ada 3 blog lagi .. Bleh tahan neh .. Apakah blognyer , tu korang kena redah sendiri ek ... hehe

Simple ... pemilik blog ini membuat pecahan pada blognya .. membuat bahagian bahagian agar pembaca mudah mencari apa yang mereka inginkan .. Dari caranya seolah Edriena ni dah lama berblog padahal baru tak sampai setahun lagi .. Aku yakin blognya boleh pergi lebih jauh lagi .. sokongan rakan rakan blogger lain diperlukan agar sama sama mampu dikenali di dalam dunia blogging ini ..

JOm sama sama bagi pandangan terhadap blog kawan kita ni >> Edriena Hazelina

Bila Si mangkuk menipu si pinggan ...

Hujung minggu nak buat apa ? Abiskan masa dengan orang tersayang ? Keluar berjalan jalan ? Menonton wayang ? Shopping ? Tengok tv kat rumah ? Atau update blog ? Hurmm ...

Aku ? Perancangan nak keluar pun petang karang .. Tu pun nak g Alamanda .. Ikut hati aku nak je layan Clash of Titans yang sedang ditayangkan di panggung seluruh Malaysia .. Atau ikut hati aku nak je g shopping beli baju baju kerja yang baru .. Atau g Tesco , beli barang dapur walaupun barang dapur masih ada lagi .. Tapi semua tu perlu $$ kan .. Hurmm ..

Kita ni seumpama hamba pada $$ sebenarnya .. Celik celik mata , dah carik duit .. Cari duit bersungguh sungguh .. Kasi bos puashati dengan kerja kita .. Tapi bila bab tunaikan perintah Allah , tak bersungguh sungguh lak .. Ala kadar je .. janji buat .. hurm ...

Cari bagai nak giler $$ .. Bersengkang mata siang malam .. G outstation sana sini .. Semata mata nak dapatkan $$ demi keperluan .. Bayangkan cari hari ni RM10 .. dapa terus beli makanan .. Dapat hidup sehari lagi .. Alhamdulillah .. Tapi bagi yang cari RM10 pastu dihabiskan dengan membeli sesuatu yang tak berguna ? Nak carinya skit punya susah .. nak dibuangnya , semudah itu ..

Aku tau ramai yang hidup senang ... gaji besar .. mewah .. cakap je nak apa pun , pasti dapat .. Tapi bergunakah $$ tu jika tidak digunakan dengan sebetulnya seperti melabur untuk saham akhirat ? Sedekah pada anak yatim .. sedekah pada masjid ... pada orang orang yang memerlukan .. Bukankah itu lebih mulia ? Duit yang kita usahakan itu , kita kongsi dengan orang lain .. Kadang kadang kita terlupa , rezeki yang kita dapat itu sebenarnya perlu dikongsi dengan orang lain .. Bukan simpan utk diri sendiri ... Apa salahnya , dari RM10 tu , RM1 atau paling tidak pun 50 sen disedekahkan ?

Bermacam cara orang sekarang nak kaya .. Wujud pelbagai cara untuk jadi cepat kaya .. Mereka yang mewujudkan skim skim cepat kaya ini mmg tak kasihan pada orang lain .. Mereka tahu perut mereka lepas .. Asal mereka kaya sudah .. Orang lain miskin , pedulik hapa ... Aku pernah nasihatkan kawan aku sorang ni ... Dia menceritakan tentang satu bisnis MLM yang mana kawan dia tu masuk dan sekarang ni kaya .. Aku tanya dia , berapa gaji dia ... Aku tanya kerana aku tau , jika dia nak join bisnis tu , dia kena buat pinjaman berpuluh ribu .. Kalau dengan gaji tak sampai RM1k sebulan , pastu nak berhutang lagi ? Kalau duit gaji tu dia makan sorang tak pe la ... tapi takkan la tak nak bagi kat mak bapak dia ? Orang yang ajak dia join bisnis tu pon satu mangkuk .. Dah tau sahabat tu tak berduit , sanggup nak tengok kawan tu berhutang ?? Kalau takat ko kaya dek kerana cari orang bawahan , simpan je la .. Aku tak pandang orang cam tu ! Kalau ko kaya dek kerana kepintaran ko mencipta sesuatu produk , ye aku respek !

Aku pelik la bila tengok kawan sanggup tipu kawan kerana $$ .. Dia sanggup menunjukkan kemewahan yang dia dapat pada kawan kawan agar kawan kawan terpengaruh lalu join sama...
Renti rentikan la .. kesian kat kawan tu .. jgn la janjikan sesuatu yang belum pasti ... Sian dia..

p/s : untuk blogger yang dah buat entri berkaitan JELAJAH BLOG , aku nak maklumkan aku hanya buat sekurangnya 5-10 JELAJAH sehari ... harap bersabar yer .. ramai sangat ni .. tak menang tangan dibuatnya ..

Dari DR. MAZA dot com

Soalan: Saya selalu was-was. Kalau saya ambil wuduk, saya selalu rasa tidak puas. Saya selalu syak rasa macam wuduk saya batal. Saya buat seperti diajar kepada saya agar saya mengurut kemaluan selepas membuang air kecil supaya pastikan habis air kencing. Tapi sejak itu pula was-was datang. Saya selalu rasa macam ‘terkencing’ atau ‘keluar angin’ masa solat. Sehingga saya selalu risau apabila hendak beribadah. Saya selalu berulang wuduk dan cuba memastikan tiada air kencing di pakaian saya. Apakah penyelesaiannya.

Faisal, Klang.

Jawapan >> sini haa

Akhirnya aku terjebak ke I-CITY !!

Aku tengok sorang sorang update blog diorg dengan cerita I-CITY ..Siap letak gambar lagi .. Mana tahaannn .. aku pun teringin gak nak g survey apa ada kat sana .. Pelik la pulak kat Shah Alam boleh ada tempat sebegini dan ramai pulak yang tak tau !! Huh ..

Semalam aku ajak adik ipar wife aku g sana , ramai ramai .. hehe.. Memandangkan dia pun boring duk umah ditambah pula dengan kehadiran adik ipar aku yang didatangkan khas dari Kelantan , jadi bawak la dia g jenjalan ...

Dari Sg. Buloh menuju ke Shah Alam tidak mengambil masa yang lama .. Cuma nak mencari tempat tu je skit tak tau .. Nasib baik aku teringat salah seorang kawan blogger aku ( NUR SARAH PUTERI ) ada bagitau aku kat mana tempat tu .. Dia kata kat Seksyen 7 ... Aku rasa sapa sapa nak g sana tu , kena masuk bandar Shah Alam dulu .. Pastu ada papan tanda i-CITY..

Silap time lak ... ramai giler orang !! Berduyun duyun kereta dok queue mencari parking .. Nasib baik laaaa ada parking bertingkat ... Pada yang nak g tu , aku nasihkatkan jangan parking tepi jalan .. korang terusss je ikut laluan yang diorn sediakan .. ada parking dalam bangunan.. selamat !! Ada orang jagaaaa .. hehehe ...

Cantik kan ?? Hehe.. cantik kerana dek lampu lampu sebenarnya .. Dari jauh mmg , kelihatan cantik .. bila dekat , biasa jer .. Lumrah manusia tertarik dengan cahaya ..

Namun bagi pengemar fotografi , i-CITY diwaktu malam mmg sesuai dijadikan 'studio' sementara ... hehe.. sesuai sangat ... Kesimpulan bagi aku , tempat ni biasa jer tapi cantik disebabkan kreativiti hiasan lampu lampunya ... tu jer ... Boleh la sekadar pegi menghabiskan hujung minggu .. Tapi ingat , g malam tau ! Kalau g siang , hehehe.. korang nampak bangunan kosong je la ...

Jelajah Blog : Reality Check: The Air We Breathe

Yang ni aku suka ... aku suka template yang dia gunakan ... tak la aku kata yang lain tu aku tak suka cuma citarasa aku mmg gini la ... Pemilik blog ini mahu dikenali sebagai Makiko Saba .. Best je nama ek .. sat nak google.. kot ada makna di sebalik nama pena dia nie.. Takde lak .. Makiko , boleh ceritakan tak dari nama dapat nama ni ?? Unik .. hehe.. rasanya nama jepun ek ?

Berkenaan dengan blognya , pemilik blog ini mengunakan Bahasa Inggeris sebagai bahasa utama di dalam blognya .. Bagus ... Orang luar pun boleh baca kan .. sapa sapa leh baca .. Kalau guna bahasa Malaysia je , terhad skit .. cam aku ni ... hehe..

Akaun blognya dh lama dicipta .. 2008 lagi ..fuhh ...kira lama dah ni tau pasal blog ..Sebab tu menarik je blognya ..

Ok ... pe kata korang try masuk n komen .. tamo la komen dari aku je .. aku perkenalakan kat korang , korang try bagi pendapat .. ek ek >> MAKIKO SABA

Jelajah Blog : Rentak Artis

Seingat aku ni blog pertama gossip atau blog hiburan yang pertama aku nak ulas .. Jarang aku nak masuk blog blog begini . Bukan pe , aku takut nanti aku bergossip gak .. Mulut aku laser kalau bergossip ni .. Tu pasal aku nak jauhkan diri dari bergossip .. Ni kes spesel .. hehehe...

Gossip di blog ni lebih pada sekadar gossip berinfo .. bukan mengarut atau mengutuk orang ... Kira ala ala rancangan ' Melodi' gitu la ... Zasssss .. hehehe tapi tak la sama .. lain cara penyampaiannya .. Reka bentuk tersendiri blog ni yer .. Nak melepak sini pun tak sakit kepala .. Tak semak .. Tu yang aku boleh katakan .. Ada juga lirik lirik lagu dalam blog ni ... ermm ... Aku giler lirik lagu dulu .. memberi aku idea untuk berkarya .. Nun zaman sekolah dulu laaa... Kira nak mengayat awek , kena la bagi kata kata puitis .. hahaha .. ok ok ..sambung lagi ..

Pada pembaca yang berminat nak mengiklankan produknya , kat sini ada di sediakan ruang pengiklanan .. Murah kot aku rasa ? Sebelum jadi mahal , jgn tunggu lagi .. hehe...

Ok .. untuk mereka yang gemar membaca cerita tentang artis , jommm >> RENTAK ARTIS

Jelajah Blog : Cerita Zati

Fuh ..celik celik mata , aku dah mula menjelajah lagi .. Ni la janji aku .. Sebelum aku mula menjelajah , aku akan baca dulu blognya termasuk dengan komen komen yg terdapat pada entri yang aku minta mereka buat .. Macam macam komen ada antara yang paling buat aku tersenyum , " Siapa Ben Ashaari ni ?? Tak penah dengar pon ?? " .. Mmg la .. aku bukan pelakon Hollywood .. Bukan blogger otai atau blogger popular .. Cuma blogger biasa biasa yang ada idea bagaimana nak memperkenalkan blog orang lain kepada pembaca pembacanya .. Dalam erti kata lain , aku nak pembaca aku kenal blog blog baru .. Tak la diorg terkongkong dengan blog aku jer ... Paling tepat , aku tak kedekut pembaca !!! Diorng ada hak membaca blog blog yan lebih bagus dari blog aku ... Yang mengomen tanya " BEN ASHAARI ni bagus ke ?? " , aku nak tanya .. apa yang korang buat untuk menaikkkan blog blog rakan lain ???? Takde kan ??? Haaa.. Ak dah jatuh cinta dengan dunia blogging ! Jadi aku nak perkembangkannya lagi .. Kena ingat , blog yang bagus tak semestinya ada widget widget atau layout yang cantik .. Cuba g masuk tengok blog blog yang ada pembacanya sekali online , beratus ratus .. apa penyebabnya ? Rajin rajin buat kajian yer ..

Panjang lak intro aku pagi ni .. hehehe..Pada yang berminat nak aku jelajah blognya , sementara aku tak penat lagi .. sila baca di sini yer >> JELAJAH BLOG ..

Pagi ni aku nak jelajah blog saudari NURUL IZZATI dengan blognya yang bertajuk CERITA ZATI .. Menggunakan layout yang 'sempoi' seperti layout seorang penulis .. siap ada kopi lagi .. Masa aku memula berblog , ni adalah template yang aku nak gunakan .. KEMAS .. aku rasa blognya jauh lebih kemas dari blog aku .. Seperti aku , tak banyak widget yang dia gunakan ... hanya letak yang perlu di blognya .. Emm.. satu tindakkan yang bagus bagi aku .. Pembaca pon kiranya masuk hanya untuk membaca entrinya bukan nak masuk untuk belek widgetnya .. heheh... bijak bijak ...

Entri entri awek cun sorang ni semua berkenaan kehidupannya .. Mula berblogging pada pertengahan 2009 dan masih lagi menuntut .. Teruskan menulis Zati .. boleh popular blog ni satu hari nanti jika rajin usaha 'menjual' blog ni .. InsyaAllah ..

Tunggu pe lagi .. jom usha sat >> CERITA ZATI

Entri yang buat aku ketawa terbahak bahak

Hahahah .. tak sangka tul .. Cuba korang baca dulu .. pastu masuk balik sini .. hehee ..klik sini..

Dah baca? Hahaha .. yang buat aku tak tahan tu , Aliah ( blogger berkenaan ) boleh ingat lelaki tu aku ... hahahaha ... tapi aku tak la salahkan dia .. cuma aku tergelak bila dia kata blogger tu berketul ketul dan dok mengadap laptop... Tu la ko BEN .. sapa suh berketul ketul ... kan abis orang ingat tu ko ... hahahaha ...

Aliah ... tak pe .. Ben bukan marah .. cuma lawak je n terasa terharu bila ada blogger lain boleh teringat kat Ben .. hehe ... jgn terasa tau .. sekurangnya entri Aliah tu telah membuatkan Ben ketawa pagi pagi ni .. ilang ngantuk sat ... hahahaa.. tqqqqqvm ..

Jelajah Blog : Citarasa Rinduan

Siti Ruhayu Ab Rahman , tokey restoran yang popular area Kulai Jaya ( kan Ayu ? ) ... Sebut nama restorannya , semua orang kenal ... Begitu juga blognya .. Aku doakan satu hari nanti , blognya sama naik dengan restorannya .. Amin ..

Siti Rahayu aka Ayu ni aku kenal lama dah . . di FB lagi .. rajin benar mengomen di blog aku ... Skang ni dah jadi best friend blogger lama , MAT GEBU .. Tak kenal MAT GEBU ??? Rugiii ... ini orang sangat popular dalam dunia masakan di internet nih ... tak caya ? Cuba google ... search nama MAT GEBU ... lari tajuk lak..salah promosi ..

Ok .. blog Ayu ni , seperti blog blogger yang lain banyak menceritakan kisah hidupnya.. rutin hariannya yang mana bagi aku boleh dikatakan padat ...Tapi kira aku respek dia masih boleh berblog lagi ! Kiranya tiada alasan baginya untuk tidak berblog .. Bagusss sekali ... Semangat gini yang perlu diterapkan pada blogger blogger baru ..

OK ... kalau teringin nak makan mee rebusnya yang popular di area Kulai jaya ni , aku syorkan korang g jengok n kenal tokey restoran ni .. hehe .. mana la tau kan .. kot kot leh singgah ... heheh

Jom singah >> CITARASA RINDUAN

P/S : Ayu juga adalah juara pertandingan julung kali BEN ASHAARI BLOG anjurkan .. TOP 100 WANITA FB BEN ASHAARI ...

Jelajah Blog : Jaja'z ( Just Jaja,Zack and Our Love)

Hehe ... blog ni cute miuttt jeee ...comey comey gitu ..seperti pemiliknya ... hehe..jgn marah ehh ..
Memula aku tengok blog ni , aku ingat blog blog anak dara gitu .. Bila aku jelajah tadi , rupa rupanya dah kawin ..WAaa ...sesuai pemilik blog dengan blognya ..sama sama cute ...

Kalau korang masuk tengok nanti , jgn terus g baca profile dia tapi tngk layout blognya dulu ..ehehe... mesti terperanjat kalau kata Puan JAJA kita ni seorang guru !! Huhu .. kalau la anak murid dia tau cikgu dia ada blog secute gitu , abiss laa .. ari ari diorg masuk baca .. siap jadi follower gitu .. hahaha ...

Dari gayanya , aku rasa cikgu Jaja ni periang orangnya .. patut la blog nyer gitu ... cute dan meriah .. Bagus bagus .. entrinya pun ceria jer .. bagus tul aarr... Berbeza tul ngan blog aku ... susah nak dapat entri ceria... hahahaha

Ok la... jom kita g usha sat ... aku rasa sesiapa yang nak jadi cikgu satu hari nanti , bleh jadikan blogger JAJA ni sebagai kawan dia .. mana tau satu hari nanti boleh dapatkan tips nak jadi guru yang ceria .. hehehe...

Jom usha >>> JAJA'z

Jelajah Blog : Sharing Ur Life

Seperti aku janjikan , aku memulakan jelajah aku mencari blog blog terbaru ... Tujuan utama aku ialah bukan untuk mengkritik blog atau apa saja kandungan blog tersebut tetapi hanya membuat ulasan ringkas. Pembaca atau blogger yang biasa 'singgah' ke blog aku pasti akan membaca ulasan tersebut dan jika mereka berminat untuk mengetahui selanjutnya mengenai blog itu , mereka hanya perlu klik saja pada link yang aku buat .. Ini seperti aku mempromosi blog mereka secara percuma ... Tak rugi bukan ?

Aku tak mahu blogger lama atau pembaca aku hanya bertumpu pada satu 'kawasan' sahaja .. aku nak meluaskan lagi .. lagi luas lagi ramai kawan , kan ? hehhe

OK .. untuk siri penjelajahan edisi kedua ni , aku mulakan dengan blog saudara Eiman .. Emm.. Aku rasa blogger Eiman ni lebih lama berblog dari aku .. Menurut profile Eiman , dia telah berblog sejak Nov 2008 .. Mungkin tidak beberapa aktif kot .. Bz dengan pekerjaannya .. rasa aku la .. Kalau salah maaf la yer , bro..

Blognya yang simple , entri yang ringkas dan terus pada isinya .. Mmg pembaca kalau singgah , pasti tak akan pening dengan blognya ... Bermacam macam isu ada dalam blognya .. Bagus ... pembaca takkan boring kalau singgah blog ini sebelum meneroka blog yg lain ..

Apa kata kita singgah sebentar ke blog saudara Eiman ini ... jika berminat , jgn lupa jadi followernya .. bukan susah pun kan .. hehe .. jgn lupa tinggalkan komen anda di sini berkaitan blog Eiman jika anda rasa komen anda boleh membantu Eiman meningkatkan lagi kualiti blognya .. Apa pun Eiman , kena terima dengan hati yang terbuka yer .. Saya takkan akan komen .. Biar pembaca atau blogger lama yang komen . Itu pun jika mereka komen .. hehehe

Ok .. jomm >>> SHARING UR LIFE
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI