Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 7 April 2010

Ingatkan tak faham !

Huhu .. pernah tak korang bercakap dalam bahasa ibunda kita di depan bangsa asing yakni orang luar ?

Perkara ni pernah terjadi pada aku .. Kat gym aku ada sorang mamat IRAN ni .. Ali namanya .. Kali pertama aku tengok dia , dia ala ala cam ok la nampak gayanya . cuma aku ni je malas nak menegur sbb nanti tak jadi kerja .. berborak lak ...

Dua tiga hari dok bersua muka , last last bertegur sapa la jugak .. Aku cakap ngan dia , dalam bahasa omputih la ...dia pun balas gak .. berbual la gitu gitu ... Sekali datang geng geng aku yakni otai otai gym tu , bantai borak ngan dia dalam BM ..

Aku cakap kat diorg .. "jgn la perli dia .. mentang mentang dia tak paham , korang belasah jee memain ekkk " ..

Diorg balas , " dia paham bm la cikgu " .. Aku gelak jer .. hahahaha ..

" Saya faham .. saya dah di malaysia 4 tahun ... Saya boleh cakap Bahasa melayu , english ,arab dan parsi .. " ..

Erkk .. aku sambung g angkat besi ... mood nak workout pun ilang .. diganti dengan mood malu .. lalalala

Jelajah Blog : My Nathaniel

Blog ke dua malam ni aku jelajah ... Petang tadi aku dah survey .. aku berkenan sungguh dengan background dia .. hehehe ..

Pemilik blog ini , ada tanya aku ..adakah blognya sarat dengan widget ... seperti yang aku beritahu pada penjelajahan aku sebelum yang ini , aku ada terangkan padanya rajin 'blogwalking di blogger blogger lama ... yang ramai pembaca ... tengok ...bandingkan .. apa lebihnya dia dari kita .. apa kurangnya kita ? fikir situ ... aku bukan tamo bagitau .. sapa la aku ini nak memberitahu ... dengan membuat analisa sendiri , aku tak rasa dia akan dapat jawapan malah dia akan dapat lagi semangat .. yakni , " kalau macam ni punya blog , aku pun boleh buat !!! "

Entri dia , aku tamo usik .... cara dia adalah menunjukkan peribadi dia .. original .. tamo usik tamooo ... hehehe ... korang lak camana ? takkan nganga jer ? g la tengok >> MY NATHANIEL

Jelajah Blog : Simple And Pure

Entri aku ke 18 malam ni .. huhu .. sempatkah 20 entri ? insyaAllah .. go ben go . ... ari ni tido sorang ..leh berblog .. hhehehe ..

Ok ... kembali ke tajuk utama ... SIMPLE & PURE ... milik PUAN AISYAH HANI ... menjawab kepada pertanyaan yang ditujukan kepada aku , adakah aku ini orang kelantan ? Bukan .. saya ini dilahirkan di kuala lumpur tetapi kedua ibu bapa saya berasal dari Pulau Pinang .. hehe..

Header blognya aku suka .. mengambil doa dari Nabi junjungan kita , Muhammad S.A.W .. setiap orang yang masuk , akan membacanya .. dapat pahala ... ikhlas atau tidak , tu antara dia ngan Allah .. jgn dipersoalkan .. yang penting dibaca ... kan kan .. aku suka tu ..

Mempunyai sifat kekeluargaan yang kuat dalam blognya ini ...boleh nampak dari deretan gambar gambar yang terpampang di kiri kanan blog .. huhu .. Lama dah akak kita ni berblog ..dari 2008 tapi tak ramai kawan kan .... ermm ... kenapa boleh tak ramai ? kurang promosi ? tak join mana mana group atau berblog sekadar suka suka ?

Kalau nak serius berblog , kena cari geng .. geng yang terdiri dari blogger yang lama dan dah popular .. saya bagi antara blogger yang popular dalam list saya .. cari MAT GEBU , MAMAFAMI , UMMI , KAK YATI , PATIN DAN PASTA , ARIFF .. cuba tengok dalam list saya semua tu .. mereka semua tuu sangat friendly ... cuba cuba la masuk line ngan diorg .. insyaAllah ... meletop la nanti ...

Bab blog , adakah perlu saya komen untuk Puan Aisyah baiki ? Saya takde nak komen apa apa ... sebab bagi saya ok dah .. cuma .. kena rajin berjalan ke blog orang orang popular .. perhatikan apa yang mereka letak di blog mereka .. bandingkan dengan blog kita ... kenapa diorng buat begitu ? mesti ada sebab .. bukan suka suka tau .. ada makna tersendiri .. hehehe ..

Ok ? Paham ? Good luck ... pada rakan rakan sekali , mari masuk memberi semangat pada akak kita ni ... >> SIMPLE AND PURE

Siapakah Ben Ashaari ???

Huh.. aku pun tak kenal .. minggu ni meletop pulak nama mamat neh ? Artis kah ? Pakar motivasikah ? ADUN ? Pakar bom ? neeh... tak kenai la wehh .. sapa dia neh ? Aku pun pelik arr... semua orang tulis pasal dia ni .. awat ? otai blog kah ?

Meh aku terangkan ... Ben Ashaari ni , bukan otai blog .. bukan pakar blog.. jauh sekali celebriti ... Ben Ashaari cuma blogger biasa ...baru berblog tak sampai 6 bulan pon lagi .. Kenapa boleh meletup nama Ben Ashaari ni ? Mudah je.... aku nak berkongsi apa yang aku ada dengan semua orang .. maksud aku ialah promosi secara percuma .. Aku hanya mampu berikan blogger blogger baru pembaca pembaca setia yang selalu membaca di blog aku dan juga blog blog lain ..

Disamping itu juga pembaca dari blog lain juga akan singgah di blog aku ini .. kenapa diorng boleh singgah ? apakah yang menarik kat sini ? Tak de apa yang menarik .. aku tak jual nasi ayam atau nasi lemak kat sini ... tapi aku jual 'blog' kat sini .. aku promosi blog blog baru , pembaca yang tertarik akan singgah ...

Konsep aku sangat mudah ... "Bertukar pembaca " ... Aku tahu ada blogger yang kedekut 'pembacanya' .. tak guna .. Cuba tanya yg dah join JELAJAH BLOG ni .. adakah ianya merugikan ? Aku tak rasa langsung ... kan kan ...

Jadi siapakah BEN ASHAARI ? Dia adalah pelopor idea JELAJAH BLOG ini ... tu saja .. bukan glemer mana pun .. tapi alhamdulillah , menjadi .. kan kan ..

Lupa lak ..BEN ASHAARI di FACEBOOK ada acc BEN ASHAARI , BEN ASHAARI II , KELAB BLOGGER , kelab BEN ASHAARI BLOG dan KELAB WANITA .. hehe..

Ragam Pemandu Teksi

Ermmm .. macam macam gaya pemandu teksi skang ... tapi aku tetap kesian kat diorang ..

Kenapa ? Sbbnya bapak aku dulu sendiri pemandu teksi .. Selain memandu teksi , dia juga buat bisnis bas sekolah ... aku skit pun tak malu mengakuinya malah mengaguminya lagi .. Siang malam sibuk mencari rezeki .. tapi camana pun , kul 10 malam pasti dia akan balik ke rumah ..

Jadi aku tahu bagaimana penat lelah seorang pemandu teksi cuma yang aku tak gemar pemandu yang suka mencekik darah dan menipu .. menukar meter ! Bukan aku tak pernah kena ... tapi aku tetap bayar ikut harga standard ...

Tadi , aku naik satu teksi ni ... dh la dia tak antar betui2 kat tmpat yang aku nak turun malah siap kebas lagi duit baki aku ... meter tunjuk RM3.50 tapi dia bagi RM1 .. Kalau dia turunkan aku betul2 depan hentian lrt tu tak pe la gak ... ni pasal nak berebut penumpang , dia turunkan aku jauh skit .. huh ... nak bergaduh , malas ... tak guna ..

Semalam .. pemandu teksi ni siap bawak anak dia dalam keta ... dah la tu , aircond takde .. minyak nak abis .. dia charge harga yang sama .. aku tak kisah la ...dia cerita la macam macam kisah dia .. mmg sedih la gak... tampung 4 orang anak dengan hanya memandu teksi .. Wife dia lak meniaga kat tepi stsn lrt tu jer... kesian la kan ... aku mmg mudah kesian kat dia ... mulut dia senantiasa mengucapkan alhamdulillah .. bagus tul pakcik ni tapi satu yang tak bestnya , keje nak marah orang je .. asik nak 'maki hamun' pemandu lain .. lampu merah pun nak redah .. nak marah pemandu tu sbb dia berenti .. huh .. tu yang tak best tu ... dia takut kereta dia mati tengah jalan sebab dah takde minyak .. kot ye pun isi la barang RM10 dulu ke ... ermm ... baki duit aku , sedekah kat anak dia yg duk dalam teksi tu ... Dulu orang suka sedekah kat bapak aku semasa dia bawak teksi ... ni kira time aku lak la.. kalau aku ada rezeki lebih kan .. kena lak kebelakangan ni rezeki aku mmg lebih ... setakat seringgit dua sedekah .. apa la sangat kan .. kawan kawan aku hari hari sedekah aku dengan 'klik ' iklan ... terima kasih yer .. hehe..

Petang tadi lak , aku naik teksi satu pakcik ni gak .. ermm .. aku tak rasa dia selalu ' main ' area kawasan aku ... ok la memula .. meter tunjuk RM3.50 .. Aku sua RM5 .. biasanya aku akan suh kira je RM4 bermakna dia cuma perlu bagi baki RM1 .. Tapi dia kata dia tak de duit kecik .. baru tadi g repair teksi dia .. ermm... siap tunjuk resit ... tak pe la ...aku malas nk mengorek duit yang ada .. jadi sedekah jer ..

Aku bukan nak cerita keburukkan orang dan kebaikkan aku tapi cuma nak cerita tentang susah senang pemandu teksi ..memandangkan ramai antara kita ni dah ada kereta sendiri , maka aku nak sedarkan diri aku dan rakan lain , pemandu teksi ni hidupnya bukan senang .. kais pagi makan pagi .... kalau diorg tu kurang ajar di jalan raya , anggap la diorng tu tengah tensen ... dionrg keje atas jalan raya ... kita yang keje dalam opis pon ari ari boleh 'panas ' apatah lagi diorng kan ... doakan je la agar diorng dimurahkan rezeki ... insyaAllah ...

GENGBLOGGER : Khas buat blogger baru

Selamat datang ke dunia Blog ... aku tau mesti ramai blogger dok terpikir camana nak dapatkan lagi ramai kawan kawan blogger dan juga pembaca ... dalam erti kata lain trafik ..mau kasi jammed kan ??

GengBlogger.com , mesti ramai dah tau bukan ? Tapi ada juga yang tak tau .. skarang aku nak bagi tau la ni .. hehehe .. kalau teringin nak meramaikan majlis dalam blog korang tu , sudah tiba masanya korang mendaftarkan diri di sana .. Tiada bayaran malah ramai sifu di sana akan ajar korang bagaimana nak cantikkan dan tingkatkan lagi mutu blog korang tu ...

Yuran pendaftaran dikenakan ...rm40 sebulan ..ahli seumur hidup , rm100 .. hahaha..acah je laaaaaaa ..FREEE ... tiada bayaran !! diulangi .. TIADA BAYARAN untuk pendaftaran ..

Tunggu apa lagi ? jom laa serbuuu .. jgn lupaaa ...bagitau kat geng geng lain .. linkkan ke sini .. sama sama kita membantu blogger blogger baru .. klik sini haaa >>> GENGBLOGGER

Jelajah Blog : Kasih Suci

Huh .. ingat tadi blog adik beradik ..sama sama merah .. hehehe ...red diva gitu ...

Waaa..muda belia lagi blog ni ..baru je 'lahir' ... tapi dah kemas gini .. aku dulu , berbulan nak dapat kemas .. memula aku letak macam macam lampu lip lap ... kasi terang .. kalau boleh , nak kasi pembaca sampai berdarah mata baca blog aku tu .. hahahaha...giler..

Sempoi giler blog ni .. .mementingkan entri ... hehe ...tak de apa nak dikomplen kan bagi aku ..kalau pemilik blog ini mementingkan entri , maka template yang digunakan dah cun dah .. tak yah susah susah nak tukar kecuali dah naik meluat tengok ... baru cari template lain ..hehehe..

Bagi aku ok ... korang ?? g tengok sendiri ..komen skit ..sian dia ..geng baru kita nihh >> KASIH SUCI

Jelajah Blog : ANIS ALYA

ANIS ALYA ..aku rasa ni mesti nama anaknya ... hehe... ok..Blog seterusnya aku nak merayau ni , ialah blog yang mengunakan warna putih sebagai latar belakangnya ..cukup simple ..

Cukup simple ... tak pening masuk sini .. baca entry..abis ..keluar ..esok ada lagi entri..baca.. keluar .. Tapi entrinya semua ok .. Berinfo.. macam macam cerita ada ...

Pemilik blog ni mementingkan keluarganya .. Penyayang gitu .. Ibu zaman sekarang kan .. anak anak yang dapat ibu macam ni kira bertuah betul ... Tapi ada lak anak yang tak reti hargai ibu dia lak..haih .. terlupa semua jasa ibunya membesarkan dia ...

Ok...tamo panjang panjang ... jom kita masuk .. bagi pandangan ... >>> ANIS ALYA

Cari idea

Kali ni .. aku out of service .. nak amik cuti rehat .. nak balik Kelantan sabtu ni ... huhu.. cari fresh idea ... mana tau kan ...hehehe..

Ni pon tak kuar rehat .. duk je dalam opis.. susah betul aku nak kuar rehat .. malas n panas .. satu lagi kat food court The Mall tu , pegi bau wangi .. balik bau 'terbakar ' .. tu pasal rela lagi duk opis .. makan je biskut IKO tu ..

Nak baca suratkhabar, boring lak .. takde berita best.. yang best pon iklan je .. tu pon tak boleh klik .. hahahhahaha...

Petang .. gym .. malam tngk laptop .. tidor sorang sorang malam ni ..hehe .. wife g penang ..outstation gitu .. ermmm... nak makan malam kat mana ek malam ni ... Food court Putrajaya , Precint 8 la jawapnya ... huhu ... ke maggie je ek ??? aku bingunggggg

Entri terpanjang aku ...

Huhu... aku akan link kan ke pada entri terpanjang aku penah buat .. huhu ... kalau tengah boring atau kaki baca cerpen .. boleh la baca .. geng geng lama blog aku , dah baca dah .. heheh

sila silakan >> cerita petang petang

ADeh ... mayday mayday mayday

Telah berlaku sesuatu dengan blogspot neh .. semua komen terkini tak dapat nak dipaparkan ..entah apa giler pun tak tau ..

Pada sesiapa yang dah buat entri JELAJAH BLOG tapi belum di JELAJAH oleh ben , sila beritahu skang ... rasanya ada banyak tu ... yang berminat pon boleh ... pastikan ikut syaratnya .. ramai tak letak gambar ... adeh.. tqqqqq

Gaya tak kena tempat ..

Aku ni kan .. kadang kadang suka buat perkara yg tak masuk dek akal .. Ada dua kes .. dua dua bergaya punya pasal ..

1 ) zaman rap .. FIONAAAAAAA ...tapi aku tak la minat group bengong tu .. aku masa tu minat ngan KRU .. lebih lagi ngan album KRUMANIA ..hahaha ... kesan sampingan dari tu , aku beli sweeter ASICS ..hahah..beratus lak tu.. sian bapak aku ..huhu.. nasib baik alasan aku kuat .. main bola n pakai waktu pagi pagi .. semasa g sekolah ..hehe...

Berlagak punya pasal .. balik kampung pon pakai wooo .. Siap nak pakai semasa nak g kenduri kawin ! korang tau la kan .. kenduri tu buat tengahari .. hahahaha .. mau mau aku ngan adik aku turun dari kereta , pakai sweeter ! Huhu.. berpeluh la dahi .. adehh... eksen punya pasal ..

2 ) Zaman pas sekolah .. rock kembali ! Ada sekali tu , aku dapat jemputan g majlis harijadi satu awek ni .. kat kajang .. dah la g sana naik bas awam jer ... kena tukar bas lak tu ..untuk sampai ke destinasi , aku kena tukar bas .. huhu .. majlis buat petang .. aku gerak dlm kul 2 gitu ..

Yang bagusnya aku ni .. g pakai baju hitam..suar hitam ..siap jaket jeans berjenama LEE ! hahaha.. dah la bas berhenti kat tempat terbuka ..kena jalan lagi selama 10 minit .. tengah panas ! Huhuhu.. jaket tak nak bukak tuuuuuuuuuuuuu .. hahahaha ..bangang betul aku...

Mmg memalukan bila teringat semua tu ... betul kata orang , zaman remaja ni zaman tercari cari rentak hidup .. kalau salah bergaul , nahas kita ... nasib baik aku cuma mangsa fesyen ! hahahaha

Gile blog !

Malam tadi , aku mmg penat giler .. tak larat .. sebab keje jauh , g naik public transport , bangun awal , balik lewat , g gym , makan pon amik fiber jer ...tengok komputer je pon bleh penat woo ..

Lepas makan malam yang agak lewat ( nasib baik makan beras perang tu je .. tak rasa buncit ) .. adik ipar aku minta izin nak guna laptop.. aku tengok jam..kul 10 .. awal lagi ..ok la, aku bagi je.. Dalam kul 1030 malam gitu dia serahkan kat aku semula ...hehe...blogging timeee..

Aku dengan pantas naik atas ... mula bukak satu satu .. satu satu blog la..tengok mana yang nak kena jelajah .. mana nak kena update .. huhu ... tengok 'saham' lagi ... sempat update satu entri ..

Pastu tiba - tiba aku rasa dunia aku kelam ... Tiba-tiba aku dikejutkan oleh wife ...

Huh .. nak g keje dah rupanya ... ..

" G la mandi dulu .. " .. aku suh wife aku g mandi dulu dengan harapan aku leh tido jap.. dapat 5 minit pun jadi la ..

" Nak g mana ? " tanya wife aku ..

" Keje laa .. dah kul berapa ni ? " aku tanya

" Baru 12.30 laa " wife aku balas ..

Haaaa.... aku ingat lewat dah .. rupanya masih malam lagi .. hahahah...terus aku bukak laptop .. sambung semula berblog .... lalalalala..

Rasanya korang ketagih FACEBOOK tak ?

Dulu , yer ...aku mmg ketagih .. skang tak lagi .. aku ketagih biskut IKO ..hehee... kurus beb..hahaha..

Aku skang giler berblog jer ... Dulu kat FB gitu gak , banyak beno 'membebel ' dalam tu .. bukan bergame atau bergossip .. aku suka buat FORUM dalam FB tu ..menarik ... skang ni , takdah .. geng geng forum pon ilang mana tah .. huhu

Dalam KOSMO online hari ni , ada artikal berkenaan KETAGIHAN SOSIAL NETWORK .. aku rasa ramai giler orang ketagihan ni ... kalau satu hari tak tengok FB , bleh mengigil jari jemari dia ..

Aku dah berjaya buang ketagihan tu .. kira kalau tak tengok FB pon ok lagi .. tapi kalau tak tengok blog ???? Aku leh gigil .. hahaha ..bukan pe , blog cam kebun bagi aku .. mesti dibajai selalu .. hehehe ...

>>> KETAGIHAN LAMAN SOSIAL MAYA

Erk...Azman Adnan menyanyi di mahkamah ?

Bukan saja nak bergossip .. Aku terkedu lalu ketawa sebentar .. hahaha .. apa giler neh 'ateh' ? Aku kenal azman sbb dok main bola petang petang zaman sekolah dulu .. Zaman populariti dia pun sempat la gak tumpang sekaki cuma masa tu aku tak minat team Selangor .. hahaha ..

Dia ni ? Hehe... mmg jenuh nak 'mark' dia ..lari cam kuda lak ( sebelum kawin ) .. Aku salute bapak dia sebab ari ari training dia ..dari kecik wooo .. dok sepak bola kat dinding batu .. huhu... tu pasal dia rempat padu .. hehe .. cita bola sat ..

Ex- wife dia , Haleeda .. mmg cantik ar .. tu geng geng kitorang pelik apasal si ateh ni bleh cerai .. geleng je pala kitorang..hahahaha...tapi dia mmg .... hahahaa...no komen..tak bleh blah..

OK ... pasal pe dia menyanyi ? g baca sendiri ek >> UTUSAN ONLINE

Jelajah Blog : Urut Tradisional Lelaki

Huhu.. aku tau .. aku tau ..jgn terkejutt... dah dia letak gitu namanya .. aku nak kata apa .. dan dia pun ikut syaratnya .. kena la tunaikan permintaannya .. hehe..jgn pk bukan bukan yer .. sat aku nak jelajah .. lalalala

oooo.....tuan punya blog ni di samping berblog dia buat bisnis ... hehehe .. khas untuk lelaki jer .. Di samping tu dia ada bercerita tentang dirinya .. Menarik ... Jangan menilai blog ini melalui namanya yer ... Menarik blog ni ..

Masih terlalu baru blog ni ... baru ada 5 follower .. hehehe..aku rasa ramai segan nak follow disebabkan namanya .. Ermm ...

Lebih tepat lagi aku nak katakan , blog ni khas untuk lelaki .. jadi , mana mana lelaki berminat nak mengetahuinya .. di jemput jelajah yer >>> URUT TRADISIONAL LELAKI

Jelajah Blog : From Labis With Love

Labis ..sapa tak tau kat mana Labis ?? Tak tauu ??? google cari jawapannya ..

Empunya blog ini bernama Norli Jamal ... hehe .. terkejut gak aku .. ingat tadi minah rempit mana .. hehe..jangan mare aaa ...

Dah lama berblog akak kita ni .. 2008 .. tapi rasanya cam tak beberapa aktif sangat atau kurang dikenali ? Emmm ... jadi katanya tujuan nak suruh aku jelalah ini adalah untuk dikenali dek blogger blogger lain .. Bekerja sebagai Tukang Cuci longkang membuatkan masanya terhad untuk mengupdate blog .. Yeke kak norli ?? hehehe .. mesti gurau tu kan ..

Bagi aku , blognya seperti blog blogger yang dah pertengahan berblog .. ok , tiada masalah ... kemas .. maklumlah walaupun kurang dikenali tapi banyak pengalaman gak dalam dunia blogging ni ..

Cita panjang tamo .. jom usha blog akak norli >> FROM LABIS WITH LOVE

Selamat pagi ..


Salam ... ermm .... aku tertido depan laptop semalam ... huhu.. penat giler ...ingat nak update JELAJAH BLOG tapi tak kesampaian ..

Hari ni , aku bujang lak .. wife g outstation .. tapi adik ipar ada .. Biasanya kalau bujang gini , aku g balik Cheras .. tido sana ... Hurmm ..

Cuma tak tau nak g gym ke tak ari ni .. kang kalau g , adik ipar tu dok sorang , tak makan malam lak dia nanti .. Aku ok jer la .. bleh belasah apa jer .. dalam peti ais tu ada aiskim , biskut dan juga maggie ... mau gak aku korek resepi MAT GEBU nanti .. cari resepi maggie goreng .. huhu

Blog aku , pagi ni aku tengok dah slow ... huhu .. semalam terpaksa panggil polis trafik untuk menjaga lalu lintas .. Pagi ni kat opis , aku nampak macam banyak giler kerja .. biasa la , awal bulan .. banyak nak kena update .. itu ini .. waaaaaaa... belum sampai opis lagi dah pening .. hahaha...

Ok.. jumpa nanti kat opis .. salam ceria dan senyum selalu ..

p/s : MAT GEBU.. sian demam .. rajin rajin makan ubat nooo ...
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI