Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 8 April 2010

Sombong atau pemalu ?

Ini cuma pendapat aku yer .. aku syorkan agar setiap majikan samada kerajaan atau swasta yang mengambil pegawai pegawai baru yang baru keluar dari IPT agar bermula dari bawah ... jangan terus letak kat atas .. kerana majoriti mereka ini tidak mengetahui apa apa ... bukan semua yer ...

Bermula dari bawah yakni belajar selok belok pentadbiran .. Jgn dihulur terus buku manual dan suruh belajar sendiri .. Mereka ini tersangatlah masih ' mentah' .. bukan semua yer ... Ada yang keluar terus pegang jawatan tinggi tapi tak boleh buat kerja .. Bila tak boleh buat kerja , maka diberi tugasan tersebut pada orang bawah ..

Pengalaman di IPT berbeza dengan alam pekerjaan .. Yer , mereka akan belajar , tapi kena yang berlagak tak nak di ajar dek orang bawahan , camana ? Malah tunjuk pandai lagi ...

Cadangan aku , sebelum nak tempatkan diorng diorng ni ke mana mana division , latih la dulu barang 2-3 bulan ... agar tak 'dikencing ' dek orang bawahan atau ternganga masa masuk kerja .. harap segalanya orang sua kat depan muka ... kena yang bagus , bagus laa.. sanggup tebalkan muka bertanya itu ini walaupun hanya sekadar soalan bodoh .. Mungkin soalan tu bodoh sekarang tapi berguna satu hari nanti .. sapa tau kan ?

Kepada mahasiswa mahasiswi yang bakal ke dunia pekerjaan ... jgn angkat hidung tu tinggi tinggi yer ... senyum selalu ... sapa orang bawahan ... bagi salam ... jgn tunggu org yang bagi ... awak manusia , diorng pun manusia .. akhirat nanti sama sama berdiri di padang masyhar ... ekk ...

Jelajah Blog : Zieda

Ok geng... bersedia untuk melakukan satu lagi penjelajahan untuk malam ini ... Ru ready????

Tuan punya blog niii ... muluttt manissssss.. bahaya tau buat gitu .. nanti orang boleh terpedaya lebih lebih lagi bila kata 'pakar' .. tak la pakar pon .. mengarut je teror .. kan kan ..

Okek .. berbalik pada blognya ... hitam dan pink .. warna aweks manja .. Nama tuan punya blog ialah ZIEDA .. Tinggal di Cheras .. hehe .. dekat dah tu .. jom g gym sama sama .. hehehe ..

Lama dah berblog rupanya ... lebih otai dari aku niii.. mesti pakar nehhh .. ooo ..merendah diri yeerrr.... cuma entri kurang ek ... cuba la rajin rajin selak suratkhabar .. buka mata bila berjalan .. mesti jumpa isu untuk diceritakan dalam blog .... faham ? hehehe.. bagus ..

AKu tak de apa nak komen blog ni .. blog awek.. citarasa awek ler .. hehehe ... korang bagi pandangan lak .. >> ZIEDA


Tak tau mana nak g hujung minggu ni ???

Haaaaa.. maklumat khas untuk pembaca pembaca blog aku .. mana bleh dapat dari blog lainnn... mahal neehh ... tapi untuk yang tinggal berdekatan KUALA LUMPUR dan mempunyai anak , sesuai la datang ...

MALAYSIA's LARGEST KID's EDUCATION FAIR 2010 kembali lagiiii ... tunggu apa lagi .. tak serbu , rugiii .. asik tengok katun je anak anak kat umah .. bawak mai la PWTC , pada sabtu dan ahad ni ... jgn nganga kat umah jer ...


Diorg dok sibuk pasang poster dan macam macam lagi laaa ... so dah tau la mana nak g kan ?? bagussss ...

Jelajah Blog : NAMAN

"Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa, Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta, Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara, Jika hari ini seorang ulama yang mulia, Jika hari ini seorang peguam menang bicara, Jika hari ini seorang penulis terkemuka, Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa; Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa, Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca. "

Haaa .. tu la kata kata yang terdapat pada headernya ... blog ni milik seorang cikgu yang aku rasa mengajar di Putrajaya .. huhu ..dekat je kita ni .. hehehe .. bila mau buat bbq ni ?? hehe..guwau..

Huhu.. penat aku pun tak ilang lagi ..sampai sampai putrajaya , mandi solat ...kuar g makan .. wife tak masak sebab dia pun baru balik dari outstation ..sama sama penat .. lepas makan , ni sambung jelajah blog ... hehe ..harap harap berbaloi la untuk pemilik blog ni .. ek ..

CHEKGU WAN ... segala apa yang dia minat korang bleh lihat di sebelah kanan blognya ..kiri ke kanan ek ? kalau berdepan ngan kita .. dia sebelah kanan .. haaa.. kira kanan je la..

Dia tanya aku .. ok ke tak blognya ... OK ... simple ... aku tak tau la korang camana .. cuma textnya yang berwarna hitam agar sukar nak nampak sebab background yan berwarna biru ... Aku tak tau la korang camana sbb aku ni rabun .. korang bagi pendapat lak ... jom >> N@M@N

Jelajah Blog : Teratak Kasih Zie Fauzi

Huhu.. sori ekk ..baru balik mencekik kat Bangi .. Layan kat yunkies Hutt .. Kalau nak tau kat mana , google je dalam blog ni .. mesti jumpa ..

Blog seterusnya yang menanti giliran ialah Teratak Kasih Zie Fauzi .. Ermm .. mempunyai follower yang cukup ramai ... jumlah follower dia ialah sama dengan jumlah follower aku isnin lepas .. huhu .. tapi kenapa skit je orang masuk ?

Aku suka header blog ni .. cuteee gitu gitu ... blog ni dimiliki oleh Zie ... tak jumpa lak profile dia .. sorokkan kot .. ok tak pe .. jgn digodek godek gitu ..

Memandangkan pemilik blog ni meminta pandangan peribadi aku .. diulangi yer .. peribadi ... kejap lagi baru turn korang lak bagi pandangan ek .. Pada pandangan aku yang rabun ini , erm. .. nak jujur ke atau jaga hati ? jujur ? ok ... serius ek ?? jgn terasa ?? hehehe ... terlalu panjang ke bawah ... pendek kan lagi ... hehe.. yang lain , cun dah ... tak yah usik ... cuba redah tengok blog blog orng lama ..memula tu mmg semua berjela panjang ke bawah terutama blog aku la ..kalau boleh nak letak satu page tu 80 entri .. haaa .. tapi sah sah diorng mengantuk baca nanti kan .. jadi ada baiknya letak la 2-3 entri satu page ... hehehe .. ada keuntungan buat gitu .. nape ? nanti tau .. hehehe ..

OK .. tu pendapat aku ..dari segi entri , tiada masalah ... memandangkan empunya blog ni bukan jenis bermulut manis , aku rasa entri entrinya pasti jenis tak lapik punya ..cam aku kot .. sat tengok balik .. kang kena saman lak aku nanti...confirm !! tak lapik... bagus bagus ..cam ni la ramai pembaca suka masuk ... asik asik memuji jerrr ... boring .. hehe ..

Jangan citer banyaaakkk .. jom g bagi pandangan kat blog ni lak ... adeh..kenyangnyaaa ... jom jomm >> TERATAK KASIH ZIE FAUZI

Angau punya pasal !

Berakhir jugak waktu kerja ... kul 5 petang wooo .. tepat tepat ...hehehe .. Tiba tiba ada call masuk .. malas nak jawabbbb .. aku terus silentkan telefon ... Deringan telefon berbunyi lak kat meja kawan aku .. huhu ..

" Ben , call untuk ko .. dari Kak L@#$@$%# .. dulu dia kat unit #$%@% .. Nak cakap ngan ko .."

Aku pelik bin ajaib .. apa mimpi lak dia cari aku ni .. ermm ..petang petang lak tu ...

Rupa rupanya , dia call nak confirm adakah BLOG BEN ASHAARI tu aku yang punya sebab ramai kawan kawan dia tanya ... hahahahhaa.. dia macam tak percaya la tu aku punya tapi dia kata muka , muka aku .. mungkin dia tak sangka aku ni banyak mulut kot dalam blog .. tapi kat luar , pendiam ... hahaha .... aku bukan pendiam tapi pemalu jeeerr ... hahahaha

Bos aku yang berdiri kat belakang aku tanya aku ... Kitorang dok beramai ramai mengumpat ala ala TERJAH buat tuuuu .. haahha..

Aku jawab je la .. Pastu bos kecik aku pon cakap cam tu .. kawan dia ada call dia tanya pasal BEN ASHAARI .. keje kat situ .. Erk ... tetiba glemer lak aku ni .. hahahaha .. aku tak sangka lak ..

Er.... aku bukan perasan tau cuma tak sangkat boleh meletop gini .. yelah , aku bukan artis ponn .. Aku tersenyum sampai ke pintu lif ...

Aku masuk dalam lif , ada orang dalam tu .. biar je la ... yang best part nyer .. aku tak tekan butang lif tu .. ke destinasi aku nak g... maka lepas orang tu kuar , lif kosong ... dan tak bergerak !!!! statik kat situ jer .. aku masih dok tersenyum sorang sorang ... baru tersedar napa lif tak bergerak langsung !! ... tengok kat butang nombor lif tu , tak menyala langsung .. Mmg laaaa tak bergerak .dah aku tak tekan !

Huh.. baru skit cam ni pon dah tersengih ..bayang kan beribu ribu ribu .. mau ICU aku nanti !


Jelajah Blog : Once A Upon A Blog

Tengok .. demi kawan kawan blogger baru , aku sanggup mengonlinekan diri di stsn ERL ... huhu ...nak tunggu ERL lambat lagi .. dah tu wife pon otw dari KLIA ...rasanya dah landing pon kapal terbang dari Penang .. Tak pe .. ada masa lagi..

Ok ... skang giliran kawan kita ni lak ... namanya STARSYEEA ..Betui ke aku eja ni ? Sat nak tengok kat profile dia ... Confirm !!!

Huh...satu bintang ngan aku neh .. mesti kepala batu tapi pemalu .. hahahaha ... kan kan ...tapi sekali dapat berborak , tak cukup dvd nak rekod woooo ...

Kalaulah dia tanya aku , aku suka ke layout blog dia dan bersesuaiankah dengan entrinyaaa ... aku terus terang cakap TAKKKK ...AKU TAK SUKAAA LANGSUNGG ...BURUKK.. HUDUHH ..

Giler ke apa ? Mana mungkin aku cakap lagu tu ... sapa aku nak cakap gitu ?? Tak layak woooo .. kalau layak sekali pun , aku takkan cakap gitu kenapa ... sbb aku tak layak ... blog dia , suka dia nak wat camana kan ?? Haaa .. tau pun .. tapi kalau dia tanya aku , ok tak blog dia .. Maka aku terus terang tanpa banyak bicara atau coverline , yup aku suka .. aku mmg suka color color gini ... senang orang nak baca .. letak gambar pun clear jer ... kan kan ..

Entrinya .. sat nak jelajah skit .. MENARIK ... gaya bahasa yang sempoi ...ok la ..tak pening nak baca ...

Tips .. cam yang sebelum sebelum ni aku bagi kat blogger lain , cuba masuk tengok blog blog orang lama ..bukan otai yer ..perhatikan ... kaji betul betul .. kemudian bandingkan .. kalau blog starsyeea kategori suka suka , biarlah .. kalau rasa nak bagi pembaca tambah , cuba rajin buat penjelajahan ek ... boleh meletop blog ni .. ok dah cuma mcm aku kata tadi tu la ... ek... hehe

Ok.. kengkawan yang lain .. tak reti reti bagi semangat keeeeer .. jomm >>> STARSYEEA

Huk huk .... banyaknyer kerja rumah

Cuba korang search di google , SAYA INGIN DI JELAJAH ... tengok berapa banyak yang kuar ..huwaaaa...tapi tak peeee ... aku akan tetap penuhi semua permintaan korang !!! cuma kena sabar ek ... huhu ... projek jangka panjang ni ... jgn risau ..kalau tak di jelajah , habaq mai ja nanti... bagi masa seminggu dari tarikh korang post entri tu .. tu kira piagam pelanggan aku laa.. hhehehe.. tak leh buat banyak banyak ..rugi kawan kawan nnti ..tak sempat panas , dah orang lain lak masuk entrinya ... ek ek ..sabaq ek ..

Mata ku juling ...

Jap buat kerja .. jap tengok blog ..begitulah yang berlaku pada aku minggu ni .. Bila tengok blog , aku tengok komen ... nak balas , tak sempat .. Maaf yer ..tapi aku senantiasa membaca komen tersebut .. nak membalas tu , lambat nak tunggu loading .. maklumlah pc kat opis ... ada firewall ..kena tapis skit la ...

Pada yg minta aku jelajah blog mereka tu , aku nasihatkan senantiasa tinggalkan entri korang di latest entry .. senang nak cari atau pada entri BLOGGER BARU VS BLOGGER LAMA - 3 ..kalau dah tinggalkan tu , aku akan g jelajah.. harap bersabar ... nak wat per rushing kan ..lagi lama lagi bagus wooo ... sebab makin ramai nanti masuk bersama sama aku .. hehe...sabaq noo ..

Takat ni baru 10 entri .. slow skit .. kije banyak nak di settelkan memandangkan minggu depan aku nak cuti .. ermm .. ada baki 5 blog yang perlu aku jelajah malam ni ... boleh kot nak abiskan sbb aku tak g gym ari ni ..cukup 3 hari dan esok lak sambung ... Ni makan pon biskut je dari pagi tadi .. huhu...Saja aku makan biskut ..penjimatan .. haahhaa.. seminggu makan biskut baru RM7.90 ..kalau tak ? sehari je untuk makan dah RM10 .. nasib baik aku tak merokok ..kalau tak ? mau berganda perbelanjaan harian aku ..

Kepada blogger baru , sabar sabar dalam dunia blogging .. macam macam yg akan korang jumpa .. Kalau jumpa ' lalat tahi ' tu , bersabar la yer .. Nak tau ke apa tu lalat tahi ? Cuba guna search engine kat blog aku ni . Tu haaa kat atas sebelah kanan ... Nak tau tips diet atau workout pun ada ... heheh.. rajin rajin mengoogle ekkk ...

Jelajah Blog : Satu Para Hafsah

Jom... ada party kengkawan .. blog yang aku g jelajah ni menyediakan jamuan untuk aku ... tapi aku tamo makan sorang.. aku nak kongsi dengan korang semua ... huhu ... tak leh abis woo.. banyak ... hehhee

Wow .. blogger ni pencinta burung..sama cam aku arrr ..

Haaa..tengok.. merak tu sendiri dok tengok aku.. dia pelik napa aku tak kaco dia ..aku kan baik hati ..hehehe

Salah topik lak.. hehe.. Berbalik pada blog CIK BIRDER ( betul betul pencinta burung neh ) , blog yang cute miut neh mmg best lepak membaca ...Entrinya mmg 'manja' je jeee ... gf sapa la ni kan ? Hah ??? Single ??? Gengg... pe lagiii..takkan tengok ..tinggal tinggalkan jejak laaa.. hehe...mana tauuu.. kan kan ... heheh. guwauuuuuu ...

Ok ...aku tamo citer bile dia start berblogging sebab tu korang kena masuk n carik sendiri .. Bagi aku ..blog ni besh di jelajah .. jomm >>> CIK BIRDER

Jelajah Blog : Cahaya Hati Ku

PERHATIAN ! PERHATIAN ! PERHATIAN !

Kepada semua blogger , pembaca ( silent mahupun tak silent ) diminta beramai ramai masuk ke blog ini dan baca ..

Aku minta semua blogger sebarkan bantuan khidmat masyarakat ini ... ermmm ...aku nak cerita panjang pon tak guna kan .. nanti korang klik link yang akan aku bagi nanti ..

Ada sebarang cadangan atau derma , boleh contact LYAFRINA ...

Pandangan eh .. blog ni eh ... ermm.... simple sangat ..nape tak cuba guna template percuma ? kena meriahkan sedikit .. ek ..

Ok.. jom jom >>> CAHAYA HATIKU

Jelajah Blog :The LipGloss

Wheeewitt .. blog awekss .. hehehe ... sori Ezreen .. ben tak perasan Ezreen tulis dah entry pasal JELAJAH BLOG ni .. letak kat entri lama , tu yang terlepas pandang ... sori ek...

Ok ... EZREEN adalah pemilik blog yang aku sedang jelajah ni .. Blog dia camana ek??? Cute cam orangnya ... ikhlas nehhh ... bukan nak ngorat .. dah mmg betul apa ? G la tengok sendiri .. ingat wat cerita rekaan kee ? Tak caya ? nanti g tengok ..

Blog Reen ni , simple .. takde yang semak ...template yang dia gunakan pon tka menyakitkan mataaa .. hehe ...sejuk je mata ...

Yang ni , mmg blog dibuat khas untuk 'suka-suka ' ... mmg untuk bercerita apa saja tentang dirinya dan juga apa yang dia rasa .. .huhu .. cool...

jom g tngok sama sama >> THE LIPGLOSS


Tak tau nak kata apa dah !


Ni baru 6 bulan berblog .... Adakah kerana Segmen JELAJAH BLOG aku ? Tah .. tapi yang pasti , jutaan terima kasih pada semua yang terlibat dalam segmen yang aku anjurkan itu .. masih ada lagi .. tak tutup sampai bila bila ..selagi ada yang minta , selagi tu aku buatkan ..

Selain dari itu , jutaan terima kasih aku juga pada semua blogger blogger lama ( nak sebut ramai .. nanti takut ada yang terlepas pandang .. merajuk lak .. hehe ) kerana menyokong aku dan juga blogger baru .. SAYA BOLEH , ANDA LAGI BOLEH !!! huh .. cam multi level marketing lak aku neh .. huhu ...pe lagi ? kalau berminat , ikut je cara cara yang blogger blogger baru buat ..

Aku kongsi semua ini dengan korang semua .. aku tak kedekut aihh ... tak bawak mati semua ni .. APA AKU DAPAT , KORANG AKAN DAPAT .. yang penting , kita sama sama bekerjasama ... yesss ... paham ? kalau amalkan sikap kedekut , tak bergerak lerrrr ..lalalalala

Jelajah Blog : Blog Eri Farieha

Waa... perhatian blogger baru ... antara cara lain untuk memperkenalkan diri pada blogger blogger lain dan juga pembaca , buat lah pertandingan ... modal tak perlu besar .. kecik jeee...

Blogger yang aku nak perkenalkan kat korang ni , sedang menganjurkan pertandingan mencipta banner .. hehe... nampak seperti ramai yang dah antar ..cantik cantik lak tu ..

Nama empunya blog ni ERI FARIEHA .. Blog miliknya ni aku rasa dah lama .. kalu ikut dari follower dia tu dah 400 lebih .. bermakna dah meriah dah ni ... Layout yang simple digunakan tapi warna warni gitu ... ceria .. pelawat datang pun cerah je mata .. tak la ngantuk kan ...

Apa kata kita g tengok pertandingan yang sedang dia jalan kan tu .. kalau nak beri pandangan pon , digalakkan sekali ... jgn lupa , followwwwww ... hehe >> ERI FARIEHA

Siri Jelajah Berbaloi ?? Sapa kataa ek ?

Aku hanya dapat beberapa feedback dari blogger lain ... Dan ke semua mereka mengatakan berbaloi siri penjelajahan itu ..

Terbaru pagi ini , blogger NUR SARAH PUTERI dengan blognya DEEP IN MY HEART mengeluarkan entri siap dengan graf lagi ...

Huhu .. tak sangka ek ... naik satu hari tu .. meletup letup .. Alhamdulillah .. bagus la kan ... pasni kena maintain agar pembaca yang masuk tu boleh melekat kat sana ..

Kena rajin mengupdate blog .. kenapa ? Sebabnya jika ada blogger yang add link kita di blog list dia , blog kita senantiasa berada di atas .. Untung la kan ?

Satu hari , kalau boleh buat lebih dari 5 post .. curi curi masa .. dari dok menjengok FB tu.. bukan tak bagus FB tu , bagus tapi lebihkan blog skit bagi yang ada blog dan rasa nak serius berblog . kalau suka suka , tak pe la ..tak kisah pon .. aku bagi tips sket je .. hehehe .. nak sambung lagi jelajah ni ... jumpa nanti ... ahaks

Jelajah Blog : So Here My Story

Pagi geng .. hehe.. awal beno aku menjelajah ... blog ni sebenarnya lama dah aku menjelajah cuma aku tak buat entrynya sebabnya , aku lebih gemar menjelajah blog blog yang dah buat permintaan ... masih ada yang tak mengikut syarat dan aku terpaksa lupakan yang tu dulu .. dahulukan yang mengikut syarat .. Pada yang belum tu , aku harap bersabar .. kalau aku buat semua , rugi gak korang nanti ... pembaca tak tau mana satu nak baca dulu.. sekurang kurangnya , satu entri ada la masa untuk berada dalam entri utama .. sekurang nya setengah jam ke satu jam .. malah yang bernasib baik , 2-3 jam ..hehehe.. sabar no...

Jelajah blog diteruskan ke blog milik Waheeda ... orang Terengganu neh .. penuh blognya ngan gambar ... slow loading ... huhu.. tapi kalau buat blog semata untuk peribadi , tak kisah la berapa banyak gambar sekali pon .. sapa nak marah kan ... tapi kalau bisnis , tak sesuai rasanya ..

Warna latar belakang yang digunakan , hitam ... dan dicantikkan lagi dengan gambar berwarna warni berserta tulisan yang bling bling gitu .. hehehe ...

Bagi aku , blog ini lebih pada blog peribadi , jadi tiada masalah .. pada sesiapa yang berminat nak tengok awek cun , pe lagi .. sila la.. hahaa..guwau jeee ... kengkawan , jom meriahkan blog kawan kita ni >>> SO HERE MY STORY

Paaaaaaaagiiiiiiiiiiiiiii

Saaaalllaaammmm ..celek mata tengok blog...celek mata tengok blogg... asal tengok blog jeeee mesti celeek mataaaa ..huhhuh....solat ben solattttttttttttt...cepaattt.. nanti sambung kat ERL ekk ..

Lupa lak ...sihat ke kawan kawan ????? Mood pagi ni ok ? Yang nun di luar negara tu ? Bagaimana di sana ?? Cun ? Besh kah ?? Cuaca camana ??

Ok ..sambung nanti ek...
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI