Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 5 April 2010

Jelajah Blog : Keluarga Mifzal Arshad

Ermm .. lama dah ek berblog .. tapi tak tau kenapa tak ramai pembaca ek .. Saya rasa saya tau .. saya rasa la .. ni cuma pendapat saya ..

" ulat buku takkan boleh masuk dengan ulat komputer "

Blog ibu lebih kepada blog kekeluargaan .. Ibu kena cari di mana lokasi lokasi blog kekeluargaan ini selalu 'lepak' .. Macam yang ibu dah join MomBloggerPlanet tu ok la ... Ni cadangan saya .. Cuba ibu follow blog MAT GEBU dan blog blog yang yang ada dalam follower MAT GEBU .. Tu la tempat 'permainan ' blogger blogger kekeluargaan .. Saya sukaaaa lepak sittuu walaupun saya ni lelaki .. hehe.. hahahah ... diorng semua tu cool giler .. Nak sebut ramai sangat ... Tapi mmg best .. Ibu ikut sorang , maka ibu akan nampak geng geng diorng .. join la diorng .. insyaAllah .. sekejap jeee ibu leh ramai kawan ..

Cuba ibu search je kat blog saya tu .. cari " MAT GEBU " ..Atau carik je blog "DUNIA TANPA SEMPADAN " .. itulah pemimpim utama geng geng blog kekeluargaan ..

Berbalik pada blog ibu , ada sesuatu yang boleh menyebabkan pembaca boleh jadi 'malas' nak masuk lagi .. bahagian atas blog ibu terlalu 'penuh' manakala 'isi'nya jauh kebawah .. Color semua ok .. tak memedihkan mata ...

Ok ibu? Jgn marah ye .. bukan menegur tapi memberi pandangan ikhlas saya sebagai seorang anak ... hehe... Semoga berjaya ibu .. salam ...

Pada rakan-rakan lain , sila tambah pandangan anda yer .. terutama kak jie, memandangkan sama sama surirumah .. ehehe >> KELUARGA MIFZAL ARSHAD

Jelajah Blog : Abstrak itu Aku

Hahahaha ... hahaha ... sungguh berjaya membuat aku ketawa... ketika tu aku berada dalam ERL .. hahaha.. kenapakah ? Nanti korang masuk sendiri tengok ...

Aku takde apa nak komen blog ni .. Template yang digunakan bersesuaian dengan orangnya .. Sempoi ! Tidak semak .. Toksah buang masa .. Jadi follower dia .. Aku yakin entri 'ustaz' kita ni mmg best belaka ... ada harapan boleh jadi seperti gambar pertama dalam entri yang bakal aku linkkan ini ..

Pemilik blog ni aku rasa mesti sederhana orangnya .. minat main bola , sudah pasti memandangkan dia letak gambar team bola dia .. heheh... aku dah resign main bola .. main blog je skang ni .. huhu..tua dahhh .. dan dah puas main bola ..

Lupa lak nak bagitau korang nama pemilik blog ni .. namanya EN. FAHMI AIZUDDIN ..Fuh .. berINCIK INCIK dah .. adeh ... hahaha .. ok la tu .. sesuai pee .. seperti blognya ..

ok ..cita banyak tamooo .. jom kita g bantai gelak sat .. >> Abstrak itu Aku

Berhati-hati bila parking kereta di Hentian Putra

Hati hati bila parking keta kat Hentian Putra .. Pastikan parking tempat yang ramai orang atau terbuka .. Jgn cari tempat tersorok ... Akibatnya inilah ... Salah satu tu kereta officemate aku .. Baru kena tadi .. Adeh ... sian .. dah la tengah takde duit .. kan sis kan ? ..

Sabar dik ye sabar ... semua ni dugaan .. Apa pun korang berhati hati agar semua ini tidak terjadi pada korang .. Jgn sesekali tinggalkan laptop atau barang elektronik dalam kereta .. Ada paham ?? Bagusss..

Jelajah Blog : Semekar Kasih

Psst .. blog ni tengah buat contest .. Takkan tamo join kot ? hehehe ..

Nama pemilik blog ni Isza .. tapi mengelarkan dirinya Cikgu Isza .. hehe ..cikgu lagi .. rajin betul cikgu cikgu skang ni berblog .. bagus bagus .. dari duduk mengumpat dalam bilik guru tu , ada baiknya berblog sambil mengajar pembaca mengira .. kan kan .. hehehe

Blog cikgu isza ni adalah antara blog yang aku suka masuk .. sebabnya ? Bagi aku blog ni lain dari yang lain .. ada keunikkan tersendiri .. Penggunaan warna pun amat bersesuaian dengan template yang digunakan ... cikgu la katakan .. mesti bijak memilih warna kan ..

Aku takde apa nak komen tentang blog ni sebab bagi aku ok dah .. takde masalah .. tak nampak cacat pada pandangan mata aku .. TIP TOP .. korang lak camana ? Bagi la pendapat ... >> SEMEKAR KASIH

Jelajah Blog : Kiedaz - Past , Present , Future

Hehe .. ni kira beruntung neh .. aku ulas blog dia semasa aku dalam Erl otw balik Putrajaya .. Dari aku nganga baik aku buat satu penjelajahan ..

Si blogger yang penuh sifat malu ni , dari ari tu aku tengok komen dia dok memanjangggg je malu ngan aku .. Malu takut aku komen macam macam .. Jgn risau ..takkan la nak jatuhkan air muka cik Kienaz .. Sama je semua blogger .. Manusia .. Takde lebih tak de kurang .. Kalau ada yang lebih tu , gila la maknanya .. huhu ..

OK ... aku dah tengok blog dia dari ari tu .. Color dah ok .. latar belakang ... template semua sesuai dengan orangnya cuma ada tang header tu .. haaa.. nampak tak , ada kotak header tu ... gambar sudah terlebih kat situ .. hehehe .. cuba buang kotak tu .. camana nak buang ? Haaa ... dalam blog bro ada sorang blogger yang buat tutorial tentang blog ni .. mmg bagus sekali blognya .. cuba belajar mencari dan mengkaji ..

Entrinya .. ok .. takde masalah ... original ... Bagi aku , untuk blogger yang baru , blog ni ok .. cuma kalau nak pergi jauh , kena rajin belajar .. Ada banyak blog tutorial .. kena cari .. tak dapat , baru tanya bro balik .. Kak kujie2.com pun ada leh ajar ... google nama kak kujie .. pasti jumpa ..

OK.. tu pandangan bro .. pandangan korang lak ?? g la tengok .. >> KIEDAZ

Pelikkah ?

Fuhh .. penat penat .. baru terasa pancitnya ... Tu la .. asik dengan berblog je aku nih .. Sebenarnya tu bukanlah alasan aku tidak ke gym .. alasan paling kuat ialah tandas umah mak aku dok renovate .. so tak leh nak mandi kalau aku ke gym .. Er... apa kene mengena ? Cuba search gym dalam blog aku ni .. mesti korang paham punya .. G tadi pun aku cuma buat workout ringan dulu .. saja kasi panas badan .. esok baru hardcore .. hua hua hua ..

Korang mesti pelik tengok blog aku kan ? nape aku 'pendek' kan blog aku ni padahal sebelum berjela panjangnya .. Aku saja nak pendekkan agar senang pembaca nak membaca .. sian nak scroll panjang panjang ke bawah .. Nampak pon kemas skit kan ... Tapi ni percubaan je ... aku pasti akan menukarnya lagi ...

Berbalik pada projek jelajah aku .. malam ni aku akan mulakan penjelajah ke 3 ... akan aku jelajah 3 blogger yang meminta aku menjelajah blognya .. huhu.. Tq tq ..

Di samping itu , aku juga telah ditag oleh DBALKIS dan AZRUL HISHAM disamping menerima awards dari SIRIH JUNJUNG ... nanti free free aku buat eh .. skang ni bz ngan penjelajahan lak .. ni pon masih kat cheras .. hujan n petir lak .. huhu ..ada sapa nak tumpangkan aku kah ?

Jelajah Blog : oh ! LASSIE

Sowiiee Lassie .. Terlepas pandang yang ni ... lengkap syaratnya tapi aku lak terlupa nak buat .. dah belek blog Lassie semalam , cuma bila nak buat , terbuat dalam mimpi .. hehee..

Corak yang dia gunakan untuk blognya , aku suka sangat .. Memula mmg aku plan nak cari template begini tapi bila aku pk pk , better la yang ada skang .. tapi tak tau la satu hari nanti , aku akan tukar gak .. hehe ..

Ok lessie , serius cakap ..blog ok dah ..cuma kalau boleh letak yang perlu jer ...gambar gambar tu rasanya boleh diletakkan dalam satu bahagian lain .. sebab kanan dah ada gambar ..dalam entri pun nanti ada gambar .. pembaca keliru nak pandang mana satu ...ada baiknya buat bahagian khas untuk tu ... senang ... tu idea saya je ... dulu saya buat cam lessie gak tapi lama lama , jadi semak mata tengok ... Kalau lessie cadang nak bagi orang baca , cuba ringkaskan .. simple kan ..

Tu pendapat saya je ... cuba blogger blogger lain bagi pendapat lak .. tq semua >> oh ! Lassie

p/s : baru perasan .. lessie tak menepati syarat ..sebab tu terlepas pandang .. lagi pun permintaan tu ala ala je ..kena ikhlas bila meminta ..

MAT GEBU : Punca blog BEN ASHAARI 'meletup' !

MAT GEBU .. sebut je namanya semua akak akak dan makcik makcik kenal dia .. Kenapa ? Sapakah dia ? Blogger otai dan popularkah ? Ceeehh.. tu la diaa ..asal sebut je nama , mesti pk otai atau popular .. kalau tak otai tak popular tak bolehkah nak dikenali ramai ?

Dah tu kenapa aku sebut namanya dan apa kaitan dia dengan aku ? Aku ngan dia sepupu .. rumah kitorang sebelah jeee ... haaa..pueh ? hahaha.. aku guwau jer ... MAT GEBU ni aku kenal melalui satu komen dia di blog aku .. Pada satu hari , sedang aku membelek komen komen yang ada di blog aku lalu ternampak la nama orang ni di celah celah komen tersebut .. MAT GEBU .. lalu aku bukak la blognya ..

" Aik ? Blogger masakan pun terjebak ke blog aku ? .. Setakat ni belum lagi aku buat resepi masakan kecuali maggie goreng tu je la .. tu pun maggie goreng tu hangus terbakar "

Lalu aku ceritakan pada wife aku .. bagitau ada blogger masakan komen kat blog aku .. Dia senyum je la .. Malam tu , dia check blog aku ..baca .. Dia terperanjat .. MAT GEBU ?? .. Aku tanya la kenapa ?

Dia menerangkan pada aku yang selama ni , dia dok amik resepi masakan dari blog dia la .. Aku hanya mampu mengata , " ooooooooooooooo" .. Sejak dari tu la dia mengomen di blog aku .. Dia lebih rajin mengomen dari aku g ngomen kat blognya .. Bukan pe ..asal aku g sana , aku mesti lapar .. Asal aku lapar , mesti aku g sana .. pasti kenyang .. hahaa ..kenapakah ? nanti korang tengok sendiri ek ..

Tidak lama kemudian muncul lak award award ni .. Lalu aku berikan padanya .. Lantas dia pun memberikan pada geng geng 'dapur'nya .. maka dari situ laaaaa aku kenal ramai akak akak pakar tutorial bab masakan ni .. nak sebut ramai .. kang terlupa , susah den ..

Pucuk pangkalnya , aku amat terhutang budi la pada MAT GEBU ni ..kalau tak kerana dia .. ermm.. aku dok pk lagi kot camana nak kasi up ini blog ...

Korang faham tak cerita aku ni ?? Ni kira 2 dalam 1 ni .. kalau tak faham , korang tanya MAT GEBU sendiri .. G jelajah tengok sndiri blognya ... heheh >> MAT GEBU

Blogger baru vs Baru lama : Bantu membantu -3

Aduh .. baru abis .. 3 hari aku buat penjelajahan ke blog blog yg baru .. Ada yang lama sebenarnya cuma kurang aktif ... Ada yang aku buat ulasan dan ada yang aku bagi pandangan ( bukan mengajar yer ) ... Kalau nak ikut , maka ikut je la ...tamo , tak kisah pon ..

Ada yang aku tak buat sebab cara dia minta tak kena cara .. ala lepas batuk ditangga .. nanti aku ulas pun gitu lak .. tak best la kan ..bukan susah pon caranya ... ok .. aku nak buka sekali lagi segmen JELAJAH BLOG : edisi ke 3 .. kali ni tak kisah la blog baru atau lama .. Aku nak jelajah kali ni hanya untuk mempromosi blog yang berminat ... promosi yer .. bukan nak mengomen atau memberi pandangan ... kalau blogger tu sendiri mintak , ok la ..aku try skit skit je .. mengikut citarasa aku tau...

Pada yang berminat , segera yer .. pastikan ikut syarat yang aku tetapkan .. bukan susah pon ..

Caranya ;

Tuliskan satu entry di blog korang .. Tajuknya : SAYA MAHU BLOG SAYA DI JELAJAH OLEH BEN ASHAARI kerana ...

Mudahkan ? Linkkan entri tu pada entri ini .. Kemudian , copy header blog ini dan letakkan di entri anda ... Senang kan ? Lepas tu ... tinggalkan komen di entri ni , seterusnya aku akan g jelajah ... Tujuannya , aku tak terlepas pandang nanti...

Aku dah jelajah banyak blog dalam segmen JELAJAH BLOG edisi 1 , 2 dan DIARI BLOGGER PERANTAU ... Hasilnya , ramai blogger lama ni g tengok lalu memfollower blogger tersebut ..

Ini adalah salah satu usaha aku untuk memperkenalkan blogger baru .. Kalau tak nak .. tak pe... lalalalala

Jelajah Blog : Nama Saia Farah Wahidah

Ermmm... ermmm... ermm... serius ke ni nak aku komen blog ni ? hehe .. Nak komen , blog dia adalah citarasanya .. Hasil ilhamnya .. Aku tak nak kritik .. Tapi kalau dia tanya aku , nak masuk lagi ke sini tak untuk baca entrinya ?

Jawapan aku ialah ... Ya ( jaga hatikah kau , Ben ? ) .. Mungkin kot ... Ke tak dah ? Terlalu kejam jika aku kata tak mungkin aku kembali ke sini .. Nak aku terus terang , takut terasa hati .. nak aku bohong , pembaca nanti kata aku tak reti menilai .. Camana tu ?

Isi ok .. cuma layout perlu banyak dikemaskan .. Termasuk colornya ... cuma main color tu skit .. jgn terlalu putih dan font dengan warna yang menyilaukan .. Kalau Farah tanya Ben , inilah aku jawab .. Kalau nak aku menipu , maka aku akan jawab , " cantik dah blog ni .. teruskan usaha " ..

Ermm ... Perbanyakkan menjelajah blog blogger lain ... jgn jelajah kerna nak tinggalkan jejak .. jelajah dan berfikir ... camana nak kemaskan lagi blog aku .. ok ?

Saya bukan menegur dan jauh sekali memberi pandangan tetapi sekadar menjawab pertanyaan Farah ..

Sekali lagi , blog Farah ok tetapi perlu dikemaskan lagi .. Tu jer .. ;) .. jgn terasa ek ...Kena rajin .. Peringatan .. jgn bandingkan dengan blog saya .. blog aku bukan blog yang layak dibandingkan .. Ada berjuta blog lagi dalam internet ni ..

Sahabat sekalian , mungkin korang ada pendapat lain ? nak beri pandangankah ? silakan >> Nama Saia Farah Wahidah


Jelajah Blog : See The Thruth

Blog cinta aku dan dia !! Perghh .. Jiwang .. i likeeeee ... tengah bercinta mmg best untuk mengarang .. jiwa sentimental .. Dah kawin , mmg best lagi mengarang .. tapi pasal masakan .. hahaha... bab lain , takde masa ...

AMIR IZZAT , empunya blog ni .. baru lagi dalam dunia blogging .. tapi gaya cam dah lama ... Cuma belum dikenali di atas pentas dunia blogging .. Mengharapkan kawan kawan sudi menerimanya sebagai rakan blogger .. insyaAllah ..

Kawan kita ni berasal dari kelantan .. ( minggu depan jumpa di sana yer .. hehe ) .. Agak misteri orangnya seperti blognya juga .. Tak pe ..tak salah ... Biarlah pembaca menilai tulisannya tanpa melihat orangnya .. huhu .. Satu hari nanti pun akan aku buat begitu .. nak ada blog misteri .. heheh..


Ok ... blog ni sesuai korang jelajah lebih lebih lagi bila pemiliknya meminta kita memberi pandangan .. harap kena buka minda je la bila di kritik yer .. Jom >>> See The Thruth

Jelajah Blog : Break Time in Here

Cantik dah blog ni tapi ada cacat skit jeee ... Apakah ?? Hehe...

Pemilik blog ni namanya Eyena .. COmey orangnya .. hehhe ..tak tau la single ke dah berpunya ..tu kena tanya sendiri la ..

Aku tamo panjang panjang .. boring lak nanti orang nak baca ... Bagi aku .. ni pendapat aku yang mana dia sendiri mintak yer .. Jgn bandingkan dengan blog aku yer ... Plss yer .. hehe ..tqq..

Blog ok ..satu usaha yang boleh dibanggakan .. Cuma dicacatkan dengan 'rayuan' yg tak sepatutnya ada dalam tu ... Untuk menjadikan blog anda blog yang berkualiti , jgn sesekali letak 'rayuan' tu .. Blog tu akan sendirinya jadi blog murahan atau blog nak cari makan ...

Aku tak nafikan semua blog nak ada pulangan tapi biarlah 'bermaruah' ... OK Eyena ? Blog cun dah ..ada cacat tang tu je ... kemaskan skit lagi .. InsyaAllah , kalau orang berkenan , dengan sendirinya mereka akan klik ... toksah suruh tau .. tak besh...

Yang lain lain , ok ..

Kawan kawan , padangan korang lak ? >> EyenaVirus Detected

Jelajah Blog : Mc Just Lalala

Fuh .. jenuh nak sebut nama dia ...memula ingat adik MC Hammer atau adik doktor mana mana tah .. bleh mintak mc barang 4-5 hari ..hehehe ..guwau jeeek..

Berumur 18 tahun dan berasal dari Kelatan .. Mek kelate ni mintak aku perkenalkan blognya pada blogger blogger lain agar dapat komen atau pandangan dari mereka .. Yesszarr .. pe lagi ?? Takkan nak tngok je ? Belek belek la blog kawan kita ni .. hehehe ..

Aku rasa blognya masih dalam RND ... dok mencuba itu ini .. ada baiknya sebagai blogger yang dah lama berkecimpung dalam arena ni , boleh la memberi sekomen dua agar dia tidak tersasar jauh dari niat sebenar ..

Jom kita mengusha blognya >> Mc Just Lalala

FACEBOOK kena bayar ?? Blogspot pon ?

Haaaa??... pasni FACEBOOK kena bayar .. Nak buka akaun FB , kena bayar duluuu .. takde free deee..Yang sedia ada akan di disablekan .. Mana ada free dah atas dunia ni .. Saja je diorng bagi try dulu .. Kira promosi la ni ... Bila dah ramai guna , baru kena bayar .. perghh.. baekk punya taktik .. Berkesan betul ..

Nak buat blog kena bayar .. nak ada FB pun kena bayar ... Abis tu apa yang free ?? Dengar citer pon Google pon kena bayar !! Nak free ? Tunggu raya .. datang raya kat umah aku .. tu free ... Mana ada dah atas dunia ni free .. semua tu promosi je memula .. sama la cam makan free umah aku .. satu pinggan mee pertama , free ... kedua kena bayar ... yang free tu , dua sudu jer .. Amacam ? Bleh kaya tak ?

Aku rasa ramai terduduk pasni .. Tak boleh dah hidup tanpa semua tu .. Bayangkan hidup tanpa FACEBOOK ..takde blog ... nak search info pon tak boleh .. semua kena $$$ ... Aku datang opis pon sah sah wat kije 9-5 ... lunch , tidur jer .. Malam , tidur awal ... huhu.. sonok giler hidup .. hahahaa

Bayangkan jika semua itu berlaku .. apakah akan terjadi pada korang ? Bayar je kah atau ... ?

Jelajah Blog : Dania Ibrahim

Salam .. pagi pagi sambil wat kije , aku menjelajah .. mesti korang pelik kan .. camana aku leh bahagi masa .. aku buat skit skit ... lama lama jadi bukit ..tak la aku terus buat sekali gus .. hehe..

DANIA IBRAHIM , itulah nama pemilik blog yang akan aku jelajah sebentar lagi .. Ermm.. dari semalam lagi aku terima ' permohonan ' dia .. cuma aku tak boleh nak buat kesemua sekali gus .. mati aku wehh .. hahaha.. Bukannya full time blogger ... Full and half time blogger jer aku ni.. hehehe..

Masih 'anak dara ' lagi blog ni ... terlalu muda ..follower pun ada 7 lagi .. Blog pun ' bersih ' gitu .. Jgn semakkan tau .. Pentingkan kandungan dari menyemakkan blog tu ! ...hehe..

Kekemasan blog gini aku rasa blogger blogger lama pasti suka masuk sebab tak memeningkan kepala ... Bagi aku setiap blogger baru mesti ' tackle' blogger lama terlebih dahulu untuk mengetahui standard blog mereka tu .. Kalau blogger lama dah , ' memacakkan ' muka diorng kat 'follower ' tu , kira berjaya laa... hehehe .. Good luck menjadi 'HANIS ZALIKHA' .. InsyaAllah .. Yang penting , original '

Pada yang nak memacakkan mukanya di blog Dania , silakan .. teramat digalakkan.. jgn lupa komen yer .. >> DANIA IBRAHIM

Salam .. selamat pagi ...

Huarghh .. ngantuk ... lewat tido semalam .. dok menjelajah blog ke blog sampai nak bukak mata pun tak larat ... fenin tengok laptop .. ni pagi pagi dh tengok monitor lagi ..

Pagi tadi , aku dengar radio Sinar .. Feveret tuh .. huhuh .. Seperti biasa penyampai radio , Salleh Yaakob , Khairil tapi Raja Azura tak de pagi ni , akan menyanyikan lagu harijadi atas pemintaan pendengar .. Hehe..satu inisatif yang bagus .. Pagi pagi buat orang tersenyum ..

Cuma timbul satu pertanyaan pada diri aku .. Bukan berkaitan dengan radio atau rancangan tu tapi berkaitan dengan umur ... Kenapa manusia yang dah berumur majoritinya nak menyorokkan umur bila ditanya ?

Semasa rancangan tu , dj dah tau umur pendengar ni .. 35 tahun .. Tetapi Dj saja nak dengar sendiri dari mulut pendengar bertuah tu , lalu di tanya berapakah umurnya ... Dijawab 30an .. hahaha... kenapa tak jawab terus je ? Perlu disorokkah umur ? Apa ada pada umur yang orang yang dah berumur ? Satu rahsia besarkah ? Kalalu lelaki yang menyorokkan umur ketika di tanya dek perempuan muda , tu gatal namanya .. Kalau perempuan ? Takut dikatakan tua kah ? Sedangkan pada raut wajahnya lebih muda dari perempuan muda namun masih tidak yakin ? Hehehe .. pelik benor aku .. ada sesiapa boleh jawabkah ?

Lagi berusia sebenarnya lagi bagus .. Orang takkan anggap kita seperti kanak kanak malah mereka akan hormati kita .. Yelah , yang muda hormat yang tua ... Terima je hakikat kita ini akan tua atau tua .. Tak semestinya muda tu takkan mati .. Atau tua itu huduh .. berkedut .. Yang penting ialah hati !! Hati yang bersih dan suci akan mencerminkan muka yang muda !
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI